Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Tanssi-innostaminen: Kohti yksilön ja yhteisön hyvinvointia
Tanssi-innostaminen: Kohti yksilön ja yhteisön hyvinvointia
Tanssi-innostaminen: Kohti yksilön ja yhteisön hyvinvointia
Ebook123 pages1 hour

Tanssi-innostaminen: Kohti yksilön ja yhteisön hyvinvointia

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Tanssi-innostaminen® on taiteellis-pedagoginen menetelmä, jonka tarkoituksena on elähdyttää sekä yksilöitä että yhteisöjä kehollisten harjoitteiden avulla. Tanssi-innostaminen soveltuu myös niille, jotka luulevat, etteivät osaa tanssia!

Tanssi-innostamisessa ei ole kyse minkään tietyn tanssitekniikan opettelusta tai tanssilajin hallinnasta, vaan kehotietoisuuden laajentamisesta ja oman ilmaisun löytämisestä tanssi-improvisaatioharjoitusten avulla. Tanssi-innostaminen on sellaista tanssillista toimintaa, jonka pyrkimyksenä on löytää kunkin oma luonteva tapa liikkua ja ilmaista liikkeen avulla, mutta myös tutkia omaa minuutta sekä minän suhdetta toiseen ja ympäröivään maailmaan. Tanssi-innostamisen lähtökohtana on holistinen ihmiskäsitys: se on paluuta kokonaiseen ihmisyyteen, mielen ja kehon yhteyteen. Siihen kuuluu olennaisesti jokaisen ihmisen oman kehon ja oman liikkeen kunnioittaminen – sellaisena kuin se on.

Tanssi-innostamisella ei ole vain taiteellisia vaan myös sosiaalisia, poliittisia ja eettisiä tavoitteita. Innostamisella pyritään keskeisesti myös kulttuurisen demokratian saavuttamiseen, kun ihminen, myös lapsi ja nuori, tunnustetaan aktiiviseksi toimijaksi ja oman kulttuurinsa tuottajaksi. Tanssi-innostaminen ei ole vain tanssiin innostamista vaan myös tanssilla innostamista.
LanguageSuomi
Release dateFeb 13, 2015
ISBN9789523181649
Tanssi-innostaminen: Kohti yksilön ja yhteisön hyvinvointia
Author

Raisa Foster

Filosofian tohtori Raisa Foster (s. 1976) on vapaa tutkija-taiteilija. Hän väitteli filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistossa vuonna 2012. Hänellä on myös dance animateur -tutkinto Melbournen yliopistosta Australiasta sekä taiteen maisterin tutkinto Aalto yliopistosta. Foster on kehittänyt taiteellis-pedagogisen tanssi-innostamisen menetelmän, teoretisoinut tunnustuksen pedagogian ja kehittänyt taideperustaisen eragrafia-tutkimusmenetelmän. Foster yhdistelee taiteellis-pedagogisessa työskentelyssään ennakkoluulottomasti perinteisempiä laadullisen tutkimuksen tiedonmuodostuksen tapoja monitaiteelliseen työskentelyynsä. Vuosina 2015-2017 hän on johtanut Koneen Säätiön rahoittamaa Art-Eco-tutkimushanketta.

Related to Tanssi-innostaminen

Related ebooks

Reviews for Tanssi-innostaminen

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Tanssi-innostaminen - Raisa Foster

    Lähteet

    Aluksi

    En osaa tanssia.

    Olen liian vanha tanssimaan.

    Olen liian lihava tanssijaksi.

    Tanssi on homojen hommaa.

    Miellämme tanssin usein nuorten naisten harrastukseksi. Minäkin olin joskus nuori nainen, joka tanssi balettia. Nykyään teen tanssia, joka on hyvin kaukana klassisen baletin ihanteista. Nimitän omaa tanssillista toimintaani tanssi-innostamiseksi. Tanssi-innostaminen®-menetelmässä ei ole kyse minkään tietyn tanssitekniikan opettelusta tai tanssilajin hallinnasta, vaan oman ilmaisun löytämisestä kehotietoisuus- ja liikeimprovisaatioharjoitteiden avulla.

    Tanssi-innostaminen sopii kaikille!

    Opiskelin vuonna 2005 Australiassa Melbournen yliopistossa (Victorian College of the Arts) dance animateuring -tutkinnon. VCA:ssa dance animateuringilla viitattiin nykytaiteelliseen esitystaiteen tekemiseen ja tutkimukseen. Dance animateurilla voi olla useita erilaisia rooleja taiteen tekemisessä: Hän voi olla ohjaaja, esiintyjä tai yhteisötaiteilija. Hän voi työskennellä yhteistyössä muiden taiteilijoiden kanssa tai olla monitaiteellisen työryhmän vetäjä.

    Tanssi-innostaminen-nimikkeen keksin pohtiessani hyvää suomennosta australialaiselle tutkinnolleni. Leena Kurki on suomentanut englannissa rinnakkain käytetyt termit animation ja animateuring ’innostamiseksi’. Hänen malliansa mukaillen suomensin dance animateuring -käsitteen ’tanssi-innostamiseksi’.

    Australiassa dance animateuring -opinnot olivat puhtaasti tanssitaiteellisia opintoja. Itse asiassa opiskelimme melkeinpä täsmälleen samat sisällöt koreografiopiskelijoiden kanssa. Se mitä nykyään tarkoitan omalla tanssi-innostamisen menetelmälläni, poikkeaa siis merkittävästi dance animateuringista. Tanssi-innostaminen® on taiteellis-pedagoginen menetelmä, joten yhtä tärkeätä kuin tanssitaiteellinen toiminta on sen kasvatukselliset ulottuvuudet.

    Australiassa opinnoissa painotettiin ainoastaan taiteellista työtä, ei pedagogiaa. Oma taustani opettajana sekä tanssi-innostamista käsittelevä kasvatustieteiden alaan kuuluva väitöskirjatutkimukseni ovatkin vaikuttaneet siihen, että oma menetelmäni on muokkautunut kokonaisvaltaiseksi taiteellispedagogiseksi toiminnaksi.

    Katiska (2008), Kuvassa Mikael Hautala, Valtteri Lahti, Jere Riihinen, Lauri Mäkinen ja Rasmus Järvenpää. Kuva: Eeva Saha.

    Tanssi-innostamista ja tunnustuksen pedagogiaa käsittelevä väitöskirjatutkimukseni sai alkunsa kesällä 2007, kun yhdessä musiikinopettaja-säveltäjä Maija Koskenalustan kanssa kutsuimme viisi poikaa – Jeren, Laurin, Mikaelin, Rasmuksen ja Valtterin – projektiin, jonka tarkoituksena oli tutkia näiden 15–18-vuotiaiden poikien identiteettiä erilaisten liike- ja ääni-improvisaatioiden avulla.

    Olin – ja olen yhä – ärsyyntynyt siitä, millaisessa valossa pojat ja nuoret miehet yleensä esitetään. Median mukaan nuoret miehet ovat joko rattijuoppoja, kouluampujia tai ainakin vaarassa syrjäytyä. Muistan myös opettaja-ajoiltani, kuinka joidenkin työkavereitteni puheissa esiintyi poikia, jotka leimattiin toivottomiksi tapauksiksi. Olin kuitenkin opettajana huomannut, että kahdenkeskisissä keskusteluissa nuoret miehet näyttäytyivät aivan erilaisina kuin median tai opettajainhuoneen paheksuvissa puheissa. Halusin kertoa tämän toisenlaisen tarinan. Halusin antaa äänen pojille itselleen. Mitä nuoret miehet kertoisivat itse itsestään?

    Improvisoimme tämän kysymyksen ympärillä vuoden verran, ja toukokuussa 2008 saimme vastauksen, kun improvisoidusta materiaalista koottu, liikettä ja laulua yhdistelevä, Katiska-teos, sai ensi-iltansa Hällä-näyttämöllä Tampereella. Nyt Katiskaa on esitetty yhteensä nelisenkymmentä kertaa – kuudessa Suomen kaupungissa ja viidessä Euroopan maassa. Teos on vuosien varrella elänyt, ja keväällä 2009 esiintyjäjoukkoon tuli mukaan Aimo, kun tarvitsimme Laurille sijaista hänen armeijapalveluksensa ajaksi. Myöhemmin Lauri ja Aimo ovat esiintyneet Katiskassa rintarinnan.

    Tanssin konservatiiveille Katiska ei luultavasti ole tanssia lainkaan. Olemme usein kohdanneetkin kysymyksen: onko Katiska tanssia, vai mitä se on? Eräässä yleisökeskustelutilaisuudessa Katiska-esityksen jälkeen keskiikäinen naiskatsoja vastusti Katiskan sijoittamista mihinkään olemassa olevan taiteenlajin kategoriaan. Hän kysyi: Tarviiko sitä lokeroida sitten? Se on sellaista kokonaisvaltaista ilmaisua, sellaista täysillä mukana tehtyä. Siinä on silloin kaikki tarvittava läsnä.

    Tanssi-innostaminen on taidekasvatusta, mutta siinä ei pyritä mukauttamaan oppijaa olemassa oleviin taiteen muotoihin ja tekniikoihin, vaan se pyrkii ensisijaisesti löytämään uudenlaista ymmärrystä taiteellisen toiminnan kautta. Niinpä oma toimintani tanssi-innostajana ei ole vain tanssiin innostamista vaan myös tanssilla innostamista. Se ei ole taiteen tekemistä taiteen vuoksi, vaan siinä taide yhdistyy yhteisöllisiin, kasvatuksellisiin ja eettisiin päämääriin.

    Kun olin tammikuussa 2009 vierailulla Moderne Dans Skolen -yliopistossa Kööpenhaminassa ja kerroin tanssinopiskelijoille Katiska-projektista, yksi opiskelijoista kysyi minulta, enkö koskaan ole toivonut, että Katiskan tanssijat olisivat olleet teknisesti parempia. Kysymys hämmästytti minua, koska voin rehellisesti sanoa, ettei tällainen kysymys ollut koskaan tullut mieleeni. Alusta asti olen pikemminkin ollut hämmästynyt siitä, mitä kaikkea pojat osaavat tehdä ja miten halukkaita he ovat olleet kokeilemaan uusia asioita.

    Vaikka itselläni on vahva klassisen baletin tausta, en tällä hetkellä ole kiinnostunut lainkaan tanssin teknisestä puolesta. Aiemmin puhuinkin mieluummin liikkumisesta kuin tanssista, koska sana tanssi yleensä ymmärretään, teknisesti toteutetuksi toiminnaksi, joka on mahdollista vain rajoitetulle joukolle. Tällaista tanssia voivat harjoittaa vain lahjakkaimmat ja ahkerimmin harjoittelevat yksilöt, ja siitä voivat nauttia vain kyllin valistuneet katsojat.

    Katiskassa tanssi kumpuaa jokaisen pojan omista kokemuksista, ja se synnyttää toisaalta hyvin yksityisen mutta aina myös yhteisöllisen kokemuksen, kuten yksi Katiskan esiintyjistä, Rasmus, kuvaa teoksen erästä kohtausta:

    Liikkumisessa herää erilaisia tunteita, kaihoa, kauneutta, herkkyyttä, voimaa mutta samalla heikkoutta. En kiinnitä enää huomiota niin paljon siihen, miltä näytän, vaan teen mikä tuntuu hyvältä ja oikealta. Muiden kanssa liikkuminen tekee mun mielestä meistä kaikista yhtenäisen ''olennon'' tai ihmisen, tai tunteen, joka tekee monia asioita ja käy läpi niitä. Kontakti on hyvästä, koska silloin tuntee, että siinä tosiaan on muitakin, jotka auttaa sitä ''olentoa'' sanomaan, mitä sillä on sanottavana. Kokonaisuudessaan pöytäkohtaus herättää jonkin asteisen herkkyyden ja arkuuden, mutta myös voiman, joka lähtee viidestä miehestä.

    Katiska käynnistyi alun perin taiteellisena projektina, mutta pian huomasin, etten osaa irrottautua pedagogisesta enkä tutkimuksellisesta asenteestani tehdessäni taidetta. En niinkään ole kiinnostunut jonkin tietyn taiteenlajin muodon hallinnasta ja esittämisestä, vaan mielenkiintoisempaa on tutkia ilmiöitä taiteen keinoin ja yhdessä toisten ihmisten kanssa.

    Katiska-projektin myötä huomasin myös, ettei tanssiinnostamisen voima rajaudu vain innostajan ja innostettavien väliseen dialogiin, vaan julkisen esityksen myötä myös teoksen yleisö voi herkistyä uudenlaiselle ymmärrykselle. Riina Hannuksela kirjoitti 18.6.2009 Savon Sanomissa:

    Katiska on teos viidestä nuoresta miehestä. Se on teos, joka jättää sanattomaksi. Se koskettaa ja porautuu ytimiin saakka.… Esiintyjät ovat niin vahvasti lavalla, että heidän lihallisuutensa ja energisyytensä suorastaan syöksyvät katsojan syliin. Esiintyjien liikkuminen on alusta loppuun mitä kauneinta tanssia, ja on vaikea uskoa, että he eivät ole aiemmin tanssia harrastaneet.… Teos muutti minun maailmaani.

    Katiskan esittäminen jatkuu edelleen seitsemän vuoden jälkeenkin

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1