Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Resurrecció i mort de G.T.
Resurrecció i mort de G.T.
Resurrecció i mort de G.T.
Ebook159 pages1 hour

Resurrecció i mort de G.T.

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

A Noruega, una dona de cent anys és assassinada. Però la investigació, amb un inspector exalcohòlic i acabat d'enamorar, ens conduirà cap al passat, cap a la Guerra Civil espanyola, i cap a les poblacions d'Alcoi, Benidorm, Oliva i Terrassa, en un seguit de pistes poc precises que, potser, acaben encaixant. Així, res no és senzill en una trama on el passat aplega fins al present, sense bons ni dolents, amb realisme però també amb esperança i amb tot de fets històrics i personatges reals que es mesclen amb la ficció per a mostrar-nos que el bé i el mal sobreviuen al pas del temps.
LanguageCatalà
Publisher3i4 edicions
Release dateJul 30, 2016
ISBN9788416789450
Resurrecció i mort de G.T.

Related to Resurrecció i mort de G.T.

Titles in the series (23)

View More

Related ebooks

Reviews for Resurrecció i mort de G.T.

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Resurrecció i mort de G.T. - Josep Lluís Roig

    NOTES

    15 DE MARÇ

    I

    Guro havia mort vint-i-tres anys abans, quan la sang fresca el va tocar de prop en un accident anònim sobre una autopista nevada d’entrada a Oslo. Ara l’obsedia el record de la seua joventut, quan no era conscient de tot això. Quan no sabia com de fàcil és destrossar les coses. Quan la seua relació va tirar pel camí que semblava lògic. Xic coneix xica a l’acadèmia de policia, parella que ix junta de l’acadèmia però no oficialment encara.

    Es veien al pis d’ell. Ella encara vivia amb sa mare. No volia deixar-la sola, li sabia greu. Ells dos que tocaven el cel i els cossos. Ells dos que grataven els mateixos núvols on residia Déu.

    Però van callar la seua relació perquè, amb una mica de sort, els enviaren a controlar el trànsit junts. Per a això no necessitaven massa experiència i els veterans solien defugir les hores avorrides de denúncies ridícules per excés de velocitat, per cotxes mal aparcats i altres nicieses semblants.

    Un dia qualsevol, un accident qualsevol, a l’autopista nord d’entrada a Oslo. Havien reservat per a l’endemà un restaurant car perquè ella insistia que complien un any junts i ell no tenia cap argument per a negar-ho. Li havia mostrat, al mòbil, un vestit espectacular, d’aquells que obliga a girar els ulls. Comprat per a l’ocasió.

    Un dia qualsevol, un accident qualsevol, a l’autopista nord d’entrada a Oslo. Van acudir-hi per regular el trànsit, fer un colp de mà. Ell es va dirigir cap als cotxes accidentats, per mirar si tot estava en ordre, ella li va pegar una darrera ullada de comiat còmplice i un camió que no pogué frenar la va destrossar. Vint ella. Vint-i-un ell.

    El descens a l’infern de vegades no és una cosa voluntària.

    II

    Però ara, a quaranta-quatre anys, en el curs d’una investigació, havia conegut una xica. En realitat, una Xica. Cosa que així, en majúscules, no li havia passat des que havia mort, d’alguna manera, també ell, en aquella autopista.

    Ara que havia aplegat a investigador dins de la policia així com per inèrcia, perquè els difunts no desentonen, no destorben però són tossuts a seguir la línia fixada, ara que trobava que la seua no-vida seria sols una simple línia contínua com les dels monitors que certifiquen el descans del cor, ARA, en la persecució d’un assassí a sou, l’havia coneguda en un alberg de l’Exèrcit de Salvació, aquella institució protestant poc transparent.

    Guro tenia certa prevenció contra aquella institució. No tant per la gent de base, la que es barallava amb els miserables, els drogoaddictes, els exclosos, els no; sinó pels altres, els de dalt, els que es pensaven superiors.

    Però Anne era de les que s’embrutaven les mans, encara que potser això no siga rellevant quan l’amor a primera vista ataca amb totes les armes químiques. Encara que, com que ell era mort, li va costar dos mesos de ressuscitar.

    El dia que va prendre la decisió, es va alçar diumenge tard. Massa a prop de migdia. S’havia passat bona part de la nit de volta. Llocs a l’antiga, d’aquells que enganxaven una mica les soles de les sabates. Algunes vegades, com aquella nit, bevia perquè sabia com de difícil era que una cosa, a la vida, isquera bé. Però beure no li solucionava els problemes. Ell ja n’era conscient.

    De manera que diumenge al matí es va alçar tard i amb el cap pesant. Va allargar la dutxa acollidora. No es va afaitar. Si havia de ser, havia de ser com era ell. Tanmateix, es va vestir amb compte, però sense exagerar. De diumenge informal.

    Abans d’abandonar el piset, el mateix piset de quan va començar a ser policia i que ja no havia pogut, ni volgut, canviar –el sentimentalisme era un punt de feblesa que evitava que l’orgull l’encegara—, abans d’eixir del pis, es va pegar una ullada a l’espill per primera vegada després de tant de temps. Havia mig quedat. Que passaria a saludar-la. Per a què més.

    Espolsà aquests pensaments del cap i s’encaminà cap a l’alberg a recollir la senyoreta Anne, aquella que s’havia fet un forat dins del seu cor. I de la seua carn.

    III

    Feia dos mesos llargs que l’havia coneguda. Temps més que suficient perquè ella deixara créixer mil excuses, si volia. L’Alberg de Heimdalsgata continuava igual que abans. Igual que dos mesos abans. Les tragèdies ocorren. Les institucions perduren. L’Exèrcit de Salvació s’havia recuperat d’uns pocs incidents amb excessiva facilitat, va pensar Guro Tangvald, però qui era ell per a jutjar.

    En alguns casos, feien una bona feina. Això era innegable. Però sota les catifes brillants sempre s’amaga la ronya. És connatural a la naturalesa humana. No hi havia res de diví, en això.

    Tan bon punt va entrar, Anne ja l’havia vist. L’havia saludat de lluny, li havia fet, des de darrere del taulell, el gest d’un moment i havia desaparegut dins de la cuina, va suposar. El local no havia canviat gens, en aquells dos mesos, indiferent a les vides anònimes d’alcohòlics, drogoaddictes, esquizofrènics, gent perduda en rutes impossibles i assassins que circulaven diàriament per aquell menjador, per l’alberg adjacent, per les males consciències, sense que ningú volguera preguntar-se massa coses. Anne eixiria en un moment i ell havia d’allunyar-se dels pensaments propis i l’ansietat.

    Tardava. Anne tardava. Guro es posava nerviós i comptava els minuts d’un en un sense acabar d’esquivar del tot la impaciència. Repassava com l’havia coneguda, en el procés d’aquella investigació, com ella l’havia mirat malament, com després no; quantes portes obertes entre tots dos havien deixat en tancar el cas.

    Podia jurar que havia provat de no tornar a veure-la. La diferència d’edat n’era un dels motius. La desconfiança mateixa en la humanitat que ell professava sense anestèsia, com els morts, la predilecció per ofegar les penes i la lucidesa amb l’alcohol, la diferència d’edat i de manera de veure la vida.

    Ella li havia deixat totes les portes obertes. Ella, una xica amb una vida en contacte amb gent de religió i amb els invisibles de la societat, l’Exèrcit de Salvació, totes aquelles coses. Ell, policia, intuïtiu, sí, però una mica cabró. I un no viu. No calia enganyar ningú. Ella i ell, que es deixaven les portes obertes però no. Ell s’hi havia resistit. Però només ho havia allargat. Dos mesos llargs abans de la resurrecció de l’esperit i la carn.

    Li va sonar el mòbil quan ja no sabia si s’havia d’esperar o desistir, quan era un bon moment per a desaparèixer i no tornar mai. Un cas rar, estrany: el necessitaven. Guro ja sabia interpretar els senyals. No li ho havien d’explicar. No en tenien ni puta idea. El sol·licitaven. El necessitaven. A ell, que gairebé parlava amb els morts.

    En penjar, es va adonar que la tenia enfront, que s’esperava. Ara tot el no-discurs que s’havia preparat ja no aprofitava. Se n’havia d’anar, amb certa urgència. Només hi cabia un temps curt per a unes poques paraules, però ella li va allargar una targeta, una clau magnètica d’una porta. Amb un número que va reconèixer de seguida. L’habitació on s’havia hostatjat l’assassí o justicier que els havia fet conèixer.

    —Tinc pressa. No em puc quedar.

    —És igual; vés, ara puge jo —Anne, sense dir res més, va ser clara, fins i tot explícita.

    Guro s’encaminà amb rapidesa cap a l’habitació. Com per no donar temps a la veu interior. Amb rapidesa per no recordar la diferència d’anys, amb rapidesa per no recordar el que ell ja sabia: que l’amor és com una muntanya russa i que a ell no li agradaven gens els parcs d’atraccions. Però per a què hi havia acudit, si no. Per què ella l’havia esperat, per què ell sabia, per què tots dos sabien. Per què aquests dos mesos se li havia fet tan dura una solitud acostumada.

    Afortunadament, ni la cambra era lluny ni Anne va tardar, perquè, per uns moments, Guro dubtà. Però Anne no es va fer esperar. Apuntalà la porta i el va besar, tendraapassionadament, amb saliva, molt per damunt de les expectatives de Guro. El va estirar sobre el llit estret, de cos i mig, que tenia només el llençol de sota posat. Li tragué els pantalons i calçotets, per separar-se’n.

    Es despullà davant d’ell. La llum entrava per la finestra matinal i li envoltava la pell blanca i tèbia. Guro no podia evitar de pensar com l’emocionava aquell cos, quantes voltes l’havia imaginat, amb certes rodoneses lleugerament marcades, uns grams de més, molt millor que uns de menys, aquella certa corba que convidava a recolzar el cap sobre la panxa. Podies imaginar dies de sofà, sexe, televisió i tendresa que regalava futur, no immediatesa. Decididament, se sentia major i vell. Com un alcohòlic davant l’última botella de whisky que quedava al món.

    Però ella es despullà i el cervell masculí encengué un cert pilot automàtic per oblidar que l’esperaven, que encenia les urgències. Ella es despullà, se li’n pujà damunt i el féu entrar.

    Guro hauria volgut aguantar més, però els pilots automàtics es van precipitar. Anne es va alçar, per besar-lo llargament a la boca, prendre un parell de tovalloles, allargar-li’n una mentre es netejava una mica —no hi havia bany en aquelles habitacions— i somriure com amb una certa timidesa.

    Ell, llavors, s’adonà que. Però ella tenia vint-i-llargs o potser vint-i-escaig i. I ell no. Tot allò li devia córrer amunt i avall, amb rapidesa, per la cara mal afaitada —l’última resistència. Tant, que ella li somrigué, amable. El tranquil·litzà.

    —Tens pressa, vés-te’n tranquil. Ha anat molt bé.

    —Però... I les precaucions i no sabia i estàs bé...?

    Anne el va tallar amb el simple gest del silenci. Amable, tàctil, mentre es tornava a posar la roba, àgil i desitjable. Ja vestida, abans que ell s’haguera

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1