Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Het Coworking Handboek: Leer hoe je een succesvolle coworkingruimte kunt openen en beheren
Het Coworking Handboek: Leer hoe je een succesvolle coworkingruimte kunt openen en beheren
Het Coworking Handboek: Leer hoe je een succesvolle coworkingruimte kunt openen en beheren
Ebook251 pages2 hours

Het Coworking Handboek: Leer hoe je een succesvolle coworkingruimte kunt openen en beheren

Rating: 5 out of 5 stars

5/5

()

Read preview

About this ebook

In dit boek leer je:

* Hoe je de banden tussen je leden promoot en problemen tussen leden aanpakt

* Waarom je eerst een community moet opbouwen

* Hoe je moet omgaan met lastige financiële situaties

* Hoe je je ruimte kunt ontwerpen, oriënteren en positioneren in de community

* Wat de belangrijkste plekken van een coworkingruimte zijn (die velen over het hoofd zien)

* Hoe je met journalisten werkt en stabiele media-aandacht krijgt

* Hoe je je coworkingruimte rendabel maakt

* Dit handboek zit boordevol werkbare ideeën, checklists, spreadsheets en links

* naar online resources en meer, die je zullen helpen bij het ontwikkelen van de ideale ruimte en een bruisende community.
LanguageNederlands
PublisherBookBaby
Release dateDec 7, 2015
ISBN9782960181814
Het Coworking Handboek: Leer hoe je een succesvolle coworkingruimte kunt openen en beheren
Author

Ramón Suárez

Ramon Suarez is the founder of Betacowork Coworking Brussels, Coworking Belgium, and Startups.be; he is also the President of the European Coworking Assembly; and author of The Coworking Handbook. Ramon is very active in the promotion of coworking, entrepreneurship and startups in Belgium.

Related to Het Coworking Handboek

Related ebooks

Related articles

Reviews for Het Coworking Handboek

Rating: 5 out of 5 stars
5/5

1 rating0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Het Coworking Handboek - Ramón Suárez

    Epiloog

    Woord van dank

    Graag wil ik de mensen bedanken die mijn boek als eersten ondersteunden. Zonder hen zou dit handboek er nooit gekomen zijn.

    Voor we aan de crowdfundingcampagne begonnen, was dit boek eenvoudigweg te koop via een webpagina. De eerste persoon die te hulp schoot om het boek te promoten, was een voormalige betacoworker: Roland Zwaga 1. In zijn kielzog volgden nog 12 mensen: Jürgen De Smet 2, Marina Evaristo 3, Marina Aubert 4, Tiina Vainio 5, Miguel Albizu 6 en Marc Navarro 7 (de rest wenst anoniem te blijven).

    Ik wil ook de 159 mensen bedanken die hun schouders onder onze crowdfundingcampagne Indiegogo 8 hebben gezet. Zij gaven ons de nodige steun om nog meer tijd voor het project uit te trekken en de fondsenwerving voor de Engelstalige en Spaanstalige edities in goede banen te leiden.


    1. Roland Zwaga http://www.stackandheap.com

    2. Jürgen De Smet http://jurgendesmet.be/about

    3. Marina Evaristo http://be.linkedin.com/in/marinaevaristo

    4. Marina Aubert http://www.linkedin.com/in/aubertm

    5. Tiina Vainio http://about.me/tiinavainio

    6. Miguel Albizu http://twitter.com/AlbizuM

    7. Marc Navarro http://marcnavarro.com

    8. Lijst van mensen die onze crowdfundingcampagne hebben gesteund: http://j.mp/chbackers

    De auteur

    Ramón Suárez

    Ramón 9 is de grondlegger van de Betacowork, een zinderende coworkingruimte in Brussel met meer dan 200 leden.

    Ramón is tevens een rasechte ondernemer en marketingspecialist. Hij legt zich vooral toe op het promoten en ontwikkelen van technologische start-ups in België, en dit via zijn coworkingruimte en als bestuurslid van onder andere Startups.be 10. Je vindt Ramón op coworkingconferenties wereldwijd 11, waar hij anderen leert hoe een succesvolle coworkingruimte te runnen. Ramón is stichtend lid en voorzitter van de Coworking Europe Assembly 12 en is de grondlegger van Coworking Belgium 13.

    Betacowork

    De Betacowork 14 is de grootste coworkingruimte in Brussel en is een echte referentie op Europees niveau. De ruimte groeide al snel uit tot een plek met maar liefst 200 coworkers. Er zijn bovendien plannen voor verdere uitbreiding elders. De Betacowork richtte zich van bij het begin op het ecosysteem van de technologische start-ups in Brussel maar stond met het oog op creativiteit en serendipiteit altijd open voor andere professionele richtingen en profielen.

    De Betacowork coworkingruimte zag het licht in Brussel op 19 november 2010, op de dag van de eerste Coworking Europe conferentie. Toen heette het nog Betagroup Coworking.

    Medeauteurs

    Jaime Aranda

    Jaime 15 is de medeoprichter van de in Sevilla gevestigde workINcompany. Jaime is architect van opleiding en weet diep vanbinnen dat een coworkingruimte eigenlijk geen ruimte is. Het is een concept gestoeld op de interactie tussen de leden en binnen de community. workINcompany resulteerde in een bloeiend en actief ecosysteem van professionals, klaar om Sevilla en de wereld te veranderen. Jaime is tevens de oprichter van de grootste pop-upcoworkingruimte in Spanje.

    workINcompany

    workINcompany 16 is een pionier op vlak van coworking in Andalusië. De workINcompany werd in september 2011 opgericht door Jaime Aranda en Alberto Perez Sola. Zij organiseren talloze meet-ups en evenementen om professionele community's voor freelancers en ondernemers in Sevilla te creëren en te promoten.


    9. Meer weten of contact opnemen: LinkedIn–cv http://www.linkedin.com/in/ramonsuarez; @ramonsuarez op Twitter: https://twitter.com/ramonsuarez; Google+: https://plus.google.com/103579379127741318104/posts; en mijn persoonlijke blog: http://ramonsuarez.com.

    10. Dé plek voor Belgische start-ups: http://startups.be

    11. Mis de volgende edities van de Coworking Europe Conference http://coworkingeurope.net en de Global Coworking Unconference Conference (GCUC) http://gcuc.co niet! Bekijk of er een conferentie plaatsvindt in de buurt. Dit zijn de beste plekken om meer te weten te komen over coworking.

    12. Surf naar http://coworkingassembly.eu en lees meer over de Europese Vereniging van Coworkingruimtes.

    13. Coworking Belgium: http://coworkingbelgium.be

    14. Meer informatie en tips van de Betacowork Coworking Brussel vind je op: http://www.betacowork.com

    15. Bekijk zijn profiel op LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/jaimearandaserralbo; op Twitter als @jaimearanda: https://twitter.com/jaimearanda; of zijn blog: http://www.jaimearanda.com.

    16. Meer lezen over de workINcompany doe je hier: http://workincompany.com

    Hoe dit boek te gebruiken

    Afhankelijk van je noden en de fase waarin je project zich bevindt, lees je best wat je echt denkt te moeten lezen. Voel je vooral niet verplicht het hele boek door te nemen. Ben je echter een groentje in de wereld van coworking, dan is het niet onverstandig om van nul te beginnen. Het boek zal je ideeën immers helpen te structureren en het hele ontwikkelingsproces vergemakkelijken.

    Het boek bevat checklists en andere tools die je aan het eind van het boek een duw in de goede richting zullen geven. Up-to-date en afdrukbare exemplaren vind je hier: http://coworkinghandbook.com/checklists. Door de hoofdstukken heen geven we bijkomende informatie en links via de talloze voetnoten.

    Wil je de inhoud van dit boek bespreken of verbeteren, meer tools aanreiken of op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 17, volg ons op Twitter 18 en Facebook 19, teken in op de RSS feed 20 van de blog of bezoek de website: http://coworkinghandbook.com.


    17. Voer hier je e-mailadres in voor de nieuwsbrief en wees altijd als eerste op de hoogte: http://coworkinghandbook.com/newsletter

    18. Volg @cohandbook op Twitter: https://twitter.com/cohandbook.

    19. Vind ons leuk en krijg meer tips en nieuws: https://www.facebook.com/CoworkingHandbook.

    20. De RSS feed van de blog vind je op: http://coworkinghandbook.com/feed/

    Voorwoord

    Ik heb geweldig nieuws voor jullie! Als je dit boek nu aan het lezen bent, heb je de kans om deel uit te maken van een beweging die onze manier van kijken naar werken voor altijd zal veranderen.

    Het concept waarop onze industriële, hiërarchische, voltijdse en 'bazenrijke' manier van werken is gestoeld, raakt meer en meer achterhaald. Je dagelijks verplaatsen naar een piepklein kantoortje om één job te doen voor één baas bij één bedrijf, en dit decennialang, werd tot voor kort nog als een perfect normale en eervolle manier van werken gezien. Vandaag liggen de zaken echter anders.

    Dit concept heeft ons hier inderdaad gebracht maar zal ons zeker niet naar het volgende stadium brengen. Vandaag verlaten meer en meer mensen het traditionele concept – door noodzaak of op basis van hun eigen keuzes – om hun vleugels alleen uit te slaan. Voor de doordeweekse kantoorbewoner klinkt dit waarschijnlijk als muziek in de oren, maar wie genoeg tijd aan de overkant heeft doorgebracht, weet dat hij voor absolute vrijheid een fikse prijs betaalt. Als zelfstandige werken kan echt overdonderend zijn. Afzonderend. Hard. Eenzaam.

    Deze manier van werken biedt niet dezelfde ondersteunende systemen die klassieke werknemers wel krijgen. Wanneer je alleen en voor jezelf werkt, moet je ook alles alleen uitzoeken. En dat is veel. Hoe kunnen we van iemand verwachten om alles zélf te doen?

    Het antwoord op deze vraag begint stilaan duidelijk te worden. We beginnen te snappen hoe we nieuwe systemen kunnen ontwikkelen die inspelen op de noden van een groeiende groep mensen die instaan voor zichzelf maar ook structuur en hulp nodig hebben.

    Coworking is een van de eerste en belangrijkste van deze nieuwe systemen. Het biedt mensen de mogelijkheid buitenshuis te werken en anderen te ontmoeten met wie ze zich kunnen identificeren. Het biedt een elementair gevoel van structuur en verantwoordelijkheid. Het geeft mensen het gevoel dat ze ergens bij horen. Het geeft ons de kans samen te werken en samen nieuwe dingen te proberen op manieren die – indien we het alleen deden – onmogelijk zouden zijn.

    Sinds zijn ontstaan in 2005 is coworking aan een razendsnelle opmars bezig. Het concept ontpopte zich supersnel van een ontluikende beweging tot een steeds dieper verankerde sector. En die boomt heel snel, maar staat tegelijk nog in de kinderschoenen en moet nog een lange weg afleggen. Jij kunt dit proces meekneden.

    In dit boek reikt Ramón je alles aan wat je nodig hebt om je eigen coworkingruimte te beginnen en te runnen. Dit handboek zit boordevol tips op basis van zijn persoonlijke ervaring en die van anderen voor elke fase in de ontwikkeling van je project. Door dit boek te lezen, kun je je beschermen tegen eerder gemaakte fouten waar anderen uit geleerd hebben en voortbouwen op geweldige bestaande ideeën.

    Zo creëer je meer ruimte om het concept naar een hoger niveau te tillen en kun je focussen op hoe het te verdiepen, verruimen en verbeteren.

    Je leest deze tekst nu. Dat betekent dat je al deel uitmaakt van de beweging. Onze toekomstige manier van leven en werken wordt mee uitgestippeld door mensen zoals jij, door het voorbeeld dat je stelt en de cultuur die je promoot. Dit boek reikt je alle nodige tools aan. Wat je ermee doet – en hoe je alles interpreteert – is aan jou.

    Wees niet verlegen. Ga ervoor. Bouw mee aan de wereld waarin jíj wil leven.

    Leve coworking!

    Tony Bacigalupo is medeoprichter en 'burgemeester' van New Work City, een coworkingruimte in New York City. Tony is sinds 2007 een drijvende kracht achter verschillende coworking community's in NYC en geeft sindsdien ook mondeling en schriftelijk advies aan andere organisatoren. Hij is medeauteur van I'm Outta Here: How coworking is making the office obsolete en bestuurslid van de NY Tech Meetup. Meer lezen? http://nwc.co en http://meetup.com/coworking-nyc.

    Inleiding

    Ik wilde dit boek vooral schrijven om mijn kennis uit mijn eigen ervaring en uitwisseling van ideeën met andere organisatoren en oprichters te delen, en dit alles in een werkbare en nuttige gids te gieten die jullie kan helpen een coworkingruimte op te richten en te runnen, van idee tot uitvoering.

    Het Coworking Handboek richt zich vooral op de oprichting en het beheer van een coworkingruimte. De aangereikte processen en kennis kunnen bij uitbreiding ook kunnen worden toegepast op andere formele en informele structuren zoals Hackerspaces, FabLabs, accelerators, enz.

    Dit is een werkboek voor bezige ondernemers en organisatoren. Daarom heb ik het zo kort en bondig mogelijk gehouden. Daar gaan we!

    Opmars van samenwerking en de deeleconomie

    De concepten samenwerken en delen zijn overal waar je kijkt aan een flinke opmars bezig. Dit is deels te danken aan de mogelijkheden die de nieuwe technologieën ons bieden en deels aan de veranderingen in de huidige professionele en bedrijfsstructuren. Bedrijven worden kleiner, maar tegelijk productiever en competitiever. Ze hebben steeds minder ruimte en middelen nodig om toch wereldwijd op de kaart te staan. Het aantal zelfstandigen en freelancers groeit, omdat ze controle willen over hun carrièredoelen of omdat de arbeidsmarkt hen gepusht heeft naar het creëren van hun eigen job.

    Mensen vormen hun werkplek binnen hun bedrijf steeds vaker om tot een plek van samenwerking en gaan daarbij vaak nog een stapje verder door de hand te reiken aan andere bedrijven. Dit drukt niet alleen de kosten maar creëert ook een dynamischere, creatievere en vrolijkere werkplek.

    We grijpen steeds meer kansen om een beter leven te leiden dankzij samenwerking, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Hierdoor vinden of creëren velen onder ons hun ideale omgeving en kunnen zij zelfstandig – maar niet alleen – beginnen te werken.

    Coworking heeft bewezen een geweldige tool te zijn voor freelancers en kleine bedrijven. Het tilde het professionele en persoonlijke leven van duizenden mensen wereldwijd naar een beter niveau en integreerde hen in professionele netwerken die hen meer werk en kennis aanreikten.

    Oorsprong en ontwikkeling van coworking

    Coworking op zich is relatief jong, in tegenstelling tot gezamenlijke werkruimtes en dynamieken die al veel langer bestaan.

    Sommigen onder ons hebben vroeger misschien al in een gedeelde werkruimte gewerkt, maar het concept kreeg pas de naam ‘coworking’ toen Brad Neuberg het in 2005 introduceerde bij de opstart van een ruimte voor ontwikkelaars 21. Sindsdien is coworking aan een exponentiële groei bezig. Volgens de jaarlijkse wereldwijde coworkingenquête van Deskmag verdubbelt het aantal ruimtes wereldwijd jaar na jaar 22.

    Is dit slechts een voorbijgaande trend? Nee. Het woord coworking wordt algemeen gebruikt en misbruikt. We moeten er wel rekening mee houden dat deze term inspeelt op een veel diepere noodzaak. De arbeidsstructuur van onze maatschappij verandert. Daardoor veranderen ook de noden van wie werkt, vooral die van freelancers en ondernemers. Coworking speelt in op deze fundamentele veranderingen en zal blijven groeien in steden wereldwijd.

    De toekomst van coworking staat niet vast. Als organisator

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1