Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Atlantiksen Tuho: Musta valta
Atlantiksen Tuho: Musta valta
Atlantiksen Tuho: Musta valta
Ebook437 pages5 hours

Atlantiksen Tuho: Musta valta

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Viisauden temppelin mysteerivihittyjen looshi taistelee veitsenterällä mustan uskonnon invaasiota vastaan. Ihmiskunnan tulevaisuus on vain pienen ryhmän käsissä. Onko suuri kohtalo pakotettu toimimaan, vai kykeneekö valkoinen papisto vielä saavuttamaan osavoiton.

Platonin tarinan kehystämä romaani Atlantiksen viimeisistä ajoista kertoo historiallisen tarinan muinaisesta saarivaltiosta, joka kantoi aikakausien ajan pysyvän onnellisuuden avainta. Tarinasta huokuva valo ja viisaus valaisee kirkkaalla kivilampullaan myös nykyajan tabuluonteista ja tunnistamattomaksi käynyttä maailmanreikää.
LanguageSuomi
Release dateApr 9, 2024
ISBN9789528073321
Atlantiksen Tuho: Musta valta
Author

Ariel C. Broz

Toisinajattelija, hyvyyden asiamies, valkohattuesoteerikko ja salatussa anonyymiydessä elävä kirjailija.

Related to Atlantiksen Tuho

Titles in the series (1)

View More

Related ebooks

Reviews for Atlantiksen Tuho

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Atlantiksen Tuho - Ariel C. Broz

    Kadonneiden kansojen muistolle

    Sisällysluettelo

    Osa yksi

    Luku 1

    Luku 2

    Luku3

    Luku 4

    Luku 5

    Luku 6

    Luku 7

    Luku 8

    Luku 9

    Osa kaksi: Itämaa

    Luku 10

    Luku 11

    Luku 12

    Luku 13

    Luku 14

    Luku 15

    Luku 16

    Luku 17

    Osa kolme: Musta valta

    Luku 18

    Luku 19

    Luku 20

    Luku 21

    Luku 22

    Luku 23

    Luku 24

    Luku 25

    Luku 26

    Luku 27

    Luku 28

    Luku 29

    Luku 30

    Luku 31

    Luku 32

    Luku 33

    Luku 34

    Luku 35

    Luku 36

    Luku 37

    Osa neljä: Vuosi nolla

    Luku 38

    Luku 39

    Luku 40

    Luku 41

    Luku 42

    Luku 43

    Luku 44

    Luku 45

    Luku 46

    Luku 47

    Luku 48

    Luku 49

    Luku 50

    Luku 51

    Luku 52

    Luku 53

    Luku 54

    Osa yksi:

    Se, joka kuolee eläessään, ei kuole kuollessaan.

    1

    Olin viettänyt vihkimysmatkani jälkeen kaksi Seebultonin päivää hiljaisuudessa ja yksinäisyydessä, kerraten ja täydentäen kokemustani. Muistin mielestäni kaiken, mitä olin tuonpuoleisen tantereilla nähnyt ja olin myös onnistunut antamaan sille täsmällisen autenttisen muodon, ilman tarvetta symboliseen ilmaisuun. Vihkimykseni mysteereihin ei ollut unenomaisella tavalla vertauskuvallinen, vaan suora ensimmäisen asteen matka.

    Äitini kuolema oli kaivertanut mieltäni, mutta olin vähitellen tottunut ajallisen eron ajatukseen, sillä minulla oli nyt aukoton subjektiivinen todistus siitä, että kuolemaa ei ole. Äiti oli ikään kuin matkalla ja näkisin hänet aikanaan. Voisin myös käydä tapaamassa häntä niin halutessani, kun asettuisin vihkimyskammion rauhaan uudelleen. Hierofanttina toimineen Amos-Khepin mukaan voisin käydä Tee-Ahtin sfäärissä myös uneni aikana ‒ kunhan vain onnistuisin vakiinnuttamaan tilani ‒ sillä uni oli kuoleman pikkuveli ja Mysteereihin vihityllä on saavutettu oikeus tuonpuoleisen tiluksien tutkimiseen.

    Maalasin hiljaisessa maanalaisessa kammiossani puista muumioarkkua, josta olisi aikanaan tuleva minun viimeisen leposijani sisin osa. Terävä ruokokynäni piirsi sen höylättyyn pintaan vertauskuvia niistä tapahtumista, joita olin kokenut matkani kokonaisella kierrolla jumalten päivä- ja yöveneen peräsimestä kiinni pitäen. Tuntui vaihteeksi hyvältä tehdä jotakin luovaa fyysisen ruumiin koordinaatiokyvyn avulla. Amos-Khep ja muut kuoleman salaisuuden sisäpiiriin vihityt toivat oviluukustani ruokaa kaksi kertaa päivässä ja keskustelimme toisinaan oven läpi niistä kysymyksistä, joita matka oli herättänyt. Vaikka eristämiseni rauhaa purettiin asteittain, se ei ollut vieläkään loppunut ja lähes täydellinen hiljaisuus piti tajuntani yhtä selkeänä, kuin turkoosivetisen Poseidoninlahden päilyvä pinta keskikesän tuulettomuudessa.

    Pieni pehmustettu kammioni oli viihtyisä ja pesämäinen, mutta aloin kaivata muiden ihmisten seuraa. Olin valmis astumaan takaisin maailmaan. Lopulta, kun kaksi Seebultonin päivää oli kulunut, minua tultiin hakemaan juhlasaatossa suureen kupolisaliin. Jotta vieläkin valoon tottumattomat silmäni eivät häikäistyisi, se tapahtui aamuyön ajanosilla, kun oli vielä pimeää. Kaikki viisauden temppelin opettajat saapuivat kammiooni ja näin yllätyksekseni, kuinka he loistivat samanlaista valoa, kuin Tee-Ahtin maailma: jokaisella vihityllä oli samanvärinen loiste, jonka olin aina nähnyt heidän tarkasti valikoidun kaapunsa yleisväreissä. Lisäksi näitä korkeamman tiedon haltijoiksi vihittyjä miehiä ja naisia ympäröi samanlainen värikylläinen sielunmuna, kuin niitä lukemattomia henkeviä olentoja, joita olin nähnyt siinä tuonpuoleisen maailmassa, jonka porttia pelottava kynnyksenvartija niin tehokkaasti valvoi. Se oli keskeltä kiinteämpi kuin reunoilta ja sisälsi monien sfäärien ainetta, joka pyörteili hiljalleen ihmeellisellä tavalla.

    ‒ Tuossa on uusi kaapusi, sanoi Amos-Khep sillä kuiskaavalla äänellä, jota olimme täällä silloin tällöin puhuessamme käyttäneet. ‒ Pue se yllesi.

    Temppelini vihityillä oli mukanaan se koko rituaaliesineiden sarja, jonka he olivat matkoillaan ansainneet ja jotka symboloivat tuonpuoleisten asioiden ja tapahtumien maanpäällisiä vastineita. Ymmärsin heti joidenkin merkityksen, mutta joidenkin kummallinen muoto ja tarkoitus olivat vielä vain osittain avautuneelle tajunnalleni salattuja. Mieltäni kiinnitti ennen kaikkea naispuolisen vihityn Niin-Liilin kädessä ollut pyöreä levymäinen esine, jossa oli suuresta jalokivestä tehty keskus, jota kiersi monimutkainen ja moniin suuntiin avautuva labyrinttimainen kuvio, jonka esittämiseen oli käytetty paitsi osittain kullattua paksua orikhalkionlankaa, myös pienemmistä jalokivistä tehtyjä etappeja, joista aukesi ikään kuin vaihtoehtoinen reitti jalokiven keskustaan.

    Niin-Liil huomasi tutkivan katseeni ja sanoi:

    – Tämä on tulevaisuuden haltijan avain.

    Vaikka tämä vahvaääninen ja voimakastahtoinen nainen käytti normaalia puhetapaansa suhteellisen vaimealla volyymilla, korvani saivat vieläkin aivan kuin shokin, niin täydelliseen hiljaisuuteen oloni oli vakiintunut. Vaikka nykyinen ympäristöni ei ollutkaan enää verrattavissa vihkimyskammion täydelliseksi järjestettyyn rauhaan, se oli silti edelleen syvällä maan alla, kaikkien äänivärähtelyiden ulottumattomissa. Ehkä Amentan pyramidikin oli vielä ainakin osittain sen yllä, viimeisenä sinettinä, jonka tarkasti valikoitu muoto käänsi meluisan maan äänet kohti loputonta taivasta. Pyramidin tiiviin ja kiillotetun pinnan aluskerros oli rakennettu huokoisesta kivestä, jonka tarkoituksellisesti ilmaraotettuun välyssokkeloon loputkin äänivärähtelyt kuoleentuivat. Siksi Amentan vuori oli paitsi vihkimysmatkalta palaavan neofyytin kiintopiste maan sfäärissä, myös täydellisen hiljaisuuden tuottamisen instrumentti. Se esti syvälle kallioperään louhitun kammionsa valonsäteettömässä pimeydessä ja luonnottomassa äänettömyydessä normaalin aistimisen tavan ja suljettujen aistien aukoista alkoi vähitellen erottua se korkeampi todellisuus, josta minäkin olin Tee- Ahtin matkallani osalliseksi päässyt.

    Astelimme mysteereihin vihittyjen ikuisessa tajunnallisessa ydinrauhassa ulos kammiosta, jonka paksut seinät olivat olleet kotini kahden Seebultonin päivän ajan. Pinnallisemman maallisen reunamieleni olo oli silti ristiriitainen, levoton ja jopa outo, sillä olin vähitellen tottunut yksinäisyyteen ja mieleni inhimillinen osa ymmärsi maailmaan paluun olevan myös haavoittumiselle ja maailman tummuneelle yleissävylle antautumista, vaikka laajan mysteeritemppelin alueella vielä toisaalta vallitsivatkin ne syvällisen aitouden ja veljellisen sopusoinnun olosuhteet, joihin olin tottunut koko pitkän neofyyttikauteni ajan. Jotain uutta oli kuitenkin tulossa. Se roikkui lähestyvässä ilmassa, kuin synkkä ilmoitus sanattomasta uhasta ja siinä oli lyijynraskas itsekeskeisyyden tunnelma.

    Vähittäinen melusaasteen voimistuva kohina alkoi saavuttaa herkistyneet korvani ja ymmärsin sen pauhun olevan maailman melskeen yleisääntä, joka oli kietoutunut kuulokykymme totunnaisuudeksi ja huomaamattomaksi yleistilaksi. Se oli läsnä kaikkialla sielläkin, mitä olimme hiljaisuutena tottuneet pitämään.

    Nousimme kohti maan pintaa kallioon louhittuja ja jatkuvien ovien sulkemia portaikkoja pitkin, kunnes saavuimme kuljetinasemalle, joka johti keskussaarelta ulos. Astuimme asemalla odottavaan orikhalkionkoppiin, joka oli kutakuinkin pienen huoneen suuruinen. Sen himmeäksi kiillotetuilla seinustoilla oli kankaalla verhoiltuja istuimia ja asetuimme niille siksi ajaksi, joka tältä hienolta muinaisten Horusten luomalta välineeltä kului ajaa keskipisteestä toiselle saarikehälle, jossa valkoseinäinen viisauden temppelikin sijaitsi. Toinen saarikehä oli keskimmäinen niistä kolmesta veden ympäröimästä saarirenkaasta, jotka muodostivat muinaisen Poseidonin ytimen ja jonne kaikki hallintoon ja viisauteen liittyvä toimita oli sijoitettu.

    Nousimme lopulta maan kamaralle pyöreässä lieriömäisessä kuilussa, jonka ulkoseinustaa kiveen hakatut portaat kiersivät yhä ylöspäin, kuin jumalten maailmaan johtava vääjäämättömän kehityksen spiraalipolku. Kuilu oli sijoitettu suoraan alueen korkeimman tornin alle ja se oli sama torni, johon Amos-Khep oli jäänyt päivystämään temppeliuntani. Olin palannut lähtöpisteeseen. Ympyrä oli sulkeutunut. Tiesin taas missä olin ja turvallinen tuttuuden tunne helpotti Tee-Ahtissa syntyneiden juurettomien tilavaihteluiden hämmentämää mieltäni. Kotipaikka ja tuttu ympäristö olivat ihmiselle tärkeitä, sijaitsivat ne sitten maan kolkolla pinnalla, tai korkealla ylemmän älytason sfäärissä.

    Täysikuun täydentävä merkki loisti taivaalla ja vedin pitkästä aikaa keuhkoihini raikasta merentuoksuista ilmaa. Kivilamput paloivat kodikkaasti ja valaisivat himmeästi ympäristöäni. Näin ensi kertaa kaapuni värin, sillä kun olin maan alaisessa kammiossa pukenut sitä päälleni, se oli lähes valottomassa ympäristössä näyttänyt haalean värittömältä ja olin välinpitämättömän puolitietoisesti ajatellut vaatteen olevan samanlainen valkoinen kaapu, joita olin käyttänyt temppelissä jo vuosien ajan. En ilmeisesti kyennyt havaitsemaan omaa loistettani, sillä olemukseni oli sen sisällä ja tavallaan olin se. Olin joka tapauksessa pukeutunut kirkkaan keltaiseen kaapuun, joka oli nyt uusi asusteeni. Loistin arvatenkin muille suuntani mukaista keltaista valoa. Tai ainakin niille, joiden silmä oli laajempaan havaintoon vihitty.

    Sali oli täynnä ihmisiä ja kun saavuimme paikalle, väkijoukko toivotti minut tervetulleeksi toistamalla yhtenäisenä kuorona sitä vahvasti ympäristöä resonoivaa alkuääntä, jonka olin kuullut soivan maajärjestelmän ylimmän tason portilla. Se oli ääni, josta kaikki värähtelystä ja valosta kudotut maailmamme saivat alkunsa. Se sielu, joka katsoi kyseisen rajan taakse, ei enää voinut ottaa osaa varsinaiseen ihmiskunnan nostamistyöhön, vaan hänen tuli vaieta ja ohjata tapahtumia kulisseista käsin. Havaitsin ääntä toistavan oppilaiden ryhmän muodostavan eräänlaisen yhteiskondensaatin, jonka ulkoasu oli syvän purppuran värinen. Näin väkijoukossa myös myötätuntoisen Sii-Loorin, joka ammensi herkkään tunneluontoonsa juhlavan tilanteen kokonaissävyä, kyyneliin saakka liikuttuneena.

    Ylipappi Ptah-Oru ojensi minulle kullalla päällystetyn valoon astumisen kirjan ja kolme muuta paksua nidettä, joihin olin nyt oikeutettu perehtymään. Sain käsiini myös vihittyjen symbolit, varstan ja koukkusauvan, joiden avulla olisin velvoitettu kasvattamaan ihmiskunnan viljasatoa ja kulkemaan turvallisesti maan pimeässä yössä. Viimeinen rituaaliesine oli kultainen vihittyjen kilpi, joka asetettiin rinnalleni. Sen yksilöllinen muotoilu suojasi sydämeni viisautta maalliselta itsekeskeisyyden harhaopilta, jolla on monia muotoja.

    Istuin vihittyjen pöytään ensimmäiselle kunnon aterialle moniin päiviin. Aurinko nousi vähitellen esiin väistyneiden Horusten horisontista ja kiipesi yhä ylemmäs, saaden silmäni tottumaan valoon. Tarjolla oli monenlaisia juhlaruokia, mutta kutistunut vatsalaukkuni ei kyennyt ottamaan paljoakaan vastaan. Maistelin silti herkullisia tarjoiluja pieninä annoksina ja huuhdoin ne alas raikkaalla lähdevedellä, joka oli peräisin seitsemän lähteen suuaukolta. Vuorilta huuhtoutuneet kivennäisaineet saivat veden hehkumaan hopeista valoa ja tunnistin nyt, kuinka vesillä on eroa. Mikäli kaikki elämän rakennusaineet siivilöitäisiin siitä pois, kuten Poseidonin kaupungin vedessä oli pakko tehdä, se menettäisi ruumista korjaavat ominaisuutensa ja muuttuisi pelkäksi janon sammuttajaksi.

    Vatsani oli nopeasti täynnä mutta söin vielä jälkiruuaksi pienen annoksen mieliruokaani, viilennettyä Quetesh-haketta – joka on kuin gotua, mutta siihen oli lisätty juhlapäiville tyypillisiä lisäraaka-aineita. Kuuntelin samalla sitä korkeatasoista keskustelua, jota vihityt ympärilläni kävivät. Puhe ravitsi sieluani, joka niin ikään tarvitsi oman päivittäisen annoksensa. Jos tätä jokapäiväistä sielunravintoleipää ei joskus jostakin syystä tarjolla ollut, tunsin oloni aina jotenkin tyhjäksi. Jos ympärilläni oli pelkkää passiivista viihdettä, johon ei voinut ottaa osaa, aloin nopeasti masentua. Mutta kun luova työ ja viisaat puheet olivat läsnä, heräsin eloon ja tunsin, kuinka elämä on sittenkin loistavalla tavalla merkityksellistä.

    Kun ateria oli syöty, silmäni osuivat viereisessä ulkopaikkakuntien vihittyjen pöydässä aterioivaan Pta-Horiin, joka oli tullut ilmeisesti Romanka-Puran temppelistä vierailulle pääkaupunkiin. Hän istui tyynenä ja rauhallisena kuten aina ja näytti siltä, kuin ei olisi kuulunut tähän maailmaan. Pta-Hor oli pitänyt minua silmällä jo kauan ja odotti ilmeisesti sitä hetkeä, jolloin näkisin myös hänet.

    Koska ateria oli päättynyt ja monet olivat nousseet pöydistään ja muodostivat nyt pieniä ryhmiä ympäri suurta salia, myös minä nousin ylös ja astelin Pta-Horin luo. Kun olimme aluksi vaihtaneet kuulumisia iloisessa jälleennäkemisen hengessä, tämä ruumiiltaan nuori mutta vanhan sielun tunnelmaa säteilevä mies sanoi yhtäkkiä hyvin painavasti, aivan kuin ainoastaan se mitä nyt kuulisin olisi merkityksellistä, ei mikään muu:

    – Minulla on valtuutus muodostaa ketju, joka johtaa Melkisekin maailmanjohdon sisäisiin toimiin.

    Katsoin Pta-Horia kysyvästi. Hän hohti hopeista valoa, jossa kierteli syvän purppuran värisiä vöitä. Ne saapuivat sielunmunan keskuksesta ja kiersivät sen äärilaitaan, kadotakseen jälleen peittävään seokseen, joka muistutti hieman kiehuvaa vettä.

    – Mitä tarkoitat, kysyin ja odotin jo niitä juhlallisia ja outojakin vastauksia, joita Pta-Hor tällaisissa yhteyksissä usein käytti.

    – En voi sanoa tarkemmin, mutta Shemsu-Horin jumalallinen päämies Melkisek odottaa sinua vierailulle kolmen Seebultonin päivän kuluttua, täsmälleen kolmannella ajanhetkellä. Muistutan sinua tämän tapaamisen vahvistetussa tajunnallisessa muistossa yhä uudelleen: älä jätä toteuttamatta pienintäkään yksityiskohtaa siitä maallisesta suoriteketjusta, jonka hän sinulle avaa. Minun huuleni ovat tästä eteenpäin sinetöidyt.

    Sanottuaan tämän, hän vaihtoi yhtäkkiä puheenaihetta, mutta ymmärsin saaneeni viestin ajan herralta. Se oli puettu siihen muotoon, joka saattoi läpäistä ajassa toimivien verhon, mutta ei rikkonut sitä vaitiolon lupausta, joka sitoi niitä, joille näkymä aikaan oli avoin. Korkeimpaan tasoon vihittyjä sitoi hämmennyksen tuuliin sidottu laki, jonka saattoi kiteyttää sanoilla: Se joka tietää, ei kerro. Se joka kertoo, ei tiedä.

    Keskustelimme tovin, mutta sitten Pta-Hor nousi seisomaan ja sanoi hänelle tyypillisellä vakuuttavalla ja painokkaalla, mutta samalla ristiriitaisesti äärimmäisen rennolla ja välinpitämättömällä äänellä:

    – Minun on nyt mentävä. Tapaamme vesikäärmeen vuonna.

    Liitimme kätemme hetkeksi vihittyjen käsiotteeseen ja mies kääntyi kannoillaan, kadoten väkijoukkoon.

    Kävin hämmentyneenä läpi Atlantiksen vuodenkiertoa. Kuunkiertämät oli jaettu kahteentoista osaan taivaankannen sektoreiden pyhän luvun mukaisesti ja niiden lisäksi oli muutamia ajattomuuden juhlapäiviä. Vuodenkierto oli jaettu eläinvuosiin ja elimme juuri nyt kuonoturkkisarven maankiertovuotta. Seuraava periodi oli kuitenkin sapelihammasleijonan vuodenkierto, enkä ollut koskaan kuullut puhuttavankaan vesikäärmeen vuodenkierrosta.

    Ajatukseni keskeytyivät, kun joku koputti selkääni.

    – Rauhaa ja terveyttä, sanoi ääni, jonka pitkäaikaisen tuntemisen kerryttämä kuulomuistikuva heti vahvisti kuuluvan koulutoverilleni Zo-Semille, joka oli lähtenyt opiskelemaan arkkitehtuuria Iguuriin ja vähitellen kadonnut elämästäni. Käännyin ympäri ja edessäni todella seisoi minulle niin tuttu lapsuudenystävä, yllään arkkitehtien hiekkakiven värinen kaapu. Hänen kasvonsa olivat siinä hyväntahtoisessa virneessä, jonka muistin niin hyvin. Lapsuuteni huolettomilta ajoilta virrannut unohtunut tunnelma, joka oli tehnyt leikeistä ja olemisesta jotenkin salaperäisellä tavalla maagista ja totta, liittyi mieleni syövereistä hetken välähdyksenä tähän yllättävästi syntyneeseen ajalliseen tapaamiseen.

    – Mitäs sinä täällä, sanoin iloinen hymynvire kasvoillani ja annoin silmieni loistaa. Tunsin herkkyyden tuottamalla uudella aistillani Zo-Semin puhtaan tajunnan ja näin hänen ilosta väreilevän sielunmunansa vaaleanpunaisen kuplinnan.

    – Sain kutsun juhlaasi ja olin muutenkin sopivasti Poseidonissa. Olen lähdössä itämaahan. Välissä olevan meren kaakkoislaidalla, jokimaassa, on käynnistymässä suuri rakennushanke, ja minut on valittu sen toteuttamisdelegaatioon.

    – Mitä sinne rakennetaan?

    – Sinne tulee suuri tiedon varasto ja sen ympärille nousee vähitellen kokonainen pyramidipuisto, jonka keskuksena on samanlainen vihkimyspyramidi, kuin Poseidonissa. Ensin rakennetaan suuri tietovarasto, koska sillä on kuulemma kovasti kiire. Menemme ensin paikalle mittailemaan, merkitsemään rakennusten paikkoja ja laatimaan karttoja. Alueesta on tarkoitus tehdä tähtitaivaan kuva.

    –Minkä suunnan, kysyin.

    –Ilmeisesti taivaanekvaattorin nykyisessä aamusuunnassa sijaitsevan kolmen kuninkaan tähdistö on tarkoitus esittää peilikuvana.

    Mieleni täyttyi hetkeksi ihmiskuntaa ohjaavasta reitityksestä, jonka monimutkaiseen kudokseen sain väläyksenomaisen hennon otteen: Shemsu-Horin hankkeet olivat usein hyvin laajoja ja pitkäaikaisia, eikä niiden lopullisia tarkoitusperiä avattu kovinkaan suurelle toteuttajaportaalle. Niin oli kuulemani mukaan parempi, sillä puolijumalten tiedossa on aina jotakin sellaista, jota pieni ihminen ei ajallisesta perspektiivistään voi ymmärtää. Shemsu-Horin hallinto käytti päätöksissään aina myös tulevaisuuden säätäjän avainta ja käsittääkseni oli niin, että se mitä toimilla näytettiin hakevan, olikin usein vain sekundaarinen toimi, jonka oli tarkoitus mahdollistaa varsinainen, joka oli vielä piilossa inhimillisen silmän kapealta katseelta.

    Istuimme tarinoimassa kaikesta mahdollisesta pitkälle päivään, kunnes meidän tuli uudelleen nälkä. Väki oli jo lähtenyt suuresta salista. Ainoastaan pari noviisia siivoili paikkoja ja puhdisti tammisia pöytiä.

    – Minun on käytävä äitini talolla. Lähdetkö mukaan, kysyin. – Voisin samalla esitellä sinulle paikkoja täällä viisauden temppelissä. Vihityillä oli oikeus tuoda kysymättä temppeliin muualla papeiksi vihittyjä henkilöitä.

    – Sopii minulle, vastasi Zo-Sem.

    Nousimme ylös ja kävelimme suuren salin halki ovelle, josta käännyimme vasemmalle, kahden korkean rakennuksen välissä kulkevalle kapealle kujalle, jonka kiiltäviksi kuluneet kivilaatat muodostivat sisätilan tunnun, vaikka olimmekin ulkona ja korkealla yllämme aukesi sinisen taivaankannen hehkuva raita. Johdatin Zo-Semia hyvin hoidettujen rakennusten avarista porteista tasapainoisiin peristyylipihoihin, sekä koristeellisiin ankhumenu tyyppisiin sisäpuutarhoihin. Esittelin hänelle allegorisiin sijoitteluihin asetettuja massiivisia patsasryhmiä, viisaita seinäkaiverruksia ja lattian alle piilotettuja kryptoja, sekä valeovin hämättyjä sanktuaareja, kappeleita ja kirjastoja, kunnes lopulta saavuimme temppelialueen keskustassa sijaitsevaan suureen hypostyylihalliin. Puikkelehdimme sen korkeiden pylväsrivien lomitse ja saavuttuamme ytimeen, istuimme puuttuvan pylvään puhujakorokkeen reunalle. Koko paikassa leijui käsin kosketeltava viisauden tuntu, ja kerroin arkkitehtiystävälleni, että keskuspylväikkö oli yli 40 000 vuodenkiertoa vanha. Sen värikkäästi maalattu ja kauttaaltaan kaiverrettu pinta oli entisöity jo edellisen baktunin aikana, mutta oli silti vieläkin melko hyvässä kunnossa. Itse pylväikkö oli täälläkin rakennettu kovasta, uudelleenjärjestetystä kivestä, mutta se oli laadultaan erityistä ja tätä harvinaista materiaalia nimitettiin Shemsu-Horin kiveksi. Pieni vääjäämätön rapautuminen kuului toisaalta myös asiaan, sillä patina muistutti ajan kulusta ja asetti ihmisen egon nöyryyden perspektiiviin, sillä ilman aitoa nöyristelemätöntä nöyryyttä ei ollut viisaudentajuakaan: kun ihmisen mieli on itseään täynnä, sinne ei jumalallinen enää sovi, sanoi vanha sananlaskukin.

    – Mahtava paikka, totesi Zo-Sem. – En ole nähnyt tällaista luonnon muotoja kertaavaa pylväsarkkitehtuuria missään muualla. Se on varmaankin haluttu pitää Poseidonin viisauden temppelin ainutkertaisena ominaisuutena.

    – Mitä tarkoitat?

    – Esimerkiksi sitä, että luonnon monimuotoisuudesta saatuja tukirankojen malleja käytetään näiden pylväskapiteelien päissä ja ne on aseteltu siten, että pylväikön ulkokehällä lootuspäät ovat nupullaan, mutta keskustaa kohti kuljettaessa ne vähitellen avautuvat.

    En ollut itse osannut sanoittaa ympäristön muotokieltä, sillä minulta puuttui harjaantuneen silmän tuottama havaintokyky, joka tuotti olennaista herkkyyden materiaalia syvällisten johtopäätösten tekoon. Paikasta huokuva kokonaisuus muistutti hieman monimuotoista luonnonjärjestystä, ja siinä vallitsi jokseenkin samanlainen tunnelma kuin vapaasti kasvaneessa metsässä. Tärkeässä roolissa olivat myös tasapaino ja kertaava koristeellinen kauneus, sillä pelkkä pelkistävä käyttöfunktio vei atlantislaisen ymmärryksen mukaan ihmisen sielusta palan.

    Esittelin Zo-Semille myös viisauden temppelin hienosti toimivaa organisaatiota. Kaikille oli oma kiertävä tehtävänsä, joka mahdollisti maailmassa kiinnipysymisen ja alhaisen vakiintumistason, mutta työtä ei missään tapauksessa ollut liikaa, jotta se olisi syönyt kaiken suoritusenergian ja tajun olennaisuuden hengestä.

    Kävimme seitsemän lähteen puistossa ja nautimme sen virkistävästä vedestä, jota tuntui virtaavan ikuisesti tuntematonta maanalaista reittiään pitkin. Lähdelehdon luonnonrauha oli aina pysäyttävä kokemus ja ymmärsin vihityn uudella aistillani, että puron solinaan yhtyvä linnunlaulu kertoi jonkinlaista maapallon ikuista tarinaa. Kävelimme lopuksi paksun ja leveän keskuspylonin sisään sijoitettuun majapaikkaani, johon temppelin sisäinen lähetti toi parhaillaan virallista tiedonantoa.

    – Sinulle on kirje, sanoi vanha elämänkolhima Merx-Car, joka oli ollut kanssani samalla noviisiluokalla. Hän oli postivuorossa, joka kesti aina yhden kuunkierron ajan. Sitten paikalle kierrätettiin uusi työntekijä ja lähetti siirtyi muihin tehtäviin, vaikkapa puuverstaalle. Viisauden temppelin järjestykseen kuului, että kaikki osaavat kaikkea ja ymmärsin nyt paremmin mihin se liittyi, ja mikä piilotettu allegorinen merkitys siinäkin oli kyseessä. Se symboloi sitä laajaa näkemystä ja yleistietoa ja taitoa, joka oli tarpeen, jotta yhteyksiä näkevä viisaus voisi syntyä. Maailmanarvoitus avautui nimenomaan kokonaisuuden oikeanlaisella hahmottamisella, kun taas pelkästään yhteen ruutuun keskittyvä likinäköisyys sitä häivytti. Juuri siksi kukaan noviisi ei ollut vapaa työkierrosta, paitsi ne, joilla oli retriitti, tai tiivistä opiskelua. Toisaalta työvuorot olivat leppoisia, eivätkä vieneet paljon aikaa. Käsitaitoyhteys ja kokonaisuuden taidot ikään kuin liittyivät siihen viisauteen, jota temppelissä muutoin opetettiin ja ilman tätä arkipäivän monitahoista kyvykkyyttä ihminen olisi helposti pelkkä kuiva teoreetikko, jolla ei ollut todellista yhteyttä asiaan, vaan se oli ulkopuolelta painettu vieraskuva ilman sydäntä.

    – Kiitos, sanoin Merx-Carille sopivan ystävällisesti. En halunnut antaa itsestäni pienintäkään vaikutelmaa, että olisin jotenkin hänen yläpuolellaan, koska minut oli vihitty mysteereihin, mutta häntä ei, eikä hän koskaan kenties sille tasolle yltäisikään, sillä miehen sielunmunassa näkyi liikaa reikiä, joita hän piti aisoissa käyttämällä voimakasta tahtoaan. Samalla kun avasin kirjeen, virtasin hänelle nostavaa voimaa ja inspiraatiota.

    Kirje oli Poseidonin hautausvirastolta ja arvasin sen sisällön. Se oli virallinen tiedonanto siitä, jonka jo tiesin: Äitini oli kuollut. Polttohautaus olisi kahden päivän kuluttua ja minun tehtäväni olisi valuttaa tuhka mereen Poseidonin lahdella. Virasto hoitaisi kaikki kuoleman käytännön järjestelyt, sillä surun painamaa omaista ei haluttu raskauttaa liialla ylimääräisellä painolastilla. Tämä oli tietenkin ilmaista, kuten kaikki Shemsu-Horin hallituksen palvelut, joita hoiti lukuisten virkamiesten joukko. Viime aikoina oli kuitenkin noussut esiin erilaisia toimijoita, jotka vaativat toimistaan maksua. Ne, joilla oli liikaa varalli suutta, käyttivät tätä mahdollisuutta kansasta erottautumisen välineenä ja saivat samalla osakseen merkityksettömiä lisäpalveluita.

    Kävelimme hiljaisuuden vallitessa äitini talolle, enkä kuullut ympärilläni kaikuvia Poseidonin kauppiaiden huutoja. En kuullut vaunujen kolinaa, tai joukkokokoontumisten aiheuttamaa puheensorinaa. Silmänurkastani näin kuitenkin mustaan kaapuun pukeutuneen miehen ja hänen ympärilleen kertyneen suurehkon väkijoukon. Mustat manipulaattorit olivat siirtyneet päivätyöhön myös täällä Poseidonissa.

    Äitini talo oli hiljainen. Sieltä puuttui elämisen henki. Kiitin onneani, että minulla oli kuoleman herran arvomerkki. Kuinka surullinen tällainen ero olikaan niille, joilla ei ollut syvähavainnon kykyä ja siitä kumpuavaa tietoa kuoleman väliaikaisuudesta. Hoidin muutamia asioita ja palasin yksin kotiini viisauden temppelissä. Olin tehnyt päätöksen helpottaa kaikin voimin sitä suurta surua, jota kuoleman tuntematon vieras aiheutti tietämättömälle kansalle.

    2

    Varhain seuraavana aamuna olin Poseidonin tapahtumatorilla suuren kyltin kanssa, johon olin kirjoittanut atlantislaisella kuvakirjoituksella: Kuolema ei ole loppu. Olin maallisessa mielenosassani vieläkin surullinen äitini poismenon johdosta, mutta koska tiesin enemmän, halusin kantaa korteni kekoon yhteiseksi hyväksi, sillä moni oli ollut tai tulisi olemaan saman suruntäyteisen kohtalon edessä. Juuri nyt oli siihen oikea ajanhetki.

    Torin varsinainen polttopiste oli louhittu tasaisen laatoituksen pintaan suppilomaiseksi syvänteeksi, kuten monet muutkin Atlantiksen tilat, sillä kyseinen ylimääräisen pinnan poislouhimisen tapa oli yleinen koko valtakunnassa. Maahan kaivetun tapahtumatorin ydin oli symmetrisen pyöreä, alaspäin kapenevan muotoinen ja sen reunat muodostuivat portaista, joilla saattoi istua. Kaikki istuimet olivat ruskeaa, vulkaanista Atlantiksen basalttia, jonka pinta oli hioutunut kiiltäväksi ja kulunut kuopalle lukuisten istujien takamusten kuluttamana. Siilon alimman kohdan keskustassa sijaitseva, muutamalla portaalla varustettu puhujakorokekivi oli melko korkea, niin että kulloinenkin esiintyjä oli mahdollisimman hyvin näkösällä. Ympärilleni oli kertynyt pieni uteliaiden joukko. Työnsin kylttini varren alaosan kivipinnassa olevaan reikään, kiipesin korokkeelle ja hieman yleisöä silmäiltyäni aloitin puheen:

    – Kuolema ei ole loppu, vaan uusi alku. Sielu kiertää tuonpuoleisen ja tämänpuoleisen kehää, kunnes se on valmis jäämään alkuperäiseen kotiinsa, joka on ylimaallisessa ilossa ja pysyvässä onnessa. Tarvitsemme sielumme kehityksessä nyt maaelämien aistimistapaa, sillä ilman sitä kehityksemme pysähtyy. Ruumis on sielun asuinpaikka maallisessa toimintaympäristössä, mutta se vapautuu unen aikana ja voi sopivan harjoituksen myötä käydä tuonpuoleisen valtakunnissa, jotka on kokoonpantu paljon hienojakoisemmasta aineesta ja joiden aistiympäristö on erilainen. Koska ihmisellä ei vielä ole sen maailman aistimiseen tarvittavia sielullisia elimiä, hän näkee ne nyt vääristyneesti mielensä unien läpi.

    Yritin valita sanani mahdollisimman kansantajuisesti, mutta huomasin heti, että niistä tuli näin löperöitä ja valjuja: Puheeni muistutti uskonnollista paatosta, joka saarnasi kuulemaansa, ei tietämäänsä. Jatkoin kuitenkin ja minua siivitti se surullinen näky, jonka olin nähnyt tunnesfäärin alemmilla tasoilla Tee-Ahtissa. Entä jos voisin vaikuttaa ihmisiin ennaltaehkäisevästi:

    – Ihmisen on hyvä elää puhdasta elämää, ja pyrkiä eroon riippuvuuksista, sillä niiden kuluttaminen tuonpuoleisen tantereilla on tuskallista ja vaikeaa. Halut eivät lisää onnellisuutta, vaan vähentävät siitä nauttimisen kykyä. Ihmisen on hyvä oppia täällä maan päällä auttamisen ja hyväntekemisen tapa, sillä juuri sen takia synnymme ja rajan takana yritämme muistuttaa itseämme, että epäitsekäs elämä on suuri määränpää ja pysyvän onnen tae jo tässä maallisessa elämässä. Aina kuitenkin hairahdumme alemman mielemme itsekkyyden houkutukseen ja se aikaansaa meille vaikeuksia. Unohdamme jatkuvasti olennaisen ja keskitymme sen sijaan turhaan ja vastakohtaansa sidottuun.

    Puhuessani seurasin katseellani mustaa kaapua, joka lähestyi etuoikealta. Siihen pukeutuneen miehen sielunmuna säteili punaista kiukkua, joka näkyi pistemäisinä levottomina muodosteina sen kentässä. Sielunmunan mustassa pohjavärissä eli synkkä ilmoitus, joka kertoi miehen saavuttavan aukiolevan aitoutensa habituksen ulkoisen sielunrakenteen avulla, joka eli pahoista teoista, jotka tilapäisesti purkivat kertyneen painolastin, mutta eivät varsinaisesti hoitaneet sitä. Siksi hän vaikutti erityisellä tavalla rennolta ja suvaitsevaiselta kansanmieheltä. Ilman ajoittaista ulkoista pahantekemisen sielunrakennettaan hänestä tulisi kuitenkin vähitellen kiukkuinen henkinen tuuppija ja sumeilematon tilanottaja, joka karkottaisi ainakin herkkävaistoisimmat ihmiset ympäriltään. Nyt mies kuitenkin vaikutti ulkoisesti siltä, kuin ei tuomitsisi ketään ja suhtautuisi kaikkiin miellyttävällä vapaudella – paitsi juuri niihin, jotka uhkasivat hänen individuaalisen ylivapauden aatettaan: juuri heitä varten hän oli säästänyt kiivaan vihansa. Mustakaapu kiipesi kiviselle aitapaadelle, joka ympäröi maahan louhittua portaikkoa ja miehen ristiriidan vääristämät kasvot vääntyivät pidäteltyyn kiukkuun hänen puhuessaan.

    – Älä sinä puhu paskaa, hän huusi ivallisesti ja kansan suosiota tavoitellen. – Ihmisen on seurattava luonnollisuuden tietä ja nautittava elämästä. Mitä sinä kuolemasta tiedät? Ei siitä kukaan voi mitään sanoa. Minä ainakin elän ja nautin niin kauan kuin rohiseva henkeni pihisee, sanoi mies ja katsoi merkitsevästi ympärilleen.

    Kuulin yleisön joukosta myöntyviä mörähdyksiä ja pari ihmistä nousi poistuakseen paikalta, joko siksi, että uskoi minun olevan tylsä saarnaaja, tai siksi, että pelkäsi konfliktia, joka roikkui selvästi ilmassa.

    En hämmentynyt. Miksi sen, joka tietää, tulisi pelätä niitä, jotka eivät tiedä. Olin tottunut mustien ajatusmaailmaan, härskiin valehtelumanipulaatioon ja hämmennysyrityksiin. Pelkäsin kuitenkin nyt näyttäväni etuoikeutetulta ja yläpuolelle asettuvalta ja jouduin sanallisesti ahtaammalle.

    Mustan liioitellun kovalla volyymillä ilmoille suoltama huutopuhe muuttui puhetilan varastavaksi painostavaksi aggressiiviseksi sanatulvaksi, jonka tarkoitus oli pitää minut hiljaisena ja voitettuna, sekä maalata sopivien liioitteluiden ja vähättelyiden avulla vaikutelma, jossa hän oli ryhdikäs maanpuolustaja ja minä taas käsittämättömän suuri valtakunnan vihollinen, jonka kaikki toimet olivat aivan vääriä. Kun mustakaavun kansalle ja samanmielisille kannattajille suunnattuun paatokseen syntyi pieni uutta suuntaa pohdiskeleva tauko, jatkoin:

    – Mustat ovat hirmususia lempeän pussikoiran kaavuissa. He harjoittavat pöyristyttäviä luonnonvastaisia tekoja ja haluavat kaapata vallan Shemsu-Horilta. Ihminen on pohjimmiltaan valoisa sielu, joka saastuu pahoista teoista ja itsekkäistä valinnoista, eikä siksi enää näe totuutta…

    Musta keskeytti minut uudelleen, sillä asioiden todelliseen tilaan ja taustaan pureutuva sanomani oli juuri muuttumassa aivan liian vaaralliseksi sietää ja kävi siksi uuteen hyökkäykseen, äänessään ivaa ja teeskenneltyä huvittuneisuutta:

    – Että oikein pahoja ja luonnonvastaisia tekoja. Tuon olet kyllä kuullut protoposeidoniittien tätiyhdistykseltä!

    Musta odotti myötämielisiä naurunhörähdyksiä ja kun ne hieman epätietoisesta väkijoukosta sai, jatkoi ankaralla äänellä, jossa oli painostava ja tivaava sävy.

    – Me haluamme vain palauttaa normaalin luonnonjärjestyksen. Ihminen on pohjimmiltaan itsekäs olento ja masentuu, jos ei saa vapaasti toteuttaa luontoaan. Ihmisen on nautittava elämästä, kunnes kuolema koittaa. Sitten ei ole enää mitään.

    Vedin juuri henkeä vastatakseni kritiikkiin, mutta näin silmännurkastani, kuinka maahan louhitun kokoontumisteatterin yläreunaa kiersi toinen musta. Hän oli ilmestynyt takaani ja kiersi hitaan uhkaavasti puhekumppanini viereen. Väittelyn äänet olivat kutsuneet aukon reunalle enemmänkin väkeä ja siitä liittyi vielä kaksi mustaa lisää alkuperäisen väittelijän seuraan. He eivät puhuneet mitään. Seisoivat vain liikkumattomina ja näin, kuinka heidän sielunmunistaan sinkoili vihan ja paheksunnan mustia väkäsiä minua kohti. Mustat olivat lyhyessä ajassa kaapanneet yllättävän paljon valtaa ja tilaa Poseidonin kaupunkielämässä ja vaikka kansa ei heitä aina välttämättä myötäillytkään, se joutui kuitenkin antamaan periksi, sillä kukaan ei halunnut ajautua törmäyskurssille väkivallan uhan kanssa.

    Monet kuulijani nousivat seisomaan ja poistuivat väkijoukkoon. Pois he eivät kuitenkaan lähteneet, vaan jäivät uteliaina seuraamaan tilannetta sivummalle. Puhevapauteni oli yllättäen viety ja päätin lopettaa. Halusin kuitenkin sanoa viimeisen sanan ja lausuin tyynesti:

    – Jos yhteisöstä häviää vapaa puhevalta, se on turmion tiellä.

    – Taisit nyt itse kieltää itseäsi puhumasta, huusi musta väittelijä provosoivasti ja sai jälleen kirvoitettua väkijoukosta pienet pelolla ja uhalla esiin loihditut myötäelämisnaurut, sillä tavallinen ihminen on vielä tukevasti laumavietin alla, ja hänen näennäisesti omat mielipiteensä ovat yleensä joukon valitsemia.

    Laskeuduin korokkeelta, eivätkä ovelat mustat sanoneet enää mitään. He olivat saaneet puolelleen kansan suosion ja luoneet taitavasti pelon ja joukkoonkuulumisenhalun avulla keinotekoisen samanmielisyysvaikutelman.

    Otin lippuni ja kävelin heitä kohti, työntäen voimallani nämä maailmantotuuden tarkennuspisteen äärilaitaan ajautuneet mustakaavut syrjään ja askelsin arvokkaasti heidän lomitseen, kohti kaupungin suurinta kauppatoria. Tein tämän hieman turhamaisuuden puuskastani johtuen, mutta kuitenkin enemmän siitä syystä, että ympäristön ihmiset näkisivät, että todellisilla papeilla on vielä valtaa ja voimaa, jota kannattaa seurata. Tunsin, kuinka mustakaavut kihisivät kiukusta, kun heidän vahvaa arvovaltariippuvuuttaan loukattiin. He eivät kuitenkaan voineet mitään, sillä minua ympäröivä vahva näkymättömien puolustajien joukko ja lukuisten epäitsekkyyskoetusten voittama totuus antoivat sitä voimaa ja varmuutta, jota epätotuudessa ei ole.

    Kun kävelin kaupungin katuja kohti temppelin turvasatamaa, näin sellaista itsekeskeisyyttä, kaikkeen kyllästymistä ja jopa sisäistä rappiota, jota en ollut vielä ennen kotinurkillani siinä mitassa nähnyt ja näytti siltä, että mustien kylvämä vapaan itsekkyyden oppi oli suurelta osin tämän tajunnallisen alkuperustan muutoksen takana. Välinpitämättömästi päinkävelevien vastaantulijoiden sielunmunat sisälsivät usein tylyä itsekeskeisyyttä, väljähtynyttä himoa ja muista piittaamattomuutta. Ne olivat usein riippuvuuksien samentamia ja värähtelivät jo sillä alhaisella tasolla, jolle mikään ei riitä, vaan uusien, vielä karkeampien virikkeiden puute, teki elämän niin äärimmäisen tylsäksi, että vanhoja väljähtäneitä riippuvuuksia oli toistettava jatkuvasti, päästäkseen edes normaalitilaan. Vain tämä karkean ulkoisen sielunrakenteen ylläpito viehätti ihmisiä ja täytti heidän päivänsä. Viisauden syvyydestä he eivät olleet enää kiinnostuneita, eivätkä halunneet edetä päinvastaiseen, herkkyyden ja askeettisen riemun suuntaan. Nekin, jotka esittivät kansakunnan hyväntekijöitä, tekivät sitä vain

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1