Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ändra allt!?: En högskolepolitik för vår tid
Ändra allt!?: En högskolepolitik för vår tid
Ändra allt!?: En högskolepolitik för vår tid
Ebook105 pages1 hour

Ändra allt!?: En högskolepolitik för vår tid

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Svensk högre utbildning och forskning har med viss regelbundenhet omformats i grunden av högskolereformer. På senare tid har det tillsatts många statliga utredningar som inte resulterat i faktiska reformer. Varför står inte högskolepolitiken högre upp på den politiska dagordningen? Om Sverige ska kunna titulera sig »kunskapsnation« i framtiden är högskolepolitiska förändringar nödvändiga.

I den här rapporten analyserar Mats Benner och Sylvia Schwaag-Serger utvecklingen av svensk högskolepolitik under efterkrigstiden. Författarna visar att förutsättningarna för högskolereformer historiskt varit en kombination av social mobilisering, expertis, institutionell anpassning och, inte minst, djupgående teknologisk förändring. Befinner vi oss i en sådan tid idag? Omställningen mot hållbarhet och inkludering i en instabil värld pekar på det, enligt författarna som landar i några förslag som skulle kunna lägga grunden för en revitalisering av svensk högskolepolitisk debatt och praktik.

Mats Benner och Sylvia Schwaag-Serger är båda professorer i forskningspolitik vid Lunds universitet.

Rapporten är en del i SNS treåriga forskningsprojekt »Högre utbildning och forskning«.
LanguageSvenska
PublisherSNS Förlag
Release dateOct 26, 2023
ISBN9789189754317
Ändra allt!?: En högskolepolitik för vår tid
Author

Mats Benner

Mats Benner är professor i forskningspolitik vid Lunds universitet.

Related to Ändra allt!?

Related ebooks

Reviews for Ändra allt!?

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ändra allt!? - Mats Benner

    1. Inledning: från föregångsland till ett i mängden

    Sverige har länge varit ett föregångsland gällande högre utbildning och forskning. Några exempel på det är den tidiga etableringen av forskningsråd som pådrivande komplement till universitetens egen finansiering och organisation. Sverige var också pionjär i att inkludera ett brett samhällsperspektiv i forskningsfinansiering, det som kom att kallas sektorsforskning. Under 1970-talet reformerades styrningen av utbildningsutbud och utbildningsformer för att matcha studenter med arbetsmarknadens behov, något som andra länder först nu arbetar med. Vid ingången av 1980-talet tillkom ambitionen att samordna olika politiska mål för forskningen och även sättet att bedriva politik har utmärkt sig i internationell jämförelse. Reformer har förankrats brett via omfattande utredningar och genomsyrats av en strävan att på samma gång värna högskolans integritet och de förväntningar ett föränderligt samhälle har (Clark 1983). Sverige har därför en tradition av sammanhållna, välförankrade och progressiva reformer som givit landet en framskjuten position i

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1