Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Koronakriisi pienen kaupungin luottamushenkilön silmin
Koronakriisi pienen kaupungin luottamushenkilön silmin
Koronakriisi pienen kaupungin luottamushenkilön silmin
Ebook167 pages1 hour

Koronakriisi pienen kaupungin luottamushenkilön silmin

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

”Tämähän vyöryy syliin. Koronatartuntojen määrä on tuplaantunut. Iltapäivällä Suomen hallitus pitää tiedotustilaisuuden, jossa suositellaan isojen yleisötilaisuuksien peruuttamista. Ministereiden ilmeet ovat vakavat.”

”Viestejä tulvii koko ajan. SDP:n puoluevaltuusto ja järjestöpäivät perutaan ja siirretään myöhempään ajankohtaan, vasemmistoliiton ministerin vierailu Kankaanpäähän lauantaille perutaan, keikkoja, teattereita perutaan.”

”Nuohousalan yrittäjänä toimiva veljeni soittaa ja veikkaa tekevänsä konkurssin, mutta erityisesti häntä harmittaa se, että kun kerrankin hänellä oli kausikortti Ilveksen peleihin, niin tulee korona.”

Näin kuvailee kevään 2020 maaliskuista torstaipäivää Kankaanpään kaupunginhallituksen silloinen puheenjohtaja Katri Kujanpää. Tuona keväänä tuhannet kuntien erilaisissa luottamustehtävissä toimivat kuntapoliitikot joutuivat uuden todellisuuden eteen. Edessä olisi poliittisen päätöksenteon johtamista tilanteessa, jossa kukaan ei ollut aiemmin ollut.

Kankaanpäässä luottamushenkilöillä oli tuona keväänä jo valmiiksi kädet täynnä töitä. Käynnissä olivat Honkajoen kanssa käytävät kuntaliitosneuvottelut ja paikalliseen sähköyhtiöön kohdistui valtausyritys. Kun korona iski, oli näiden päätösten lisäksi oltava viranhaltijoiden tukena ja mukana mitä erilaisimmissa hetkissä.

Kujanpään päiväkirjamaiset muistiinpanot kutsuvat lukijan osaksi kunnan päätöksentekoprosessia aikana, jolloin kaikki oli epävarmaa. Lisäksi kurkistetaan tavallisen suomalaisen perheen arkeen, jossa käydään etäkoulua, pohditaan karanteenisäännöksiä ja onnistutaan ensimmäistä kertaa nakkikastikkeen teossa. Muistiinmerkinnöillään Kujanpää haluaa myös tuoda näkyväksi suomalaisten luottamushenkilöiden työtä ja lisätä sen arvostusta:

”Kunnan luottamushenkilön työ tulee usein esille vain riitaisten päätösten uutisoinneissa tai virallisissa kuntien johtamisoppaissa. Siksi haluan omalta osaltani avata sitä työtä, jota kuntien luottamushenkilöt ympäri Suomen tekivät tuona aikana. Suomalainen kuntademokratia ansaitsisi enemmän arvostusta.
LanguageSuomi
Release dateApr 9, 2024
ISBN9789528073376
Koronakriisi pienen kaupungin luottamushenkilön silmin
Author

Katri Kujanpää

Katri Kujanpää valittiin ensimmäisen kerran Kankaanpään kaupunginvaltuustoon 22-vuotiaana vuoden 1996 kuntavaaleissa. Vuosien saatossa hän on toiminut useissa luottamustehtävissä sekä ollut mukana SDP:n toiminnassa eri tasoilla. Kevät 2020 toi mukanaan uusia haasteita kuntien luottamushenkilöille, mukaan lukien kaupunginhallituksen puheenjohtajana tuolloin toimineelle Kujanpäälle. Kuntapolitiikan vaikutusvaltaisin ja työläin luottamustehtävä antoi hänelle ainutlaatuisen näkökulman koronakevään tapahtumiin, jotka hän on dokumentoinut henkilökohtaisella tavalla päiväkirjamaisessa muodossa.

Related to Koronakriisi pienen kaupungin luottamushenkilön silmin

Related ebooks

Reviews for Koronakriisi pienen kaupungin luottamushenkilön silmin

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Koronakriisi pienen kaupungin luottamushenkilön silmin - Katri Kujanpää

    Tämä kirja on omistettu

    punamultakumppanilleni

    Nina Väkeväiselle.

    Kiitos JOKES Journalistisen Kulttuurin edistämissäätiölle ja KSR:n Satakunnan rahaston Toivo Lepistön rahastolle näiden muistiinmerkintöjen julkaisun mahdollistamisesta.

    Kirjan sitaatit ovat, ellei toisin mainita, valtioneuvoston ja ministeriöiden virallisista tiedotteista.

    SISÄLLYSLUETTELO

    Esipuhe

    Maaliskuu 2020

    Huhtikuu 2020

    Toukokuu 2020

    Kesäkuu 2020

    Heinäkuu 2020

    Elokuu 2020

    Syyskuu 2020

    Loppusanat

    ESIPUHE

    Helmikuun 2020 alkupuolella Suomen sosiaali- ja terveysministeriö kertoi, miten EU:n terveysministerit saivat tilannekatsauksen uuden koronaviruksen aiheuttamasta uhasta maailmalla ja EU:n alueella. Tilaisuudessa keskusteltiin mahdollisuudesta, jossa koronaviruksen aiheuttama epidemia leviäisi Eurooppaan. Samassa kokouksessa todettiin, että tällä hetkellä Euroopassa ei ole epidemiaa. Vähänpä tiesimme.

    Toimin tuolloin Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Tekeillä oli kuntaliitos Honkajoen kunnan kanssa, sähköyhtiöömme kohdistui valtausyritys ja sote-palveluissamme kuohui. Kun korona iski, oli näiden päätösten lisäksi oltava viranhaltijoiden tukena ja mukana mitä erilaisimmissa hetkissä.

    Tuona keväänä liki 9 000 kunnanvaltuutettua ja tuhansia muita kuntien ja maakuntien erilaisissa luottamustehtävissä toimivaa suomalaista joutui uuden todellisuuden eteen. Kunta on suomalaisten palvelujen perusyksikkö, ja niin meidän luottamushenkilöiden edessä oli päätöksenteko tilanteessa, jossa kukaan ei ollut aiemmin ollut. Valtionhallinnon linjauksia pyrittiin toteuttamaan kukin parhaalla mahdollisella tavalla. Samalla kuntalaisten huoli täytti puhelimet ja sähköpostit, kun uutiskuvat työntyivät verkkokalvoillemme.

    Kunnan luottamushenkilön työ tulee usein esille vain riitaisten päätösten uutisoinneissa tai virallisissa kuntien johtamisoppaissa. Siksi haluan avata sitä työtä, jota kuntien luottamushenkilöt ympäri Suomen tekivät tuona aikana. Näissä muistiinpanoissa pääset kurkistamaan arkeeni Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtajana, perheen äitinä ja freelance-viestintäyrittäjänä. Haluan näillä muistiinmerkinnöillä nostaa kaikkien Suomen kuntapäättäjien arvostusta siitä työstä, jota tehdään ilman rahan tai vallan ponninta. Luottamushenkilönä toimiminen on harrastus muiden joukossa, mutta harvassa harrastuksessa on näitä vivahteita, joita teille nyt kuvaan.

    Kun koronapandemia alkoi, luulimme sen loppuvan muutaman kuukauden kuluttua. Niin kuin tiedämme, näin ei käynyt. Siksi kuvaan tässä vain ensimmäisten kuukausien tunnelmia ja tapahtumia. Sen jälkeen uusi maailmanjärjestys muuttui osin rutiiniksi ja vasta paljon myöhemmin tiedämme, mitä kaikkea se muutti.

    Jos olet kunnan luottamushenkilö, sinulla on tästä ajasta oma kokemuksesi. Kiitos sinulle hyvä kollega siitä työstä, jota teit. Suomalainen kunta osoitti jälleen vahvuutensa. Pidetään siitä huolta jatkossakin.

    Kankaanpäässä 6.2.2024

    Katri Kujanpää

    MAALISKUU 2020

    Maanantai 9.3.

    THL on jälleen päivittänyt terveydenhuollon toimenpideohjetta uuden koronaviruksen aiheuttamiin tautitapauksiin (COVID-19). Epidemia-aluetta on laajennettu. Epidemia-alueeseen kuuluvat Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Epidemia-alueita arvioidaan uudelleen päivittäin. Edessä voi olla pian tilanne, jossa koronavirustartunnan voi saada mistä tahansa Euroopan maasta.

    Viikonlopun uutiset koronasta tuntuvat nyt jotenkin sellaisilta, että selkäydinintuitio hälyttää, tosin vaimeasti. Juttelin kaupunginjohtajan kanssa aamulla. Pyysin häntä selvittämään kaupunginhallituksen kokoukseen mennessä, mikä valmius meillä on koulupuolella ja päivähoidossa tällaiseen tilanteeseen. Sivusimme asiaa nopeasti kaupunginhallituksen pykälässä ajankohtaiset asiat. Päivän kokouksen pääpaino oli kuitenkin sote-palvelujemme tuottajan PoSan eli Pohjois-Satakunnan peruspalveluyhtymän tilanteessa ja siinä, miten siitä jatketaan. PoSassa on käynyt sisäisessä tarkastuksessa ilmi, että pitkäaikainen ulkopuolinen palveluntuottaja ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, vaan on ollut sieltä pois jo keväästä 2016. Kysymykset siitä, miksi hankintoja on jatkettu, miten näin on päässyt käymään, tuleeko tästä miten kalliit veroseuraamukset PoSalle ja muuta vastaavaa ovat vaille vastausta ja koska PoSan tiedotuslinja on aivan liian niukka, paine on selvästi siirtynyt kaupungille ja minulle.

    Illalla pidimme Kankaanpään työväenyhdistyksen johtokunnan kokouksen työväentalo Soihtulassa. Puhuttiin vähän koronastakin ja tajuttiin myös, että yksi meistä oli tullut lähiaikoina Anterselvasta ampumahiihdon MM-kisoista. Reilu viikko sitten pidimme myös valtuustoryhmän ja johtokunnan yhteisen illanvieton pitkän kaavan mukaan eikä meistä kukaan miettinyt koronaa. Todettiin yhteisesti, että koska kaikki vaikutamme terveiltä, ei tässä liene ongelmaa, kai joku jo nyt olisi nuhassa, jos olisi jotain tarttunut.

    Tiistai 10.3.

    Kävin ystäväni kanssa uimassa sillä aikaa, kun lapsi oli urheilukerhossa. PoSa on ollut tapetilla koko päivän ja puhelin soinut, illalla siellä on PoSan kuntayhtymän hallituksen kokous, jossa käsittelevät asiaa. Kun on ostettu palveluja sellaiselta yritykseltä, joka ei ole ennakonperintärekisterissä, niin se tuntuu epäreilulta niitä yrityksiä kohtaan, joiden velvoitteet ovat kunnossa. En toki tiedä kaikkea tästä, mutta kummasti se puhelin soi enkä voi sanoa, että asia ei kuulu minulle. Virallisesti en edes saa tietoja, koska en kuulu PoSan hallitukseen.

    Koronauutisointia seurataan puolella korvalla joka paikassa, mutta tunnelma ei tunnu vielä mitenkään erityisen huolestuneelta. En oikein tiedä mitä ajattelisin. Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että tapausten määrä tulee nousemaan.

    Illalla keitin meillä kotona naisporukalle kahvit. Todettiin yhteisesti, että ainakin vanhempien ihmisten pitäisi nyt olla matkustelematta. Ja pohdimme myös ihan oikeasti, onko tämä kahvittelu ok, koska joku meistä voisi olla saanut tartunnan ja olemme samassa huoneessa. En tiedä, jotain aitoa pientä huolestuneisuutta oli keskustelussa havaittavissa. Mutta koska olemme yleensä hyvin käytännönläheisiä, minulle jäi tunne, että se huolestuneisuus on niin pinnan alla, että emme itsekään tiedosta sitä.

    Keskiviikko 11.3.

    THL kertoo, että Suomessa on eilen 10.3. todettu 19 uutta koronavirustartuntaa. Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 59 koronavirustartuntaa. Tänään Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi. THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa. THL tiedottaa ja antaa toimintaohjeita tilanteen muuttuessa.

    PoSan hallitus oli eilen koolla. Virkamiestasolla on kuulemma loukkaannuttu, kun luottamushenkilöt ovat kysyneet vastuullista tahoa hankintaohjeiden vastaiseen toimintaan. Ainoa oikea vastaushan on se, että johtaja ja johtoryhmä vastaavat. Ei se, että he eivät ole tienneet, että ennakkoperintärekisteriäkin jonkun pitäisi tarkistaa, vie vastuuta pois. Vastuu tuntuu siirtyvän poislähteneelle talousjohtajalle, jonka tilalle valittu talousjohtaja purki itse työsuhteensa koeaikana. Koska en itse ole siellä luottamustehtävissä, tämä on todella vaikeaa pallottelua eri hallinto-organisaatioiden välillä. Ehkä yritän psyykata itseäni jotenkin sellaiseen virkkeeseen, joka kuuluu Ei kuulu toimivaltaani.

    Paikallislehtemme Kankaanpään Seutu soittaa taas. Nyt asia ei koske koronaa eikä hankintaepäselvyyksiä vaan virkahakujen julkisuutta. He eivät saa PoSasta erääseen virkaan hakeneiden nimiä ja hakevat tukea näkemykselleen siitä, että julkisen viran hakijoiden nimet täytyy antaa. No totta kai ne pitää antaa. En minä ole myöskään mikään yleinen kuntalaki-, hallintolaki-, julkisuuslakikouluttaja, ehkä pitäisi ruveta sellaiseksi, kun kysyntää tuntuu olevan.

    Koronatapausten määrä kasvaa, samalla kasvaa karanteeniin määrättyjen määrä. Paniikkia ei keskusteluissa silti tunnu olevan, ei vaikka WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi.

    Torstai 12.3.

    Tämähän vyöryy syliin. Koronatartuntojen määrä on tuplaantunut. Iltapäivällä Suomen hallitus pitää tiedotustilaisuuden, jossa suositellaan isojen yleisötilaisuuksien peruuttamista. Ministereiden ilmeet ovat vakavat.

    Kyselytunnilla oppositio vaatii valmiuslakia. Se on aika rajua. Viranomaisten toimivalta on kuitenkin suuri

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1