Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Pieni nukketalokirja: Opas Nukketalon omatoimiseen rakentamiseen
Pieni nukketalokirja: Opas Nukketalon omatoimiseen rakentamiseen
Pieni nukketalokirja: Opas Nukketalon omatoimiseen rakentamiseen
Ebook116 pages33 minutes

Pieni nukketalokirja: Opas Nukketalon omatoimiseen rakentamiseen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Kirja sisältää yksityiskohtaisia ohjeita oman nukketalon rakentamiseksi.
Materiaalit ovat pääasiassa puuraaka-aineita joita on helppo työstää myös kotiolosuhteissa.
Kirjan tiedot on koottu kirjailijan omista nukketaloprojekteista sekä kirjailijan järjestämien nukketalokurssien taloprojekteista.
Kirjassa on liitteenä myös neljän erilaisen nukketalon mittapiirroskuvat sekä ohjeita nukketalon sähköistykseen
LanguageSuomi
Release dateMar 29, 2012
ISBN9789524989312
Pieni nukketalokirja: Opas Nukketalon omatoimiseen rakentamiseen
Author

Jorma Havia

Jorma Havia on diplomi-insinööri, joka on elämäntyönsä tv- ja telealan suunnittelu ja kehitystehtävissä. Nukketaloharrastus alkoi eläkeiän kunnyksellä, kun sukuun syntyi tyttö, jolle piti rakentaa nukketalo ja ledit tulivat juuri sopivasti markkinoille aiheuttaen innostuksen nukketalon valaisemiseen. Olen pitänyt kursseja valojen asennuksesta sekä rakentanut kaikkiaan noin 100 erilaista taloa, joissa valoja on päässyt kokeilemaan.

Read more from Jorma Havia

Related to Pieni nukketalokirja

Related ebooks

Reviews for Pieni nukketalokirja

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Pieni nukketalokirja - Jorma Havia

    Havia

    1. Kenelle olen rakentamassa taloa?

    Keskeinen kysymys ennen yhdenkään taloprojektin käynnistämistä on kenelle talo tulee.

    Onko tarkoitus tehdä talo pienten lasten käyttöön? Tällöin koko talon rakenteissa tulee ottaa huomioon niiden kestävyys lasten leikeissä. Lapset joka tapauksessa pettyvät, jos pöydästä tai tuolista katkeavat jalat kesken leikkien, puhumattakaan siitä, että seinät alkavat kaatuilla. Lasten taloissa voi silti olla toimivat tilat ja kauniita yksityiskohtia. Pääasia on, ettei suotta, huonoilla rakenteilla, tuoteta lapsille uuden leikkipaikkansa kanssa pettymyksiä.

    Minulla se kaikki alkoi tästä. Aloin lähennellä eläkeikää, työt loppuivat ja tuttavani laittoi pari LED komponenttia käteeni kysyen Keksitkö näille mitään käyttöä?

    Ensimmäinen nukketaloni Jannan talo.

    Pyörittelin aikani LED:ejä laatikoissani kunnes keksin, että nyt minulla on aikaa ja pojantyttäreni Janna alkaa tulla nukketaloikään. Niinpä lähdin yrityksen ja erehdyksen kautta rakentamaan tytölle taloa. Aiempaa kokemusta nukketaloista minulla ei ollut lainkaan, kun koko suvussa lapset olivat enimmäkseen olleet vain poikia.

    Kun tämä talo oli työn alla, alkoivat naapurit kysellä samanlaisia ja myöhemmin Janna vielä markkinoi taitojani kertomalla kavereilleen: Kyllä meidän pappa osaa teillekin tehdä talon. Niinpä erilaisia taloja on sitten tullut rakenneltua niin, että tämän kirjan talo on järjestyksessään jo 31.

    Jannan talon jälkeen piti tietystikin kokeilla erilaisia malleja lähimmille sukulaisille ja ystäville. Ohessa heti seuraavaksi tekemäni kaksi taloa.

    Riikan talo ja Vanessan talo.

    Jannan ja Riikan taloista viisastuneena päätin jo Vanessan taloa tehdessäni turvautua erilliseen rimarunkoon, joka helpotti talon pystyttämistä huomattavasti.

    Jos talo tulee aikuisen ihmisen käyttöön, voi alkaa briljeerata erilaisilla pienilläkin yksityiskohdilla, jotka eivät lasten leikkejä kestä. Tällaiset talot voi tehdä jopa pahvirunkoisiksi, jos niitä ei ole tarpeen paljon siirrellä. Hyvänä esimerkkinä ovat esimerkiksi Model Expo 2010 näyttelyssä esillä olleet pienoishuoneet, joista ohessa pari esimerkkiä.

    Kuvia Model Expo 2010 näyttelystä

    Kilpailuhuoneet: Moderni IKEA:n keittiö, japanilainen keittiö ja Mummon keittiö

    Oma lukunsa ovat erilaisiin vitriinikaappeihin rakennetut nukkekodit, joita voi varustella vaikka loppuikänsä ja jotka useimmiten ovat aikuisten harrastuskohteita ja huoneiden koristuksia. Parhaimmillaan nämä saattavat pienintä yksityiskohtaa myöten edustaa jonkun tietyn aikakauden designia ja tuovat muistoja menneisyydestä.

    Esimerkkejä vitriiniin kootuista interiööreistä (Minimaailma, Helsinki)

    2. Suunnittelu

    Kun päätös tavoitteesta on tehty, kannattaa vasta käynnistää talon suunnittelu. Yksinkertaisimmillaan nukketalon voi rakentaa vaikka pieneen, valmiina saatavaan puulaatikkoon. Esimerkkinä tällaisista ovat esimerkiksi viinipullolaatikoihin rakennetut nukketalot, yleensä yksittäiset huoneet. Pienellä lisärakentamisella laatikostakin saa talon näköisen. Alla kuvassa pikkutaloni, joka on tehty puiseen salamimakkaralaatikkoon lisäämällä siihen katto ja toinen kerros.

    Salamilaatikosta tehty pikkutalo

    Ennen ensimmäisenkään levyn tai riman katkaisemista kannattaa hieman miettiä, millaisen talon aikoo tehdä. Tuleeko siitä yksi-, kaksi- vai kolmikerroksinen, millaisia huoneita taloon tulee. Joka tapauksessa nukketaloissa on hyvä muistaa, että ainakaan monikerroksisissa taloissa huoneita ei voi sijoittaa toistensa taakse. Yksikerroksisessa ratkaisussa tällainenkin onnistuu, jos tekee taloonsa irrotettavan katon. Tällöin myös taakse jäävissä huoneissa pääsee leikkimään ja sisustamaan huoneita.

    Esimerkkinä suunnittelusta on alla viisivuotiaan Jessen piirustus haluamastaan talosta, jossa piti olla Jessen mukaan ainakin keittiö ja sauna sekä parkkitalo. Jesse piirsi pyynnöstäni kuvan ja minä yritin sitten parhaani mukaan toteuttaa lapsen toiveet.

    Jessen suunnitelma

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1