Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Berghond
Berghond
Berghond
Ebook129 pages1 hour

Berghond

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Waakhonden: de beste beveiliging voor uw veestapel.

 

Bent u geïnteresseerd in de rassen van waakhonden? Je hebt een goede keuze gemaakt. Waakhonden zijn in alle opzichten iets heel bijzonders.

 

Zij maken niet alleen indruk door hun imposante afmetingen, maar ook door hun uiterlijke verschijning. Afhankelijk van het ras, kan dit zeer opvallend zijn. Terwijl sommigen een prachtige lange en witte vacht hebben, hebben anderen ruig haar dat op dreadlocks lijkt.

 

Veel van deze waakhonden hebben gemeen dat zij afstammen van Aziatische honden die vele duizenden jaren geleden tijdens de migraties naar Europa zijn gekomen. Deze honden bezaten reeds de belangrijke eigenschappen van een natuurlijk beschermings- en waakinstinct en ook de gave om zelfstandig te handelen en beslissingen te nemen zonder menselijke inmenging.

 

De inhoud van het boek is:

  • Verschil tussen waakhonden en herdershonden.
  • Een portret van waakhonden
  • Welke rassen zijn er?
  • Opvoeding van de honden
  • Herdershonden thuis
  • FCI-normen
  • Samenvatting

 

Het nog steeds ongebruikelijke dieet van de waakhonden van vandaag kan ook worden teruggevoerd op deze tijd. Zij worden niet gevoed zoals gewone huishonden, maar met veel minder eiwitten. Bovendien zijn deze honden ook in staat om zuivelproducten te verteren, wat bij normale honden niet het geval is en tot spijsverteringsstoornissen kan leiden.

 

De toekomstige eigenaar van zo'n hond moet zich er echter van bewust zijn dat het houden en opvoeden ook tot aanzienlijke problemen kan leiden. Zo'n grote hond heeft veel ruimte nodig en het is niet genoeg om een kleine tuin te hebben. De eisen van een waakhond liggen iets hoger en u moet in staat zijn aan deze eisen te voldoen, zodat uw metgezel een aan de soort aangepast leven kan leiden.

 

En dan is er nog de aanstelling van een waakhond te vermelden. Bij bijna alle rassen is het niet raadzaam aan enige vorm van hondensport te denken, omdat er door de grootte en het gewicht van het dier nauwelijks mogelijkheden zijn. Een waakhond is meestal niet erg gesteld op beweging en weet zijn krachten te beheersen. Hij zal niets doen wat in zijn ogen zinloos is. Dit geldt ook voor uw commando's.

 

Zoals je kunt zien uit deze paar regels, een waakhond is geen hond voor iedereen. Het hoort in absoluut ervaren handen. Als u een van deze ervaren handen bent, lees dan deze gids over de verschillende rassen van waakhonden. Leer over hun sterke en zwakke punten en of zo'n speciale hond ook geschikt is als gezinshond.

 

Veel plezier met lezen, browsen en leren.

 

LanguageNederlands
PublisherPaul Van Dijk
Release dateJul 20, 2022
ISBN9798201032661
Berghond

Read more from Paul Van Dijk

Related to Berghond

Related ebooks

Related categories

Reviews for Berghond

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Berghond - Paul Van Dijk

    Berghond

    Paul van Dijk

    Inhoud

    Inleidend

    Verschil tussen waakhond en herdershond

    Herdershond

    Herdershond

    Herdershond

    Treibhund

    Herdershond of paddock hond?

    Een portret van waakhonden

    Karakter

    Fysieke kenmerken

    Gedrag en drijfveren

    Territoriaal gedrag

    Beschermend gedrag

    Integratie in het gezin

    Taken van een waakhond

    Vereisten voor een waakhond

    Speciale kenmerken - Hoe een waakhond opgroeit

    Overzicht van het eerste levensjaar van een waakhond

    Voeding van een waakhond

    Waakhonden in Europa

    Welke rassen behoren tot de herdershonden?

    Maremma Abruzzo Herdershond

    Pyreneese Berghond

    Kaukasische Owtscharka

    Kuvasz

    Kangal

    Aïdi

    Tatra herdershond

    Bergamo Herdershond

    Komondor

    Slovensky Cuvac

    Akbash

    Zwitserse Berghonden

    Grote Zwitserse Sennenhond

    Berner Sennenhond

    Appenzeller Sennenhond

    Entlebuch Berghond

    Duitse Herdershond

    Onderwijs

    Algemeen

    Hechting tussen hond en baas

    Weinig tijd alleen

    Opdrachten

    Duidelijke grenzen

    Werken met vrije ruimte

    Blijf kalm.

    Herdershonden thuis

    Op de soort afgestemde houderij

    Bezettingsgraad

    Hondensport

    Problemen met de waakhond?

    De oorspronkelijke fok en omgeving van een herdershond

    Ontmoeting met een waakhond - wat te doen?

    Mythen en sprookjes

    Fédération Cynologique Internationale - FCI

    Afsluitende woorden

    Bronnen

    Inleidend

    Bent waarschijnlijk bekend met de herders- of herdershond. De term zegt al over wat voor soort hond we het hebben. Maar heb je ooit gehoord van de term waakhond? Nogmaals, de term zegt eigenlijk wat zo'n hond doet: een kudde boerderijdieren beschermen. Maar waartegen wordt deze kudde beschermd en waarom is dit nodig? Wat zijn de taken van deze hond en kan elke hond een waakhond zijn? Voorts wordt ingegaan op de vraag of een waakhond als gezinshond kan worden gehouden.

    Indien u geïnteresseerd bent in de verschillende rassen van waakhonden, hetzij als particulier, hetzij als commerciële veehouder, dient u zich uitvoerig over deze honden te informeren. Deze gids over waakhonden zal u deze informatie verschaffen en u uitleg geven. U zult veel achtergrondkennis opdoen en inzicht krijgen in de meest voorkomende hondenrassen die tot de waakhonden behoren.

    Dompel jezelf onder in de unieke wereld van deze buitengewone honden.

    Verschil tussen waakhond en

    herdershond

    Waakhond is iets heel anders dan een herdershond, een herdershond of een drijfhond. Dit belangrijke verschil zal u in de volgende hoofdstukken op informatieve wijze worden uitgelegd aan de hand van een kennismaking met de verschillende taken van de afzonderlijke honden. Bovendien is het belangrijk de verschillen te kennen, zodat het mogelijk is de respectieve hond op een aan de soort aangepaste manier te houden. In ieder geval, wat ze allemaal gemeen hebben is dat het werkhonden zijn. Zij worden gefokt met bijzondere eigenschappen en genieten ook van een individuele opleiding, zodat zij hun taken naar behoren kunnen vervullen.

    Herdershond

    De term herdershond wordt in het algemeen gebruikt voor alle honden die op enigerlei wijze betrokken zijn bij het werk met een kudde landbouwhuisdieren. Er wordt echter ook gezegd dat de herdershond de eigenlijke waakhond betekent. Bijvoorbeeld, de Duitse herder en de Belgische herder worden herdershonden genoemd. Deze honden zorgen er echter veeleer voor dat de kudde bijeen blijft en oefenen dus geen beschermende functie uit.

    U denkt waarschijnlijk aan de Border Collie, want die is bij veel hondenliefhebbers bekend. Hij is uitstekend in het bijeen drijven van een kudde koppige schapen en ze ook daarheen te brengen waar de herder ze hebben wil. Maar zelfs in dit werk, is de kudde niet beschermd tegen roofdieren.

    Dat is waar de zuivere waakhonden voor zijn. Zij hebben noch de taak om de kudde ergens heen te drijven, noch om individuele dieren uit de kudde te halen. Het enige doel van deze honden is het afweren van roofdieren of dieven.

    Leer nu over de individuele taken van de verschillende herdershonden.

    Herdershond

    Een waakhond beschermt de kudde vee van een herder. Deze kudde kan bestaan uit koeien, geiten, schapen of zelfs ganzen. De herder trekt rond met zijn kudde om ze op verschillende plaatsen te laten grazen.

    Dergelijke veekuddes grazen echter ook op zeer grote weiden in natuurreservaten en de herder is niet voortdurend ter plaatse en kan zijn dieren bewaken. Dit kan dus in verband worden gebracht met grote gevaren voor de kudde, want het is geen onbekend feit dat er ook in Duitsland steeds meer wolven zijn, en voor hen zijn de schapen, geiten of ganzen een welkom avondmaal.

    Dit is waar de waakhond om de hoek komt kijken. Deze hond moet ervoor zorgen dat niemand anders dan de herder in de buurt van de kudde komt om haar kwaad te doen. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren.

    Tussen haakjes, alle soorten herdershonden bestaan al duizenden jaren. Honden zijn al heel lang geleden gedomesticeerd en hebben de mens sindsdien vergezeld als waakhond. Na verloop van tijd werden de taken verdeeld over verschillende honden, omdat bleek dat de ene hond beter was in het bijeenhouden van de kudde en de andere beter in het verdedigen ervan. Dus werden er geleidelijk verschillende rassen gefokt. De waakhond, bijvoorbeeld, heeft een zeer goed ontwikkeld beschermend instinct, dat niet zo sterk is bij herders- of drijfhonden.

    Een paar jaar geleden waren waakhonden nog erg in diskrediet. Veel mensen gingen ervan uit dat een waakhond een bijzonder agressief dier was en bovendien een zeer lage irritatiedrempel had. Er werd gezegd dat hij iedereen die in de buurt van de kudde of zijn familie kwam, onmiddellijk en zonder waarschuwing zou aanvallen.

    Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat deze honden met dril en geweld werden afgericht om zo agressief te zijn. Gelukkig is het nu anders. Waakhonden krijgen een zeer goede training zonder geweld. Zij worden met liefde, veel geduld en consequentheid voorbereid op hun toekomstige taken. Een waakhond weet wanneer er gevaar dreigt en hij moet ingrijpen. Anders zal hij een betrouwbare, kalme en gehoorzame metgezel voor zijn eigenaar zijn.

    Welke rassen bijzonder geschikt zijn als waakhond en tot welke groep zij bij de FCI behoren, komt u in een later hoofdstuk te weten.

    Herdershond

    Een herdershond hoedt de kudde samen met de herder. Hij zorgt ervoor dat alle dieren bij elkaar blijven. Als een van de kuddedieren afdwaalt van de anderen, zorgt de herdershond ervoor dat het veilig terugkeert naar zijn soortgenoten. En om de rest van de kudde in die tijd niet onbeschermd te laten, zijn er meestal meerdere herdershonden van dienst. Bovendien werkt een herdershond hoofdzakelijk samen met de herder en let hij op de signalen die hem worden gegeven. Indien nodig kan een herdershond echter ook zelf beslissen wat te doen.

    Vandaag de dag zijn dergelijke herdershonden natuurlijk nog steeds in gebruik, want er zijn nog steeds herders die met hun dieren rondtrekken, maar de populatie is sterk afgenomen. Specifieke rassen die herdershonden worden genoemd, vinden tegenwoordig steeds meer een plaats in het normale gezinsleven.

    Het is echter niet altijd gemakkelijk om ze te houden, omdat het aangeboren instinct om een kudde te willen bewaken nog steeds aanwezig is. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat zo'n hond zich niet verveelt, want hij wil altijd iets te doen hebben. Daarom zijn deze dieren steeds vaker te vinden in hondenclubs en in de hondensport, omdat ze hier de taken krijgen waar ze van houden en die ze met hart en ziel uitvoeren. Bijvoorbeeld, mantrailing of dog dancing kan worden overwogen voor deze rassen. Honden behendigheid is ook uitstekend voor deze honden. Zij hebben veel zin om te rennen en te bewegen en zijn ook lenig en wendbaar. Je zou een ras als dit ook kunnen interesseren in het spelen met frisbees of in de sport Treibball. Er zijn veel manieren om de hond bezig te houden.

    Populaire rassen die tot de categorie herdershonden behoren zijn, bijvoorbeeld, de Border Collie, de Australian Shepherd, de kortharige Collie, de langharige Collie, de Duitse Herder, de Belgische Herder, de Bearded Collie en nog veel meer.

    In de FCI zijn herdershonden opgenomen in Groep 1, Herdershonden en Veedrijvershonden. In afdeling 1 worden alle herdershonden opgesomd en in afdeling 2 alle herdershonden.

    Veedrijvershond

    Een herdershond helpt de herder bij het drijven van zijn vee. Een mogelijke plaats van gebruik voor een dergelijke hond zou bij voorbeeld de bergweide-rit in de Alpen zijn. Maar ook het dagelijks drijven van de kudde van de weide naar de stal of omgekeerd is een van de taken van een herdershond.

    De werkgebieden voor deze honden kunnen heel verschillend zijn. In de Alpen worden meestal Appenzeller of Berner Sennenhonden voor dit werk gebruikt, terwijl in Australië eerder een Australische Veedrijvershond zal worden gebruikt, aangezien de eisen hier veel moeilijker zijn.

    Honden die deze taken moeten vervullen,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1