Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Skriv dit arbejdsliv!: Sådan gør du
Skriv dit arbejdsliv!: Sådan gør du
Skriv dit arbejdsliv!: Sådan gør du
Ebook132 pages1 hour

Skriv dit arbejdsliv!: Sådan gør du

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Formålet med bogen er at give dig mulighed for at se tilbage på dit arbejdsliv, når du er gået på pension eller er tæt på at forlade arbejdsmarkedet. Ved at fortælle om dit arbejdsliv får du for eksempel mulighed for at videreformidle viden om dit fag og din branche, og om hvordan du har oplevet branchen udvikle sig igen-nem et langt arbejdsliv.

Med denne bog vil jeg give dig praktiske handleanvisninger til, hvordan du skriver din arbejdslivsfortælling, også selv om du ikke er vant til at skrive. Måske synes du, det er en stor opgave at komme i gang med. Du får derfor ideer til at komme i gang med at skrive i overskuelige dele, så det ikke virker så uoverkommeligt. Bogen rummer også 3 eksempler på arbejdslivsfortællinger, som jeg har fået lov at bringe.

Bogen henvender sig til dig, som er gået på pension, eller som er tæt på at gå på pension. At skrive din arbejdslivsfortælling giver dig mulighed for at dele din viden, erfaring og dine oplevelser med andre. Det kan også være din mulighed for at afrunde og afslutte dit arbejdsliv på en god og interessant måde.

Bogen henvender sig også til dig, som er pårørende til en person, som er tæt på pensionen. Måske vil du gerne hjælpe ham eller hende i gang med en meningsfuld aktivitet, som skaber glæde og stolthed over et langt arbejdsliv, som nu er (ved at være) forbi.

Endelig henvender bogen sig også til personaleledere og HR-konsulenter, som gerne vil anerkende en medarbejders mangeårige arbejdsindsats og vise interesse for den viden og de erfaringer, som nu risikerer at gå tabt. Forhåbentlig ser du også arbejdslivsfortællingen som et bidrag til jeres virksomhedshistorie. Det er på den måde både en gave til medarbejderen og til virksomheden.
LanguageDansk
Release dateJun 17, 2019
ISBN9788743099987
Skriv dit arbejdsliv!: Sådan gør du
Author

Unna Hvid

Unna Hvid er cand.mag i historie og nordisk sprog og kultur.

Read more from Unna Hvid

Related to Skriv dit arbejdsliv!

Related ebooks

Related articles

Reviews for Skriv dit arbejdsliv!

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Skriv dit arbejdsliv! - Unna Hvid

    Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst og Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    Hvis du ønsker at citere fra bogen i en anmeldelse, er du velkommen til det.

    Af samme forfatter:

    Voksenundervisning – en håndsrækning af praksiserfaringer, 2017

    Rim i Verdensmål, 2018

    Skriv din livsfortælling – hvorfor og hvordan, 2018

    Tavshedens Børn, 2019 (roman)

    SMÅTING bind 1-3, 2019 (digtsamling)

    INDHOLDSFORTEGNELSE

    INDLEDNING

    HVORFOR SKAL DU SKRIVE DIN ARBEJDSLIVSFORTÆLLING?

    HVORDAN GØR JEG?

    DIN LIVSFORTÆLLING I 9 TRIN

    SPØRGEGUIDE MED HJÆLPESPØRGSMÅL TIL INSPIRATION

    SPØRGEGUIDE

    EKSEMPLER PÅ ARBEJDSLIVSFORTÆLLINGER

    HENNING CARLSEN, FÅBORG, FØDT 1952

    MONA AAGAARD, HILLERØD, FØDT 1947

    IB H. WILLUMSEN, ODENSE, FØDT 1931

    TAK!

    INDLEDNING

    Det er mit håb, at du kan bruge denne bog til at skrive din egen fortælling om dit arbejdsliv. Gør det som en gave til både dig selv og dine efterkommere. Men måske også til en bredere kreds. Måske din gamle arbejdsplads? Måske til tidligere kolleger? Måske til det lokalhistoriske arkiv?

    Formålet med bogen

    Formålet med bogen er at give dig mulighed for at se tilbage på dit arbejdsliv, når du er gået på pension eller er tæt på at forlade arbejdsmarkedet. Ved at fortælle om dit arbejdsliv får du for eksempel mulighed for at videreformidle viden om dit fag og din branche, og om hvordan du har oplevet branchen udvikle sig igennem et langt arbejdsliv.

    Det kan også være en arbejdslivsfortælling med mange skift i jobs og brancher, hvor du har mulighed for at fortælle om din egen udvikling og læring.

    Uanset, hvordan dit arbejdsliv har formet sig, så er jeg sikker på, at du ved at fortælle om det får øje på, hvilket stort og anerkendelsesværdigt bidrag du har ydet gennem dit arbejdsliv.

    Et andet formål med bogen er at forsikre dig om, at din arbejdslivsfortælling vil vække interesse og nysgerrighed både hos din familie og måske også hos folk i din branche, dit netværk eller dit lokalsamfund. Du bestemmer selv, hvem du vil dele din fortælling med, men prøv at spørge den lokalhistoriske forening i din hjemby, om de er interesserede i den.

    Med denne bog vil jeg give dig praktiske handleanvisninger til, hvordan du skriver din arbejdslivsfortælling, også selv om du ikke er vant til at skrive. Måske synes du, det er en stor opgave at komme i gang med. Du får derfor ideer til at komme i gang med at skrive i overskuelige dele, så det ikke virker så uoverkommeligt.

    Jeg er uddannet cand.mag. i historie og dansk ved Syddansk Universitet, så det ligger i både min uddannelsesmæssige baggrund og min erhvervserfaring, at jeg er nysgerrig på mennesker og optaget af både historie og historier.

    Hvem henvender bogen sig til?

    Bogen henvender sig til dig, som er gået på pension, eller som er tæt på at gå på pension. At skrive din arbejdslivsfortælling giver dig mulighed for at dele din viden, erfaring og dine oplevelser med andre. Det kan også være din mulighed for at afrunde og afslutte dit arbejdsliv på en god og interessant måde.

    Bogen henvender sig også til dig, som er pårørende til en person, som er tæt på pensionen. Måske vil du gerne hjælpe ham eller hende i gang med en meningsfuld aktivitet, som skaber glæde og stolthed over et langt arbejdsliv, som nu er (ved at være) forbi.

    Endelig henvender bogen sig også til personaleledere og HR-konsulenter, som gerne vil anerkende en medarbejders mangeårige arbejdsindsats og vise interesse for den viden og de erfaringer, som nu risikerer at gå tabt. Forhåbentlig ser du også arbejdslivsfortællingen som et bidrag til jeres virksomhedshistorie. Det er på den måde både en gave til medarbejderen og til virksomheden. Måske kan du sørge for opsætning og tryk?

    Hvordan skal jeg læse bogen?

    Der kan være fordele ved at læse et eller flere af eksemplerne på arbejdslivsfortællinger bagerst i bogen først. Det kan give dig nogle bud på, hvordan sådan en fortælling kan se ud.

    HVORFOR SKAL DU SKRIVE DIN ARBEJDSLIVSFORTÆLLING?

    En eller to generationer længere nede i rækken er din og min historie allerede eksotisk og anderledes. Tænk bare på, hvor uforstående vores børn og børnebørn er overfor en verden uden internet og mobiltelefon. Eller dengang informationssøgning på biblioteket foregik på små håndskrevne kartotekskort i skuffemøbler. Hvor fremmedartet tror du så ikke, dit arbejdsliv og rammerne for det er for dem?

    En arbejdslivsfortælling er naturligvis ikke en præcis gengivelse af alt, hvad der er sket i dit arbejdsliv, time for time, dag for dag. Tænk på, hvordan en manuskriptforfatter laver plottet til en film. Hvis filmen ikke skal vare for evigt, så er hun nødt til at vælge de væsentligste begivenheder ud og gøre dem til nøglescener, som kan forbindes ved overgangsscener eller abrupte klip. Hun kan heller ikke vise alle bipersoner, så hun må vælge dem ud, som har særlig betydning for hovedrollen og dennes udvikling eller konflikten og dens løsning.

    Det er det samme, du er nødt til at gøre, og her gælder, at du kan have glæde af at tænke lidt på ’plottet’, før du går i gang. Hvad er det for en ’film’, du vil vise om dig selv og dit arbejdsliv? Hvad er nøglebegivenheder i dit arbejdsliv, og hvem er de vigtigste biroller? Det hjælper dig med at skære det unødvendige fra.

    Hvad er den gode arbejdslivsfortælling?

    Tidsmæssigt er det vigtigt, at der er en vis logisk sammenhæng i din fortælling. Du behøver ikke skrive kronologisk, men du kan ordne dine forskellige afsnit (nøglebegivenheder) kronologisk bagefter. Det gør fortællingen lettere at læse og forstå.

    Troværdighed er vigtigt for din fortælling, men ingen kan forvente af dig, at du husker alting helt præcist, eller at du ikke fortolker virkeligheden. Det kan ingen præstere. Derfor handler troværdighed lige så meget om, at du i din fortælling viser, at du også er et menneske, som har lært af de ting, du har oplevet igennem dit arbejdsliv. Jeg skrev for eksempel engang for en mand, som havde haft rigtig mange dårlige chefer i sin tid. Hans fortælling blev mere troværdig af, at han fik øje på, at han måske også havde brugt mange år på at have det svært med autoriteter på sit arbejde og derfor havde skabt mange problemer for sig selv. Så kunne han komme med noget god livserfaring om, hvordan han havde lært at tackle det.

    Derfor er åbenhed vigtigt. Det er vigtigt at tage mod til sig og fortælle om sit arbejdsliv på en ægte måde og være åben om både de ting, som du er stolt af i dit arbejdsliv, og de ting, du har lært af, fordi de var udfordrende. Jeg har for eksempel skrevet en bog om voksenundervisning, hvor jeg bruger seks eksempler på situationer, som gik helt galt i mit arbejdsliv som underviser. Det var lidt hårdt og sårbart at dele med verden, men jeg fik en del ros for det.

    Det er til gengæld ikke vigtigt, at du ikke er forfatter. Det gør ikke noget, at du ikke er vant til at skrive. Det gør ikke noget, at du ikke formulerer dig som en erhvervsjournalist på Børsen. Det er dine personlige talemåder, skrøner og anekdoter, som gør din fortælling læseværdig.

    Hvorfor skal du skrive din arbejdslivsfortælling?

    Det kan skabe glæde, når du genoplever situationer i dit arbejdsliv og stolthed, fordi du får øje på din egen rolle i de ting, du fortæller om. Du får øje på alt det, du har skabt, alt det, du har gennemlevet, alt det, du har overkommet og lært i dit liv. Jeg oplever, at folk føler sig meget stolte og giver sig selv et mentalt klap på skulderen, når de har fortalt om deres arbejdsliv.

    Af og til møder jeg mennesker, som har svært ved at få øje på deres egne fortræffeligheder. Folk, som ikke selv føler, de har udrettet det helt store i deres liv. Folk, som ikke synes, deres eget arbejdsliv er værd at tale om. Tit handler det om, at de forbinder succes i arbejdslivet med det konkurrencebetonede karriereræs. Folk, som med deres egne ord bare har passet deres arbejde.

    Men tænk på, hvor anderledes dit arbejdsliv var for 30-40-50 år siden i forhold til, hvad det er i dag. Hvad var anderledes? Arbejdstiderne? Arbejdsformerne? Arbejdsredskaberne? Oplæringen? Omgangsformerne på jobbet? Arbejdsmiljøet? Kunderne? Kollegerne? Arbejdsmoralen? Reallønnen? Der er helt sikkert en spændende fortælling i dit arbejdsliv og den måde, det har udviklet sig på. Og når du fortæller den, bliver den endnu mere spændende for dem, som kender dig og dem, som kender din arbejdsplads eller din branche.

    Min farfar med sine to arbejdsheste, Musse og Klaus. Arbejdsforhold, som er helt utænkelige i dag. Billedet er fra 1946.

    Endelig er der det væsentlige, at du ved at nedskrive din arbejdslivsfortælling, er med til at formidle lokalhistorie. Mange lokalhistoriske arkiver er glade for at modtage nedskrevne personlige erindringer fra helt almindelige mennesker. Prøv at spørge din lokale arkivar – måske kan han også hjælpe med oplysninger og billedmateriale om lokale personer og arbejdspladser, du gerne vil inddrage i din fortælling.

    Hvad nu, hvis folk bliver sure over, kede af, eller er uenige i det, jeg skriver i min fortælling?

    En god grundregel kunne være, at der aldrig er grund til at afsløre noget negativt om andre, som ikke direkte tjener til at forklare væsentlige elementer i ens egen historie.

    Hvis du fortæller noget meget negativt om en arbejdsplads eller et andet menneske, så kan du

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1