Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Taru Reumasta
Taru Reumasta
Taru Reumasta
Ebook173 pages1 hour

Taru Reumasta

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Taru Peltonen sairastui nivelreumaan vuonna 1964, nuorena, juuri aikuisuuden kynnyksellä. Tämä kirja kertoo hänen vaiheikkaan tarinansa vuosikymmenistä vaikea reuma kumppanina.
Tämä aika on vaatinut sisua ja sinnikkyyttä, sekä hyvää sairauden hoitoa, mutta samalla tarjonnut haasteita ja iloa. Elämä vaikean reuman kanssa on vaatinut sopeutumista ja asioiden hyväksymistä, mutta opettanut myös ymmärtämään arjen ja saadun avun arvoja.
Reumasäätiön sairaala on tullut tutuksi, Taru Peltonen on viettänyt siellä potilaana yhteensä lähes 3 vuotta lukemattomilla hoitojaksoilla. Hän kokee suurta kiitollisuutta sairaalasta saamastaan avusta ja kirjallaan haluaa kunnioittaa sairaalan muistoa nyt 11 vuotta sen konkurssin jälkeen, kun sairaalan avaamisesta tulee 70 vuotta.

Kirjan myynnin tuotto menee lyhentämättömänä suomalaisen reumatyön hyväksi.
LanguageSuomi
Release dateFeb 21, 2022
ISBN9789528016465
Taru Reumasta

Related to Taru Reumasta

Related ebooks

Reviews for Taru Reumasta

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Taru Reumasta - Taru Peltonen

    Lukijalle

    Taru Peltonen sairastui nivelreumaan vuonna 1964, nuorena, juuri aikuisuuden kynnyksellä. Tämä kirja kertoo hänen vaiheikkaan tarinansa vuosikymmenistä vaikea reuma kumppanina.

    Elämä reuman kanssa 1960-luvulta alkaen on vaatinut sisua ja sinnikkyyttä sekä hyvää sairauden hoitoa. Samalla tuo aika on tarjonnut Tarulle haasteita ja iloa sekä opettanut arvoja ja asennetta.

    * * *

    Nivelreuma on krooninen moniniveltulehdus, joka pyrkii vaurioittamaan niveliä ja joskus muitakin kudoksia. Reuman tulehduttama nivel on turvoksissa, sisältä vereslihalla, liikearka, kipeä ja jäykkä. Ilman tehokasta, sairautta kurissa pitävää lääkehoitoa se useimmiten johtaa työ- ja toimintakyvyn pysyvään laskuun, vammaisuuteen ja pahimmillaan lyhentää elinikää.

    1940-luvulla havaittiin, kuinka valtavan terveysongelman reumasairaudet muodostivat. Suuri osa niitä sairastavista potilaista oli vammautunut tai vammautumassa. Yhteiskunta päätti, että reumasairauksien haasteen ratkaisemiseen tulee panostaa. Perustettiin Reumasäätiö, joka rakennutti Heinolaan suuren sairaalan toteuttamaan ja kehittämään reumasairauksien hoitoa.

    Reumasäätiön sairaala otti ensimmäiset potilaat vastaan 17.7.1951. Tuolloin reuman lääkehoidon teho oli vaatimatonta. Hoidolla voitiin vain lievittää oireita mutta ei juuri hidastaa tai estää sairauden tuhoja. Reumasairaudet aiheuttivat niitä sairastavilla monenlaisia ongelmia. Niiden lievittämiseen ja hoitamiseen kehitettiin Reumasäätiön sairaalassa moniammatillinen hoitokokonaisuus, joka perustui eri asiantuntijoiden ja potilaan yhteistyöhön. Syntyi Heinolan malli. Tähän kävivät Reumalla tutustumassa reumaa hoitavat ihmiset Suomesta ja maailmalta ja hyödynsivät oppimansa omien potilaidensa hyväksi. Heinolan malli otettiin käyttöön laajalti.

    Hyvin pian sairaalan avaamisen jälkeen sen johtaja ylilääkäri Veikko Laine huomasi, että potilaita ei voitu tyydyttävästi auttaa ilman reumakirurgiaa. Sairaalaan palkattiin ortopedi Kauko Vainio, josta tuli maailman reumaortopedian uranuurtaja. Hän kehitti uusia leikkausmenetelmiä ja raportoi niiden tuloksia kansainvälisesti. Reumaortopediasta muodostui tärkeä tapa auttaa potilaita, ja Reumasäätiön sairaala oli pitkään Suomen reumaortopedian keskus.

    * * *

    Taru Peltonen pääsi 1970-luvulla hoitoon Reumasäätiön sairaalaan. Sairaala, sen henkilökunta ja monet potilaat tulivat hänelle tutuiksi vuosikymmenten aikana. Taru on ollut Reumalla potilaana lukemattomilla hoitojaksoilla ja viettänyt sairaalassa laskujensa mukaan yhteensä lähes 3 vuotta. Reumaleikkauksia on hänelle tehty yli 40. Isoja tekoniveliä hänellä on yhdeksän kappaletta ja rystysissä neljä plus neljä suurten tekonivelien lisäksi. Lääkehoitoja Taru on saanut ajan mahdollisuuksien mukaan. Lääkkeet, kuntoutus ja leikkaukset sekä ennen kaikkea sitkeä itsehoito ovat ylläpitäneet hänen toimintakykyään.

    Vuosikymmenet reuman kanssa ovat vaatineet sopeutumista ja asioiden hyväksymistä, mutta opettaneet myös ymmärtämään arjen ja saadun avun arvoa. Taru kertoo tässä kirjassa Reumasta, sekä sairautena että sairaalana. Niiden kanssa kulkien Taru on elänyt hyvää ja täysipainoista elämää iloineen ja vastoinkäymisineen. Lukijan on mukava kulkea kirjan sivuilla Tarun mukana ja katsoa elämää ehkä uudesta näkökulmasta.

    * * *

    Reuman lääkehoito on kehittynyt 1990-luvulta huimin harppauksin, ja nykyään sen realistinen tavoite on rauhoittaa reumaattinen tulehdus täysin, estää kudosvauriot, toiminta- ja työkyvyn lasku. Vielä reumaa ei pystytä parantamaan, mutta se voidaan yleensä lääkityksellä pitää kurissa niin, että potilas voi sairaudesta huolimatta elää ihan normaalia elämää. Aina tämä ei vielä täysin onnistu mutta paljon paremmin kuin Tarun sairastuessa.

    Lääkehoidon tehon hämmästyttävä kehitys estää nykyään tehokkaasti reuman vaurioita ja ongelmia. Potilaat tarvitsevat paljon vähemmän sairaalahoitoa, kuntoutusta ja reumaleikkauksia kuin ennen. Reumaosaaminen levisi Heinolasta koko maahan ja lääkehoidot paranivat niin voimakkaasti, että tämän vuosituhannen alkupuolella tarve Reumasäätiön sairaalan tarjoamille palveluille väheni nopeasti. Monien samanaikaisten muutosten takia sairaala ajautui konkurssiin keväällä 2010. Se on silti kunniakas osa Suomen lääketieteen historiaa.

    * * *

    Taru Peltonen kokee suurta kiitollisuutta sairaalasta saamastaan avusta. Tällä kirjallaan hän haluaa kunnioittaa sairaalan muistoa nyt 11 vuotta sen konkurssin jälkeen, kun sairaalan avaamisesta tulee 70 vuotta.

    Taru Reumasta avaa historiallisen ja samalla henkilökohtaisen näkökulman nivelreumaa sairastavan potilaan kokemuksiin 1960-luvulta nykypäiviin. Tarun positiivinen ja sinnikäs elämänasenne sekä avoimuus uusiin kokemuksiin tekevät kirjasta kiehtovan ja opettavaisen kokonaisuuden lukijalle, vaikka tällä ei olisi nivelreumaan henkilökohtaista suhdetta.

    Suosittelen lukemaan!

    Heinolassa 11.5.2021

    Markku Kauppi

    Reumalääkäri

    Reumasäätiön sairaalassa yli 20 vuotta,

    Päijät-Hämeen keskussairaalassa 2010 alkaen

    Sisällysluettelo

    OSA 1

    JOHDANTO

    PROLOGI

    1960-LUKU

    Oireet

    Diagnoosi

    Toiveissa uusi elämä

    Epätietoisuutta Kivelän sairaalassa

    Kangasalan kuntoutuskeskuksesta etelän lämpöön

    Tyrmäys työpaikalla

    1970-LUKU

    Katastrofi

    Haaste: pakene tai taistele

    Kotoutuminen

    Vingresor Mini-club

    Ruusuinen aika

    Työt Afrikassa

    REUMASÄÄTIÖN SAIRAALA 9.5.1978

    Ensikäynti

    Ensimmäiset leikkaukset

    Polviongelmat

    1980-LUKU VUORISTORATAA

    Lääkkeitä ja leikkauksia

    Matkoja

    Kotijärjestelyjä Suomeen

    Amerikan avut

    Toimintaterapia

    Poimintoja 1980-luvun lausunnoista

    TAPAHTUMIA OSASTOILLA ERI VUOSIKYMMENINÄ

    Kokemuksia meiltä ja muualta

    Puhelinvastaava

    Keittiövastaava

    Iltajuttuja

    Osastolla vappu, laskiainen ja vierailevat lääkärit

    Vieraileva ortopedi

    Levoton polvipotilas

    Taivaassa?

    Askartelut

    FYSIOTERAPIA

    Muutama kommentti ulkomailta, liittyen fysioterapiaan

    KUNTOUTUS KELA

    Vakuutukset

    Hakemukset

    Kuntoutus

    Potilasopetukset luennot

    KAHDELLA KAMELILLA YHTÁIKAA

    Uusturismi Kanarian saarilla

    OSA 2

    1990-LUKU

    HEINOLA RSS 8.8.1990

    Työmatka 17.10.1990 Kanarialle, lento AY 2514

    Työt ja tehtävät

    Ja karavaani kulkee

    Reumahaitat, työpäivät ja itsehoito

    SUURET LEIKKAUKSET PIENET NIVELET

    19.5.1992 Oikean kyynärpään Souter proteesileikkaus

    Tutkimus- ja leikkaussalikokemuksia

    4.6.1993 Oikean olkapään Neer proteesileikkaus

    Olkaproteesin kuntoutus

    Koti ei ollutkaan enää koti

    23.4.1995 Vasemman käden rystyset Sutter.

    OY TARU–SATU LTD

    OSA 3

    2000-LUKU

    Juhlapyhät

    Vuosituhat vaihtuu

    Sairaalavierailuja

    Pertti ja Paula

    Marja-Liisa reumapotilas

    Raskasta kirjeenvaihtoa

    Dramatiikkaa vuonna 2004

    Hyvän, jonka antaa, sen myös saa

    Jatkoaikaa elämälle

    15.2.2005 Neurokirurginen kaularangan leikkaus

    REUMA KOHTAA VOITTAJANSA

    Luottolääkäri

    KONKURSSI

    PHKS PÄIJÄT-HÄMEEN KESKUSSAIRAALA

    EPILOGI

    LIITE Leikkaustoimenpiteet

    OSA 1

    Taru Peltonen, ent. Guerrero

    syntynyt 1941 Helsingissä

    reumapotilas vuodesta 1962

    kaksi aikuista poikaa

    eronnut

    asuu Lahdessa

    Työura:

    lastentarhanopettaja Helsinki

    rakennuskonsultti Las Palmas

    Mini-Clubin ohjaaja Vingresor, Gran Canaria

    toimistovirkailija SAS-konserni, Kanarian saaret

    tulkki, opas Gambia Afrikka

    Oy Taru-Satu Ltd, lastenkirjojen kustantamo Espoo

    miehistökoordinaattori Finnair, Kanarian saaret

    joulupukin muori, Posti Rovaniemi

    JOHDANTO

    Professori Markku Kauppi kysyi minulta tammikuussa 2020, haluaisinko kirjoittaa potilaan kokemuksiani Heinolan Reumasairaalasta sairaalan 70-vuotisjuhliin.

    Minun ei tarvinnut vastausta kauan miettiä. Mielessäni kävi lämmin tuulahdus: tämä on tilaisuus tehdä jokin pieni vastapalvelus sairaalan työntekijöille, jotka vuosikausia tutkivat, tukivat, pistivät, lääkitsivät, puukottivat, jumppauttivat ja kannustivat. He antoivat minulle mahdollisuuden pitkään, täyspainoiseen elämään sairaudesta huolimatta.

    Reumasairaalan juhlia on suunniteltu kesäksi 2021. Sairaalaa ei enää ole, mutta sen maineikas historia sekä työntekijöiden ja potilaiden muistot ja tunteet ovat jääneet elämään. Tämä kirja kertoo minun muistoistani. Kirja perustuu vain ja ainoastaan omiin subjektiivisiin kokemuksiini, niin Heinolassa, kuin muuallakin maailman turuilla. Tarina nojautuu sairaskertomuksiin ja hoitoselostuksiin, joita olen vuosina 1978–2009 säilönyt mappeihini.

    Kirjoittajana olen noviisi. Tiedoissani saattaa esiintyä virheitä tai saatan muistaa jonkin asian väärin. Käytän henkilöistä oikeita nimiä, jos olen saanut siihen luvan henkilöltä itseltään.

    Toivon sinulle mukavia lukuhetkiä,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1