Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

När jag var Kungen av Atlantis
När jag var Kungen av Atlantis
När jag var Kungen av Atlantis
Ebook102 pages1 hour

När jag var Kungen av Atlantis

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Det här är en berättelse om en mycket sjuk människa men som tack vare hjälpen från sin son, familj och släkt samt många, många andra blev i stort sett helt återställd.
eller nja ... då borde jag vara medicinfri.

Hälsningar Petter
Skärgården, Valborgsmässoafton
LanguageSvenska
Release dateMay 21, 2022
ISBN9789180570398
När jag var Kungen av Atlantis
Author

Petter Settergren

Petter Settegren fick diagnosen schizofreni i tjugoårs åldern och har nu skrivit om hur det är att leva med den diagnosen.

Related authors

Related to När jag var Kungen av Atlantis

Related ebooks

Reviews for När jag var Kungen av Atlantis

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    När jag var Kungen av Atlantis - Petter Settergren

    Redaktörens ord

    Jag sitter på ett kafé, på Södermalm i Stockholm, och väntar

    på Petter. Det kommer att bli första gången som jag träffar

    honom på tu man hand. Vi har bara setts i olika sociala

    sammanhang förut. Jag har läst hans bok och jag vill gärna

    bearbeta den och förmedla hans historia.

    Petter kommer. Redan i entrén säger han högt till alla att

    han ska träffa någon här, han får syn på mig och utbrister

    -Där är du ju!

    Jag får en blomma. Jag älskar blommor och blir väldigt glad.

    Petter hämtar en dricka och kommer och sätter sig

    mittemot mig.

    Vi småpratar lite och jag får möjlighet att ställa några frågor

    om boken och får väldigt tydliga svar:

    Vem vill du ska läsa din berättelse, vilken målgrupp?

    - Jag vill kunna slänga upp tre ex på bordet hos läkare så att

    jag slipper förklara för varenda jäkel hur jag mår. Jag tror

    inte att det finns något allmänintresse.

    Vad ska den heta? Titel?

    - Petter Settergren är en mycket sjuk människa!

    En annan minnesvärd mening:

    - Det är bara på sjukhus och parkbänkar som jag kan vara

    mig själv.

    Innan vi skiljs åt så kommer vi överens om att jag messar

    varje gång som jag mailar en fråga om texten, då vet Petter

    när han ska kolla sin e-post.

    Petter säger att han har fullt förtroende för mig och jag får

    uppdraget att bearbeta hans bok.

    Efteråt slår det mig att han har väldigt klara och intelligenta

    ögon.

    Ursula Fogelström

    Innehållsförteckning

    Förord

    Den här historien börjar…

    Silva Mind utan kontroll

    Det körde ihop sig i Japan

    Att prata på riktigt

    Med gasen i botten

    Atlantis och evigt liv

    Livet på kontoret

    Petters Puts med Studs

    Att stå utanför självaste livet

    Åter på kontoret

    Förvaring, ingen vård

    Hipp hipp hurra

    Flykten till och från Ludvika

    Sjukhusrutiner och morgonmöten

    Sommar, sol och Simon

    Satan!

    Ett nytt år

    Se mig som den jag är

    Epilog

    Eller…

    Författarens tack

    Stiftelsen Petters Puts med Studs

    Redaktörens tack

    Förord

    Schizofreni. Ett ord kopplat till många svåra tankar och känslor. I den här boken ger Petter och hans berättarjag uttryck för många av sina erfarenheter. Men mitt i hans desperation över allt oförståeligt som händer sker något mer. Det gnistrar av liv, energi, glädje mitt i all galenskap. Det hela blir till en vacker berättelse om en ovanlig människas liv. Fyllt av passion, längtan och vilja att göra rätt. Samtidigt finns där en kraft som skapar en tornado av obegripliga händelser, upplevelser och rätt många skrämmande stunder.

    Vad är det som händer honom? Hur kan missmod, magiskt tänkande och ibland rena urspårningar med polisingripande och inläggningar förklaras? Petter funderar en hel del. Att komma till ett nytt land i tonåren, att skiljas från sina vänner, att leva i en familj där vissa ämnen inte berörs. Kan det ha bidragit? Vi vet att långvarig stress är en riskfaktor. Men än idag ligger de flesta orsakerna till schizofreni i det fördolda. Det vore enklare om vi kunde förstå vad som händer. Först då blir det en gripbar sjukdom, först då kan skam och skuld minska, först då minskar det stigma som fortfarande är kopplat till schizofreni.

    Nyligen har vi kommit att få en ny bild av orsakerna till schizofreni. Sedan länge vet vi att sjukdomen förekommer oftare i vissa familjer och att ärftlighet är den enskilt viktigaste förklaringen. Men vad är då arv? För att det ska bli gripbart måste vi hitta de gener som bidrar och förstå hur dessa påverkar hjärnans funktion.

    Detta tog sin början på allvar runt 2010 när ett stort antal av världens forskare gjorde något ovanligt. Man beslutade sig för att samverka i vad som kommit att bli världens största psykiatriska forskningsprojekt och kanske ett av de största inom hela det medicinska fältet. För varje sjukdom bidrog forskarna med hela sitt insamlade material av prover och plötsligt kunde man studera tiotusentals prover samtidigt. En ny och märklig bild började växa fram. Det absolut viktigaste fyndet var att gener som är viktiga för immunsystemet och speciellt förmågan att skilja mellan egna celler och främmande celler är avgörande för utvecklingen av schizofreni. Det är gener som vi vet är viktiga för resultatet av transplantation av vävnad men de är således kopplade även till schizofreni. Vad betyder då det? Det är i tidigaste laget att slå fast, men en god gissning är att immunsystemet och processer relaterade till hjärnans mognad har med saken att göra.

    Helt nyligen kom svenska forskare fram till att en process som har med hjärnans mognad att göra är central för utveckling av schizofreni. Hos oss alla sker en mognad av hjärnan under lång tid efter att vi fötts. En del av mognaden sker genom att antalet kontaktpunkter (synapser) mellan hjärnans celler trimmas ned och blir färre. Det forskarna visade var att om den processen drevs på för kraftigt så ökade risken för schizofreni. Man såg att en sorts immuncell (mikroglia) i hjärnan var överaktiv och att denna ökade aktivitet kunde kopplas till en genvariant inom just det kluster av gener som kopplats till schizofreni och även styr förmågan att skilja på egnas och andras celler.

    Nu ökar kunskapen i rasande takt och flera hundra genvarianter kan kopplas till schizofreni. Ett fynd är att samma gener kan öka risken för flera sjukdomar, till exempel de som Petter beskriver: psykos, förhöjd sinnesstämning och depression. Med tiden kanske vi behöver tänka på psykisk sjukdom på ett nytt sätt? De närmaste åren kommer forskningen ge oss fler mekanismer och många svar på vad som händer. Redan nu vet vi att det finns läkemedel som kan bromsa dessa immunceller. Men hur ska vi veta vem som ska få sådana, och när? Som vi lärt oss i denna bok kommer sjukdomen ofta smygande och den går i skov. Varför är det så? Många frågor återstår att besvara. Min förhoppning är att ni som läser denna bok kommer att bidra på något sätt. Till att minska stigma och göra sjukdomen mer gripbar. Eller varför inte bidra med stöd till forskningen? Det är väl känt att forskning kring psykiska sjukdomar är allvarligt underfinansierat i förhållande till sjukskrivningar, förlust av livskvalitet och inte minst det som Petter upprepade gånger funderat på – självmord. Vi måste göra något åt detta NU och jag är så otroligt glad att Petter bidrar med att bjuda in er alla i hans värld. Det är modigt, klokt, förutseende och framför allt är det en hjältemodig gärning. Precis som det måste ha varit en hjältemodig gärning många gånger när Petter valde livet. Jag bockar djupt för den styrka och det mod du ger uttryck för, Petter. Hoppas du inspirerar många att fortsätta kämpa. På samma sätt hoppas jag att det jag berättat här om forskningens framsteg ger hopp om en bättre framtid för den som kämpar med schizofreni och för deras anhöriga.

    Stockholm 3 maj 2022

    Martin Schalling

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1