Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Impact in actie: Leiderschap in conversaties
Impact in actie: Leiderschap in conversaties
Impact in actie: Leiderschap in conversaties
Ebook469 pages3 hours

Impact in actie: Leiderschap in conversaties

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Een boek dat antwoord op de vraag hoe je impact duurzaam maakt geeft : impact op relaties, collega’s, loopbanen, teams en organisaties.

Enkele duizenden coachinguren leerden de auteurs dat er een enorme behoefte bestaat om impact te verhogen: impact op relaties, collega’s, loopbanen, teams en organisaties. Nog belangrijker is het duurzaam maken van die impact, ervoor zorgen dat hij “blijft”. Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe je impact duurzaam maakt. Centraal daarbij staat “leiderschap in conversaties” als vereiste competentie. Het boek reikt zeer concrete strategieën, hulpmiddelen en instrumenten aan om dat leiderschap onder de knie te krijgen. 'Impact in actie' is bovendien doorspekt met boeiende en authentieke getuigenissen van (bekende) mensen met wie de auteurs hebben samengewerkt.

Dit boek reikt zeer concrete strategieën, hulpmiddelen en instrumenten aan om dat leiderschap onder de knie te krijgen. Een boek doorspekt met boeiende en authentieke getuigenissen van bekende mensen met wie de auteurs hebben samengewerkt.

EXTRAIT

Ik denk dus aan kracht. En ook wel aan macht. Impact hebben betekent dat je iets of iemand van richting kunt laten veranderen. Dat je erin slaagt iemand op een andere manier te doen nadenken. Dat mensen naar je luisteren. Dat je invloed hebt. En dan weten we dat brute kracht, geweld dus, daar meestal geen duurzame effecten heeft.
Soms zijn het gebeurtenissen die impact hebben. Het overlijden van een geliefde, een natuurramp, een verkiezing… kunnen zeer impactvol zijn. En soms zijn het mensen die je doen groeien, doen vallen, doen twijfelen, doen denken, doen handelen.

À PROPOS DES AUTEURS

Karl Van Hoey heeft een uitgebreide ervaring in corporate HR-leiderschap en coachingrollen. Hij heeft gewerkt voor groepen als AXA, British American Tobacco, Ernst & Young en Sappi Fine Paper Europe. Hij begon in generalistische HR-functies, evolueerde naar Senior HR-management, om zich de laatste jaren te focussen op de ontwikkeling van mensen en organisaties. In al deze verantwoordelijkheden waren leiderschap- en organisatieontwikkeling, (cultureel) change management en coaching steeds sleutelactiviteiten. Sinds 2014 is Karl zelfstandig coach, facilitator en consultant. Vanuit www.growingleaders.today werkt hij samen met diverse partners. Daarnaast leidt hij de Global Team Coaching Community of Practice bij de International Coach Federation en doceert hij aan een aantal business schools. Hij is wereldwijd actief in drie talen (NL – FR – ENG).

Jean-Claude Lecoyer is sedert 9 jaar Partner bij accordgroup.be, een consultingbedrijf actief in human resources en organisatieontwikkeling. Hij is gepassioneerd in de interactie tussen mens en organisatie en in het bijzonder in de manier waarop beide zich ontwikkelen alsook hoe deze ontwikkeling kan worden gefaciliteerd. Niet te verwonderen dan ook dat zijn competenties en activiteiten domeinen bestrijken zoals organisatiekunde, organisatiecultuur, leiderschapontwikkeling, executive coaching, teambuilding, assessment en development centers, compensation and benefits. Hij doceert aan Ehsal Management School en ICHEC. Jean-Claude begon zijn loopbaan als jurist gespecialiseerd in sociaal recht en begeleidde gedurende meerdere jaren de sociale onderhandelingen als permanente werkgeversafgevaardigde voor de verzekeringssector. Vervolgens was hij Human Resources Directeur bij AXA Belgium. Bij EY Belgium was hij 12 jaar lang Partner verantwoordelijk voor het Human Resources Management en op Europees niveau Chief Development Officer.
LanguageNederlands
Release dateMay 27, 2019
ISBN9789048635313
Impact in actie: Leiderschap in conversaties

Related to Impact in actie

Related ebooks

Related articles

Reviews for Impact in actie

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Impact in actie - Karl Van Hoey

    Inspiratiebronnen

    Impact. Het blijft voor mij een moeilijk woord. Als ik het hoor, komen er allerlei associaties naar boven. Maar vreemd genoeg is de krachtigste associatie nog steeds die van sciencefictionreeksen. "5 seconds before impact of brace for impact, this vessel will not stand that kind of an impact". Het gaat dan over een meteoriet die brandend het aardoppervlak openrijt of om een ruimteschip dat gaat botsen met een mysterieus fenomeen in de nevelen van het heelal.

    MACHT, KRACHT, IMPACT

    Ik denk dus aan kracht. En ook wel aan macht. Impact hebben betekent dat je iets of iemand van richting kunt laten veranderen. Dat je erin slaagt iemand op een andere manier te doen nadenken. Dat mensen naar je luisteren. Dat je invloed hebt. En dan weten we dat brute kracht, geweld dus, daar meestal geen duurzame effecten heeft.

    Soms zijn het gebeurtenissen die impact hebben. Het overlijden van een geliefde, een natuurramp, een verkiezing… kunnen zeer impactvol zijn. En soms zijn het mensen die je doen groeien, doen vallen, doen twijfelen, doen denken, doen handelen.

    Als je naar de geschiedenis kijkt, dan is er een lange rij van mensen die impact hebben gehad op de geschiedenis. Het zijn mensen, zonder wie de wereld er vandaag anders zou hebben uitgezien. Het zijn mensen wier impact vaak pas duidelijk wordt als het papier waarop hun leven beschreven werd verzuurd en vergaan is.

    Mensen zoals Augustus, Napoleon, Hitler, Jezus… hebben impact gehad op de mensheid. Maar historische figuren hebben een nadeel. Ze leefden in een bepaald tijdsgewricht dat voor hen een mogelijkheid bood om impact te hebben. Zo heeft Napoleon impact gehad op de wetgeving en de organisatie van de staat. Die impact voelen we nog steeds en ergens vinden we dat die impact wel positief is (geweest). Maar hij heeft ook veel negatieve impact gehad. Zijn slagvelden in Europa zijn als voorbeeld helemaal niet zo stichtend.

    DE KRACHT VAN IMPACT

    Impact hebben op iemand is fantastisch. Het is een beetje zoals charisma. Iemand komt binnen in de ruimte en de sfeer verandert. Iemand zegt iets op Twitter en je krijgt duizenden likes. Iemand zegt maar één zin tijdens de vergadering en de besluiten veranderen. Iemand zegt iemand anders iets te doen, en die doet het.

    Maar impact is ook gevaarlijk. De verleiding om het te gebruiken voor het eigen voordeel is groot. Je impact geeft je macht t.o.v. diegenen die minder impact hebben. Competitie is dan een strijd om impact te hebben en te houden en om de andere minder impact te laten hebben. Haantjesgedrag. Maar als impact dan gebruikt wordt om de andere iets te ontzeggen, nadeel te berokkenen, oneerlijk te behandelen, dan is er toch een probleem. Impact doet dan ontsporen. Net zoals macht moet impact worden gebruikt met mate en in het voordeel van zij die minder impact hebben.

    VERTROUWEN

    Daarom dat vertrouwen zo belangrijk is. Vertrouwen maakt alles gemakkelijk en maakt dat mensen ook accepteren dat iemand impact heeft. Ze weten namelijk dat het met de beste bedoelingen is. Elk team verdient iemand met impact, en dat hoeft niet steeds en enkel de leidinggevende te zijn.

    Iemand met impact trekt aandacht en wordt bekeken. Binnen sommige organisaties is het lastig om impact te hebben, zonder dat daar een navenante functie aan kleeft. Je wordt een bedreiging. Er wordt getwijfeld aan je intenties. Dus ook daar moet de impactrijke persoon zich bewust van zijn.

    KLEINE DINGEN

    Ik heb het meer voor mensen die impact hebben met kleine dingen. Michelle Obama zei tijdens de laatste verkiezingscampagne: if they go low, we go high. Die woorden hadden impact. Ze hebben wel niet geleid tot een overwinning van de democraten, maar toch. Het is in de kleine dingen dat impact een duurzaam effect genereert. En vaak wordt die impact dan niet gezien. Maar hij is er wel.

    Wat je doet, zegt iets over je vermogen. Hoe je het doet, zegt iets over je identiteit. Ik raad iedereen aan om die twee in balans te hebben.

    In dit boek delen Karl en Jean-Claude rijkelijk veel concrete strategieën en instrumenten, coachende vragen en getuigenissen. Ze kunnen de lezer helpen om beter om te gaan met de impact op zichzelf en op anderen. Het thema wordt ontleed en gekaderd op een zéér verhelderende manier.

    David Ducheyne

    Trusted Advisor @ Otolith

    An

    een bediende in de modesector

    Hoe kan ik Wendy zover krijgen dat ze me met meer respect behandelt? Ik doe mijn uiterste best zo vriendelijk en zo behulpzaam mogelijk te zijn. Ik slik al mijn irritaties en frustraties zoveel mogelijk in, voor de goede vrede, maar zij geneert zich werkelijk voor niets! Geen goededag, geen antwoord op mails, geërgerde blikken als ik eens een mening geef… En mij aanvallen als ik niet akkoord ga … Ze doet dat wel met meer mensen, maar ik schijn er het meest last van te hebben.

    Het lijkt erop dat jij je wegcijfert voor haar?

    Ja, volledig, en ik wil dat (lelijk woord) niet meer! Maar hoe moet ik dat veranderen?

    Wat precies moet er veranderen?

    Mezelf, verdorie, mezelf! Ik wil niet meer over mij laten rollen! Ik kan Wendy niet veranderen blijkbaar, maar hopelijk wel mezelf, zodat ik er minder van afzie! En zodat ook mijn man er minder van afziet, want wat ik niet opgelost krijg met Wendy, dat krijgt hij ‘s avonds al te vaak op zijn bord …


    André

    een directeur in de logistieke sector

    Ik wil er nu eindelijk eens in slagen om iets te veranderen, om iets in beweging te krijgen, om mijn collega’s écht te doen luisteren. Ik zou zo graag willen ervaren dat wat ik zeg en doe, en hoe ik mij al dan niet gedraag, er écht iets toe doen! Echt enige impact hebben, mensen, en de hele organisatie écht in beweging brengen! Ik vraag mij soms af of ik hier evengoed gewoon niet kan zijn … zou dat een verschil maken?

    Wat zeg je dan, wat doe je dan? Hoe gedraag je je dan precies?

    Tja, goede vraag … ik kan dat niet precies beschrijven … gesprekken, meetings met het managementteam, presentaties, mails, motivatiesessies, ontbijtmeetings met het personeel enz. maar kennelijk loopt er daar toch iets goed mis …

    Beschrijf eens wat voor jou de ideale wereld zou zijn?

    Ja, een soort van duidelijk zichtbare en voelbare impact. Een vermogen om, als je uit een meeting komt, te weten dat er effectief iets zal gebeuren na die meeting.


    De afgelopen jaren hebben wij ontelbare uren gecoacht. Zowel CEO’s als managers, als gewone medewerkers. Zowel jonge als iets ouderen, als 55+’ers. Zowel in binnenland als in buitenland. Zowel privéals publieke organisaties.

    Even ontelbaar waren (en zijn nog steeds) de keren dat het gaat over impact: er is bij coachees, zoals wij onze gesprekspartners noemen, een enorme behoefte aan het ontwikkelen van (meer) impact op:

    •zichzelf;

    •anderen;

    •hun loopen levensbaan;

    •hun organisaties.

    Zowel in hun professionele als in hun privésfeer.

    In het beste geval wordt er inderdaad begeleiding voorzien voor deze behoefte, d.m.v. coaching, training, seminaries, advies, lectuur enz. Indien men kiest voor coaching, komen wij graag te hulp. Maar ook wanneer dat niet gebeurt, geloven wij dat wij op andere manieren kunnen helpen.

    Tijdens een meeting op 29 juni 2017 is ons plotseling duidelijk geworden hoe! Het kan de hitte geweest zijn van de weken ervoor, maar wellicht is het een of andere krachtige verschuiving geweest in ons bewustzijn. Ineens wisten we het: we moeten hier een boek over schrijven!

    We moeten proberen om impact te behandelen in een boek, dat we aan onze coachees kunnen meegeven op het einde van hun traject, zodat ze toch nog verder kunnen, zonder dat er face-to-facegesprekken nodig zijn!

    En we moeten er ook voor zorgen dat ook wie niet eerst gecoacht werd, toch met alle gemak in dit boek kan stappen en meteen over impact kan beginnen leren!

    En plots was er ineens geen weg meer terug. Onze meeting, die eigenlijk over iets anders ging, ging plotseling over ons boek, en alleen nog daarover. Voor we het wisten waren we aan het brainstormen, aan het … cocreëren. Over dat woord zullen we het verder nog hebben, maar zo weten jullie nu al dat ook dit boek zo tot stand is gekomen. Het resultaat van die eerste cocreatie was uiteraard nog niet het boek zelf, maar wel de eerste tekeningen van modellen die in feite intact zijn gebleven doorheen het hele schrijfproces.

    Onze cocreatie had zeker en vast een zeer duurzame impact!

    Wil jij je impact verhogen? We hopen van wel … begin eraan, en geniet ervan!

    Jean-Claude en Karl,

    16 september 2018

    Je staat op een grauwe maandagochtend in de file en vanuit een andere wagen wordt een agressieve middelvinger naar je opgestoken omdat je even onzorgvuldig manoeuvreert. Normaal gezien negeer je dat. Maar net die ochtend, en net met dat nummer op de radio, komt die middelvinger nét iets harder bij jou binnen. Daardoor ben je even verstrooid en veroorzaak je zelf een ongeval: je rijdt zelf achterin je voorligger. Gelukkig enkel materiële schade, maar het is weer zo’n gedoe. Het is echt mijn ochtend niet, mopper je …

    Impact is iets dat iedereen per definitie heeft én ervaart. Zelfs ongewild.

    Ongewild heeft de man met de middelvinger véél meer impact gehad op jou dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Hij was er zich niet van bewust dat zijn daad onrechtstreeks jouw aanrijding zou veroorzaken, en hij heeft dat ook niet gewild. En even ongewild heb jij véél meer impact gevoeld dan je ooit had gewenst. Je ervaart impact, een deel van de dag: de administratie na het ongeval, en misschien nog wat ergernis over de hele situatie.

    Nog eentje: je woont een concert bij en tijdens de pauze neem je een drankje in de foyer en er staat daar iemand die sprekend lijkt op een zeer recent overleden familielid. Je voelt opnieuw verdriet opkomen en je moet even naar het toilet om een paar tranen te lossen. Op het toilet hoor je het orkest dat instrumenten aan het stemmen is. Je hoort een trompet, het instrument dat de overledene ook bespeelde. Je barst in tranen uit.

    Deze twee gebeurtenissen laten jou op dat moment een enorme impact ervaren, maar de twee auteurs ervan zijn zich in de verste verte nergens van bewust; ze hebben geen impact willen hebben. Enkel jij bent je er zéér bewust van; je ervaart ze, én hun gevolgen (de tranen) door en door.

    Impact hebben en impact ervaren zijn dus voortdurend overal aanwezig tussen mensen, en tussen gebeurtenissen en mensen. Willen of niet. Toeval of niet. Er zich bewust van zijn of niet.

    Dat is een nogal evidente vaststelling, waaraan we liever geen boek willen wijden. Het zou ook niet te schrijven zijn.

    Veel interessanter is dan de vraag hoe je doelbewust je impact kan verbeteren en verhogen, en hem zelfs duurzaam kunt maken.

    Mochten ook die behoeften als vanzelf en onbewust te realiseren zijn, dan zouden wij als coaches geen werk meer hebben. Neen, de verbetering en de verhoging van de impact die je hebt, gaan niet vanzelf. Daartoe moet je bewust kiezen, en je mogelijks laten begeleiden, coachen, trainen, al naargelang …

    We vinden onszelf in onze opzet geslaagd als jij er doorheen de lectuur in slaagt om volgende elementen te begrijpen:

    •impact is een doelbewust aangeboden gewaarwording, die kan leiden tot een bewustwording;

    •de optimale setting waarin die bewustwording duurzame, blijvende gevolgen kan hebben. In dat geval gespreken we van duurzame impact;

    •het belang van wederzijds vertrouwen;

    •de ingrediënten die kunnen leiden tot duurzame impact;

    •de strategieën die tot duurzame impact kunnen leiden, en ook hun kracht;

    •hoe je hen kunt toepassen. Op jezelf, op relaties, op teams en op organisaties;

    Geslaagd met onderscheiding vinden we onszelf als je praktisch en concreet aan de slag gaat met enkele oefeningen, vaardigheden en strategieën. Niet alleen om te werken aan je eigen impact, maar ook om anderen te helpen om hun impact op hun beurt te vergroten.

    We zeggen studie over duurzame impact.

    We bedoelen daarmee dat we al onze praktijkervaring als coach, mens en leidinggevende, en al de literatuur en modellen die we vaak gebruiken, zullen trachten samen te brengen. Samenbrengen en integreren tot concrete strategieën. Hapklaar voor jou als lezer.

    Het wordt dus een praktijkgedreven werk, onderbouwd door de nodige bronnen. Maar geen wetenschappelijk werk. Er is geen bibliografie achteraan, maar wel een uitvoerige bespreking/vermelding van auteurs en inspiratiebronnen in de tekst zelf.

    Dit zijn onze doelstellingen. Dit is niet de inhoudstafel van dit boek. De doelstellingen zwemmen soms in mekaar over, en dat zorgt ervoor dat ze niet steeds helder in hoofdstukjes kunnen passen. Wie impact wil hebben op een organisatie, zal eerst impact moeten verwerven op een welbepaalde groep binnen die organisatie. En zie, hier sneuvelt reeds de grens tussen twee mogelijks aparte hoofdstukken: impact op relaties en impact op organisaties.

    Toch zullen we proberen om betekenisvolle indelingen en structuren te gebruiken, omdat we moeilijk anders kunnen: een boek in één stuk valt niet te lezen …

    Ik wil meer impact!, zegt menig coachee.

    Maar wat is dat in feite: impact? En wat betekent het om er meer van te hebben?

    Wat zorgt er precies voor dat je (geen) impact hebt? En als je duidelijk wel impact hebt, wat gebeurt er dan precies bij degene op wie je impact hebt?

    Zeer interessante vragen …

    Laat ons beginnen bij het begin: wat is impact?

    Impact komt uit het Latijn: van impingere: inslaan, stoten tegen.

    Woordenboeken geven meerdere mogelijke definities en/of synoniemen:

    •de impact zijn de gevolgen van een actie, of een incident of een gebeurtenis of een probleem of een wijziging;

    •invloed uitoefenen op anderen en als autoriteit geaccepteerd worden;

    •een krachtige inwerking;

    •een draagwijdte.

    Wij gaan proberen om zelf onze terminologie en concepten op te bouwen.

    Je weet dat we ons enkel met doelbewuste impact willen bezighouden: je wil bijvoorbeeld dat je collega Erwin zich minder dominant opstelt, en je wil hem daarover iets zeggen, in de hoop dat …

    Impact begint met een gewaarwording: terwijl je iets over zijn dominant gedrag zegt, wordt hij mogelijk gewaar dat je woorden binnenkomen, dat ze iets teweegbrengen… Mentaal, emotioneel, fysiek …

    Dat is mooi, maar het is pas als die gewaarwording zorgt voor een bewustwording (dat er echt iets moet veranderen aan zijn dominantie) en voor effectief minder dominant gedrag, dat we spreken over impact.

    Maar daarmee nemen we geen genoegen.

    Dat nieuwe, minder dominante gedrag kan weer snel afglijden naar het oude, meer dominante gedrag. Mogelijk is Erwin wat verschoten van je woorden en doet hij even zijn best om minder dominant te zijn.

    Wat kan garanderen dat het wél zo zal blijven?

    Wat kan garanderen dat het nieuwe gedrag van Erwin duurzaam zal zijn?

    Het leidt ons naar de essentie:

    WAT IS DUURZAME IMPACT?

    Isabelle Mazzara

    voorzitster directiecomité @ FOD Binnenlandse Zaken

    « Ik heb een persoonlijke en letterlijke interpretatie van duurzame impact: eenvoudigweg het waken over het constante, continue, gewaarborgde karakter van een actie, in tegenstelling tot het tijdelijke, vluchtige. Zodat het grootst mogelijke aantal mensen er gedurende een gewaarborgde periode kan van profiteren. Hiertoe werkt mijn departement samen met gespecialiseerde instellingen, zoals het Federale Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Ik heb ook op vrijwillige basis een werkgroep opgericht, die met dit doel voor ogen gemotiveerde en betrokken medewerkers bij elkaar brengt. »


    Een gewaarwording die zorgt voor een bewustwording, die op haar beurt zo krachtig is dat ze zorgt voor blijvende verandering. Dat is duurzame impact.

    Dat proces kunnen we beschrijven a.d.h.v. vier volgens ons logische stappen die moeten plaatsvinden, wil impact duurzaam blijven.

    Alles begint met gewaarwordingen. Zodra je iets gewaarwordt, zijn er vier cruciale vragen.

    In welke mate …

    •ben je je BEWUST geworden van iets dat moet veranderen?

    •ben je ook echt BEREID dat te veranderen?

    •heb je echt BESLIST het te veranderen?

    •ben je er ondertussen al mee BEZIG?

    Erwin heeft niet alleen een gesprek gehad met jou, over zijn dominant gedrag. Hij heeft een 3-tal pijnlijke aanvaringen (gewaarwordingen) gehad met andere collega’s die hem ook wezen op hetzelfde gedrag. En ook met jou was er nadien geen ontkomen meer aan een conflict. Door dit alles is Erwin zich zeer bewust geworden van de noodzaak om te veranderen. Hij is sinds kort ook bereid om tijd te investeren in gesprekken en te luisteren naar collega’s en hen te vragen hoe hij overkomt. En of ze hem spontaan feedback willen geven als ze opnieuw dominantie merken. Erwin heeft ook concreet tijd vrijgemaakt in zijn agenda voor zulke gesprekken en hij houdt zich eraan (bezig).

    Indien je, n.a.v. een gewaarwording, inderdaad duidelijk kunt observeren en beluisteren hoe jijzelf of iemand anders 4xBE doorloopt, dan is de kans groot dat de impact duurzaam zal worden.

    Laten we hier al een eerste oefening op doen:

    Ga eens terug naar drie krachtige momenten, waarop je gewaar werd dat er iets in je gebeurde (door een ervaring, door een gesprek, door een reflectie …).

    Hoe krachtig was die gewaarwording?

    Hoe krachtig was het bewustzijn dat ze met zich meebracht?

    In welke mate heeft dat bewustzijn geleid tot de bereidheid en de beslissing iets te veranderen?

    Hoe actief ben je bezig (geweest) met die verandering?

    Wat is er daardoor duurzaam veranderd?

    Indien er positieve antwoorden komen op al deze vragen, is de kans groot dat je duurzame impact ervaren hebt.

    En nu dezelfde oefening, niet met jezelf, maar met anderen op wie jij duurzame impact hebt proberen te hebben.


    In de praktijk zal één enkele gewaarwording zelden voldoende krachtig zijn om 4xBE meteen volledig te doorlopen. In het voorbeeld van Erwin waren het er vijf.

    Meestal zal er inderdaad een "reeks" van meerdere, krachtige gewaarwordingen nodig zijn, om een krachtig bewustwordingsproces te laten ontstaan.

    En dat proces kan dan weer zorgen voor de resterende BE’s.

    Maar in diezelfde praktijk wil je vaak maar al te graag zo snel mogelijk duurzame impact hebben. Je hebt meestal graag dat de gewaarwordingen en het bewustwordingsproces die daartoe nodig zijn, zo snel en zo efficiënt mogelijk verlopen.

    Dat is begrijpelijk: vaak gaat het om situaties waarin je reeds veel moeite gestoken hebt om iemand tot verandering te laten komen, maar waar je vastgesteld hebt dat je tot nu toe onvoldoende impact gehad hebt en waardoor je misschien ook een beetje gefrustreerd geraakt bent.

    De belangrijkste vraag van dit boek wordt dan uiteraard:

    Hoe bezorg je iemand gewaarwordingen die zo krachtig zijn dat hij/zij de 4xBE volledig doorloopt?

    We zullen doorheen dit boek voortdurend, rechtstreeks en onrechtstreeks, bezig zijn met het beantwoorden van deze vraag.

    Voor we er goed en wel aan beginnen, geven we je al meteen een eerste opdracht.

    De vragenlijst

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1