Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Til kamp for det gode talentliv: Et redskab til at arbejde med sportslivskvalitet
Til kamp for det gode talentliv: Et redskab til at arbejde med sportslivskvalitet
Til kamp for det gode talentliv: Et redskab til at arbejde med sportslivskvalitet
Ebook262 pages2 hours

Til kamp for det gode talentliv: Et redskab til at arbejde med sportslivskvalitet

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Lise Kissmeyer har gennem mange år arbejdet med det gode talentliv og har tidligere udgivet bogen JAGTEN PÅ GLÆDEN. Hun er selv tidligere eliteidrætsudøver og mange gange dansk mester i badminton. Hun har hovedfag i humanistisk idræt og har arbejdet på DR med børnesport, TV3 Sporten og været selvstændig siden 2005.

Det er blandt andet blevet til 13 børnebøger om sport og mange andre projekter, der alle har udgangspunkt i de menneskelige facetter ved elitesport.
LanguageDansk
Release dateAug 29, 2023
ISBN9788743040576
Til kamp for det gode talentliv: Et redskab til at arbejde med sportslivskvalitet
Author

Lise Kissmeyer

Lise Kissmeyer har gennem mange år arbejdet med det gode talentliv og har tidligere udgivet bogen JAGTEN PÅ GLÆDEN. Hun er selv tidligere eliteidrætsudøver og mange gange dansk mester i badminton. Hun har hovedfag i humanistisk idræt og har arbejdet på DR med børnesport, TV3 Sporten og været selvstændig siden 2005. Det er blandt andet blevet til 13 børnebøger om sport og mange andre projekter, der alle har udgangspunkt i de menneskelige facetter ved elitesport.

Related to Til kamp for det gode talentliv

Related ebooks

Related articles

Reviews for Til kamp for det gode talentliv

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Til kamp for det gode talentliv - Lise Kissmeyer

    INDHOLD

    Forord

    En dag i et ungt sportsliv

    På vej til en fælles udfordring.

    DEL 1 STATUS

    Hvad foregår der egentlig

    Ska’ vi være bekymrede

    Et stik dybere - aktuel debat i fodbolden

    Tankegange og drivkræfter

    De unge – hvordan de tar’ det

    DEL 2 ANBEFALINGER

    På jagt efter gode råd

    Aktuel viden fra forskningen

    De fire kilder til glæde – og deres spilleregler

    Anbefalingerne i praksis

    Projekter og gode erfaringer

    DEL 3 REDSKABET

    Præsentation af redskabet

    Guide til redskabet

    Når du skal bruge redskabet bagefter

    Supplerende værktøjer

    God kamp derude

    FORORD

    Kære Læser - Velkommen til bogen her

    Jeg er glad for, at du har lyst til at bruge din tid til at kigge med, for det her er en af de bøger, der har udviklet sig til et hjertebarn, der har haft meget svært ved at blive modent og flytte hjemmefra. Jeg har tænkt og skrevet og læst i en intens blanding gennem snart mange år, fordi det er et så komplekst, spændende og vigtigt område.

    Det er mere end ti år siden, jeg udgav bogen Jagten på glæden. Det var mit første skridt til at sætte de unges sportsliv på dagsordenen. Ambitionen var at bruge glæden til at vurdere kvaliteten af hverdagslivet i sporten. Denne bog er det naturlige næste skridt. Nu skal vi i gang med kampen for det gode talentmiljø. Nu handler det om at tage stilling og arbejde aktivt. På bundlinjen handler det om det samme:

    Denne evige udfordring med at sikre, at sporten bliver ved med at være et godt tilbud til børn og unge.

    Disse sidste ti år har samtidig været en tid, hvor der nærmest dagligt er kommet nye cases, data, debatter og dokumentarer om emnet. Der er i høj grad momentum for arbejdet med trivsel, mental sundhed og gode miljøer. Min konkrete motivation for at skrive bogen er, at disse bløde begreber altid er gode at få sat i spil - problemet er bare, at de er så flyvske og diffuse. Alle kan blive enige om, at de er vigtige, og dét skal vi have mere af - men det er meget sværere at finde frem til:

    Hvor vi reelt kan sætte ind, og hvad vi kan skrue på?

    Det var derfor, jeg gav mig selv udfordringen at prøve at udvikle et redskab, som kan omsætte de ambitiøse ambitioner - om at arbejde for det gode talentmiljø - til handling. Det er blevet til bogens arbejdsredskab med 16 konsekvenser for sportslivskvaliteten indenfor fire udvalgte livsområder som vi kan kigge specifikt på, prioritere imellem og handle aktuelt på.

    Missionen med bogen er derfor mest af alt at få præsenteret dette redskab til at angribe den komplekse talenthverdag. Men det har også været vigtigt for mig at give inspiration og viden for at klæde både trænere, ledere og forældre på til kvalificeret at tage stilling til de fire indsatsområder.

    Bogen er derfor i tre dele. Den første del er en slags status med baggrundsviden, analyse og kommentarer til den udvikling, vi ser i dag. Den anden del er anbefalinger, gode råd og best practices. Sidste del er en gennemgang af tjek-redskabet og en guide til, hvordan I kan arbejde med det efterfølgende-suppleret med et par ekstra værktøjer, hvis I slet ikke kan få nok.

    Inden I bliver sendt videre ud i siderne, er det vigtigt for mig at slå to ting fast.

    For det første er det en personlig bog skrevet efter den journalistiske metode, hvor jeg deler kilder, kommentarer og input, jeg har mødt på min vej, og hvor jeg deler tanker og overvejelser. Det er altså ikke en bog, der bygger på forskningsbaseret data og analyser, og bogen kommer derfor heller ikke med facit eller klare anvisninger. De kommende sider er et udvalg af de indspark, som jeg synes er spændende og relevante. Det er helt op til dig selv at sortere, diskutere og tage stilling - og også meget gerne være uenig. Dette er en bog, der netop gerne skal skabe eftertanke og erkendelse.

    For det andet er det vigtigt for mig at slå fast, at dette er en positiv og løsningssøgende bog. Den er ikke skrevet for at kritisere eksisterende miljøer og ildsjæle. Den er skrevet med stor, stor respekt for det kæmpe arbejde, der sker derude med børnene og de unge. For mig at se handler dette emne om en udfordring, som vi alle har i fællesskab, og som vi altid vil have. For hvis der er noget, vi kan være sikre på, så er det, at udviklingen aldrig stopper.

    Vi har en fælles og ongoing udfordring med at tackle de stærke indbyggede udviklingskræfter i sporten og sikre os, at disse kræfter ikke overtager hverdagen på en måde, der ikke er til børnenes bedste.

    Vi skal selv aktivt vælge, hvilken vej vi gerne vil gå, og hvad vi mener er det bedste for de unge mennesker.

    For de unge gør jo i sidste ende dét, vi siger, der skal til.

    Så på med handsken Og god læselyst

    EN DAG I ET UNGT SPORTSLIV

    Alarmen larmer! Mørket er meget mørkt. Dagsprogrammet lyder på morgentræning klokken 8.00, det vil sige ud ad døren 7.15 med skoletasken pakket, tre madpakker og en halv stil, der ikke er helt færdig. Stilen lavet i bussen og så ind og klæde om.

    Opvarmningen starter sharp 00, og sveden spurter hurtigt frem. Senere kommer syren og til sidst den tunge træthed, men efter badet alligevel en skøn sitrende følelse af summen i hele kroppen. Så godt at have gjort det. Den der følelse af en form for sejr.

    Så pulsen pumpet op igen. Men selvom der springes op ad skolens trælse trapper, så er dagens anden modul allerede gået i gang, inden døren til klasselokalet forsigtigt - men desværre ikke ubemærket - forsøges lirket op. Ligningerne er absurde, sulten endnu større, madpakken alt for lille og den sidste time alt for lang.

    Tunge øjne i bussen mod hallen. Tyskoversættelsen forbliver en gåde, for så er der dømt omklædning igen og et par timer i selskab med store, grumme håndvægte og et væld af andre svedige unge håbefulde. Godt at føle at vi ligesom er på samme hold og i samme båd. Vi er i det her sammen. Kæmper for det samme. Ret seje og vi har et mål; noget vi vil. Gør noget de andre ikke gør. Kigger lige en ekstra gang efter den der søde, der altid smiler og har ualmindeligt stærke ben. Synes der kommer et særligt smil retur. Giver den lige lidt mere gas. Der smutter et par kilo ekstra på i dag. Fedt! Fedt at mærke, at det virker, og det er også som om, man kan se musklerne i låret lidt tydeligere i det store spejl.

    Arghhhh. Endelig er der tid til at ligge og lave nogle meget sporadiske strækøvelser, mens træningsholdet af det andet køn faktisk godt kan aflures i spejlene. De ser ’gode ud’.

    Den sidste krumme bliver suget op af madpakken, cafeteriet er fyldt med en masse andre og en masse ulæste lektier, og så går aftentræningen i gang.

    Det er som om, træneren kun kan se fejlene. Han skriger jo nærmest én ind i hovedet! Fuck, hvor irriterende. Men også det ædes i sig sammen med følelsen af nær-krampe i venstre baglår. Der er dømt megahøj intensitet på i intervallerne. Go-go-go. Push-push-push. Pust-pust-pust. Du er i hvert fald i live. Med alt hvad du har. Det hjælper til at dæmpe den der stemme, der hvisker, at du slet ikke har leveret nok til at kunne præstere top. Tænk, hvis det lige er det her sidste, der skal til. Kom nu, kom nu, bliv ved. Vis nu at du ka’ det her; vil det her; vis du har det! Da det syrer allermest til, sendes tankerne tilbage til sejren i søndags. Mærker jubelens sødme. Det der brus efter kampen, da I sad i omklædningsrummet. Pludselig kommer energien sivende ud i fibrene og får smilet på læben. Du kan!

    Til sidst er der frit spil. Humøret sprudler, I tjatter til hinanden, der flyver et par muntre tilråb afsted, grinene blander sig med bandeordene, og det lugter af leg.

    Sveden løber stadig, mens bussen kører hjem. Tyskbogen når lige at komme op, så ryger øjenlågene ned.

    Halvt tør og halvt varm står resterne i ovnen, men køkkenet er tomt. Der er lyde fra stuen, lyden af hygge, men der er en dag igen i morgen, må se at komme i seng.

    Husker lige at kyle vasketøjet i den bugnende kurv og at aflevere seddel om træningslejren i Spanien og sidste frist for betaling af tur og klubtøj til de gamle i sofaen. Og aftale hvem af dem, der kører til stævnet på lørdag.

    Dynerne tager blødt og sødt imod. Øjnene er ikke bare tunge nu. Øjenlågene er som ladeporte, og lægmusklerne strammer op på kanten til krampe, ømheden er der, lige meget hvordan kroppen drejes. Det sidste på programmet er et tjek af mobilen. Der er klassefest i morgen. Uendelig mange kommentarer om hvor vildt det bliver. Men kampen i Horsens ka’ også blive sjov. Mobilen slukkes hurtigt. Ikke grund til at læse mere om det. Afgangstiden er tjekket. Klokken 7.00 fra hallen.

    God nat og tak for i dag...

    PÅ VEJ TIL EN FÆLLES UDFORDRING

    Puh ha, sikke en dag. Men det er disse dage og dette hverdagsliv, den her bog handler om. Dagene, der former livet som ung i sportens helt særlige verden. Det vender vi tilbage til. Der er først nogle indledende knæbøjninger, vi skal omkring for at blive klædt på til at læse de kommende sider.

    Vi skal have bogens vision og mission og mål gjort klare.

    Du skal kort introduceres for det redskab med fire livsområder, vi skal arbejde med.

    Du skal også introduceres for succeskriteriet sportslivskvalitet, som vi har defineret specielt til denne bog.

    Sluttelig får du lige et kort overblik over hvilke definitioner og afgrænsninger af begreber og målgrupper, som bogen tager afsæt i.

    Hvad nytter det, at man træner benhårdt allerede fra en tidlig alder og måske bliver god, hvis man brænder ud på vejen – enten fordi lysten siver ud af kroppen, eller fordi man bliver skadet. Selvfølgelig vil der altid være nogle (meget få) tilbage, som står det igennem, men spørgsmålet er, om vi ikke mister for mange på vejen mod toppen, og at dem som når toppen, måske kunne være blevet endnu bedre, hvis man havde arbejdet med en mere bæredygtig model for talentudvikling.

    JAN BARTRAM - TIDLIGERE PROFESSIONEL FODBOLDSPILLER - OG NU TENNISSPILLER OG FORMAND I HELLERUP TENNIS KLUB. DEBATINDLÆG I TENNISAVI SEN 20.9.20. "

    Men først en præsentation af bogens mål, metoder og bærende begreber.

    VORES FÆLLES UDFORDRING

    Visionen er klar. Det skal være et godt liv at være god. Sporten skal være et unikt tilbud og et valg, der giver udvikling og mening på alle parametre. Både i sporten og udenfor.

    Det handler om alle de børn og unge, der har valgt sporten til. Men denne gang er det ikke resultaterne, der er i centrum. Det er barnet og den unge; mennesket.

    Missionen med bogen er at give inspiration, viden og et konkret redskab til at sætte det gode talentliv på dagsordenen ude i miljøerne.

    Målet er at klæde os på til den fælles udfordring, vi har - nemlig at møde den udvikling, der kontinuerligt buldrer afsted - og sikre os, at tingene stadig sker på børnenes præmisser.

    Succeskriteriet og idealtilstanden kalder vi sportslivskvalitet.

    ET NYT REDSKAB MED ET NYT SUCCESKRITERIUM

    Hvad er et godt talentliv?

    Det er et godt spørgsmål - og det er også et spørgsmål, der vil give mange forskellige svar.

    I den her sammenhæng ser vi det gode sportsliv, som et liv, der giver de unge gode dage og gode oplevelser. Et liv med masser af udfordringer, nederlag, kampe og bunker af livets stærke lærepenge. Men også et liv der på bundlinjen er en hverdag med stor intensitet og mening.

    Vi ser også det gode sportsliv som en afgørende faktor, der er med til at udvikle den enkelte positivt og med til at skabe et mentalt sundt væsen. Et rigtigt godt sportsliv udvikler gode samfundsborgere til vores fællesskab. Unge der er klædt på til at møde livet og bidrage til folk og miljøer omkring sig.

    Trivsel og mental sundhed tilsat lidt mere

    Når vi ser på de eksisterende definitioner af trivsel og mental sundhed, så giver de fuld mening - også i denne sammenhæng. Men vi har altså tilsat et ekstra perspektiv - at

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1