Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Sokratik Konuşma: Sokratik Diyalog ve Sokratik Yöntem
Sokratik Konuşma: Sokratik Diyalog ve Sokratik Yöntem
Sokratik Konuşma: Sokratik Diyalog ve Sokratik Yöntem
Ebook89 pages1 hour

Sokratik Konuşma: Sokratik Diyalog ve Sokratik Yöntem

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Karar vermeye giden psikolojik yol

 

Antik çağda, neredeyse iki bin yıl önce ortaya çıkan Sokratik diyalog, basit bir bilgi toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ebelik ya da o zamanlar Sokratik diyalog olarak adlandırılan maieutik, meselenin gerçekleri ve olguları üzerinde ısrar ediyordu.

 

Ancak bu arada Sokratik diyalog da değişmiştir. Artık bilgi toplamak için kullanılmıyor ve yeni bir isim de verildi. Bunun yerine, bu konuşma tekniği artık psikolojide insanlar kendi fikirlerini oluşturmakta ve bunlara dayanarak karar vermekte zorlandıklarında kullanılıyor. Birçok durumda Sokratik diyalog bu insanlara yardım etmenin son yollarından biridir. Buna göre, bu teknik artık genel psikolojiye entegre edilmiştir.

 

Kitabın içeriği aşağıdaki gibidir:

  • Sokratik diyalog nedir?
  • Sokratik gelişim
  • Antik çağlardan günümüze psikoterapi
  • Sokratik diyalog
  • Psikolojik terapi ve danışmanlık

 

Bununla birlikte, bir bilgi toplama aracı nasıl oldu da seçim özgürlüğüne yol açması beklenen interaktif bir diyaloğa dönüştü? Bu diyalog biçimi son iki bin yılda ne kadar değişti ve pedagojinin bununla tam olarak ne ilgisi var?

 

Bu kitap, tam da bu sorulara dair bir ilk bakış sunmayı ve Sokratik diyaloğun günümüz psikoterapisinde insanların yaşamlarını iyileştirmek için nasıl kullanıldığını açıklamayı amaçlamaktadır.

LanguageTürkçe
PublisherYusuf Yilmaz
Release dateFeb 5, 2023
ISBN9798215680735
Sokratik Konuşma: Sokratik Diyalog ve Sokratik Yöntem

Read more from Yusuf Yilmaz

Related to Sokratik Konuşma

Related ebooks

Reviews for Sokratik Konuşma

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Sokratik Konuşma - Yusuf Yilmaz

    Sokratik Konuşma: Sokratik Diyalog ve Sokratik Yöntem

    ––––––––

    Yusuf Yilmaz

    Karar vermeye giden psikolojik yol

    Antik çağda, neredeyse iki bin yıl önce ortaya çıkan Sokratik diyalog, basit bir bilgi toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ebelik dili ya da o zamanlar Sokratik diyalog olarak adlandırılan maieutik, gerçekler ve olgular üzerinde ısrar ediyordu.


    Ancak bu arada Sokratik konuşma değişmiştir. Artık bilgi toplamak için kullanılmıyor ve yeni bir isim de verildi. Bunun yerine, bu konuşma tekniği artık psikolojide insanlar kendi fikirlerini oluşturmakta ve bunlara dayanarak karar vermekte zorlandıklarında kullanılıyor. Birçok durumda Sokratik diyalog bu insanlara yardım etmenin son yollarından biridir. Buna göre, bu teknik artık genel psikolojiye entegre edilmiştir.

    Kitabın içeriği aşağıdaki gibidir:

    Sokratik konuşma nedir?

    Sokratik gelişim

    Antik Çağdan Çağdaş Psikoterapiye

    Sokratik diyalog

    Psikolojik terapi ve danışmanlık

    Bununla birlikte, bir bilgi toplama aracı nasıl oldu da seçim özgürlüğüne yol açması beklenen interaktif bir diyaloğa dönüştü? Bu diyalog son iki bin yılda ne kadar değişti ve pedagojinin bununla tam olarak ne ilgisi var?

    İçindekiler tablosu

    Giriş

    Sokratik Konuşma Nedir?

    Sokratik gelişim

    Felsefi antikiteden modern psikoterapiye

    Antik Çağda Sokratesçilik

    Batılı filozof Sokrates

    Sokratik Orta Çağ'dan günümüze

    Sokratik Diyalog

    Psikolojik terapi ve danışmanlık

    Sokratik Bir Diyalog Yürütmek

    Kapanış sözleri

    Kaynakların listesi

    Giriş

    Fikrini söylemek bazı insanlar için her zaman kolay değildir. Çeşitli faktörler nedeniyle, bir kişi kendi fikrini söylemeye cesaret edemeyebilir, ancak bu, zorlu yetişkin ve çalışma hayatı için çok pratik değildir. ish. Dünya sert, iş ortamı soğuk ve artık genç yaşlardan itibaren kendi ailesinde bile sıklıkla rastlanan genel konuşma tonu gibi. Ne yazık ki bu, bugünkü gibi bir dünyada sadece güçlü olanın, öne çıkan bir kişiliğe sahip olanın hayatta kalacağı anlamına geliyor. Bu nedenle, kendi fikrinin farkında olmak ve bunu ifade etme cesaretine sahip olmak, çocukların erken ergenlik veya yetişkinlik dönemlerinde tamamen ezilmemeleri için erken yaşta öğrenmeleri gereken bir temeldir.

    Kişinin kendi fikrini ifade etmesi, refah ve onayla ilgili bilinçaltı bir süreçtir, aynı zamanda korkular ve hoşnutsuzluklarla da ilgilidir. Kendi görüşlerini duyurmayı ve böylece kendi düşüncelerini ifade etmeyi başaramayanlar, kendilerini otomatik olarak toplumda bir yol arkadaşı haline getirirler. Günümüzde özellikle pek çok insan akışına bırakmak istiyor ve bunun pek çok farklı nedeni var. Diğer şeylerin yanı sıra, sadece bir takipçi olmak özellikle kolaydır, çünkü kişinin kendi kişiliğini yaşaması zor bir girişimdir, ancak diğer yandan, toplumumuzda herkes gibi olmak da standarttır. Dolayısıyla, kendi fikirlerini söyleme ve düşüncelerini açıklama cesaretine sahip olan bazı insanlar ötekileştirilmektedir. Bu nedenle takipçi olmak çok kolaydır. Bu durum bazı kalkınma araştırmacılarının iddia ettiği kadar ölümcül olmasa bile, çünkü insanlık standardı bazı insanlara zarar verse bile, yine de insanlığın çoğunluğuna yardımcı olur, yine de bazı insanların kendilerini hem kendilerine hem de başkalarına zararlı durumlara soktukları anlamına gelir ve tüm bunlar sadece bir başkasının fikrine "hayır" diyemedikleri veya kendileri seslerini çıkarmadıkları içindir. 

    Daha sonraki yetişkin yaşamında bu, çalışma hayatında ve aynı zamanda genel olarak özel yaşamda ortaya çıkabilecek bir dizi sorun anlamına gelir. Nihayetinde, kişinin kendi fikrini ifade etmesi, aynı zamanda kişinin karar verebileceği anlamına da gelir. Karar vermeyi öğrenmek, küçük çocukların bile psikolojik gelişimlerinde öğrendikleri bir çabadır. Karar vermeye açıklıkla birlikte, kişinin kendi görüşü de ortaya çıkar, çünkü kişi sadece takipçi olmaya değil, koşullar aracılığıyla kendi görüşünün oluşmasına aktif olarak karar verir.

    Ancak pek çok farklı faktör nedeniyle bu karar verme mekanizması hiçbir zaman öğrenilemez ya da öğrenilmemiştir. Örneğin, çocukluklarında ve dolayısıyla psikolojik gelişimlerinde bastırılmış olan çocuklar, genellikle kendi düşüncelerini gerçekten özetlemeyi ve ifade etmeyi asla öğrenememişlerdir. İşte bu yüzden doğru eğitim çok önemlidir. Çocuklar nasıl iyi bir insan olacaklarını ya da hangi yolun doğru olduğunu kendi kendilerine öğrenmezler. Bunun yerine, yönlendirilmeleri gerekir. Rol modelleri aracılığıyla doğru davranışları öğrenirler, ancak ne yazık ki olumsuz davranışları da öğrenirler. Yaşamları için neye ihtiyaçları olduğunu öğrenirler. Erken çocukluk döneminde sürekli olarak kendi fikirlerinin önemli olmadığı söylenmişse ya da kendi evlerinde bastırılmışlarsa, o zaman kendi düşüncelerini söylemenin ne kadar önemli olduğunu asla öğrenemezler. Bu çocuklar yetişkin yaşamlarında bu konuda çok güçlü sorunlar yaşayacaklardır. Bu tür sorunlar kendilerini birçok farklı şekilde gösterebilir.

    Sadece çocuklar değil yetişkinler de dahil olmak üzere pek çok insan kendi düşüncelerini ifade etmekten gerçekten korkmaktadır. Bunun birçok farklı nedeni olabilir.

    Kişinin kendi düşünceleri, insanın en büyük sırrını temsil eder. Bu düşünceler asla dile getirilmezse, sonsuza kadar gizli kalırlar ve başka hiçbir canlı bu sırları asla bilemez. Ancak sır tutmak her zaman iyi değildir. Çocukluk döneminde, bazı insanlara bu sırların söylenmesinin oldukça olumlu karşılanabileceği öğrenilmelidir. Diğer şeylerin yanı sıra, bu çocukların kendi evlerinin hiçbir sırrın olmaması gereken çok güvenli bir yer olduğunu öğrenmeleri çok önemlidir. Ancak burada, sırların mahremiyetle eş tutulmaması gerektiğini ayırt etmek önemlidir. Bir çocuğun mahremiyeti geçerlidir ve oldukça ciddiye alınmalıdır, öte yandan sırlar çok zehirli olabilir. Örneğin, çocuklar ebeveynlerine veya çevrelerine güvenmiyorlarsa, okulda bir şeyler yolunda gitmiyorsa, kendileriyle dalga geçiliyorsa veya hatta kendilerine zarar vermişlerse bunu itiraf etmeyebilirler.

    Dolayısıyla, insanların kendi düşüncelerini ifade etmemelerinin veya kendi düşüncelerinin diğer insanlar tarafından ciddiye alınmadığını düşünmelerinin birçok farklı nedeni vardır. Çocuklukta ortaya çıkabildiği gibi bazen geç yetişkinlikte de ortaya çıkabilen bu tür gelişim bozuklukları nedeniyle, toksik durumlar sadece genç yaşta ortaya çıkmadığından, kararlar ancak zorlukla alınabilir. Örneğin, bastırılmış kişiler açıkça başkalarının fikirlerine bağlı kalmayı tercih ederler, başkalarının sözlerinin arkasına saklanırlar ve emirlere ve taleplere veya örneğin ricalara gerçekten sarılırlar, çünkü başka hiçbir şey öğrenmemişlerdir ve bu nedenle bir şeye kendileri karar vermek zorunda kaldıklarında kendilerini biraz kaybolmuş hissederler.

    Bu tür davranışlar yetişkin yaşamında pratik olmaktan çok daha fazlasıdır. Çalışma hayatında, ister zehirli bir iş arkadaşıyla yüzleşmek olsun, ister kişinin mevcut işinde ya da örneğin başka bir şirkette veya şubede büyük bir terfi fırsatı ortaya çıktığında olsun, genellikle çok önemli kararlar vermek söz konusudur. Sonuçta karar verme, olumsuz ve olumlu durumları ayırmak anlamına da gelir.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1