Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Taitettu taival 3
Taitettu taival 3
Taitettu taival 3
Ebook92 pages51 minutes

Taitettu taival 3

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Taitettu taival perustuu päiväkirjamerkintöihin jossa oma puoliso hyvästellään. Kirjailijan omat syöpäkokemukset vuosien ajalta eivät annaaihetta kysymykselle, kuka hoitaa? Sydän päättää. Arvokkaaseen ja haastavaan saattohoitotyöhön rakkaan puolesta ryhdytään läheisten ja ymmärtäväisen hoitotiimin kanssa.Aino Uulo kysyy kirjassaan: "Kuinka tässä näin kävikään? Voiko tämä olla mahdollista? Vahva ja tarmokas mies katkeaa kuin sitkeä aarnipuu syysmyrskyn aikaan?" Vahvakin puu voi katketa kun tuulet ovat vastaiset kun taas ruoho vain kumartelee. Kirjailijan arvostus puolisoaan ja läheisiään kohtaan on vilpitön ja kantaan pienen teoksen alusta loppuun kuin kumartaen kuolemalle mutta nostaen sitten päänsä ja sanoen omalle rakkaalleen: "Me näemme vielä." Pieni kirja - suuri teos - vakavoittavasta aiheesta. T:T. Nygård
LanguageSuomi
Release dateJun 26, 2015
ISBN9789523182929
Taitettu taival 3
Author

Aino Uulo

Aino Uulo on kirjoittanut aiemmin proosaa ja runoja. Aiheena mm. Helsingin pommituksia evakossa oleminen sotavuosina pohjanmaalla. Satunnaisesti esiintyvä lausujataiteilija kirjoittaa mitä sydän käskee. Elämä on kerennyt pommittamaan herkkää sydäntä sodan jälkeenkin useaan otteeseen mikä näkyy teoksissa. On kuitenkin huomattavaa että aina jostain löytyy todellinen rakkaus ja luottamus parempaan huomiseen. Kerronta on sujuvaa ja matka teosten maailmassa kulkee selkeinä kuvina kuin katsoisi elokuvaa. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla seuraavaa teosta.

Related to Taitettu taival 3

Related ebooks

Reviews for Taitettu taival 3

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Taitettu taival 3 - Aino Uulo

    Loppumietelmä

    Prologi

    Heräsin jälleen kukonlaulun aikaan, kun yö piteli vielä aamunhelmoista kiinni. Silmäni tavoittavat vain mustaa. Siinä tuijottaessani pimeää rantautuu mieleni sopukoista näyttämölle uudenvuoden aatto, viisi vuotta sitten.

    Tuona päivänä olin kokenut yhden elämäni vaikeimmista muutoksista. Vaikka muutos oli odotettavissa, ja vaikka päivä valkeni yhtä hitaasti kuin yleensä vuodenvaihteen pimeinä päivinä, niin se oli shokki. Kuolema vieraili kodissamme.

    Lumettoman vuodenajan pimeys ei hellinyt valoisia ajatuksia. Suru katsoi lumettomasta maasta nostaen hartioille mustan viitan. Ehkä tuo pimeän kaamos myös suojeli kulkijaa varaten aikaa toipumiseen.

    Vähitellen päivien valostuessa ja viimein sataneen lumen valaistessa maisemaa sisäinen minä, alkoi palailla takaisin hitain pienin askelin. Hidas palautuminen oli sopivaa: näin oli mahdollista laittaa kadoksissa olleet palaset järjestykseen. Ja pala-palalta, kun vanha oli löytänyt paikkansa voi aloittaa uuden rakentamisen. Nyt vain omista lähtökuopistaan.

    Siitä on nyt viisi vuotta. Päivä palaa voimakkaana mieleeni. Jälleen on uudenvuoden aatto. Kaipauksen kyyneleet virtaavat jälleen. Piilossa ollut kipu nousee kohisten pintaan.

    Mieleeni muistuu sairauden aikainen päiväkirja. Kuoleman jälkeen olin säilönyt sen muiden päiväkirjojen joukkoon. Kaivan sen esiin. On mielenkiintoista nähdä, mitä olen kirjoittanut?

    Filmin tavoin alkaa päiväkirjan teksti kulkea. Elän aikaa viisi vuotta aiemmin. Silmäni sumenevat, muistojen kosketus on hyvin todellinen. Ehkä tämä luo uutta pohjaa eheytymiselle. Virtasivatko tässä nyt kaikki ne kyyneleet, joita ei sairaan vuoteen ääressä voinut vuodattaa. Ehkä tämä on se viimeinen vapauttava itku.

    Eteeni avautuu eräs päivä terminaalihoidon loppuvaiheessa. Pieni tyttö, polvenkorkuinen seisoo ukin vuoteen päässä. Kasvoilta heijastuu syvä hämmennys, silmistä kysymys, jota ei osaa pukea sanoiksi. Näen myös toisen kuvan: Harmaakulmaisen miehen. Menneen ahavoittamat kasvot kirkastuvat hellään hymyyn, kun vauvan isä antaa kaksi tuntia vanhan käärön ukin syliin.

    Tällaista elämän ihmettä hän saa pitää sylissään. Tähän kääröön liittyy toiveita, unelmia, ja toiveissa on elämä ja tulevaisuus.

    Kyynelsilmin astun ikkunan ääreen, josta aukenee sadun lumottu maisema. Jälleen on äärettömän kaunista.

    Puut ja pensaat lepäävät valkoisten paksujen turkkien suojassa. Sininen iltapäivän hämärä on jo laskeutumassa kaiken ylle.

    Viisi vuotta on pitkä aika, mutta ei uuden järjestämiseen. Vähitellen sumu oli katoamassa ja elämänvalo palaamassa. Kukkaset saivat jälleen värinsä tuottaen iloa. Laulut palasivat pitkältä matkaltaan, tulivat liki ja puhuttelivat. Sävelistä pirisivät pienet ilon siruset. Kauneus otti kädestä ja mieli antoi luvan olla jopa onnellinen. Suru oli muuttanut muotoaan, jäljellä oli vain hiljainen kaipaus.

    Painan päiväkirjan vasten rintaani ja kiitollisena ajattelen, vuoden viimeisenä päivänä, kun uusivuosi ojentaa kättään, että siihen käteen on tartuttava ja otettava ensimmäinen askel.

    23.11.06

    Aamun hiljaisuudessa toimittelen aamunaskareita. Myöhäissyksyn kalsea maisema seisoo odottaen. Luonto haluaa vapautusta niistä kivuista ja kärsimyksistä joita se on kokenut myrskyjen raivotessa ja riisuessa sitä päivä-päivältä yhä paljaammaksi, alastomammaksi. Nyt se vain odottaa lämmintä suojaavaa peitettä, jonka alle se voisi kätkeytyä.

    Vaimeasti kantautuu tieltä ohimenevien autojen äänet. Ihmiset matkalla työhön. Mitä he ajattelevat, vai ajattelevatko mitään? Onko heillä tälle päivälle suuriakin huolen aiheita? Istun puurolautaseni ääressä ja katsellen vähitellen aukenevaan aamuun. Sitten teen pienen annoksen myös potilaalle. Makeutan sen hunajalla, siitä hän pitää.

    Ensin vessareissu. Siitä hän selviää vielä mukavasti: se helpottaa minun hommaani, vaikka perään katsojana olenkin. Pestyään kasvonsa hän katselee peilistä partaansa

    Hmm, se vain kasvaa, ehkä se pitäisi ajaa.

    Vessassa käynnin ja pesujen jälkeen onkin aamupuuron aika.. Puuron syöminen ei oikein maita, maanittelen kuin pientä uhmaikäistä lasta. Ja hyvänhyvyyttäni tuputan vielä kuin lapselle.

    Otahan vielä lusikallinen. Kehunkin häntä kuin lasta.

    Hyvä poika. Kehumisesta huolimatta näen, että luonto ei ota vastaan ja ymmärrän, tässä roolissa ei ole mukana lapsi, vaan vanha sairas mies.

    Aamupäivällä soittelee omalääkäri ja kyselee.

    Kuinka on kipulääkkeen laita?

    Minulla on Tramalia, voinko antaa sitä?

    Lääkäri antaa luvan.

    Juttelemme lähetteestä, jonka hän pari päivää sitten on laittanut sairaalaan. Kerron ajatelleeni, että soittaisin ja kysäisten aikaa.

    Se olisi varmaankin ihan hyvä, hän sanoo. Voisi vähän vauhdittaa siellä päässä.

    Niinpä niin, mitä ne meistä! Olemme vain asiakkaita, emme enää edes potilaita, vaan lähinnä numeroita. Iltapäivällä soitankin sairaalaan. Ystävällinen hoitaja vastaa. Kuullessaan ääneni hän kysyy:

    Oletteko ehkä Könösen potilas? Kerron olevani ja hän sanoo:

    Muistan teidät. Sitten hän lupaa etsiä mieheni lähetteen ja viedä sen heti lääkärille, jos tämä on vielä paikalla.

    Kohta hoitaja soittaakin ja kertoo, että tiistaiksi on varattu lääkäriaika 13.30.

    Kiitän hoitajaa, hieno homma. Pappakin on iloinen, kun huomaa, että häntä yritetään auttaa, niin -.

    Istun kauan miettien. Tunnen olevani kuin suuren päivätyön tehnyt saadessani asioita hieman eteenpäin.

    Kuinka totaalisen muutoksen kanssa nyt paininkaan. Yllättäen hoidettavasta on tullut hoitaja. Oikeastaan en vielä tajua sitä, mitä se pitää sisällään, niin on parempi, kaikki aikanaan.

    24.11.06

    Uusi päivä, samanlainen, liikkumaton, harmaa. Vain seinäkellon

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1