Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Sista knekten på Skotthed
Sista knekten på Skotthed
Sista knekten på Skotthed
Ebook89 pages43 minutes

Sista knekten på Skotthed

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

En berättelse om en knektfamiljs levnadsöde från mitten av 1800-talet tills de sista åren då rotarna ännu stod för landets soldater "Det ständiga knekthållet" som rotesystemet egentligen hette. Det var då Sverige tog de första stapplande stegen mot demokrati, Det var nödår och fattigdom med livsöden som vi nu i vår välfärd har svårt att förstå.
LanguageSvenska
Release dateJul 15, 2022
ISBN9789180571401
Sista knekten på Skotthed
Author

Stig Larsson

Stig Larsson har skrivit några böcker på äldre dar. Det har mest varit historisk biografi och funderingar på kvällskvisten

Related to Sista knekten på Skotthed

Related ebooks

Reviews for Sista knekten på Skotthed

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Sista knekten på Skotthed - Stig Larsson

    Hilde Alfred Thorman

    En berättelse om ett knektliv,

    Med några glimtar från bygden och tiden, från 1860-tal till 1940-tal

    Innehållsförteckning

    Lite förhandsinformation

    En berättelse om en av de sista knektarna i Jörlanda

    Hilde Alfreds familj och hans uppväxttid

    En tragisk händelse

    Inbrott i Halleby kvarn

    Jörlanda vid den tiden

    Funderingar om försörjning

    Hilde Alfred blir soldaten Thorman

    Senare millitär organisation

    Roten och soldattorpet

    Thorman och Anna Maria

    Skoltid för barnen

    Kyrkans stora betydelse

    Kontakten med släkten

    Barnens uppväxttid

    Soldathustrun Anna Maria

    Thormans barn i vuxenlivet

    När soldattiden tog slut

    Lite förhandsinformation

    Knekten Hilde Alfred Thorman var född 1860 och hade hunnit bli 71 år när jag föddes. Han var min morfar, Vi träffades inte särskilt ofta, ändå har jag en tydlig minnesbild av honom.

    I den här berättelsen skall jag skriva om det jag själv minns från den tiden, det kommer också att handla om sådant som jag fått veta vid samtal med släktingar, och vad jag fått fram genom kyrkböcker och en del annat material. Det har funnits ett stort intresse från flera att bistå med sina kunskaper om honom. Det blir också uppgifter från historiskt material som Gösta Johansson Kyrkeby hjälpt mig att letat fram. Och så blir det en del hörsägen och lite egna funderingar kring hans livsöde. Jag skall också i försöka spegla lite av den tidsanda och den bygd som präglade hans tid.

    Det var en annorlunda tid då när mina minnen av morfar tog form. Det var slutet av 1930-talet och början av 1940-talet. Alla var starkt påverkade av oro, krigshot och krig. Kontakten mellan generationerna var mycket annorlunda då, än vad vi upplever idag. Vi som var unga, och även personer i aktiv ålder, betraktade äldre än mer som gamla och övertaliga personer som gjort sitt. Jag har också en känsla av att de äldre betraktade sig som förbrukade långt tidigare än vad vi gör idag.

    Det var under 1930-talet som jag mins att morfar kom på besök hem till oss i Ramsdalen, en gång om året. Han stannade några dagar och sysselsatte sig med att hugga ved. Jag mins den respekt, och stämning han förde med sig. Det handlade om disciplin, stränghet, allvar. Skratt eller uppsluppenhet, i samband med hans besök, har jag ingen minnesbild av.

    Vi påverkades alla av den stämningen inte minst min mor. Kanske var det så att det var hon, Thormans yngsta dotter, som bejakade den stämning som uppstod. Jag har senare i livet förstått att i bakgrunden till den stämning som uppstod, fanns i en djup sorg och skuldkänsla som tiden inte hade kunnat läka. Jag kommer att beskriva vad den känslan handlade om lite längre fram i berättelsen.

    Thorman på besök i Ramsdalen här med sina yngsta barnbarn. foto Einar Adielsson

    Morfar är här fotograferad vid ett av sina årliga besök I Ramsdalen i slutet av 1930-talet. Han är tillsammans med sina yngsta barnbarn IngBritt och Mariann

    Det finns inga foton på morfar från hans barn och ungdomstid eller från hans aktiva tid som soldat. Av det kan man nog dra slutsatsen att han inte hade mycket till övers för att framträda offentligt.

    Det hände några gånger att jag tillsammans med mor cyklade till Dösebacka och hälsade på. Morfar bodde hos min morbror Ivar och hans fru Judit. Han hade ett rum i det hus som han tidigare ägt, men som Ivars familj hade tagit över. Huset har inte förändrats i någon större omfattning genom åren, det ägdes senare av Ivars dotter Ingrid under hennes tid.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1