Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV): Centralasien och Myanmar
Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV): Centralasien och Myanmar
Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV): Centralasien och Myanmar
Ebook126 pages1 hour

Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV): Centralasien och Myanmar

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Rese- och bildreportage i fyra delar. Artiklarna innehåller historia, kultur, religioner, myter, anekdoter, seder och bruk, samhällsskick och möten. Dessa artiklar har tillkommit under flera års tid. Idag är texterna redigerade och uppdaterade fram till andra halvan av 2020. Denna utgåva är Del 3 och handlar om länder i Centralasien och om Myanmar (Burma).
LanguageSvenska
Release dateAug 25, 2020
ISBN9789179696764
Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV): Centralasien och Myanmar
Author

Tarja Salmi-Jacobson

Författaren Tarja Salmi-Jacobson är född i Helsingfors 1943, bosatt i Sverige sedan 1964. Hon säger om sina resor: "Jag känner mig mest hemma där jag känt mig som mest främmande. Och jag tänker att när jag nu en gång blivit 'kastad' på denna planet så vill jag också veta så mycket som möjligt om den och träffa mina fjärran bröder och systrar i denna brokiga värld." Tillbaka från sina resor gör hon en andra resa hemma genom researching för att lära sig bättre förstå vad hon sett utöver det som framkommit under resans gång och hon håller kontakt med människor som velat och kan ha fortsatt kontakt med henne. Idag pensionerad från studie- och yrkesvägledararbete har hon börjat resa och skriva artiklar som getts ut i olika tidningar och tidskrifter i Sverige och i Finland.

Related to Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV)

Titles in the series (3)

View More

Related ebooks

Reviews for Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV)

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV) - Tarja Salmi-Jacobson

    Blickar mot världen och inåt, Del III (av IV)

    Om boken

    1. Bilder från Turkmenistan

    2. Vördnad för den Upplyste

    3. Kirgizernas land i hjärtat av Centralasien

    4. På spaning efter hästsvansar

    5. Världens största bok

    6. Att spegla sitt inre

    7. Kirgizernas kulturarv fortlever i trakten kring bergsjön Issyk-Kul

    8. Hur en dikt blir till och gör sig påmind

    9. Musmeah Yeshua synagogan, en vördad oas mitt i Yangons myller

    10. Fjärranmöten (dikter)

    Impressum

    Om boken

    Blickar mot världen – och inåt  av Tarja Salmi-Jacobson

    Del III:  Centralasien och Myanmar

    RESE- OCH BILDREPORTAGE, artiklar innehållande historia, kultur, religioner, myter, anekdoter, seder och bruk, samhällsskick och möten. Dessa artiklar har tillkommit under flera års tid. De flesta har publicerats i Tidningen kulturen, och några bildreportage på Internationella bibliotekets websida. Även i andra media. Idag är texterna redigerade och uppdaterade till och med första halvan av 2020.

    Jag har alltid känt dragning till andra länder och känt mig mest hemma där jag känt mig som mest främmande. Och jag tänker att när jag nu en gång blivit kastad på denna planet så vill jag också veta så mycket som möjligt om den och träffa mina fjärran bröder och systrar i denna brokiga värld.

        Efter resorna gör jag en andra resa hemma genom researching om länder jag varit i och lär mig att bättre förstå vad jag sett utöver det som framkommit under resans gång och jag håller kontakt med människor som velat och kan ha fortsatt kontakt med mig.

    Artiklarna är inte ordnade efter land eller tema i första pappersutgåvan från 2019. Nu i e-boksformatet har jag ordnat dem tematiskt i fyra delar för att underlätta nedladdningen.

    Jag önskar läsare mycket nöje!

    Platser jag besökt. (Bild: Tripadvisor.)

     INNEHÅLL

    1.  Bilder från Turkmenistan

     2.  Vördnad för den Upplyste (Myanmar)

     3.  Kirgizernas land i hjärtat av Centralasien

     4.  På spaning efter hästsvansar (Uzbekistan)

     5.  Världens största bok (Myanmar)

     6.  Att spegla sitt inre (Bukhara)

     7.  Kirgizernas kulturarv fortlever ... 

     8.  Hur en dikt kommer till och gör sig ...

     9.  Musmeah Yeshua synagogan ... (Yangon)

    10. Fjärranmöten (dikter – Afghanistan/ Pakistan/Sidenvägen)

                                                                 *

    1. Bilder från Turkmenistan

    När Sovjetunionen kollapsade 1991 bildades i ett slag fem nya stater i Centralasien, en av dem Turkmenistan. Trots att landet är republik och betecknas som demokratiskt har inte mycket ändrats när det gäller öppenhet och yttrandefrihet sen Sovjettiden. Den tidigare något bisarre presidenten Saparmurat Nijazov styrde landet enväldigt och lät resa guldstatyer av sig själv i huvudstaden Ashgabat (kärlekens stad). Han skrev också en bok Rukhnama (själens bok) som blev obligatorisk litteratur i skolorna. Förgyllda citat ur boken finns att läsa på väggarna i en del moskéer i likhet med sedvanligt kalligraferade koranverser. 

         Nijazov tog också till sig äretiteln Turkmenbasji – Ledaren för alla turkmenerna. Efter 21 år vid makten dog han bara 66 år gammal och efterlämnade ett land utfattigt med enorma självförhärligande byggnader. Själv dog han stenrik och hade hunnit samla åt sig enorma rikedomar utomlands, enligt uppgifter över en miljard dollar.

    Högst upp på Neutralitetsbågen står den gyllene Nijazov med utsträckta armar roterande ett varv per dygn. Den nuvarande presidenten, Gurbanguly Berdimuhamedow, har låtit flytta bort monumentet från stadens centrum för att tona ned den förre diktatorns äreminne. Men han lät själv resa en guldstaty över sitt, likväl diktatoriska ledarskap sittande på en häst, som det menas från officiellt håll var en eftergift för medborgarnas önskan. Själva stadskärnan är oerhört påkostad med rent av spektakulär arkitektur. En gigantisk byggnad till exempel ser ut som en uppslagen bok. Det ena byggverket pråligare än det andra med guldkupoler och gyllene inslag.

    Staden Ashgabat har i forna tider varit en av Sidenvägens stora oaser. Idag har den byggts om till personkultens metropol av ren vit marmor, i centrumet ofta bitvis med gröna glasfasader. I hela stan finns inga andra fasadfärger förutom blekt gult och möjligen beige i äldre stadsdelar. Gamla hus som renoveras täcks av fejkad marmor; staden ska vara, med mina ögon sett, spöklikt vit.

    Ashgabat har tagits upp på Guinness rekordlista (2013) för världens högsta täthet av vita marmorklädda byggnader. Den har rankats bland arkitektoniska bedrifter att ha den största stjärnan på en byggnad, flest antal fontäner, och andra bländverk av hybris. Samtidigt är Ashgabat rankad på 211:e plats av 231 städer som har den sämsta livskvaliteten idag. (Mercer Consultings årliga rapport 2019.)

    Gatorna är breda och man ser inga gående någonstans. Som om man kommit till en förfrusen stad. Här och var ser man gatustädare med heltäckande vitt ansiktsskydd påta mest i planteringarna och hålla fontänerna rena. Det är från bussen vi får skåda staden. Ibland stiger vi av för att kunna fota monument resta för presidentens ära och ett stopp blir det för besök i en magnifik moské. Ingenstans ser vi någon medeltida fattigdom, som landet befann sig i för tio år sen då den förre presidenten lade ned teatrar, bibliotek och tidningar. Han minskade tillgången till sjukvård, utbildning och sänkte löner, pensioner och andra offentliga utgifter.

    Den olja och gas som skulle ge en egen bil för alla landets invånare, som presidenten lovat, blev för intet då det amerikanska oljebolaget Unocal drog sig ur planerna att bygga olje- och gasledningar som skulle dras mellan sträckan Indien–Pakistan–Afghanistan–Turkmenistan. Den nye al-Qaida ledaren Osama bin Laden som allierade sig med talibanerna kom att ändra allas planer. Resten är historia.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1