Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

What the fund ?: Een handboek over funding van scale-ups en groeibedrijven
What the fund ?: Een handboek over funding van scale-ups en groeibedrijven
What the fund ?: Een handboek over funding van scale-ups en groeibedrijven
Ebook466 pages4 hours

What the fund ?: Een handboek over funding van scale-ups en groeibedrijven

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

OVER HET BOEK

Een onderneming met een ambitieus groeiplan heeft vroeg of laat geld nodig. Dit boek richt zich op start-ups en scale-ups die voor het eerst een beduidende financieringsronde overwegen.
Na de eerste geldschieters, de “friends, fools en family” en de business angels, kom je als ondernemer terecht bij investeringsfondsen en financiële instellingen, waar andere verwachtingen heersen en vaak ook een andere woordenschat gehanteerd wordt. Met “What the fund?” heb je een handleiding die je door dit proces loodst.
Nathalie De Ceulaer geeft je praktische tips en praktijkvoorbeelden. Ze schrijft begrijpelijke taal voor ondernemers die geen financiële achtergrond hebben.

OVER DE SCHRIJVER

Nathalie De Ceulaer heeft als CFO, adviseur en coach meer dan 10 jaar ervaring in het ophalen van financiering bij financieringsfondsen en financiële instellingen. Ze heeft talrijke bedrijven geholpen bij hun “investor readiness”. Momenteel is Nathalie CFO van het investeringsfonds Fortino Capital en adviseur bij verschillende (kleine en grotere) bedrijven. Ze is gastprofessor bij de Antwerp Management School en Solvay. Ze geeft workshops over strategie, financiering, rapportering en KPI’s bij verschillende organisaties.
LanguageNederlands
Release dateMay 31, 2018
ISBN9789048632589
What the fund ?: Een handboek over funding van scale-ups en groeibedrijven

Related to What the fund ?

Related ebooks

Related articles

Reviews for What the fund ?

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    What the fund ? - Nathalie De Ceulaer

    Voor Peter (1964-2017), no more down-rounds

    Voor Emilia en Rueben

    Inleiding

    Dit boek gebruikt veel vaktermen. Geen nood: ze worden allemaal uitgelegd. Alle woorden die cursief aangeduid zijn, vind je terug in de verklarende woordenlijst die in bijlage zit. Je kan deze lijst ook afdrukken vanop de website www.whatthefund.be.

    Er worden veel Engelse woorden gebruikt. Is dit echt nodig? Ja, de Engelse terminologie wordt in alle gesprekken en onderhandelingen gebruikt, ook als ze in het Nederlands plaatsvinden. Als je tot een financieringsovereenkomst komt, is de kans groot dat die in het Engels wordt opgesteld. Je maakt je dus beter het Engelse jargon eigen. Bovendien bestaat er voor veel termen geen bondige juiste Nederlandse vertaling, die exact dezelfde lading dekt. En als er toch een correcte vertaling bestaat, is die zeker niet zo bekend als de Engelse term.

    Dankwoord

    Ik heb veel om dankbaar voor te zijn op dit moment. Ten eerste ben ik erg blij dat dit boek zijn voltooiing nadert. Maar ik ben vooral ook erg dankbaar aan iedereen die mijn pad kruiste en dit boek mee mogelijk maakte:

    Allereerst alle ondernemers, organisaties, adviseurs en financiers met wie ik mocht samenwerken, die me hun vertrouwen schonken en de kans gaven om samen met hen kennis en ervaring op te doen.

    Iedereen die zijn inzichten met mij deelde tijdens een interview. Ik stond er telkens van versteld met hoeveel openheid en liefde voor het ondernemerschap jullie dit deden. Bedankt Alain Bolssens, Ast Verbiest, Bart Eekhaut, Bart Luyten, Duco Sickinghe, Emmanuel Damman, Frank Maene, Ivo Marechal, Jeroen De Wit, Jurgen Ingels, Karel Nijs, Klaas Bals, Louis Jonckheere, Nathalie Sierens, Nicolas Christiaen, Philippe Vercruyssen, Ivo Marechal, Roald Borré, Stefan Yee, Raphael Bochner en Thomas Goubau.

    De reviewers die tijd uittrokken om het manuscript kritisch te lezen. Ook al heb ik niet al jullie feedback verwerkt (het merendeel wel), hij was zonder uitzondering erg waardevol. Jullie tilden mijn werk naar een veel hoger niveau en maakten het verschil, Bart Vanhaeren, Sophie De Maesschalck, Alexis Bogaert, Luc Deleu, Bart Geraets, Jan Schoeters en Omar Mohout.

    Felicia, Charlotte, Xavier, Lynn, Charlotte en de andere teamleden van Fosbury & Sons en de Coffeelabs daar, van wie de grote glimlach, vriendelijke babbel en perfecte DSL’s lichtpuntjes vormen tijdens lange werkdagen.

    Mijn nooit aflatende cheerleaders Ruth en Sabine.

    Iedereen die me de voorbije maanden een hart onder de riem stak: Christel en Sevil bij Nova, Patrick en Ben, de collega’s bij Fortino, alle vrienden en familie.

    Marina, Monika en Chadia, zonder wie alles in het honderd zou lopen.

    Bedankt allemaal!

    Nathalie De Ceulaer

    Voorwoord

    Het gaat uitstekend met het Belgische start-upecosysteem, dank u. Er zijn meer start-ups dan ooit (elk jaar komen er een 300-tal bij); acceleratoren schieten als paddenstoelen uit de grond; media-aandacht in overvloed en beleidsmakers nemen maatregelen op maat van het start-upvolkje. Vlaanderen barst van de creativiteit en het talent. Maar helaas, hoewel velen zich geroepen voelen, zijn slechts weinigen uitverkoren om door te groeien naar een scale-up.

    Een van de grootste pijnpunten om door te groeien is een vlotte toegang tot risicofinanciering en groeikapitaal, want koken kost nu eenmaal geld.

    Heel wat beginnende ondernemers gaan er – met een zekere naïviteit – vanuit dat ze snel-snel een nieuwe app of webservice gaan bouwen en een jaar later vlotjes de eerste grote financieringsronde kunnen afronden. Niets is minder waar, in Europa moet een start-up 4,5 lange jaren overleven voor ze de zo begeerde A-ronde kunnen ophalen. In België loopt dit zelfs op tot 5 jaar.

    Een en ander leidt ertoe dat slechts een op drie van de potentiële groeibedrijven erin slaagt om een A-ronde succesvol af te ronden. Heel dikwijls loopt het mis in het financieringsproces. En daar gaat dit boek nu iets aan doen. Het is niet toevallig dat Nathalie De Ceulaer de auteur is. Haar jarenlange ervaring met een veelheid aan financieringsvormen voor zowel kleine, grote en zelfs beursgenoteerde bedrijven zorgt ervoor dat ze hands-on haar sporen in dit domein heeft verdiend. Maar evengoed als actief lid van het Belgische start-upecosysteem gecombineerd met haar passie voor ondernemerschap is dit boek de kroon op haar werk.

    Als het gaat over fundraising, dan geeft dit boek de nodige antwoorden op alle vragen. Nathalie doet dit in een heldere taal, met vele voorbeelden en verhalen, maar altijd gesteund op feiten en ervaring. Met dit boek in de hand heeft fundraising nog maar weinig geheimen. Daarmee heb je alles wat je als ondernemer moet weten om aan de slag te gaan; investor-ready te worden om succesvol geld op te halen bij investeerders en financiële instellingen.

    Omar Mohout

    Entrepreneurship Fellow, Sirris

    1.

    Fundraising – door wie en waarom?

    1. Vertrouwen als hoeksteen

    2. Niet alle financiering is dezelfde

    Je bent een ondernemer met een product (het kan ook een dienst zijn, de term wordt hier breed gebruikt) en wat omzet, op zich al een knappe prestatie. Je hebt je omringd met een fijn team en je hebt aangetoond dat er een nood bestaat die jouw bedrijf kan lenigen, en waarvoor anderen willen betalen. Hoed af, want dat is alvast iets wat niet iedereen je nadoet.

    Nu wil je een volgende stap zetten: het aanboren van nieuwe marktsegmenten, schaalvergroting, internationalisering. Dat kost geld. De cash die je momenteel genereert met je activiteiten volstaat niet om deze ambities waar te maken, of begrenst alleszins de snelheid waarmee je vooruit kan. Geld ophalen is dus de boodschap!

    Wat de mogelijkheden zijn, welke partijen je tegenkomt en hoe het proces juist verloopt, hangt af van je situatie. Sommige ondernemingen kunnen zonder externe financiering groeien ("bootstrappen") tot ze al enkele miljoenen omzet hebben. Andere gaan veel vroeger het fundingpad op. Heb je al 20.000 euro omzet, 200.000 of 2 miljoen? Zijn jullie met 4 of al met 40? Zoek je één miljoen of vijf? Het fundraisingproces zal verschillend zijn in diepgang, maar de stappen waar je door moet, de vragen die je krijgt en de reflecties die gemaakt worden zijn grotendeels dezelfde.

    Allicht heb je als ondernemer al wel wat geld opgehaald bij de 3F (family, friends and fans/fools), bij business angels of via subsidies. Dit boek helpt je bij de volgende stap. Het gaat nu om grotere bedragen en professionele partijen. Wat verwachten ze, hoe denken ze, wat gaan ze vragen, en vooral: hoe kan je hen overtuigen?

    In dit boek worden veel vragen hierover beantwoord:

    Welke alternatieven bestaan er als je op zoek gaat naar financiering? Het hoeft immers niet per se om aandeelhoudersfinanciering te gaan. Hoe moet je hiertussen kiezen?

    Bij welke partijen kan je terecht? Waar zitten de verschillen?

    Met welke juridische en administratieve aspecten zal je geconfronteerd worden?

    Wat betekenen al die (meestal Engelse) termen, en hoe kan je ze in je voordeel gebruiken?

    Wat zijn belangrijke aandachtspunten tijdens het fundraisingproces?

    Hoe vergroot je je kansen op succes bij het zoeken naar financiering? Hoe denken investeerders?

    Waarmee moet je rekening houden eens je financiering hebt aangetrokken? Wat verandert er voor jou en je onderneming?

    Niet alle informatie en tips zijn op alle ondernemingen van toepassing. Bedrijven die voor een eerste grote kapitaalronde gaan (A-series), kunnen in verschillende stadia van professionalisering zitten. Als je naar volgende kapitaalrondes gaat (B-, C-, D-series en verder), gaat het meestal over grotere bedragen en wordt het proces complexer en intensiever.

    A, B, C … -ronde

    De eerste kapitaalronde waarbij een professionele investeerder instapt in het aandelenkapitaal van de onderneming noemt men de A-ronde (A-series). Die komt na de fools & family, en na de business angel. Nadien volgen meestal nog bijkomende rondes (B, C …).

    De eerste financieringsronde is erg belangrijk: de voorwaarden ervan sleep je voor lange tijd mee, misschien wel tot aan de beursgang, als alles goed loopt. Een goed opgebouwde financiële structuur kan een echte troef zijn. Een slechte financieringsbeslissing daarentegen kan nefast zijn en gevolgen hebben op lange termijn. Sta dus voldoende stil bij de keuze van het financieringsinstrument, de financiële partner en de voorwaarden. Het ene geld is het andere niet, en daar houd je maar beter rekening mee. Het zou zonde zijn om al je inzet en ideeën te laten stranden op een slechte financiering.

    Last but not least: de beste financiering is en blijft deze die je niet moet ophalen. Ze komt van je klanten: als je rendabel bent en je voldoende fondsen genereert uit je omzet, ben je het gemakkelijkst en goedkoopst af. Subsidies helpen ook om de cashflow in evenwicht te houden, maar cash uit omzet heeft een bijkomend voordeel: het vormt ook een validatie voor je product. Bijkomend krijg je van klanten allicht ook nog feedback, die nuttig is voor je verdere ontwikkeling.

    Lange tijd bootstrappen is een voordeel. Je kan als ondernemer beter niet te snel naar geld zoeken, en liever eerst een tweetal jaar bootstrappen. In die periode leer je omgaan met geld, wendbaar zijn en oog hebben voor de mechanismen en metrics van de onderneming. De kennis die wij zo opdeden, vind ik nog altijd erg waardevol.

    Jeroen De Wit

    Co-Founder en CEO, Teamleader

    CASE – Cashforce en Teamleader

    Cashforce – dat oplossingen ontwikkelt voor cashflow forecasting en management – en Teamleader – met zijn platform voor administratieve ondersteuning van kleine ondernemingen en zelfstandige ondernemers – zijn mooie voorbeelden van bootstrapping. Ze werkten gedurende enkele jaren aan hun product, vooraleer ze op zoek gingen naar externe funding. De sterke focus op inkomsten van klanten zorgde er ook voor dat ze een goed begrip kregen van de noden van hun doelgroep en veel nuttige input kregen voor de verbetering van hun product. Twee punten die het makkelijker maakten om investeerders te overtuigen.

    Niettegenstaande de vele verhalen die de ronde doen, is financiering zoeken geen mission impossible. De media stonden de voorbije jaren vol met bedrijven die geld ophaalden. Dat zijn dan enkel de bedrijven die de pers halen. Er zijn ook veel bedrijven die onder de radar blijven als ze geld ophalen, bijvoorbeeld als het gaat om bankfinanciering.

    Fondsen opgehaald door Belgische technologiebedrijven (vanaf 50.000 euro)

    Bron: © 2017 Sirris – Omar Mohout

    Anderzijds spreken de statistieken van de investeerders ook voor zich: van de honderden dossiers die jaarlijks op hun bureau belanden, financieren ze er maar enkele. Maar vergeet niet dat alle geldschieters – investeringsfondsen, banken, business angels – als doel hebben om financiering te verstrekken. Ze zijn allemaal op zoek naar investeringsopportuniteiten. Wat beschouwen zij als een goed dossier? Hoe toon je je onderneming van haar beste kant aan hen?

    1. Vertrouwen als hoeksteen

    Of financiering komt in de vorm van aandelenkapitaal, achtergestelde leningen, investeringskredieten of factoringfaciliteiten (niet ongerust zijn als je al deze termen niet kent – alle cursief gedrukte termen worden uitgelegd in de woordenlijst en ze komen ook nog uitgebreid aan bod in de volgende hoofdstukken), één element hebben ze gemeen: elke financiering is gestoeld op vertrouwen. De financiële partner gelooft dat er een grote kans bestaat dat het bedrijf voldoende rendabel zal zijn om het ter beschikking gestelde geld terug te verdienen en er een extra vergoeding voor uit te keren (bij schuldfinanciering), of om als bedrijf zelf meer waardevol te worden zodat hij zijn aandeel met winst kan verder verkopen (bij aandelenfinanciering).

    Aandelen versus schuld

    Er zijn veel manieren om een onderneming te financieren. Het grootste onderscheid is dat tussen aandelenkapitaal (eigen vermogen, equity) – waarbij de geldschieter aandelen van het bedrijf krijgt in ruil voor het geld dat hij aanbrengt – en schuld (vreemd vermogen, debt). Schuldfinanciering omvat alle andere instrumenten: leasing, bankschuld, achtergestelde leningen, factoring …

    Er zijn ook tussenvormen:

    Quasi-eigen vermogen (achtergestelde lening, quasi-equity): lening die bij faillissement pas zal worden terugbetaald als alle andere schulden terugbetaald zijn, en dus maar een tikkeltje beter af is dan de aandeelhouders.

    Convertible debt: schuld die omzetbaar is in aandelen, tegen vooraf bepaalde voorwaarden.

    Hoe ver men gaat om dit vertrouwen op te bouwen, verschilt naargelang de vorm van de financiering en de partij, maar vertrouwen moet er zijn, anders komt er geen financiering. Hoe je het ook draait of keert, je belangrijkste taak in je zoektocht naar geld is het creëren van dit vertrouwen: in jou, in je team, je product, je plan, je markt en je onderneming. Ook als je alle stappen volgt en alle deliverables oplevert: als de tegenpartij niet het gevoel krijgt dat ze je kan vertrouwen, gaat het niet door. Lieg dus nooit (of toch niet over elementen die de financier aanbelangen), vervorm de waarheid niet (een beetje pimpen mag – moet! – natuurlijk wel) en spreek niet negatief over derde partijen wanneer het niet absoluut nodig is – ook niet over concurrenten.

    De grootste investeringsvergissingen hebben heel vaak niets – of niet enkel – te maken met de markt of het product, maar wel met de onmogelijkheid om een vertrouwensrelatie op te bouwen met de ondernemer.

    Stefan Yee

    Founder en CEO, PE Group

    Vertrouwen creëer je door een samenhangend verhaal te vertellen, dat te ondersteunen met concrete informatie en data en door je te gedragen als iemand die integer en betrouwbaar is. Als een bank of een investeerder het gevoel krijgt dat er informatie wordt achtergehouden of vervormd, haken ze snel af. Ook slechte ervaringen uit het verleden of negatieve feedback van vroegere businesspartners blijven lang in het geheugen hangen. Het financiële landschap is relatief klein. Je houdt dus beter je reputatie in ere en verbrandt al helemaal geen bruggen.

    2. Niet alle financiering is dezelfde

    Als er bij start-ups en scale-ups over financiering gesproken wordt, gaat het meestal over het aantrekken van nieuwe aandeelhouders. Maar er zijn ook andere opties. Zeker als de activiteiten al wat cash genereren, zijn er vaak mogelijkheden die minder invasief zijn en (tijdelijk) soelaas kunnen bieden. Hoe langer je immers kan wachten met het openstellen van je aandelenkapitaal, hoe meer je bewezen hebt en hoe beter je onderhandelingspositie.

    Eens je een financieringsvorm gekozen hebt (of een combinatie van verschillende instrumenten), dan is de volgende stap het kiezen van geschikte financiële partners waarmee je hiervoor in zee kan gaan.

    Om de juiste financieringsvorm en -partij te kiezen houd je rekening met verschillende factoren. Niet alle financieringsvormen zijn geschikt of haalbaar. En geldschieters hebben ook hun eigen sweet spot (voorkeursscenario) omtrent bedrag ("ticket size), duurtijd, financieringsvorm, sector … Het is verloren moeite om partijen te contacteren voor wie jouw scenario niet in hun sweet spot" zit.

    Je investeringskeuze hangt af van verschillende factoren, die je vooraf in kaart moet brengen: het doel van de financiering, de timing, de terugbetaling (of niet), hoeveel inmenging je wil toelaten in je onderneming …

    Doel

    Waarvoor moet het geld dienen? Om overnames te doen, om nieuwe machines of uitrusting te kopen, om werkkapitaal te financieren? Om voldoende sales-mensen te kunnen aanwerven om een grote omzetsprong te realiseren?

    Use of proceeds

    Wat ga je met het nieuw verworven geld doen? Use of proceeds (gebruik van de opbrengsten) is de standaardterm voor deze vraag.

    Sommige investeringen zijn heel bankable: je kan er (relatief) gemakkelijk een bankfinanciering voor krijgen. Denk aan de aankoop van een gebouw, of zelfs de overname van een ander bedrijfje dat zelf al een positieve cashflow genereert.

    Voor machines of auto’s kan je leasing gebruiken. Om werkkapitaal te financieren zijn straight loans en factoring dan weer geschikte middelen.

    Een innovatief businessplan met een onzekere uitkomst is juist helemaal niet bankable – daarvoor is (quasi-)equity dan beter geschikt.

    Timing

    Heb je de fondsen snel nodig of pas over een langere periode? Verwacht je (seizoens)fluctuatie? Zie je de nood aan financiering nog toenemen de komende jaren? Dan neem je dit ook nu al mee in je financieringsbeslissingen.

    Terugbetaling

    Is het de bedoeling om het geld snel terug te betalen, of zullen de terugbetalingen gespreid moeten worden over een langere periode? Of wens je hierin flexibiliteit te hebben? Of laat de groei van het bedrijf geen terugbetalingen toe de eerste jaren? Dan neigt dit naar aandelenkapitaal.

    Governance

    Hoeveel inspraak wil je financiële partijen geven? Ben je bereid minder in controle te zijn in ruil voor een optimale financiële structuur?

    Bedrag

    Als je alleen al naar de werklast en administratieve en juridische kosten kijkt, zijn sommige financieringsvormen niet gepast: je geeft geen obligatielening uit om 50.000 euro op te halen, want de set-up ervan kost ongeveer zoveel. Hetzelfde geldt voor factoring of de uitgifte van aandelen.

    Veel geldschieters leggen zichzelf minimum- en maximumbedragen op. De minima hebben te maken met de werklast die een dossier met zich meebrengt voor hen. Een investeringsfonds dat 50 miljoen euro beheert, wil geen 100 participaties doen van 0,5 miljoen euro, want dit is organisatorisch onhaalbaar. Anderzijds willen zij ook geen 25 miljoen euro aan één investering spenderen, want dan is er onvoldoende risicospreiding.

    Participatie

    De term participatie (of deelneming) wordt op verschillende manieren gebruikt:

    Het fonds neemt een participatie (stake) van 30 %.

    Het fonds heeft zes participaties: zes bedrijven waarin het investeert.

    Situatie

    Waar sta je als bedrijf? Heb je al iets bewezen of staan jullie nog in het begin-stadium? Hebben jullie een sterk team en een goed product? Vaste contracten met gerenommeerde klanten? Of hebben jullie gaandeweg al wat schulden opgebouwd?

    Andere aspecten

    Zoek je nog andere zaken dan alleen maar financiering? Zoek je kennis en expertise, mensen die intensief met je meedenken en je ondersteunen, met andere woorden smart money?

    Smart money

    Als een investeerder naast geld ook een pak ervaring en een nuttig netwerk met zich meebrengt, dan wordt dit smart money (slim geld) genoemd. Jammer genoeg bestaat er ook dumb money: wanneer een geldschieter het bedrijf effectief schade toebrengt, meestal door negatief te wegen op de strategie of door toekomstige financieringsrondes te bemoeilijken.

    Denk goed na over je financiële structuur. Een slechte investeringskeuze heeft gevolgen voor de volgende rondes en dus voor de hele toekomst van je onderneming.

    Alexis Bogaert

    CEO die Keure, voorheen Head Private Equity Dexia Group

    Hoofdpunten

    Elke financiering is gebaseerd op vertrouwen.

    Er zijn veel financieringsinstrumenten en -partijen. Welke de beste zijn voor jou hangt af van verschillende factoren, zoals het bedrag, de timing, het doel en de situatie van de onderneming.

    Besteed voldoende aandacht aan de financieringsbeslissingen, want de financiële structuur kan een groot verschil uitmaken voor de groei en het succes van een bedrijf, en voor de aandeelhouderswaarde.

    Dit boek bestaat verder uit zeven delen:

    Eerst gaan we in op de analyse van de onderneming, van haar activiteiten en van haar toekomstplannen, die nodig is om een correcte financieringskeuze te kunnen maken.

    Daarna worden de criteria afgewogen die leiden tot de keuze voor een financieringsvorm en -partij.

    Investor readiness legt uit hoe je je als organisatie voorbereidt op een externe investeerder. Dit is vooral van belang als je gekozen hebt voor equity of quasi-equity.

    Voor de drie belangrijkste financieringsvormen (equity, quasi-equity en gewone schuld) wordt toegelicht hoe het proces verloopt, waarop je moet letten en welke de elementen zijn waarover je zal onderhandelen.

    Uiteindelijk is er the day after: hoe ziet het leven eruit met een professionele investeerder aan boord (en in de board)? Dit stuk is vooral van toepassing bij equity en quasi-equity, en veel minder bij bankfinanciering bijvoorbeeld.

    2.

    Bezint voor ge begint: analyse en plan

    1. Welk probleem los je op? Aan welke behoefte voldoe je?

    2. Doelgroep

    3. Marktomgeving en -benadering

    4. Inkomstenmodel

    5. Kostenstructuur

    6. SWOT

    7. Plan

    8. Opbouw en inhoud van een businessplan

    Ook de zoektocht naar financiering begint met een goede voorbereiding. Die speelt op twee vlakken:

    Inzicht creëren in alle aspecten van het bedrijf

    Wat doen we, welke marktsegmenten bedienen we, waarmee verdienen we geld, waarin investeren we dat geld dan weer?

    Op welke sterktes kunnen we bouwen, van welke opportuniteiten kunnen we genieten? Aan welke zwaktes moeten we werken, en welke risico’s lopen we onderweg?

    Uitwerken van een plan

    Waar willen we naartoe? Op welke manier doen we dat?

    Een logisch uitvloeisel van deze stap is de financieringsnood: hoeveel geld hebben we hiervoor nodig, en welk type financiering en investeerder sluiten best bij ons en ons plan aan? Hebben we eigenlijk wel externe financiering nodig?

    Een perfect georganiseerd bedrijf heeft geen boodschap aan wat nu volgt, want het heeft dit allemaal al pico bello voor elkaar. Maar meestal is de voorbereidingsfase erg nuttig, en kan ze voor heel wat aha-momenten zorgen.

    Door zaken uit te werken in een presentatie of een spreadsheet, komen vaak onderliggende misverstanden en interpretaties aan het licht, zodat deze fase er ook voor zorgt dat intern de neuzen in dezelfde richting staan.

    De stappen die hier volgen zet je niet enkel omdat je een externe investeerder zoekt. Het zijn elementaire elementen van een gezonde bedrijfsvoering. Je doet dit dus ook voor jezelf. Tenslotte ben jij, samen met je partners, je medewerkers, maar ook je gezin en je vrienden, de grootste investeerder: alle tijd en energie die je in je onderneming steekt, kan maar beter zo goed mogelijk renderen, financieel, maatschappelijk, emotioneel of intellectueel.

    Er is weinig zo vervelend als een ondernemer die niet goed voorbereid is. En het gebeurt nog te vaak, zeggen investeerders:

    Ondernemers komen met een investeringsvraag, maar na analyse blijkt dat ze helemaal geen geld nodig hebben of een veel lager bedrag

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1