Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle (Doodle Honden)
Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle (Doodle Honden)
Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle (Doodle Honden)
Ebook181 pages2 hours

Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle (Doodle Honden)

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

De wereld van doodles is een heel bijzondere. Van deze honden wordt gezegd dat ze een hypoallergene vacht hebben. Dit zou betekenen dat een allergie voor hondenhaar vrijwel onmogelijk is. Maar is dit echt zo of is het slechts een mythe? Deze vraag - en vele andere - zal worden beantwoord wanneer u deze gids leest.

 

Maar afgezien daarvan, doodles zijn inderdaad iets bijzonders. Hun ongewone fokkerij resulteert in honden die altijd vol verrassingen zitten. Geen twee zijn gelijk, elk is anders en uniek. Dit feit alleen al zou de moeite waard moeten zijn om de verschillende doodle rassen te onderzoeken.

 

De inhoud van het boek is:

  • De geschiedenis van de verschillende doodle rassen
  • De rassenportretten (meer dan 15 rassen)
  • De opvoeding en training van een doodle
  • Probleemgedrag bij doodle rassen
  • De gezondheid van de Doodle
  • De voeding van de honden
  • En nog veel meer

 

Leer alles over deze bijzondere rassen, bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en welke rassen geschikt zijn voor het fokken van een Doodle. Leer hoe u een Doodle moet trainen en hoe u hem moet verzorgen, want ook dat is anders dan bij gewone rassen, dankzij de vachtstructuur.

 

Duik in de wereld van de doodles en leer deze prachtige en toch zo verschillende rassen van dichtbij kennen op meer dan 150 pagina's.

 

LanguageNederlands
PublisherPaul Van Dijk
Release dateJul 12, 2022
ISBN9798201648626
Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle (Doodle Honden)

Read more from Paul Van Dijk

Related to Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle (Doodle Honden)

Related ebooks

Related categories

Reviews for Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle (Doodle Honden)

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle (Doodle Honden) - Paul Van Dijk

    Poedel, Cockapoo, Goldendoodle, Labradoodle

    (Doodle Honden)

    Paul van Dijk

    Inhoud

    Inleiding 4

    De geschiedenis van de verschillende soorten doodle 5

    Wat maakt de doodle 6

    Wat wordt bedoeld met F1- en F2-hybriden? 8

    Wat betekent hypoallergeen? 10

    Rasportretten 13

    Goldendoodle 13

    Labradoodle 17

    Australische Labradoodle 19

    Mini Labradoodle 20

    Cavoodle/Cavapoo 21

    Puggle 23

    Ierse Doodle 24

    Poedel 26

    Schnoodle 27

    Bernedoodle 29

    Bollipoo/Bolonkadoodle 30

    Boxerdoodle 31

    Aussiedoodle 32

    Bordoodle 33

    Maltipoo 34

    Cockapoo 36

    Yorkiepoo 37

    Opvoeden en trainen van een Doodle 39

    Een Doodle kind komt binnen 39

    De eerste commando's - Zit!, Af!, Af! 46

    Positieve bekrachtiging in de dagelijkse training 56

    De Respect Training 58

    Krat training - het zindelijk maken van de puppy 63

    Probleemgedrag bij doodle rassen 67

    Scheidingsangst bij Labradoodles 67

    Is je doodle respectloos? 69

    Oneerbiedigheid tegenover mensen 70

    Disrespect naar andere honden 74

    Indiscipline 77

    Overmatig blaffen 78

    Angst om te rijden 81

    Koppigheid 83

    Uitrusting voor de hond 85

    Beloningen en traktaties 96

    De gezondheid van de doodle 97

    Gezondheidsproblemen 97

    HD 97

    Progressieve netvlies atrofie 98

    Patellar luxatie 99

    Congenitale ureterale ectrophy 99

    Huid- en vachtproblemen 100

    Hartziekte 100

    Brachycephalie 101

    CLAD 102

    Cataract 102

    Wormen 103

    Vlooien 104

    Castratie en sterilisatie 104

    Vaccinaties 105

    Het juiste dieet 106

    Droogvoer of natvoer? 109

    Veganistisch dieet 122

    Barfen 115

    De juiste zorg 123

    Vachtverzorging 123

    Neusverzorging 124

    Oor- en oogverzorging 125

    Paw care 126

    Afsluitende woorden 141

    Bronnen 143

    Inleiding

    Doodle bestaat nog niet zo lang in Duitsland, maar iedere hondenliefhebber kent hem en heeft van hem gehoord. Natuurlijk is deze modieuze hond ook overgewaaid van Amerika naar ons. Doodles zouden zeer geschikt zijn voor mensen met een allergie, omdat ze weinig of geen haar verliezen. Daarom worden doodles ook wel allergiehonden genoemd. Maar zit er enige waarheid in deze stelling? Veroorzaken doodles echt minder allergieën of is dit gewoon propaganda?

    Ook al zou het niet zo mogen zijn, de Doodle is een prachtige hond en zal zich in elk gezin thuis voelen. Leer nu hoeveel Doodle rassen er zijn (en dat zijn er nogal wat) en wat nu echt een Doodle maakt.

    De geschiedenis van de verschillende soorten doodle

    Waarom bestaan er überhaupt doodles? Waarschijnlijk is deze omstandigheid te wijten aan enkele hondenfokkers die handelden naar de behoeften van toekomstige hondenbezitters. Een grote groep mensen zou graag een hond aanschaffen, maar door een hondenhaarallergie kan deze wens nauwelijks in vervulling gaan (of een doodle echt hypoallergeen is, wordt later uitgelegd). Ook konden normale rassen vaak niet worden gebruikt als therapie- of gezelschapshond wanneer er mensen met een hondenhaarallergie aanwezig waren. Bovendien was het waarschijnlijk de bedoeling dat het jachtinstinct en het temperament van bepaalde hondenrassen minder uitgesproken zouden zijn door dan een poedel in te kruisen. De poedel heeft de eigenschap weinig of geen haar te verliezen en ondergaat geen seizoensgebonden vachtwisseling.

    Er is geen rasgeschiedenis voor de Doodle, zoals die er wel is voor andere hondenrassen, en het is niet meer mogelijk om precies te bepalen wanneer de eerste Doodle-hybride werd gecreëerd. Aangenomen wordt dat de eerste Doodle een zogenaamde Cockapoo zou kunnen zijn geweest, die in de jaren 1940 is ontstaan uit een paring tussen een Poedel en een Cocker Spaniel.

    Wat maakt de doodle

    Een Doodle is altijd een kruising met een Poedel. Zo'n rasnaam draagt meestal de toevoeging Doodle of op zijn minst een woord dat er op lijkt. Bij de meeste paringen is het fokken niet erg veeleisend en levert het niet veel problemen op, maar er zijn ook kruisingen die veel expertise vereisen. Dit hangt volledig af van het oorspronkelijke ras waarmee een poedel zal worden gedekt. Geen van de bekende doodle-kruisingen is erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale), omdat een uniform uiterlijk en vele andere factoren ontbreken, daarom zijn er geen rasverenigingen voor doodles. U zult ook tevergeefs zoeken naar rassenshows of wedstrijden.

    Een doodle ontstaat uitsluitend uit de paring van een poedel met een ander ras, bijvoorbeeld een poedel en een Labrador resulteert in een Labradoodle. Als twee Labradoodles met elkaar zouden worden gefokt, zouden natuurlijk ook Labradoodles worden geproduceerd, maar de pups zouden weer meer gelijkenis vertonen met de oorspronkelijke rassen. Dit is niet het geval bij enig ander hondenras.

    Dit betekent ook dat de verantwoordelijkheid voor het fokken van gezonde puppy's bij de fokker ligt, die ook goed voor zijn gezondheid moet zorgen. Hij moet vooral een grote kennis van de afzonderlijke rassen hebben, zodat erfelijke ziekten kunnen worden uitgesloten. De fokker van een rashond moet aan bepaalde voorschriften voldoen, zodat de pups worden erkend in de fokvereniging. Een verkeerde kleur van de vacht, een scheef gebit of zelfs een staartafwijking kunnen er al toe leiden dat de nakomelingen niet worden erkend en dat zelfs de ouders in de toekomst van het fokken worden uitgesloten. Dergelijke onaantrekkelijke kenmerken mogen immers niet verder worden verspreid. Het is zeker niet schadelijk voor de gezondheid als, bij voorbeeld, de staart niet helemaal recht is.

    In het geval van de Doodle is een dergelijke omstandigheid eigenlijk niet doorslaggevend. Hier wordt meer aandacht besteed aan een hypoallergene vacht en karakter, alsook aan rasgebonden ziekten die het gevolg kunnen zijn van verkeerde paringen.

    Bent u nu erg geïnteresseerd in een doodle hybride? U hebt een goede keuze gemaakt, maar let vooral op de fokker waar u uw puppy van wilt kiezen.

    Zoals reeds gezegd, zijn er geen erkende rasverenigingen voor doodles. Daarom is het niet moeilijk om voor een dubieuze fokker te vallen. Om dit te voorkomen, moet u weten hoe u een goede en gewetensvolle fokker kunt herkennen. De fokker zal u bijvoorbeeld de stamboom van beide ouders kunnen tonen en ook een gezondheidscertificaat. De puppy moet ook een inentingsbewijs hebben met ten minste één vaccinatie. Bovendien moet worden aangetoond dat de puppy verschillende keren is ontwormd. Een serieuze fokker zal u graag de papieren van de ouders laten zien. Indien mogelijk, zou u de fokker vaker moeten bezoeken om het nest van de doodles te inspecteren. Hebben de kleine puppies onbeperkte toegang tot hun moeder? Nemen ze de moedermelk op aan haar speen en hoe gedraagt de teef zich tegenover haar pups? Het is niet ongewoon dat men een teef krijgt die helemaal niet de moeder van de pups is.

    Het is mogelijk om papieren te krijgen voor een doodle hybride die ook te danken zijn aan een rashond, alleen het stamboomcertificaat van de rasvereniging zal ontbreken. Daarom is het het beste om met de fokker een koopcontract voor de pup te sluiten. Een fokker moet garanderen dat de pups gezond zijn en niet lijden aan een ras- of fokgerelateerde ziekte. Indien dit toch het geval is en de nieuwe eigenaar daardoor hoge veterinaire kosten heeft, moet de fokker een deel daarvan betalen.

    Je hebt nu vaak de term doodle hybride gelezen. Maar wat is een hybride eigenlijk? Deze vraag is snel beantwoord: Beide ouders behoren tot verschillende rassen. Zij worden geselecteerd op basis van het verwachte fokdoel en met elkaar gedekt. De nakomeling van deze twee honden wordt een hybride genoemd.

    Wat wordt bedoeld met F1- en F2-hybriden?

    Wat hybriden betreft, wordt onderscheid gemaakt tussen F1, F1B, F2 en F3 / Multigen. Leer nu wat deze benamingen betekenen, want u zult er onvermijdelijk mee geconfronteerd worden als u op zoek bent naar een doodle puppy.

    Een F1-hybride ontstaat door twee rashonden, dus in het geval van de doodle honden in ieder geval al eens de poedel en nog een andere rashond, bijvoorbeeld een Labrador of een Golden Retriever. De puppy's in dit voorbeeld zijn Labradoodles of Goldendoodles en worden de eerste generatie genoemd. Ze zijn 50% poedel en 50% Labrador of Golden Retriever. Deze nakomelingen kunnen zeer verschillend van uiterlijk zijn. Bijvoorbeeld, sommige hebben de vacht van de poedel, andere meer zoals de andere ouder. Dergelijke F1 hybriden zijn echter ook de gezondste, ze worden zelfs als gezonder beschouwd dan de raszuivere ouders. De meeste genetische afwijkingen worden veroorzaakt door inteelt, die niet aanwezig is bij de eerste generatie doodle. Hoogstens kunnen zij gemeenschappelijke problemen van de ouderrassen erven, zoals vachtproblemen, omdat de vachttypes te verschillend zijn, of gebitsproblemen, omdat het gebit van een Poedel zeer smal is in tegenstelling tot dat van een Retriever of Labrador.

    Een F1B hybride is een kruising tussen een F1 doodle (half poedel en half Labrador, bijvoorbeeld) en een hond van het oorspronkelijke ras (raszuivere poedel of Labrador, bijvoorbeeld). Meestal wordt de Poedel gebruikt om de zogenaamd hypoallergene vacht te krijgen. Nesten uit een dergelijke paring worden ook wel terugkruising genoemd en daarom F1B-hybride genoemd. De gezondheidsvoordelen die bij de F1-hybriden aanwezig zijn, zijn ook bij deze zogenaamde 2e generatie aanwezig, maar ze zijn niet meer zo uitgesproken.

    Als twee doodle honden binnen één ras met elkaar worden gekruist, is er sprake van een F2 hybride. De ouders zijn ofwel F1-hybriden van een Labradoodle of F1-hybriden van een Goldendoodle. Dit soort paring wordt echter meestal vermeden. De nakomelingen zullen nog steeds een mengsel zijn van 50% poedel en 50% van het andere ras, maar de puppy's zullen onvoorspelbare genetische kenmerken hebben. Er kan dus nooit worden voorspeld welke vachtvariaties zullen voorkomen, noch kan worden gespeculeerd of de vacht glad, gekruld of juist golvend zal zijn, of dat de pups de neiging zullen hebben veel of weinig haar uit te werpen. Er kan dus niets worden gezegd over de hypoallergene eigenschappen van de vacht voordat het nest geboren is. Ook de gezondheidskenmerken van een F1-hybride worden hier niet meer vermeld en zijn wellicht slechts gedeeltelijk aanwezig.

    Nu moeten de F3 hybriden of de zogenaamde multi-generatie doodles worden aangepakt. Dit is de derde generatie van een doodle en wordt gewoonlijk gefokt uit twee F1B hybriden. Er kan echter ook een paring plaatsvinden tussen twee F2-hybriden om een derde generatie doodle te produceren. De nakomelingen zullen veel van de genen van de poedel hebben, wat op zijn beurt de vachtstructuur ten goede zal komen. De uiterlijke verschijning van de vacht kan zeer verschillend zijn. Het kan zeer krullend zijn of slechts licht golvend, maar meestal is het eerder krullend.

    De veronderstelde hypoallergene vacht is normaal aanwezig, maar hoeft dat niet te zijn. Of de pups gaan verharen kan niet met zekerheid worden gezegd, maar meestal verliezen ze betrekkelijk weinig vacht. De goede gezondheidseigenschappen van de genen zijn hier overwegend niet meer aanwezig, omdat ze bij elke volgende generatie zwakker worden.

    Een fokker van dergelijke puppy's geeft meestal doodles met meerdere generaties als beschrijving. Hier moet je precies vragen welke generatie het is.

    Conclusie: Een F1 hybride is de beste nakomeling vanuit gezondheidsoogpunt, omdat de eigenschappen die de toekomstige doodle moet hebben er beter uitgefokt kunnen worden. In een F1B hybride komen de kenmerken van de poedel weer beter tot hun recht als het gaat om de hypoallergene vacht. Maar één ding is zeker: geen twee Doodles zijn gelijk. Elke hond ziet er anders uit, je zult een min of meer unieke hond aan je zijde hebben.

    Wat betekent hypoallergeen?

    Het bijzondere aan doodles is waarschijnlijk in de eerste plaats hun vachttextuur en wordt gekenmerkt door zijn hypoallergene aard. Maar wat wordt daarmee bedoeld? Betekent dit kenmerk dat zo'n hond geen allergieën veroorzaakt bij de mens? Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst weten wat bij jou de allergie opwekt.

    U bent zeker van mening, zoals vele anderen, dat het het haar van de hond is. Dit is echter niet het geval. U bent eerder allergisch voor bepaalde eiwitten die voorkomen in de huidschilfers, huiddeeltjes, urine en uitwerpselen, speeksel, zweet en talg. Deze allergenen, die bij u een uitbraak kunnen veroorzaken, worden nu door uitvallende hondenharen verspreid, komen zo in de omgeving terecht en kunnen op hun beurt via de luchtwegen door u worden opgenomen.

    Doodles hebben nu de neiging minder te verharen, wat als reden wordt aangevoerd dat dit ras daardoor ook minder allergieën veroorzaakt, maar helaas is er nog steeds geen honderd procent garantie dat allergieën voor hondenhaar niet voorkomen bij doodle rassen. Het hangt allemaal af van de rassen van oorsprong. Sommige dieren verharen zeker minder of helemaal niet dan andere, maar dat is geen garantie dat ze absoluut allergievrij zijn, want ook een Doodle heeft de eerder genoemde huid- en huiddeeltjes in zijn vacht en verspreidt die in zijn omgeving, maar in mindere mate dan andere hondenrassen.

    Maar hoe kom je erachter welke doodle geschikt is voor jou als allergiepatiënt? Zoek naar een dichte, wollige vacht in het nest van je keuze. Dit moet vergelijkbaar zijn met dat van een poedel. Dit maakt het waarschijnlijker dat de pup minder vacht zal verliezen. Natuurlijk spelen ook de ouders een grote rol, want zij geven hun eigenschappen door aan het nageslacht. Als zowel de moeder als de vader van het nest al de neiging hebben weinig tot geen vacht te verliezen, zal dat bij de pups niet anders zijn. Als u de gelegenheid hebt om langere tijd met de geselecteerde honden door te brengen, is de kans het grootst dat u kunt bepalen of ze bij u een allergie opwekken. Overigens veroorzaken honden minder allergieën dan katten. Allergenen zijn veel agressiever en lichter bij huisdieren. Dit

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1