Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Partidària de la vida: Articles, conferències, entrevistes
Partidària de la vida: Articles, conferències, entrevistes
Partidària de la vida: Articles, conferències, entrevistes
Ebook374 pages5 hours

Partidària de la vida: Articles, conferències, entrevistes

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Aurora Bertrana (1892-1974) va ser una magnífica prosista i una gran aventurera. Fascinada pel món i la literatura, els viatges que va fer a la Polinèsia, a Suïssa i al Marroc van servir-li de material per a novel·les, relats i, sobretot, articles periodístics. Interessada d'igual manera per la societat, va ser pionera a l'hora de parlar de feminisme i d'altres cultures, sempre des d'una fervent defensa de la llengua i cultura catalanes. Dona de món, mai va deixar d'escriure, fer conferències i defensar el llegat del seu pare. Aquest volum en dona fe: s'hi recullen els seus millors escrits, des dels anys 20 fins als 70, sobre tots els temes que van captivar-la; textos que mostren el recorregut d'una biografia única.
LanguageCatalà
PublisherComanegra
Release dateSep 13, 2023
ISBN9788419590541
Partidària de la vida: Articles, conferències, entrevistes

Related to Partidària de la vida

Related ebooks

Reviews for Partidària de la vida

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Partidària de la vida - Aurora Bertrana

    GINEBRA

    «ELS SEGADORS» A L’INSTITUT JAQUES-DALCROZE

    LA VEU DE CATALUNYA (02/03/1923)

    Al Hall de l’Institut Jaques-Dalcroze, una gentil americana passeja amunt i avall a grans gambades, cantant, a mitja veu, Els Segadors. Té els cabells rossos i ondulats i un riure sa.

    Una bruna doneta alsaciana se li atansa:

    —Què és això, tan solemne i planyívol, que canteu, miss Dora?

    —És l’himne patriòtic d’un poble anomenat Catalunya.

    —Ah, ja sé, una gent treballadora i sorruda que ha lluitat i lluita fermament per la seva autonomia.

    —Com vos n’haveu informat?

    —I vós, com sabeu son himne de memòria?

    —Jo? Molt senzill: mireu —i li mostra el quadern d’Improvisació, on es troben Els Segadors curosament harmonitzats i corregits per una mà experta.

    —Ah, sí; la lliçó de l’altre jorn... Recordo. La professora ens demanà a totes els himnes nacionals dels nostres països respectius. Vol que sapiguem improvisar una harmonització correcta dels nostres cants patriòtics. Hi havia l’anglès, el suís, l’holandès, La Marsellesa i aquest que s’anomena... espereu, s’anomena... (amb un accent terrible) Els Segadors.

    —Què vol dir això?

    —No ho sé pas. Crec que és un himne revolucionari.

    —Tan trist, i revolucionari?

    —Oh, són una gent molt especial, els catalans. La nostra companya d’estudis ens ha explicat moltes coses. Jo no coneixia res d’ells. Ara, però, per un sol que n’hi ha a l’Institut, tothom ha de saber que existeixen, on viuen i el que fan.

    —M. Jaques els estima molt, oi, els catalans?

    —Ho ignoro, però almenys en parla cada jorn.

    —Certament; ahir va cridar durant la lliçó de Plàstica: «Eh, là-bas, la Catalogne, toujours indépendante!».

    —Sí, ho recordo. L’altre dia, també corregint la nostra condeixebla, va dir-li: «Ja sé que els catalans sou gent que posseïu moltes qualitats, però jo prefereixo aquest exercici més senzillament fet».

    *

    Les meves companyes, seguint l’exemple de Jaques-Dalcroze, m’anomenen La Catalana. Efectivament, jo sento un plaer especial a explicar a tot aqueix bé de Déu de noies estrangeres la història i els costums de la nostra pàtria. M’anima l’interès que desvetllo. En certa ocasió, davant d’una seixantena de deixebles, va, M. Jaques, consultar-me sobre un exercici plàstic:

    —Com la vostra dansa, no és veritat?

    —No —vaig respondre—: a la meva terra no es balla cap dansa amb semblant moviment. Això és més aviat característic d’un ball andalús. Les nostres danses són, tanmateix, més hieràtiques i cadencioses. I a poc a poc, un dia una mica, un altre dia una altra mica, enfront la sorpresa dels ulls blaus, verds i grisos de la joventut del nord, jo he anat explicant que, a Catalunya, no es toca la pandereta ni es balla la jota, que som personals en les nostres coses i gelosos del nostre dret, de la nostra llengua i de les nostres

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1