Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ståpaddla! Turpaddling på SUP: Turpaddling på SUP
Ståpaddla! Turpaddling på SUP: Turpaddling på SUP
Ståpaddla! Turpaddling på SUP: Turpaddling på SUP
Ebook183 pages54 minutes

Ståpaddla! Turpaddling på SUP: Turpaddling på SUP

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Ståpaddling / SUP har under det senaste decenniet vuxit stort och brett, och är fortfarande en av de snabbast växande vattenaktiviteterna världen över. Sverige är inget undantag.

Några skäl att sporten expanderat så mycket är enkelheten, tillgängligheten och det faktum att den riktar sig till en bred och brokig publik i många olika åldrar. Sporten har dessutom en mycket jämn fördelning mellan könen.

Ståpaddling kan göras på en mängd olika sätt. Från det lugnaste och sinnligaste stunderna på stilla vatten, till surfing i stora vågor. Brädan är dessutom ett utmärkt redskap att använda för just kortare turpaddlingar.
LanguageSvenska
Release dateMay 19, 2020
ISBN9789179694913
Ståpaddla! Turpaddling på SUP: Turpaddling på SUP
Author

Pontus Ny

Pontus Ny har aktivt utövat flera olika brädsporter på vatten sedan tidigt 80-tal. Och redan som liten lärde han sig att paddla kanot. Förutom fokus på kursverksamheter och teknikutveckling inom ståpaddling och andra surfsporter, så arbetar han som designer och produktutvecklare, Industrial Designer MFA. Han inriktar sig då gärna på områden inom ergonomi och biomekanik.

Reviews for Ståpaddla! Turpaddling på SUP

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ståpaddla! Turpaddling på SUP - Pontus Ny

    Innehåll

    Ståpaddling, stand up paddling, eller helt enkelt SUP

    Introduktion

    Bräda för turapddling

    Om olika brädors egenskaper

    Allroundbrädor

    Touringbrädor

    Racingbrädor

    Hybridbrädor

    Uppblåsbara brädor

    Paddeln

    Om paddeln

    Paddelns anatomi

    Paddellängd

    Fenan

    Om fenans egenskaper

    Övriga prylar

    Flytväst

    Leash

    Klädsel

    Tekniska tillbehör

    Packning på brädan

    Att hantera brädan på land

    Gå i och ur vattnet

    Lasta brädan på biltaket

    Paddelteknik

    Introduktion

    Paddeltagets faser

    Svängar

    Om riktningsändringar

    Halvmåne-sväng

    Pivot-sväng

    Cross-bow-sväng

    Back-sväng

    Sammanfattning svängar

    En djupdykning i balans

    Om balans på brädan

    Tyngdpunkten och stödytan

    Fotposition och hållning

    Lita på gravitationen

    Allmänna tekniktips

    Viktiga punkter

    Brädans roll i balansakten

    Tips på övningar

    Stödtag

    Viktförskjutning

    Stega på brädan

    Låg paddling

    Enfotspaddling

    Häl-lyft

    Ståpaddla säkert

    Viktiga regler

    Vindens styrka

    Väjningsregler

    Snabb checklista

    Omgivningen

    Natur och storstad

    Avslutningsvis

    Sammanfattning

    Ordlista

    Ståpaddling, stand up paddling eller helt enkelt SUP

    Att använda paddelbrädan som en smidig farkost för att ta sig fram på vattnet och upptäcka nya miljöer, är för många en av de stora upplevelserna med just SUP.

    Skärgård, öppet hav, åar, sjöar eller stadsmiljö. Ja, listan kan göras lång och innehållsrik. Kort eller lång tur, solo eller i grupp, det kvittar. Varje tur är unik.

    Ni som paddlar bräda får säkert ibland frågan om varför man skall stå upp på en bräda, när man kan sitta ner i en kanot. Antingen så har ni redan ett bra svar. Eller så har ni inget svar alls. Och vad gör det? Erbjud folk att prova ståpaddling, eller tipsa om bra ställen för en kurs. De flesta som kommenterar eller ställer frågor om SUP är i regel intresserade på något vis. Och många av dessa fastnar sedan på ett eller annat sätt.

    Just ståpaddling innehåller många olika aspekter av ordet upplevelse, och är definitivt en av de aktiviteter man måste testa för att verkligen förstå. Det är ingen slump att just denna paddlingsform är den vattenaktivitet som vuxit snabbast jorden runt under de senaste åren.

    Ordet ståpaddling introducerades på Nyordslistan 2015 av Institutet för språk och folkminnen i samarbete med Språkrådet och Språktidningen.

    Som liten lärde jag mig paddla i kanadensare och senare även surfski. Ibland ror jag också en sportigare form av roddbåt. Men i grunden är jag en brädsportare med vindsurfing som inkörsport under tidigt 80-tal.

    Rörelsefriheten, känsligheten och det faktum att kommunikationen mellan farkosten och dig går via fötterna; det är det som gör att jag gillar att vara på en paddelbräda.

    Ofta är det plattvatten och långt från vågor, surf och stränder, men det är trots allt en brädsport. Det är du, paddeln och brädan. Och fötterna.

    Idag är ståpaddling en bred sport med flera olika discipliner och sporten transformeras kontinuerligt. Målet med den här boken är främst att fokusera på turpaddling och träning, samt att ge värdefulla tips för kortare till medellånga turer där en eventuell övernattning kan ingå.

    Bräda för turpaddling

    Generellt sett vill man ha en bräda med god riktningsstabilitet, bra glid och gärna vissa packningsmöjligheter. Men allt är beroende på vilken typ av tur du skall göra. En kortare rutt på ett par kilometer till din favoritö, eller kanske ut på en kanal, går bra på i princip vilken bräda som helst. Förutom med de mer extrema och korta vågbrädorna.

    Förenklat kan man säga att du skall välja bräda efter din storlek och kroppskonstituion, dina paddlingsfärdigheter, samt utifrån var och hur du kommer att paddla.

    Hydrodynamik och skrovdesign är komplext. Många blir lätt upptagna med att bara diskutera brädans bredd och volym, och utifrån det skaffa sig en uppfattning om brädans stabilitet eller fartegenskaper. Men många fler parametrar spelar roll; bottenform, bottenkurva, styvhet, kanter, fenplacering, däck etc.

    Det bästa är givetvis att provpaddla innan köp, och att handla av en seriös butik som kan erbjuda flera olika alternativ. Begagnatmarknaden är också utmärkt att först scanna av i jakt på sin kommande favoritbräda.

    Brädor kan delas in i olika kategorier. Nedan följer några exempel som vi kommer behandla närmare här i boken:

    Allroundbrädor

    Touringbrädor

    Racingbrädor

    Uppblåsbara brädor

    Hybrider, forsbrädor och övriga varianter

    Allroundbrädor

    De flesta producenter har typen de kallar för allroundbrädor. Dessa har ofta en klassisk longboard-form (en längre surfbräda) som funkar både i mindre vågor och på plattvatten. Faktum är att dessa är underskattade även som touringbrädor. Särskilt fint funkar dom i paddling med skiftande förhållanden som medför starkare sid- och medvind.

    Vid paddling i plattvatten glider allroundbrädan bra, men har också en tydlig gräns där de inte vill fortsätta att öka i hastighet i proportion till din kraftinsats. Detta till skillnad från en touringeller racebräda där fartgränsen ofta ligger långt bort. Men det behöver inte innebära långsam och tröttsam paddling på en allroundbräda. Tvärtom. Tipset är att ligga strax under fartgränsen, precis innan brädan upplevs forcerad, och att ha en harmonisk paddelteknik för just turpaddling.

    Klassiskt mjukt rundad nos, hyfsat parallella kantlinjer, och

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1