Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Terveen yrityksen työkirja
Terveen yrityksen työkirja
Terveen yrityksen työkirja
Ebook143 pages1 hour

Terveen yrityksen työkirja

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Terveen yrityksen työkirja antaa uusien ideoiden lisäksi toimivat työkalut yrityksellesi. Olitpa kokenut yrittäjä, startup-intoilija tai yrityskulttuurivaikuttaja, nyt tarjolla on avaimet terveeseen yritykseen.

Kirjasta saat organisaatiollesi kehyksen, jonka avulla voit merkittävästi parantaa yhdessä toimimista. Se näkyy tuloksessa.

Kirja auttaa kirkastamaan organisaation merkityksen, tavoitteet ja arvot. Esimerkit parhaista käytännöistä luovat selkeyttä ja suuntaa.

Pelikirjapohjan avulla voitte yhdessä määritellä vahvan perustan organisaationne onnistumiselle. Se auttaa menestymään jatkuvissa muutoksissa.
LanguageSuomi
Release dateMay 23, 2016
ISBN9789523305762
Terveen yrityksen työkirja
Author

Jouni Varpelaide

Jouni Varpelaide on juristi, joka sai herätyksen hyvän työpaikan rakentamiseen 20 vuoden taipaleellaan laki-, rahoitus- ja perintäliiketoiminnassa. Hän on yrittäjä, joka hyödyntää kokemustaan löytääkseen merkityksellisiä työelämän polkuja erityisesti nuorille. "Elämme yritysten evoluutiossa kiivasta aikaa, jossa muutos on pääsääntö, ei poikkeus. Se on suuri mahdollisuus. Olen pienen lapsen tavoin ennakkoluulottoman utelias yrityskulttuuri-intoilija ja liputan uusien toimintatapojen puolesta.”

Related to Terveen yrityksen työkirja

Related ebooks

Reviews for Terveen yrityksen työkirja

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Terveen yrityksen työkirja - Jouni Varpelaide

    Sisällysluettelo

    Terveen yrityksen työkirja

    Aluksi

    1. Johdanto

    2. Visio, missio, arvot

    3. Organisaatiomalli

    4. Rekrytointi ja perehdyttäminen

    5. Työsuhteen päättäminen

    6. Kuunteleminen

    7. Kehittyminen ja oppiminen

    8. Läpinäkyvyys, avoimuus ja viestiminen

    9. Palautteen antaminen, kiittäminen ja arvostaminen

    10. Välittäminen, osallistaminen ja juhlistaminen

    11. Omistaminen, omistajuuden kokemus

    Lopuksi, kiitokset

    Pelikirja-liite

    Valmistusmerkinnät

    Terveen yrityksen työkirja

    Kustantaja: NoBot Oy, Helsinki

    Kirjoittaja: Jouni Varpelaide, Old Bot @NoBot

    Taitto & Graafinen ilme: Elias Lehto, AD Bot @NoBot

    Kansi & Pelikirja-liite: Teemu Puuska, AD Bot @NoBot

    Julkaistu tammikuussa 2016 Helsingissä e-kirjana

    Aluksi

    TÄMÄ ON NOPEA JA KIVUTON KATSAUS 

    ORGANISAATIOKULTTUURIIN,

    toivottavasti muutosajatuksia herättävä ja parhaimmillaan muutosta aiheuttava kipinä – ei tieteellinen opus, ei yritystoiminnan ylistys- ja innostusteos, eikä oppikirja. Väitän, että moni toimiva yritys tekisi nykyistä parempaa tulosta, jos sen johto käyttäisi enemmän aikaa kulttuurinsa johtamiseen.

    SIKSI KULTTUURI.

    - Jouni Varpelaide 

    Tämän e-kirjan voi lukea parissa tunnissa. Kannattaako käyttää aikaa siihen? Kannattaa, jos sinulla on tahto muuttaa tai selkeyttää jotain työyhteisössäsi. Haluan antaa pohdittavaa ja ideoita jokaiselle, joka haluaa vaikuttaa oman organisaationsa kukoistukseen.

    Moni tämän työkirjan asioista loksahtaa kategoriaan itsestäänselvyys. Se ei ole synonyymi helpolle. Monet asiat, jotka keskusteluissa ovat itsestäänselvyyksiä, ovat kaikkea muuta arjessa.

    Esimerkki: On yksinkertaista päättää rekrytoida vain yrityksen kulttuuriin sopivia ihmisiä. Ei kuitenkaan ole helppoa määritellä huolellisesti, mitä se tarkoittaa. Vielä haastavampaa on pitää kiinni vaatimuksesta tilanteessa, jossa on kiire saada lisäresurssi, mutta yrityksen kulttuuriin sopivaa henkilöä ei tunnu löytyvän.

    Kulttuuria hiotaan kuin timanttia – pelkkä puhe ei riitä, hionta vaatii oikeat työkalut ja paljon työtä.

    Hassisen koneen Ismo Alanko riimitteli ja rallatteli aikanaan kappaleessa Tuomiopäivä: Helppo on paskaa jauhaa, niin. Mutta jaksatko pitää sanoista kii? Kevyt on sana, mutta heikko on mies.

    Se oli vähän rumasti sanottu, vaan ei kevyesti. Kysymys on tarpeellinen meille kaikille, erityisesti esimiestyössä ja luottamuksen rakentamisessa.

    Koska tämän kirjoituksen pituus on tarkoituksella vain noin 90 sivua, se ei sisällä syvää ja moniulotteista analyysia; työkirja on ohut sivumäärältään ja pintapuolinen käsittelysyvyydeltään. Jos koet, että kyseessä on sarja blogeja, jotka liittyvät toisiinsa ja asettuvat samaan kehikkoon, koet aivan oikein.

    Lukuviitteet voit halutessasi ohittaa. Olen sijoittanut ne tarkoituksella kunkin kappaleen loppuun pienemmällä fontilla, jotta leipäteksti saa sille tarkoitetun paikkansa.

    Voisi sanoa että Terveen yrityksen työkirjan aihe on tuloslaskelman viimeinen rivi.

    Mutta ei se ole. Se on ensimmäinen rivi. Liikevaihto on kiinnostava aihe kaikille yrityksille ja hyvä aihe tuo teemat tullessaan, sanoitti sattuvasti puutarhuri ja kirjailija Mari Mörö.

    Teemoja tässä työkirjassa ja lukijan omassa maailmassa voivat olla vaikka sellainen pelottava sana kuin lähimmäisenrakkaus ja terve järki – ihmisten välinen vuorovaikutus. Teemat kirjoissa ovat kuitenkin viime kädessä kirjoittajan ulottumattomissa. Sinä arvoisa lukija viime kädessä määrittelet ne teemat, jotka haluat tunnistaa.

    Ranskalainen kemistin Louis Pasteurin sanoin sattuma suosii asiaan perehtynyttä mieltä. Tämän toteamuksen lisäksi hän keksi muun muassa rokotteet paiseruttoa ja vesikauhua vastaan, sekä pastöroinnin, tavallaan sattumalta.

    Jos on halua etsiä, silloin löytää.

    Valistuneena lukijana saatat pohtia mitä tämä silloin tällöin mainittu nuoria palkkaava NoBot Oy ja kirjoittajaksi ryhtynyt NoBody-Varpelaide sitten ovat saaneet aikaiseksi. No eivät paljon mitään, sen voi jo alakoulun kertauskurssin oppilas yhtiön luvuista päätellä.

    Jotain on kuitenkin saatu aikaiseksi. Teimme näet ensimmäisellä, tosin vain noin seitsemän kuukauden tilikaudella, lähes kaksi kertaa suuremman tappion kuin liikevaihdon. Liikevaihto oli 36.000 euroa ja tappio yli 60.000 euroa. Tappion määrään vaikutti tosin pienentävästi se, etteivät omistajat nostaneet palkkaa tai muita etuja yhtiöstä.

    Älytöntä? Ei ole, kyseessä on investointi. Ai mihin? Ihmisiin ja yrityskulttuuriin. Me tiedämme, miksi me olemme olemassa ja miksi harjoitamme tätä liiketoimintaa.

    Toiminta alkaa nyt vuoden pöhinän jälkeen olla kannattavaa ja kuluvan tilikauden liikevaihto alkaa heilua 200.000 euron tietämissä. Se on luonnollisesti pieni luku, erityisesti jos sitä verrataan tuleviin vuosiin. Oma osallistumiseni yhtiön johtamiseen on mahdollisimman vähäistä, sillä tavoite on rakentaa yritys, jonka tietoisesti rakennettu ja vaalittu kulttuuri kasvattaa yritystä ja sen ihmisiä. Johtaminen on tarpeen, mutta sen ei tarvitse olla ylhäältä tulevaa viisautta ja käskemistä. Ihmiset tekevät suuria päätöksiä omassa elämässään ja kykenevät siihen myös työssä, kun vain saavat siihen mahdollisuuden.

    Yrittäminen on usein nimensä mukaisesti vain yrittämistä. Noin kymmenen vuoden sisällä kaksi kolmasosaa alkaneesta yritystoiminnasta lakkaa, puolet jo ensimmäisen viiden vuoden aikana. Nämä luvut eivät ole aivan tuoreita, mutta tilanne ei ole muuttunut paremmaksi viime vuosina: Kynnys aloittaa yritystoiminta on varsin korkealla, ja liian moni yritys lopettaa toimintansa.

    NoBot ei lopeta. Tiedämme sen jo nyt aivan varmasti. Vaikka itse lopettaisin, yritys jatkaa. Se on energiaa ja jaksamista sekä turvallisuutta luova tieto. Lisäksi, ja ennen kaikkea, se on turvallisuutta luova tunne – tarina jatkuu.

    On selvää, että moni yrittäjä lopettaa yritystoimintansa, koska ei yksinkertaisesti jaksa enää pusertaa. Yrittäjä on ehkä yksin ja kokee itsensä uhriksi tai haluaa taloudellista varmuutta elämäänsä palkkatyössä. Yrityksen palvelu tai tuote saattoi osoittautua sellaiseksi, jolla ei ollut kysyntää. Mahdollisesti rahoitus ei ole riittänyt ja yrittäjä on jatkanut raatamista konkurssiin asti. Ymmärrettäviä syitä lopettaa on kosolti.

    Tärkeää on löytää syy jatkaa ja onnistua siinä. Siksi kulttuuri.

    Yritykset ovat tarinoita – tuotteiden ja palvelujen yltäkylläisessä maailmassa tarinat luovat tartuntapintaa ja niihin asiakkaat haluavat kiinnittyä, jopa enemmän kuin tuotteeseen tai yksittäiseen palvelukokemukseen.

    Miten sitten voi mahdollisimman hyvin varmistua siitä että tarina jatkuu?

    Keskeistä on oman tarinan rakentaminen ja toimivan vuorovaikutuksen toteuttaminen organisaatiossa ja sen sidosryhmien kanssa. Hyvinvoiva yhteisö säteilee kevätauringon kirkkaudella hyvää energiaa ympäristöönsä.

    Jos erinomainen joukkue pelaa huipputason peliä ja koko laji jostain syystä lopetetaan, huipputasoisuus näkyy siinä, että joukkue opettelee uuden lajin ja pelaa sitä. Ensimmäinen reaktio ei ole se, että heitetään mailat pöpelikköön. Sopeutumisen ei tarvitse olla alistumista, se voi olla voittamista muutosta hyödyntäen.

    En ole erityinen johtaja tai yrittäjä, mutta NoBot on jo erityinen ja merkityksellinen ja siitä tulee merkittävä sekä tunnettu. Se johtuu meidän ihmisistämme ja yhdessä rakentamastamme kulttuurisesta perustasta. Se mitä voin tunnustaa ansiokseni, on, että olen heti alusta lähtien osannut pyytää apua ja kumppaneita. Lisäksi, toiminnan aloittamisesta lähtien olemme varastaneet käyttöömme parhaita käytäntöjä, muokanneet niitä, ja lisäksi olemme kokeilleet joitakin uusia.

    Merkitykselliset tarinat elävät vuosisatoja, muuttavat hiukan muotoaan matkalla, aikaan sopiviksi.

    Moni on kuullut tarinan miehestä, joka ylitti joka päivä kahden valtion rajan (tai lähti tehtaalta töistä kotiin). Hän työnsi kottikärryjä täynnä hiekkaa ja vartijat, jotka epäilivät salakuljetusta, tutkivat joka kerta kuorman tarkasti piikeillä, mutta he eivät löytäneet mitään kätkettyä ja päästivät miehen läpi.

    Aikanaan mies paljastaa, mitä hän on vuosia kuljettanut salaa: kottikärryjä.

    Futurice on työntänyt kottikärrynsä verkkosivuilleen kaikkien nähtäväksi, sen keskeisen perustan, jolla yritys on menestynyt ja jatkaa menestystarinaansa yhä suurempiin ja laajeneviin onnistumisiin. Vuonna 2013 Futurice oli valittu kahdesti Euroopan parhaaksi työpaikaksi ja se julkaisi Culture Audit –raportin (syksyn 2012 versio) verkkosivuillaan, josta sen voi edelleen käydä lukemassa. Yhtiö kasvaa vahvasti ja tekee sirpakkaa tulosta ikään kuin vailla käsitystä siitä, että elämme hyvin haastavia aikoja. (Culture Audit© –raportista ja Trust Index© –kyselystä katso lyhyt selite tämän kappaleen alla olevista lukuvinkeistä, viimeinen vinkki.)

    Luonnollisesti Futuricen (Futun) ihmiset tekevät koodille samaa, mitä Mozart teki musiikille. Yhtiön yhä laajeneva tarjooma auttaa laajaa ja monista suurista yrityksistä muodostuvaa asiakaskuntaa onnistumaan omassa tarinassaan. Mutta huippuosaaminen ei tule kaupan hyllyltä tai apteekin piipusta. Talentit kukoistavat, kehittyvät ja houkuttelevat lisää talentteja suotuisaan ympäristöön.

    Onnistumisen keskiössä on vuosia jatkunut kulttuurinen määrittelytyö, jonka myötä on mahdollista rekrytoida futulaisia, ei ketään muita. Tämä luonnollisesti vaatii kirkastetun ja

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1