Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Pocket Cruising og Mikroeventyr: Et enkelt sejlerliv uden lommesmerter
Pocket Cruising og Mikroeventyr: Et enkelt sejlerliv uden lommesmerter
Pocket Cruising og Mikroeventyr: Et enkelt sejlerliv uden lommesmerter
Ebook186 pages3 hours

Pocket Cruising og Mikroeventyr: Et enkelt sejlerliv uden lommesmerter

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Dette er bogen om de største sejleropelevelser i de mindste sejlbåde. Med deres lave dybgang og nemme håndtering åbner de mindste "pocker cruisere" op for kystnære oplevelser, som større både ikke kan give.

Det har aldrig været lettere eller billigere at anskaffe sig en lille sejlbåd og få mulighed for at opleve sejlerlivets glæder: Tage på madpakketure et par timer, fisketure, ligge for anker et smukt sted eller ferieture langs nære eller fjerne kyster, til små øer og beskyttede fjorde og bugter.

"Pocket Cruising og Mikroeventyr" er håndbogen for dig, der gerne vil dyrke det enkle sejlerlivs glæder og komme langt for pengene med værdifulde råd til både kommende og allerede passionerede pocketskippere.

Mikroeventyr til søs
Hvorfor småt er godt
At sejle på et lille budget
Sådan vælger du en god båd
Køb af en 30 eller 50 år gammel båd
Vedligeholdelse og reparation
Sikkert og komfortabelt undervejs
Pocket cruisere fra 1960'erne og 70'erne
Moderne pocket cruisere

88 illustrationer, heraf 7 i farve.
41 ældre konstruktioner og 13 nutidige

Bogen guider dig om udrustning og brug af helt små sejlbåde til tursejlads. Få inspiration til dine egne mikroeventyr, der kan opleves lige udenfor havnen og ikke kræver, at man begiver sig ud på de syv have.

Læs om mange af de populære bådtyper fra 1960'erne og 70'erne fortalt af ejerne selv: Hvorfor de valgte netop disse både, og hvordan de bruger dem i dag.
LanguageDansk
Release dateDec 12, 2019
ISBN9788743035909
Pocket Cruising og Mikroeventyr: Et enkelt sejlerliv uden lommesmerter
Author

Martin Anker Wiedemann

Martin Anker Wiedemann har sejlet siden drengeårene i alt fra vandcykel til rummelige familiebåde og er en inkarneret og passioneret sejler. Som Grindesejler og aktiv i Grindeklubben udgav han i 2015 sammen med marine surveyor Uwe Gräfer bogen Med en Cirkel for Øje om den moderne skandinaviske spidsgatters kulturhistorie. I 2019 udkom bogen Pocket Cruising & Mikroeventyr om stor sejlglæde i små sejlbåde. Den udkom i 2020 på engelsk i en udvidet udgave under titlen Pocket Cruising and Micro Adventures. Hans særlige passion er for de allermindste sejlbåde til tursejlads og naturnære oplevelser, og den bærende overbevisning er, at sejlglæden er ligeså stor, som båden er lille.

Read more from Martin Anker Wiedemann

Related to Pocket Cruising og Mikroeventyr

Related ebooks

Related articles

Reviews for Pocket Cruising og Mikroeventyr

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Pocket Cruising og Mikroeventyr - Martin Anker Wiedemann

    småbåde.

    1. HVORFOR SEJLER VI?

    Sejladsens væsen

    Helt grundlæggende er spørgsmålet, hvorfor sejler vi? Hvilke sider af sejladsens væsen er det, vi søger og dyrker? Det meget simple svar henter vi fra latin

    Navigare necesse est

    At sejle er nødvendigt. Et andet godt svar kunne være: Fordi jeg kan.

    En fællesnævner for mange småbådssejlere er friheden ved at sejle, men ellers kan det være et utal af ting, vi får ud af at sejle og tilgange til at se på sejladsens væsen. Der er mange aspekter af det at sejle, og hver især kan vi både se sejladsen som oplevelser i naturens rum og som et personligt udviklingslaboratorium eller noget helt tredje. At eje og sejle en båd kræver som ingen anden aktivitet så mange forskellige kompetencer af os, så der altid forbliver et uudforsket udviklingsområde at forfølge.

    Naturens rum

    At sejle er en fantastisk mulighed for at opleve naturen og kysterne, farver, dufte og dyrelivet i og omkring havet. En mulighed for at mærke verden fysisk og sanseligt. Naturens omskiftelighed i al dens skønhed og barske ubønhørlighed. Vandet, lyset, vinden, skyerne og temperaturen. Fra badeferie til ren overlevelse og tilbage igen på kort tid.

    Udviklingslaboratoriet

    Træning i at turde turde. Træffe beslutninger, leve med konsekvenserne, lære dit eget fysiske og mentale potentiale at kende på godt og ondt. Jeg tør i dag langt mere, end da jeg stævnede ud i min første lille kølbåd for mange år siden. Jeg er blevet en modig kylling forstået på den måde, at jeg har frygtens realisme i behold, når jeg vælger mine udfordringer.

    Nec temere. Nec timide!

    (Hverken ubesindig eller frygtsom - mottoet for Søværnets Officersskole, som oprindeligt stammer fra søhelten Niels Juel)

    Meditationsrummet

    Sejlads er en aktivitet med store meditative kvaliteter, som man kan nyde i sin fritid. Sejladsens ensformige udfordring af vores landjordsutålmodighed er i sig selv et mål for at tømme sindet og tænke på ingenting og bare være. Bådens rytmiske bevægelser og mønster, som minder om musik, er fantastisk til at transcendere til en meditativ tilstand, ligesom lange stræk hvor samtaler udtømmes og stilheden indfinder sig. Sejler jeg alene, elsker jeg at stå op og styre med rorpinden i ryggen med lukkede øjne og mærke, hvordan jeg bliver eet med båden og dens bevægelser, mens mit fodfæste bliver groundet og solidt.

    Legestuen

    Sjove legende ture med ligesindede voksne piger og drenge, der er friske på sjove og gerne lidt hårde ture i friskt vejr. Op med spileren, trimme, eksperimentere. Kapsejlads kan være netop sådan en legeplads, hvor vi kan udfolde os og have det sjovt.

    Navigationsrummet

    Navigation er både en intellektuel udfordring og vel nærmest en kunstform af eksistentiel og spirituel betydning. Foregår gerne med både gps, kort og pejlekompas, parallellineal, og eskapaderne føres ind i logbogen til senere læsning og genopdagelse.

    Rummet mellem navigation og sømandskab. Det at kende sin båds styrker og svagheder sammen med besætningen. Hvor der tages hensyn og planlægges en rute, der bedst udnytter vind, vejr, landskab og hav.

    Kaffestuen

    Hyggesejlads med småslaskede sejl hjemme på bugten. Der brygges kaffe og fortælles anekdoter. Her yngler den sociale kapital. Weekendture med høj kulinarisk skafning og passende rødvinsrationer i officersmessen. Også i den halvkolde ydersæson og med snak til ud på natten. Sejlads som en måde at være sammen på.

    Teamekspeditioner

    Sejladsen kan være en fælles oplevelse med en håndplukket besætning, hvor rejsen er en ekspedition i sig selv, og målet det waypoint, vi skal runde for at vide, at vi atter er for hjemadgående. Det bedste ved lange ture er, når vi finder ind i skibets rytme, som er den ånd, den gode besætning skaber som rejsens sociale og sejladsmæssige ramme.

    Livet ombord

    Jeg elsker livet ombord, når vi har bragt proviant, brændstof, personlig udrustning, bøger og søkort om læ og får det til at fungere som en selvstændigt fungerende enhed, hvor vi kan være dage til søs uden adgang til landstrøm eller proviantering. Hvadenten jeg er alene eller sammen med en god ven eller familien, så nyder jeg at få mit lille skib til at fungere tilfredsstillende under alle forhold. At finde ind i skibets rytme og tune ind på dets gang i søen.

    Livet i havn

    At ligge i en hyggelig feriehavn med nye gode naboer hver og hveranden dag. At køre din indre rytme ned i et andet gear end hjemme på land. Eller slet og ret at tage ned til havnen og gå ombord for at tjekke fortøjningerne, bladre i søkortene eller bare drikke en kop kaffe og sidde og kigge og lave ingenting. Rydde op og gøre rent.

    I bund og grund elsker jeg sejladsen som en glad dans, en flygtig harmoni, når alt går op i en højere enhed, samt den sjov og glæde jeg kan opleve alene eller sammen med andre ombord.

    Du må selv finde dit eller dine rum og væren i sejladsen: Whatever floats your boat!

    2. MIKROEVENTYRET DU SELV SKRIVER

    Vil du oplives af det hele, må du se det hele i det mindste

    - Johann Wolfgang von Goethe

    Ideen om minimalisme passer som hånd i handske til begrebet mikroeventyr, når det drejer sig om pocket cruising.

    Under sejlads har man ofte enormt meget tid til sig selv. Her er din bedste ven kikkerten. Alt derude er interessant, når vi ikke kan bruge mere energi og opmærksomhed på sejltrim og navigation.

    Min kone og jeg sejlede i sommer over Køge Bugt i stikkende varme, ingen vind og en masse irriterende fluer. Jeg vil se en sæl udbrød hun pludselig. Det kan du da ikke bare forlange. Svarede jeg. Det kan du da se, at jeg kan. Svarede hun. I forvejen havde jeg kikkerten fremme for at holde øje med koste og fyr, så nu skulle jeg blot tilføje sæler til listen. Og minsandten om ikke der en halv time senere er noget mørkt, der ligger og bopper i overfladen nogle hundrede meter til bagbord. En sæl! Mette var ikke til at pille ned efter dette og var helt høj over det. Sådan skabte vi indhold, glæde og oplevelse på en dag, der var nem at hade på grund af en lang sur sejlads for motor, fluer overalt og en stikkende sol.

    Eventyret starter lige udenfor molehovedet. Vi behøver ikke sejle jorden rundt. Mikroeventyr er som skabt til os, der bliver hjemme. Vi jubler, hver gang vi ser et marsvin, og sæsonens første er altid en fest i festen. Det bliver bemærket i logbogen om aftenen, så jeg kan genlæse og genopleve de store glæder i de små ting i lænestolen om vinteren.

    Fugle, skibe, andre både, at hilse og blive hilst på, for slet ikke at tale om at sejle tæt langs en kyst med dens distinkte konturer og landskab. En fiskehejre i hjørnet af Svendborgsund ved Troense, som vi altid kigger efter, eller køerne der græsser på toppen af en lille bakke på Bjørnø, som jeg omsejler flittigt. Eller circumnavigerer, som jeg kalder det.

    Jo mindre dybgang pocket cruiseren har, jo flere muligheder har vi for at komme tæt på naturoplevelser i det kystnære. Flere små bådehavne bliver tilgængelige, som både med større dybgang end 1-1,2 meter må holde sig væk fra. Man kan sejle på opdagelse i lavvandede områder, der ellers er utilgængelige (med skyldig hensyntagen til evt. fredningstider for fuglelivet). De danske farvande er for en stor del ret lavvandede, så verden bliver meget større for de meget små sejlbåde.

    Jeg husker en gang, min søn fangede en hornfisk midt under en blæsende sejltur. Efter at være kommet i havn var det en fed totaloplevelse for de fem børn ombord at flå, partere og stege fisken med det samme og spise hver sin lille del af den.

    Ligger man i havn med børn, er nogle af de bedste mikroeventyr at fange krabber og de små hidsige ålekvabber og lege med dem i en spand, indtil de bliver sluppet ud igen. Går vi med i deres aktivitet, bliver det også et voksent mikroeventyr. Naturen er fantastisk, og at vi får lov til at opleve sådan nogle ting er en gave og et priviliegium.

    Mikroeventyret er også at besøge småøerne, hvor man kan føle sig hensat til 1950’erne og eksempelvis gå i spåner over en enkel gammel gårdlampe på et stuehus på Lyø. Hver gang jeg kommer forbi, holder jeg øje med, om den stadigvæk er der.

    Mette, der ikke var specielt hooked på at besøge Hjortø med rindende koldt vand, et toilet og landstrøm som eneste bekvemmelighed i havnen, blev ovenud begejstret, da det lykkedes os at se en af de sjældne klokkefrøer, og jeg husker stadig den ro og skønhed, der var på stranden ved revet, hvor vi sad og læste i hver vores feriebog.

    Mikroeventyr har både meditative kvaliteter i form af det at give sig hen til noget eller fordybe sig i det, såvel som rent oplevelsesmæssige og nærværsskabende kvaliteter. Det er både sund mindfulness, adspredelse og oplevelse. Wikipedia er din ven undervejs. Vi kan hive god viden lige op af lommen, hvis der er dækning, hvor vi kommer frem.

    For mange år siden var min ven Jørn og jeg på vores første fællestur i Hurley 20’eren Tulle

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1