Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Blädningsbruk: En handbok
Blädningsbruk: En handbok
Blädningsbruk: En handbok
Ebook102 pages52 minutes

Blädningsbruk: En handbok

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

"Jag är på väg till en gammal granskog där jag vet att det växer trattkantareller. Men helt plötsligt tar skogen slut. Där det förut var mjuk mossa och blåbärsris under de stora granarna är det nu stubbar och ris, ett kalhygge. Jag är knappast ensam om att ha upplevt det här och inte heller den första som har tänkt tanken: Finns det inget annat sätt att sköta skog? Utan kalhyggen?"

Svaret på den frågan är både ja och nej. Det beror på hur skogen ser ut.

I boken beskriver Lars Lundqvist vad som krävs för att du ska kunna bedriva blädningsbruk - hur en blädad fullskiktad skog fungerar, hur du kan tänka när du bläddra och hur du kan skapa en blädningsskog - men också vilka alternativ som finns för dig som har en skog som inte passar för blädningsbruk.
LanguageSvenska
Release dateAug 17, 2023
ISBN9789180803892
Blädningsbruk: En handbok
Author

Lars Lundqvist

Lars Lundqvist är docent i skogsskötsel vid Sveriges Lantbruksuniversitet och har forskat om blädningsbruk i 40 år.

Related to Blädningsbruk

Related ebooks

Related categories

Reviews for Blädningsbruk

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Blädningsbruk - Lars Lundqvist

    Förord

    DEN HÄR BOKEN påbörjades redan för drygt 40 år sen, våren 1982, men det visste jag inte då. Den våren började jag och min handledare Jan Falck skissa på ett forskningsprojekt kallat Naturvårdsinriktad skogsskötsel med siktet inställt på att studera blädningsbruk. Vi sökte pengar från Naturvårdsverket och fick det beviljat, och så var bollen i rullning.

    Den här boken är en sammanvägning av det jag lärt mig genom åren, baserat på både forskning och praktiska erfarenheter.

    Tack till de som lämnat synpunkter på innehållet, framförallt min kollega Erik Valinger. Ett extra tack till alla studenter jag undervisat genom åren. Det är till stor del era frågor som bestämt vad som kommit med i boken. Eventuella brister och fel är dock mitt ansvar.

    Alla fotografier utom skärmställning i granskog är tagna av mig. Frågor och synpunkter på innehållet kan mailas till bladning@icloud.com

    Våren 2023

    Lars Lundqvist

    Innehållsförteckning

    Välkommen!

    Del 1: Blädningsskogen

    Skogen och träden

    Dynamiken

    Del 2: Att bläda i praktiken

    Mäta beräkna och planera

    Blädningen

    Fördelar och nackdelar

    Del 3: Att skapa blädningsskog

    Del 4: Alternativ för den som inte kan bläda

    På återseende!

    Vanliga begrepp

    Kuberingsfunktioner

    VÄLKOMMEN!

    DET ÄR EN VACKER höstdag. Inne i tallskogen finns det fortfarande blåbär kvar. Där växer också husmossor, lingon och en och annan ljungtuva. Jag är på väg till en gammal granskog utanför Umeå där jag vet att det växer trattkantareller. Men på väg bort mot granskogen ser jag att det ljusnar mellan träden och helt plötsligt tar skogen slut. Jag tittar ut över en helt trädlös yta, ett kalhygge. Där det förut var mjuk mossa, blåbärsris och trattkantareller under de stora granarna är det nu stubbar, ris och körspår gjorda av stora maskiner.

    Jag är knappast ensam om att ha upplevt det här och inte heller den första som har tänkt tanken: Finns det inget annat sätt att sköta skog? Utan kalhyggen?

    Svaret på den frågan är både ja och nej. Det beror på hur skogen ser ut.

    Det finns bara två grundläggande principer för hur skog ska utvecklas och skötas över decennierna, två skogsskötsel-system: Blädningsbruk och trakthyggesbruk. De skiljer sig åt genom de skogar de skapar eller kräver.

    Principskiss för hur blädningsbruk fungerar. En fullskiktad skog sköts med upprepade blädningar.

    Blädningsbruk är ett kontinuerligt system där skogen hela tiden är fullskiktad, med allt från små plantor till stora träd överallt i skogen, ungefär som en regnskog. Då och då avverkas ett fåtal av de större träden så att strukturen inte ändras och skogen förblir tät. Avverkningarna kallas blädning. Mindre och mellanstora träd växer gradvis upp och gör att det hela tiden finns stora träd i skogen.

    Eftersom blädningsbruk kräver en fullskiktad skog så kan systemet bara tillämpas med trädslag som spontant kan bilda och upprätthålla en fullskiktad skog. Av våra inhemska trädslag är det bara gran som kan göra det.

    Fullskiktad granskog i Jämtland

    Kärnan i trakthyggesbruk är att skogen är enskiktad. Träden är hela tiden ungefär lika höga, och det finns ett tydligt cykliskt förlopp med en början och ett slut. Det är ett förlopp som vi känner igen från annan växtodling. Skillnaden är att tidsförloppet, omloppstiden, inte är en sommar utan kan vara ett sekel. Skogen anläggs genom plantering, sådd eller naturlig föryngring, vårdas under uppväxten med röjning och gallring, och slutavverkas vid omloppstidens slut och en ny generation trädplantor kan påbörja en ny växtsäsong.

    Principskiss för hur trakthyggesbruk fungerar. En enskiktad skog föryngras, sköts under uppväxten med röjning och gallring för att till sist slutavverkas och allt börjar om

    Att skogen är enskiktad gör det enkelt att förutsäga ungefär hur skogen kommer att utvecklas över kommande decennier och att planera skogsbruket långsiktigt. Alla inhemska trädslag går att sköta med trakthyggesbruk och nästan all skog i Sverige sköts redan enligt trakthyggesbrukets princip.

    Enskiktad skog i Västerbotten

    Varför måste skogen vara fullskiktad för att blädningsbruk ska fungera? Förklaringen är enkel. Den fullskiktade strukturen är en garanti för att träden inte ska ta slut.

    Om du börjar gallra en vanlig enskiktad skog på samma sätt som

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1