Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

C.G. Jungs menneskesyn. 1. Introduktion
C.G. Jungs menneskesyn. 1. Introduktion
C.G. Jungs menneskesyn. 1. Introduktion
Ebook94 pages1 hour

C.G. Jungs menneskesyn. 1. Introduktion

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Denne gratis e-bog, 1. Introduktion, er den første i en planlagt serie om C.G. Jungs menneskesyn.
Resten af serien behandler nogle vigtige problemstillinger i Jungs menneskesyn i særskilte e-bøger: 2. Typologi, 3. Psykens strukturer, 4. Psykisk lidelse og terapi, 5. Drømme, 6. Individuation og 7. Religion. I den foreliggende introduktion er der en kort præsentation af indholdet i disse seks e-bøger.
Ud over de enkelte temaer præsenterer jeg nogle problemstillinger, der har stor betydning for Jungs menneskesyn. Jeg har samlet dem under følgende overskrifter:
• Jungs menneskesyn er dybdepsykologisk
• At være jungianer
• Jung som person
• Jungs ”racisme”
• Jungs ”mysticisme”
• Jungs teoretiske positioner

For at sikre, at fremstillingen faktisk handler om C.G. Jungs menneskesyn, vil jeg på alle afgørende punkter lade Jung selv komme til orde gennem citater eller referater og henvise til kildestederne.
Ud fra det samme princip har jeg tidligere udgivet en introduktion til Jungs tankeverden med titlen: C.G. Jungs analytiske psykologi. En introduktion (Gyldendal 1994). Seneste udgave hedder Jungs analytiske psykologi. En introduktion (Hans Reitzel 2010).
I den foreliggende e-bogs-serie følger jeg op på dette arbejde. Mit fokus er nu rettet mod det menneskesyn, der ligger bag Jungs forskellige teorier og metoder.
E-bog-serien er primært tænkt som en forholdsvis lettilgængelig introduktion, som kan danne grundlag for læsning af Jungs egne tekster.
Serien kan dog også anvendes, hvis du har læst meget Jung-litteratur. I så fald kan den give anledning til en systematisk repetition, fx af de emner, du finder særligt interessante.
Endelig kan serien indgå i studiesammenhænge, da alle citater og referater i de følgende e-bøger, 2.-7., er forsynet med henvisninger til kilderne. De fleste stammer fra Jungs samlede værker. GW henviser til de tyske Gesammelte Werke og CW til de engelske Collected Works. Jeg oversætter som regel fra det sprog, som Jung oprindeligt skrev, holdt forelæsning eller blev interviewet på.
I den korte præsentation af de enkelte e-bøger i 1. Introduktion er der ingen kildehenvisninger. Hvis du skal bruge fremstillingen i forbindelse med studier, der kræver dokumentation, skal du downloade e-bogen om det enkelte tema, efterhånden som de udkommer. I dem er der henvisninger til Jungs samlede værker og til andre kilder.

Jungs teorier har fra begyndelsen af det 20. århundrede og frem til i dag haft en meget stor indflydelse på forståelsen af den menneskelige psyke og af personlig udvikling.
Eksempelvis kender de fleste Jungs begreb ”kompleks”, selv om de måske tror, at det oprindeligt stammer fra Freud.
Mange mennesker har i tidens løb opdaget, at Jungs tanker og metoder er en stor hjælp, når man forsøger at opnå indsigt i den menneskelige psyke, fx når man arbejder med terapi og personlighedsudvikling. Som følge af dette er der mange bøger på markedet om Jungs ideer og metoder – og endnu flere, som indoptager dem eller henviser til dem.
Der er endvidere mange, der ”bruger” Jungs ideer uden at henvise til ham. Det sker i visse tilfælde formodentlig, fordi det ville være (fag)politisk ukorrekt i de kredse, man henvender sig til. Det betyder, at Jungs indsats efterhånden bliver glemt i mange sammenhænge.
Endelig sker det tit, at Jungs menneskesyn bliver forvekslet med forestillinger, der er uforenelige med hans såsom østlig filosofi og religion samt okkultisme. Hvor Jung altid selv klart markerede grænsen mellem videnskab og religion hhv. mystik, har nogle af hans brugere ikke den samme bevidsthed om, hvad man kan vide videnskabeligt, og hvad man må tro på eller blot tage som en oplevelse.

Du kan følge tilblivelsen af de næste e-bøger på facebook-siden C.G. Jungs menneskesyn.

LanguageDansk
Release dateJul 17, 2017
ISBN9781370488308
C.G. Jungs menneskesyn. 1. Introduktion
Author

Preben Grønkjær

Preben Grønkjær holds a degree as mag.art. (magister artium in History of Ideas from Aarhus University, Denmark) and certifications in the use of Myers-Briggs Type Indicator (MBTI, MBTI II), Jungian Type Index (JTI), and Teamkompasset (The Team Compass). Preben has lectured in Jung’s psychology, including typology, for 35 years at Aarhus University, Folkeuniversitetet (University of Continuing Education), and other educational institutions in DK. He is now also an organizational consultant and coach (trained Ashridge Accredited Executive Business Coach). Preben has published several books and articles in Danish, based on experiences working as a coach and consultant.

Read more from Preben Grønkjær

Related to C.G. Jungs menneskesyn. 1. Introduktion

Related ebooks

Reviews for C.G. Jungs menneskesyn. 1. Introduktion

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    C.G. Jungs menneskesyn. 1. Introduktion - Preben Grønkjær

    Forord

    C.G. Jungs menneskesyn har fra begyndelsen af det 20. århundrede og frem til i dag haft en meget stor indflydelse på forståelsen af den menneskelige psyke og af personlig udvikling.

    Den direkte indflydelse af Jungs menneskesyn, som er bevidst erkendt, ser man kun i visse kredse. Det drejer sig om de forskellige skoler inden for den analytiske psykologi samt de professionelle miljøer omkring Myers-Briggs Type Indikator (MBTI), Jungiansk Typeindeks (JTI) og andre tests, der bygger på Jungs typeteori.

    Den indirekte indflydelse, hvor man ikke tænker over, at det drejer sig om Jungs teorier, møder man derimod overalt både i teoretiske refleksioner over menneskets væsen og i den daglige forestillingsverden. Eksempelvis kender de fleste Jungs begreb kompleks, selv om de måske tror, at det oprindeligt stammer fra Freud.

    Mange mennesker har i tidens løb erfaret, at Jungs tanker og metoder er en stor hjælp, når man forsøger at opnå indsigt i den menneskelige psyke, fx når man arbejder med terapi og personlighedsudvikling. Som følge af dette er der mange bøger på markedet om Jungs ideer og metoder – og endnu flere, som indoptager dem eller henviser til dem.

    Der er endvidere mange, der bruger Jungs ideer uden at henvise til ham. Det sker i visse tilfælde formodentlig, fordi det ville være (fag)politisk ukorrekt i de kredse, man henvender sig til. Det betyder, at Jungs indsats efterhånden bliver glemt i mange sammenhænge.

    Et interessant eksempel på denne glemsel ser man i C. Otto Scharmers populære U-teori fra 2009. Den er gennemsyret af Jungs tanker, uden at der henvises til dem. Det skyldes ikke uvidenhed; i en forløber for Teori U med titlen Presence fra 2004 er der faktisk referencer til Jung.

    Endelig sker det tit, at Jungs menneskesyn bliver forvekslet med forestillinger, der er uforenelige med hans, og som stammer fra østlig filosofi og religion samt okkultisme. Hvor Jung altid selv klart markerede grænsen mellem videnskab og religion hhv. mystik, har nogle af hans brugere ikke den samme bevidsthed om, hvad man kan vide videnskabeligt, og hvad man må tro på eller blot tage som en oplevelse.

    For at sikre, at den foreliggende serie af e-bøger faktisk handler om C.G. Jungs menneskesyn, vil jeg på alle afgørende punkter lade Jung selv komme til orde gennem citater eller referater og henvise til kildestederne.

    Ud fra det samme princip har jeg tidligere udgivet en introduktion til Jungs tankeverden med titlen: C.G. Jungs analytiske psykologi. En introduktion (Gyldendal 1994). Seneste udgave hedder Jungs analytiske psykologi. En introduktion (Hans Reitzel 2010).

    I den foreliggende e-bog-serie på Smashwords.com følger jeg op på dette arbejde. Mit fokus er nu rettet mod det menneskesyn, der ligger bag Jungs forskellige teorier og metoder.

    E-bog-serien er primært tænkt som en forholdsvis lettilgængelig introduktion, som kan danne grundlag for læsning af Jungs egne tekster.

    Serien kan dog også anvendes, hvis man har læst meget Jung-litteratur. I så fald kan den give anledning til en systematisk repetition, fx af de emner, man finder særligt interessante.

    Endelig kan serien indgå i studiesammenhænge, da alle citater og referater i de følgende e-bøger, 2.-7., er forsynet med henvisninger til kilderne. De fleste stammer fra Jungs samlede værker. GW henviser til de tyske Gesammelte Werke og CW til de engelske Collected Works. Jeg oversætter som regel fra det sprog, på hvilket Jung oprindeligt skrev, holdt forelæsning eller blev interviewet. Dog fraviger jeg denne regel, hvis Jung selv skrev, at han har revideret og forbedret en oversættelse (fx Psychologie und Religion i GW 11).

    Efter citater og referater fra Jungs samlede værker (Gesammelte Werke eller Collected Works) er der en talkombination i parentes. Eksempelvis betyder (GW 11.66) bind 11, paragraf 66 i den tyske udgave. Bind og paragrafnumre er stort set de samme i den tysk- og engelsksprogede version. Bind 6 om de psykologiske typer har dog forskellige paragrafnumre på tysk og engelsk. Derfor angiver jeg både paragrafnummeret i bind 6 af GW og CW.

    Serien behandler nogle vigtige problemstillinger i Jungs menneskesyn i særskilte e-bøger: 2. Typologi, 3. Psykens strukturer, 4. Psykisk lidelse og terapi, 5. Drømmetolkning, 6. Individuation og 7. Religion.

    I den foreliggende e-bog, 1. Introduktion, er der ingen henvisninger til Jungs udsagn, hvis de behandles i de senere e-bøger. Positivt udtrykt: I introduktionen er der henvisninger og dokumentation, når et givet emne kun bliver behandlet her.

    Selv om jeg gør, hvad jeg kan for at holde mig til Jungs egne tanker, vil fremstillingen uundgåeligt være præget af mine holdninger og erfaringer. Det sker allerede i valget af de emner, jeg fremdrager i Jungs omfattende forfatterskab, og i min måde at oversætte på. Så i andres præsentationer og oversættelser vil man få et andet indtryk af hans teorier og metoder.

    Da jeg har en ambition om, at min fremstilling kan danne basis for læsning af Jungs egne værker, forsøger jeg dog at være så objektiv som mulig, hvilket jeg som sagt fremmer ved at lade Jung selv komme til orde så meget som muligt gennem citater og henvisninger.

    Dette kan være en forberedelse til læsning af Jungs egne tekster, så man kan danne sig sit eget indtryk af hans menneskesyn.

    Du kan følge tilblivelsen af de næste e-bøger på facebook-siden C.G. Jungs menneskesyn: https://www.facebook.com/c.g.jungsmenneskesyn/ . Hvis du finder fejl i min fremstilling, vil jeg være taknemmelig, hvis du vil give mig besked om det.

    Tilbage til Indholdsfortegnelse

    Jungs menneskesyn er dybdepsykologisk

    Jung anskuede mennesket ud fra mange forskellige teoretiske synspunkter, som det fremgår af det afsluttende kapitel om Jungs teoretiske positioner. På trods af dette kan man med rette kalde kernen i hans menneskesyn for dybdepsykologisk.

    De teorier, som Jung udviklede, kaldte han efterhånden analytisk psykologi. Sammen med Sigmund Freuds psykoanalyse og Alfred Adlers individualpsykologi udgjorde de det, der i begyndelsen af 1900-tallet blev kaldt dybdepsykologi. Senere er der kommet andre dybdepsykologiske retninger til, som i større eller mindre grad bygger på de oprindelige tre.

    Jeg vil i min fremstilling ikke gå i detaljer med Jungs forhold til Freud og Adlers teorier, for selv om Jung anså disse for at være særdeles værdifulde bidrag til forståelsen af psyken, mente han, at de var for ensidigt fokuseret på menneskelivets bagsider.

    I leksikalske opslagsværker bliver Jung tit betegnet som elev af

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1