Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Klopit on poikia: Mitä puuhailimme 1950-1960
Klopit on poikia: Mitä puuhailimme 1950-1960
Klopit on poikia: Mitä puuhailimme 1950-1960
Ebook111 pages53 minutes

Klopit on poikia: Mitä puuhailimme 1950-1960

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Kuvaus suuren ikäluokan elämästä maaseudulla,1950...1960 välisenä ajanjaksona. Mitään ei ollut valmiina, vaan mitä halusimme, se ,"värkättiin"yhdessä. Siinä samalla kehittyi elämisentaitoja kasvattaen kloppisakin yhteenkuuluvuutta. Sodasta selvinneet isät ja heidän pojat, kisailivat ja tekivät yhteisiä retkiä lähialueelle kulkuneuvoinaan polkupyörä, traktori tai kuorma-auto. Työtä arvostettiin ja vaadittiin "luterilainen" asenne työn tekemiseen. Koti, uskonto ja Isänmaa olivat arvostettuja poikien keskuudessa. Kuitenkaan emme olleet mitään pyhimyksiä, sillä joskus joukossa tyhmyys tiivistyy ja tehdään joitain "kolttosia". Lopussa luettelomainen yhteenveto mihin kloppisakin yksilöiden elämäntehtävät ovat asettuneet.
LanguageSuomi
Release dateSep 18, 2020
ISBN9789528014171
Klopit on poikia: Mitä puuhailimme 1950-1960
Author

Lauri Suvanto

Koneenrakennusteollisuudesta eläkkeellä oleva suunnitteluinsinööri. Alkanut kirjoittelemaan muistelmatyyppisiä tarinoita kirjojen ja lehtijuttujen muodossa.

Related to Klopit on poikia

Related ebooks

Related categories

Reviews for Klopit on poikia

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Klopit on poikia - Lauri Suvanto

    SISÄLLYSLUETTELO

    2.MAAILMANSODAN JÄLKEEN

    KORSU

    PUTSOTA

    LINTUJEN PESÄT

    MONITAITOISUUTTA

    MAKUELÄMYKSIÄ

    TIISTENJOEN KIRKKO

    POIKAKERHO

    PYHÄKOULU

    HAUTAKIVIEN KULTAUS

    JOKIRANTAELÄMÄÄ

    LAURIN POLKUPYÖRÄ

    TIISTENJOEN URH. KENTTÄ

    JUHLIEN JÄLKEEN

    REINILÄN SAHA

    HIEKKATIE PÖLISEE

    VARIKSEN SAAPPAAT

    KERÄILIJÖINÄ

    AIKUISTEN KANSSA

    SUNNUNTAIRETKEILYJÄ

    AMERIKAN PAKETTI

    SALINSAARI

    TYÖ ENSIN

    OMAT SUORITUSPAIKAT

    MAASTOJUOKSU JA HIIHTO

    KILPAILUVIETTI

    HIIPAKANKUJA

    JÄNISJAHDISSA

    POLKUP, TUKKILAISKISOIHIN

    LAKALUOMAN MYLLY

    JOUSI

    ELOKUVAT

    TRAKTORIT LISÄÄNTYVÄT

    OMAA RAHAA

    VAPPU

    JUHANNUS

    JOULUNAIKA

    MENI ÖVERIKSI

    LASKIAINEN

    PÄÄSIÄINEN

    KATTOKÖKKÄ

    OMILLE TEILLEEN

    LIITTEET, VALOK. YM

    MAAILMANSODAN JÄLKEEN.

    Hävityn sodan seurauksena Suomelle lankesi maksettavaksi suuret sotakorvaukset Neuvostoliitolle. Rauhan ehdot olivat ankarat. Kaikesta oli pula ja monet asiat olivat 1950-luvun alussa kortilla ja säännöstelyn alla. Kansalla oli kuitenkin tulevaisuudenusko kova, lapsia syntyi v. 1945...1948 paljon ja syntyi niin sanotut suuret ikäluokat. Heidän elontaipaletta väritti aluksi puute melkein kaikesta, mitään ei ollut lapsille tehtynä valmiina. Puute korjattiin omatoimisesti värkkäämällä ne asiat mitä halusimme. Maaseudun lapsi näki ja koki sen ruuan perus- tuotannon miten elämän eliksiiri oli kovan puurtamisen takana, ja mistä se kaupan hyllyltä nätissä paketissa saatava ruoka on peräisin. Maaseudun lapset opetettiin asennoitumaan luterilaisesti työntekoon, ja työtä maanviljelyksen parissa oli vaikka muille jakaa. Yhdessä värkkääminen lähensi ja yhdisti kloppisakkia, ja kuin varkain opetti heille elämäntaitoja. Luulisin että aika harvoin kuuli lauseen; Ei oo mitään tekemistä! Aika joka kotona tehtävästä työstä jäi vapaaksi, kului kloppien omissa yhteisissä harrastuksissa.

    Lapsuuden liiallinen työpainotteinen vaatimus kotona saattaa johtaa siihen, että lapselle tulee ajatus, että ei tällainen raadanta ole pitkässä juoksussa mielekästä. Yksi keskikoulua käynyt opiskelija kertoi ollessaan koko kesän perkaamassa aamusta iltaan sokerijuurikasta polvet ruvella konttiessa, tuli mieleen vastenmielisen opiskelun mielekkyys, ettei tarvitse koko ikäänsä konttia.

    Oikealla asenteella työ kuin työ maistuu, oli se sitten henkistä tai ruumiillista työtä. On ihmisiä, jotka haluavat konttia ja on ihmisiä, jotka haluavat tehdä jotain muuta. Onneksi molempia tarvitaan. Jokaisessa työssä on hyvät ja huonot puolensa.

    KORSU

    Toisesta maailmansodasta ei ollut aikaa kulunut kuin runsas 10-vuotta. Sodan vaikutus näkyi ja kuului Hiipakan pihan kloppien (poikien) leikeissä. Heitä oli kolmen ikäryhmän kavereita. Vanhimpaan

    ikäryhmään kuuluivat Esko, Martti, Timo ja Yrjö-Heikki. Toinen ikäryhmä, johon kuuluivat, Antti, Anska, Juhani, Lauri ja Seppo. He olivat suurta ikäpolvea. Kolmanteen ikäryhmään kuuluivat muutaman vuoden nuoremmat Arvi, Heikki, Mauno, Markku ja Matti.

    Kesäkuinen lauantai-aamupäivä, ja kloppisakki intoa täynnä marssien Kontokujalla ja määränpäänä Jäätteennevan laitamilla oleva korsurakennelma. Martti, Timo ja Yrjö-Heikki olivat ryhmän johtotrio ja mukana perässä Antti, Anska, Juhani, Lauri ja Seppo. Koulureput selässä keikkui, ei kirjojen vaan evästen painosta. Johtotrio yritti antaa tahtia, vasen, vasen, yksi, kaksi…, mutta jäljessä tulevat sekoilivat, vaikka yritystä tahtiin olikin. Osalla oli puusta kyhätty ase selässä ja nuoremmilla oli putsota pistoolit kädessä. Kuoppamäkeä ohittaessamme kansakoulun keittäjä Tellervo Falben katsoi ihmetellen kotinsa pihalta marssimalla ohitse kulkevaa kloppisakkia. Lehmälänmäen tienhaarassa kävi johtotriolta komento; osasto seis, kymmenen minuutin tauko paikalla! Reput pois selästä ja ojanpenkalle istumaan, limsapullot esiin ja patenttikorkit auki muutaman kulauksen ajaksi. Huomioikaa että juotavaa tarvitaan myöhemminkin, joten pieni kulaus vain.

    Osasto tielle ja matka jatkui Isonmäen tiehaarasta metsän siimekseen. Osa joukkueesta alkoi jo kysellä jäljellä olevan matkan määrää? Yrjö-Heikki vastasi naurun myötäilemänä; kotiin on jo pidempi matka. Pikkutuvan Anna tuli kahden lehmänsä kanssa kloppisakkia vastaan. Martti huomautti Annalle; Annalla on väärä suunta. Annan mielestä suunta on oikea, kotiin kun olen matkalla. Hänellä on talo Latva-Peltolan naapurissa, ja navetassa kaksi lehmän kantturaa. Kloppien mielestä elelee vähän salaperäistä ja vaatimatonta elämää. Monikaan ei ole päässyt Pikkutuvassa käymään. Anna jatkoi lehmiensä kanssa matkaa kotiinsa ja kloppijoukko kohti korsua. Kalliolla odotti syvennykseen rakennettu turvekatolla varustettu korsu, joka oli kloppien määränpää. Korsun sisällä oli tulisija, jonka yläpuolella oli savukaasujen poistoa varten räppänä. Kaksi makuulaveria nukkumista varten. Mukana oleva kloppisakki ei sopisi samanaikaisesti lavereilla nukkumaan, joten oli järjestettävä vartiovuorot korsualueen vartiopaikoille. Tällä kertaa tilanahtautta helpotti se, että Laurin oli palattava kotiin kello yhdeksään mennessä. Lähtölupa korsulle oli annettu sillä ehdolla. Timo alkoi sytyttämään kivistä kyhättyyn tulisijaan tulta. Martti ja Yrjö-Heikki esittelivät korsualueen vartiopaikat ja kulkureitit korsulta niihin. Reitit menivät kallionotkelmia pitkin. Korsusta vartiopaikoille oli noin 50 metriä, ja hälytysjärjestelmänä korsun sisällä kaksi lehmänkelloa, joihin oli vartiopaikoilta narut. Kaksi pakkiyhdistelmää seinällä oli korsun varustuksessa ja alkoi olla tulokahvien keitto, ja kahviveden saimme läheisestä lähteestä. Kahvinjuonnin yhteydessä laadimme vartiovuorolistat, yhden vuoron ollessa 1 tunti ja yksi vartija kerrallaan kummassakin vartiopaikassa. Muut touhusivat korsussa tai välittömässä läheisyydessä. Timo kertoi huikeita juttuja Kettukonnolla olleista käärmeistä, oli hakkauttanut kumisaapastaan löytämässään käärmeenpesässä viime keväänä. Käärmeet oli pyrkineet nousemaan saapasvartta ylöspäin ja oli joutunut kepillä heittelemään niitä kauemmas. Onneksi olivat vielä vähän kohmeessa ja näin olivat hidasliikkeisiä. Kyykäärmeitä oli ollut useita kymmeniä paistattelemassa kevätauringossa. Hän kertoi olleensa myös Uudenhaudanmäen vanhan tervahaudan alueella olevia ketunpesiä tökkimässä ja pyrkinyt saamaan mahdolliset asukkaat

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1