Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Rid som Proffsen
Rid som Proffsen
Rid som Proffsen
Ebook356 pages1 hour

Rid som Proffsen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

I denna boken får du ta del av kunniga tränare och ryttares favoritövningar! Över 70 personer har delgett sina tankar och åsikter kring ridning vilket har resulterat i en bok fylld med kunskap som passar lika bra för den orutinerade som den passar en riktig hästnörd. Självklart är det både dressyrövningar och hoppövningar för att så många som möjligt ska kunna dra nytta av övningarna.

Det finns en övning för alla tillfällen, om du bara vill rida ett lättare trimpass, ska träna på att hoppa bana eller vill göra dina skänkelvikningar ännu bättre!

Det är flertalet omtalade hopptränare/ryttare som har medverkat. Till exempel Lotta Björe som är A-tränare i hoppning, André Brandt som är framgångsrik tävlingsryttare, Per-Ola Nyström som är B-tränare i hoppning och har tävlat på Grand Prix nivå med många fler.

När det kommer till dressyrtränarna/ryttarna är det även där många välkända personer. Som till exempel Ulla Håkansson som är A-tränare i dressyr och som under sin karriär, bland mycket annat, vunnit SM 12 gånger. Några andra exempel på A-tränare i dressyr som har bidragit till boken är Annette Fransén Iacobaéus och Liane Wachtmeister.
LanguageSvenska
Release dateJun 6, 2023
ISBN9789180804660
Rid som Proffsen
Author

Hilma Aldén

Hilma Aldén är född 2006 och började på Bollerups Naturbruksgymnasium 2021 med inriktning häst + naturvetenskap. Hon har haft ett stort hästintresse sen barnsben och när chansen att skapa en bok kom så var det ingen tvekan om att hon ville vara med på projektet.

Related to Rid som Proffsen

Related ebooks

Reviews for Rid som Proffsen

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Rid som Proffsen - Klara Ahlström

    Innehållsförteckning

    Kloka ord om uppvärmning

    Avståndstabell

    Ungefärliga träningsavstånd

    Dressyr

    Frida Clewe

    Tundi Andersson

    Ulrika Stenson

    Inger Bald

    2.1 Dressyr: Böjda spår

    Anna Blomdahl

    Annette Fransén Iacobaéus

    Catarina Forsberg

    Charlotta Ström

    Christina Eghall

    Ellen Romeborn

    Gunilla Kare

    Karin Wannerud

    Marie Gennert Lundström

    Marit Flyhammar

    Nina Norling

    Siv Birgersson

    Stefan Janson

    Åsa Nyström

    2.2 Dressyr: Sidvärtsrörelser

    Alette Camnert

    Emma Byström

    Fia Klarbrant

    Jeanette Johansson

    Karin Engström

    Liane Wachtmeister

    Louise Lindström

    Jill Brandt

    2.3 Dressyr: Övrigt

    Alexzandra Leideborg

    Amanda Meijer

    Anette Holm

    Camilla Hulth

    Christina Strand

    Elisabeth Wermé

    Eva Andersson

    Kerstin André

    Lena Malmqvist

    Mia Stockesjö

    Mollis Persson

    Nina Bengtsson

    Nina Karlsson

    Sigrid Bergåkra

    Sofie Svensson

    Ulla Håkansson

    Ulrika Pernler

    Hoppning

    3.1 Hoppning: Travarbete

    André Brandt

    Emma Emanuelsson

    Kristina Klang

    3.2 Hoppning: Hoppövningar

    Catarina Forsberg

    Cecilia Kullin

    Charlotta Lindelöf

    Emma Emanuelsson

    Erica Håkansson

    Helena Schiller

    Viktoria Almgren

    Per-Ola Nyström

    Sandra Eskilheed

    Sandra Johansson

    Stephanie Holmén

    Ulrika Hedin

    Ulrika Modig Skoog

    Åsa Svensson

    3.3 Hoppning: Less is more

    Anette Johansson

    Anna Bredberg

    Antonia Andersson

    Antonia Pettersson Häggström

    Benny Lindström

    Emma Emanuelsson

    Erica Andersson

    Linn Wässman

    Lena Berggren

    Py Jägerdén

    Saga Polteg

    3.4 Hoppning: Serier

    Martina Torstenson Modig

    Camilla Ahlén

    3.5 Hoppning: Banor

    Anette Tukk

    Eva Ranehammar

    Lena Bredberg

    Lotta Björe

    Siri Swärd

    1. Kloka ord om uppvärmning

    Uppvärmningsfasen i ett ridpass anser jag är superviktigt och grunden till ett fortsatt bra pass, tips från mig kring just uppvärmning:

    Nummer ett är alltid att hästen bjuder framåt och svarar för framåtdrivande hjälper. Därefter jobbas hästen mjuk i sidorna i båda varven genom böjda spår och sidoförflyttningar åt båda hållen. I detta jobb är känslan för takten i gångarterna hela tiden en viktig faktor. När hästen svarar framåt för hjälperna och är mjuk i sidorna med en bra takt, då är det dags att börja sträva efter en bra och mjuk kontakt. Nästa steg blir att stämma av spårning på raka och böjda spår.

    Bjuder hästen fram till båda tyglarna? Tar hästen i lika mycket med båda bakbenen eller behöver ryttaren aktivera mera på ena sidan för att få fram drivningen till den tygeln? Tänk på att ha en mjuk hand som möter upp energin från hästens bakben. Föreställ dig att dina armar är ett gummiband från hästens mun hela vägen upp till dina axlar, känn svikten av gummibandet i dina armar och händer.

    - Nina Norling

    C-tränare i både hoppning och dressyr. Driver utbildningsverksamheten Norling ́s Equestrian tillsammans med syster Matilda Norling där hästar och ryttare utbildas på alla nivåer. Egna meriter i 1.40 hoppning och Grand Prix dressyr. Har utbildat flertalet hästar från grunden.

    Jag tycker många har för bråttom i uppvärmning inför en övning. Tex. så sätter man gärna ihop hästen i form direkt och vill mycket på direkten, att den ska bli aktiv, lyssna perfekt osv. (Kan såklart behövas ibland om den är busig exempelvis.)

    Jag ser gärna att man låter hästarna komma igång i lugn och ro. Det är mycket kropp som ska värmas upp, jag själv låter hästarna gå i en fri form ett tag och bara röra sig i alla gångarter utan krav. Det gör att de antingen behåller sin avspändhet eller att en spänd häst får tid att slappna av och bli avspänd. Ett plus är att även ryttaren blir avspänd när den inte börjar jobba på direkten.

    Efterhand kollar jag så hästen känns mjuk och följsam med Tygeltagen. Jag vill inte ha något motstånd från munnen eftersom de då även spänner resten av kroppen. När hästen känns mjuk ramar jag in på yttertygeln/yttersidan för att hjälpa den till en arbetsform att fortsätta jobba i, även böjningen kan nu förstärkas med skänkeln.

    Detta görs i alla gångarter och genom att inte jobba på för mycket från början så behåller hästen även sin egen balans. Annars är det lätt att man driver hästen från sin balans och måste börja hålla emot/fånga upp för att balansera istället för att utnyttja hästens egen balans.

    Nu är allt förberett för att jobba vidare, hästen är avspänd, i balans och ryttaren likaså. Jag har en mjuk kontakt med munnen samt en häst som jag nu kan jobba mer med framåtdrivande hjälper då den är mer lyhörd när den är avspänd. Jag jobbar för att få energin/aktiviteten jag vill ha och möter upp det med en mjuk hand och mun. Detta innebär att hästen rids från skänkeln till handen. Nu är hästen förbered för att kunna rida på och skapa aktivitet.

    - En B-tränare i hoppning. Med meriter och erfarenhet i svår hoppning och MSV A dressyr. Jobbar själv och med andra på det här sättet med uppvärmningen innan övningar eller tävling.

    Avståndstabell

    Ungefärliga träningsavstånd

    Avståndstabell hämtad från Hippson.se (2021-01-06)

    Sluta:

    Hästen ska, med tydlig eftergift i inre sidan, vara ställd i nacken och böjd i bålen i rörelseriktningen. Framdelen ska gå på spåret och bakdelen innanför, varvid det yttre benparet – framifrån sett – trampar framför och förbi det inre. Hästens panna ska vara vinkelrät emot linjen. Hästens böjning i inre sidan ska vara så stor att yttre bakhoven går cirka en hovsbredd innanför inre framhoven (fyra spår) i en konstant vinkel mot spåret om ungefär 35 grader.

    Öppna:

    Öppna är en samlande rörelse som rids i samlad trav. Då förs framdelen så långt in mot ridbanan att ytterbogen kommer längre fram än hästens inre höft. Bakdelen blir kvar på fyrkantsspåret och rör sig nästan rakt fram. Den inre bakhoven spårar i riktning mor den yttre framhoven, det vill säga hästen går på tre spår. Samtidigt är den böjd kring innerskänkeln. Bakbenen korsas inte. I öppna ska det inre bakbenet trampa längre in mot tyngdpunkten. Hästens höft- och knäleder böjs då mer.

    Skänkelvikning:

    I skänkelvikning ska hästen vara ställd i nacken från rörelseriktningen och i det närmaste rak i bålen, i ett väl avvägt tempo villigt flytta sig sidvärts undan den inre skänkeln. Det inre benparet förs framför och förbi det yttre. Det yttre benparet trampar mer framåt än sidvärts. Vid skänkelvikning diagonalt över ridbanan ska hästen tväras så mycket, att den är nästan parallell med långsidan, men framdelen ska tydligt leda i rörelseriktningen. Det är ett allvarligt fel om bakdelen går före. Hästen ska förbli på tygeln med bibehållen framåtbjudning och rytm.

    Ställning/Böjning:

    Ställning innebär att hästen vänder huvud och hals en aning åt sidan, men bara så mycket att ryttaren kan skymta innersidans öga och näsvinge. Ställningen uppkommer genom att hästen böjer halsens översta del en aning åt sidan. Därmed böjs också halsen lite från ganaschen. Ryttaren måste se upp så att vinkeln mellan halsen och ganaschen inte blir för trång, för då kan det vara svårt att, utan problem, få en korrekt ställning. Båda öronen ska alltid befinna sig i jämnhöjd! För att ge korrekta hjälper är det bra att tänka sig att man ska förlänga hästens yttersida, inte förkorta innersidan.

    Med böjning (längsgående böjning) avses en böjning i hästens längdaxel. Hästens kropp ska så långt det är anatomiskt möjligt vara jämnt böjd. För att få hästen att böja sig utan spänningar bör ryttaren bara ställa hästen så mycket som böjningen i hela längdaxeln tillåter. Eftersom musklerna på yttersidan förlängs när hästen böjs fungerar arbetet med att böja hästen som intensiv gymnastik för hästen.

    Alternativ väg:

    En streckad linje

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1