Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Hesteernæring: Kogebog til heste
Hesteernæring: Kogebog til heste
Hesteernæring: Kogebog til heste
Ebook150 pages1 hour

Hesteernæring: Kogebog til heste

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Lav dine egne hestegodbidder: Sjov i dit eget køkken - Opskriftsbogen

 

Uanset om det drejer sig om raske heste, der bare har brug for et nyt incitament i deres daglige træning, eller om syge heste, der lider af et svagt immunsystem og har brug for lidt hjælp, er det en fantastisk måde at fodre hestegodbidder på for at styrke båndet mellem rytter og hest: At fodre hesten med godbidder er en fantastisk måde at styrke båndet mellem rytter og hest på.

 

Trenden med hestegodbidder har eksisteret i et par år nu, men først for nylig er det for alvor blevet aktuelt at lave disse godbidder selv. I samme ånd som denne tendens kommer der stadig nye opskrifter fra ryttere, der har brugt meget tid på at belønne deres kæledyr.

 

Bogens indhold er:

  • Introduktion
  • Grundlæggende om hesteernæring
  • Godbidder til heste - baggrundsoplysninger
  • Lav selv godbidder - teorien
  • Lav selv godbidder - praksis med mange opskrifter
  • Konklusion


I denne bog er nogle af de bedste opskrifter samlet i en sværhedsgrad, som ikke engang børn og deres forældre kan gå galt i byen med. Desuden kan hver af disse opskrifter ændres, så godbidderne altid kan tilpasses hestens tilstand. Nogle heste skal følge en streng diæt, så sukker er udelukket som lim, andre heste tåler frugt ret dårligt, og andre igen er allergiske over for visse planter. Da alle heste er forskellige, og hestens ejer altid kender bedst til hestens vaner og problemer, indeholder denne opskriftsbog også et teoriafsnit, hvor det forklares præcist, hvordan hestens mave egentlig fungerer, hvilke urter der er særligt nyttige, og hvilke planter man helst skal holde sig fra.

 

Med denne bogs viden kan fantasien få frit løb, og med lidt tålmodighed vil de første egne opskrifter hurtigt blive udviklet.

LanguageDansk
PublisherFinn Nielsen
Release dateNov 17, 2022
ISBN9798215521304
Hesteernæring: Kogebog til heste

Read more from Finn Nielsen

Related to Hesteernæring

Related ebooks

Related articles

Related categories

Reviews for Hesteernæring

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Hesteernæring - Finn Nielsen

    Hesteernæring: Kogebog til heste

    Finn Nielsen

    Indhold

    Indledende

    Hesteernæring - Hvad er der i spil?

    Hestens fordøjelseskanalen

    Sammensætningen - Hvad har en hest brug for?

    Godbidder til heste - baggrundsinformation

    Gør det selv i stedet for at købe

    Lav selv godbidder - teorien

    Naturlige sammensætninger

    Fordele ved urter og planter

    Hvad skal man gøre uden

    Lav selv godbidder - praksis

    Indholdsfortegnelse for opskrifterne

    Frugtagtige hverdagsgodbidder

    Frugtagtige kamillekiks

    Kiks med rødbeder

    Kiks med anis og rødbeder

    Rødbeder kiks med Reishi

    Fruity Crunchies

    Brombær-rosehip-bolsjer uden havre

    Kys på engen uden korn

    Havrecookies med birkeblade

    Havregrynsbananebar

    Bananbrød med havregrynsflager

    Bananstykker

    Banan kokosnød cookies

    Banan-gulerodsbar

    Banan-kurkemeje-kiks

    Banankiks med spidskål og timian

    Blåbær banan godbidder med hirse

    Kiks med hvidløg

    Pærekiks

    Gulerods-havreterninger

    Æble-hirse-taler

    Æble Thaler med fennikel

    Æble og gulerodstaler

    Overraskende æble

    Søde jordbærkiks med brændenælder

    Boller med hyben og hørfrø kiks

    Biscuits med hyben og hibiscus

    Søde blomsterkager

    Kiks med morgenfrue med hindbær og gulerødder

    Kiks med jordbær og malva med morgenfrue

    Søde sommerkiks

    Individuelle urtehjørner

    Superfood Mix

    Godbidder til vinterhalvåret

    Hostebolsjer til heste

    Lakrids julekager

    Æble kanel julekugler

    Kiks med hvedeklid og solsikkefrø

    Spelt-bidder

    Honningbomber

    Nøddebar med solbær

    Stænger af græskar og sort spidskommen

    Hestekage og müsli

    Fødselsdagskage

    Æbletærte

    Æble-bananana kage

    Æble- og rødbedekage

    Gulerodskage

    Heste-müsli

    Afsluttende bemærkninger

    Kilder

    Indledende

    Historien om mennesket og hesten går tusinder af år tilbage. Gennem århundreder er heste blevet brugt til en lang række forskellige formål. De arbejdede f.eks. på landet og blev brugt på slagmarkerne for flere tusinde år siden, da krigerne stadig kæmpede på høje heste med lanse og skjold. Heste har således altid været en del af menneskers liv. Siden det 17. århundrede er hestesporten også blevet særlig stor, og disciplinerne og teknikkerne udvikler sig hele tiden. Desuden blev springning anerkendt som en olympisk disciplin omkring år 1900. Det er derfor indlysende, at vi mennesker gennem årene har lært at perfektionere fodringen af heste. Gennem undersøgelser og endda videnskabelige analyser er det nu velkendt, hvordan hestens fordøjelse fungerer, og selv om der ikke er flere mysterier at løse, er det netop en kompliceret sag.

    Hestens mave er særlig kompleks og betydeligt større end en rytters mave, men den kan tåle meget mindre end et menneskes mave. Heste skal passe på, hvad de spiser, og de har udviklet en helt særlig sans for det i naturen. De holder sig væk fra planter, der har negative virkninger på deres helbred eller er vanskelige at fordøje, og det gør de på naturlig vis. Disse planter kan ligne en velsmagende og sund plante, men alligevel holder heste sig væk fra dem. Deres intuition er langt bedre end menneskers, men de fleste heste lever nu ikke længere i naturen, men holdes i stalde eller på græsgange af dygtige ryttere. I begge tilfælde er der kun et begrænset udvalg af mad. På græs kan der spises lidt mere, men næringsstofbalancen er langt fra dækket, selv i en næsten fritgående situation.

    Så mennesket skal sørge for, at hestene har det godt, og ikke ved at sørge for indkvartering. En hest skal passes, og dens hove har også brug for regelmæssig opmærksomhed. Det vigtigste er dog den daglige fodring af hesten. En rytter skal vide præcis, hvad en hest har brug for, for det er ikke kun hovedfoderet, der sikrer, at hestens krop får de rigtige næringsstoffer og ingredienser. I stedet kan behandlinger hjælpe med at lindre ubehag og styrke kroppen yderligere.

    Mange store virksomheder har specialiseret sig i netop dette, men disse godbidder produceres i store mængder, og det er ikke alle heste, der tåler dem, selv om de er fremstillet netop til dette formål. Hestens mave-tarmsystem er så komplekst, at vi kun ved hjælp af observation og test kan finde ud af, hvad hesten virkelig har brug for. Det er derfor særligt værd at lave sine egne hestegodbidder. Der findes mange forskellige typer, og deres sammensætning kan tilpasses optimalt til hestens ernæringsmæssige balance. Derfor er det vigtigt, at en hesteejer, der tager sig af den daglige fodring af sin hest, forstår de grundlæggende principper.

    Heste kan f.eks. kun tåle visse fødevarer, og selv om disse godbidder også smager særligt godt for mennesker, er det vigtigt at forstå, at hestegodbidder ikke er simple kiks. Denne bagebog er derfor skrevet for ikke blot at give hestene det, de ville indtage i naturen, men den giver også mulighed for at give din egen hest nye smagsoplevelser, der adskiller sig fra det ensformige hovedfoder.

    De opskrifter, der er beskrevet i denne bog, kan alle ændres, og enhver læser bør føle sig opfordret til at eksperimentere og have det sjovt med bagning. Undervejs kan det godt blive lidt kaotisk inden for køkkenets fire vægge. Urter, grøntsager og endda frugt kan dyrkes i egen have, selv om nogle af dem naturligvis skal importeres. Bananer er f.eks. sjældent at finde i en tysk have. Ikke desto mindre er fodring med hjemmelavede godbidder et af de mest naturlige foderstoffer, som en hest kan få i menneskeholdet. Kæben styrkes af de tørrede kiks, ingredienserne kan hjælpe tarmfloraen, hove, hår og pels, astmatikere kan hjælpes, og selv kolik og kramper kan reduceres ved simpel fodring med hestekiks. Det skal naturligvis også siges, at det at fodre heste med godbidder på ingen måde er en erstatning for et besøg hos lægen eller medicinering. Hvis en hest lider af en sygdom, er det meget vigtigt at tale med en dyrlæge om at fodre med godbidder på forhånd. En professionel ved altid bedre, og derfor er det altid værd at rådføre sig med en professionel.

    Men godbidder hjælper også, når en hest er sund og rask. Immunforsvaret kan styrkes, ligesom det naturlige bakterieforsvar, men hestekiks er især nyttige i den daglige træning. De kan bruges som en helt særlig belønning, og det er derfor ikke kun hestens præstationer forbedres, men også forholdet mellem menneske og hest. Det er ligegyldigt, om man vælger kiks eller kiks til morgenmüslien, til en snack i mellemtiden, til rollis eller snarere til en hel kage. Denne bog indeholder en lang række opskrifter, der kan bruges til heste i alle aldre og af alle oprindelser, og som endda er velegnede til allergikere.

    Inden vi beskriver de første opskrifter, som kan varieres og afprøves efter behag, skal vi dog først afklare nogle grundlæggende spørgsmål. Hvilke planter er meget giftige for heste, selv om de er meget sunde for mennesker? Hvad tåler det komplekse mave-tarmsystem, og hvad bør man helst undgå? Kort sagt: Hvordan fungerer hesteernæring egentlig?

    Hesteernæring - Hvad er der i spil?

    Inden for hesteernæring skal der skelnes mellem, om en hest bor det meste af tiden i en stald, eller om den græsser på en græsmark. Græsning er den mest naturlige form for kroppens egen ernæring og kræver derfor ikke megen opmærksomhed fra mennesket. Græs er f.eks. en hovedfødevare, som vilde heste også spiser i naturen, og næsten udelukkende. Hvis en hest opdrættes på en græsmark, skal man sørge for, at der altid er tilstrækkeligt med græsarealer til rådighed. Det drejer sig ikke engang om græsarealets størrelse, men snarere om den artsrigdom af græsmarksplanter, der findes på en græsmark, og naturligvis skal det sikres, at der altid er græs nok, også om efteråret og vinteren. Det er derfor, at græsarealerne skal skiftes af og til. Hyrderne skifter græsarealerne til deres geder og køer hver tredje måned. Heste spiser dog ikke helt så meget græs. Græsmarken bør derfor skiftes

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1