Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Kosken kohinaa ja raamin rousketta
Kosken kohinaa ja raamin rousketta
Kosken kohinaa ja raamin rousketta
Ebook145 pages56 minutes

Kosken kohinaa ja raamin rousketta

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Koskisen saha aloitti toimintansa vuonna 1954 ja toiminta jatkui 1990-luvun puoliväliin. Suvun yrittäjätarina alkoi kuitenkin jo edel-lisellä vuosisadalla, kun Vahokosken tullimylly aloitti toimintansa vuonna 1885. Vajaa pari vuosikymmentä myöhemmin myllyn yh-teyteen rakennettiin saha ja viitisen vuotta myöhemmin sähkö-laitos. Käyttövoima saatiin ohi virtaavasta Vahokoskesta. Nämä laitokset myytiin vuonna 1923 ja seurasi kolmen vuosikymmen vaihe maanviljelijänä.

Uusi sahaustoiminta alkoi vuonna 1954 kenttäsirkkelillä. Ensim-mäinen käytettynä hankittu raami aloitti toimintansa vuonna 1957 ja uusi raami vuonna 1960. Kuivaamo ja höyläämö rakennettiin vuonna 1964. Tähän yrittäjyyden elinkaareen liittyy niin nousuja kuin laskujakin ja suuria yhteiskunnallisia muutoksia torppari-Suomesta digiajan alkuun.
LanguageSuomi
Release dateApr 5, 2023
ISBN9789528000075
Kosken kohinaa ja raamin rousketta
Author

Matti Vuorikoski

Matti Vuorikoski on tamperelainen tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita teoksia kylä- järjestöhistoriasta sekä kansanperinteestä. Uusin teos käsittelee yrityshistoriaa.

Read more from Matti Vuorikoski

Related to Kosken kohinaa ja raamin rousketta

Related ebooks

Reviews for Kosken kohinaa ja raamin rousketta

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Kosken kohinaa ja raamin rousketta - Matti Vuorikoski

    Kannen kuvassa on valokuva maalauksesta, joka esittää Vahokosken laitoksia. Maalauksen omistaa Petri Tuominen.

    Takakannen kuvassa näkymä Koskisen sahan alueesta vuonna 1971. Kuva: Keijo Kääriäinen. Suomen Ilmakuva Oy.

    Sisällysluettelo

    LUKIJALLE

    VAHO JA SISÄTTÖ

    Vahokoski

    VESIMYLLYT

    Jalkamylly

    Vesiratasmyllyt

    MYLLÄRIT

    MYLLÄRI JA MYLLÄRIN ARKI

    VAHOKOSKEN VARHAISEMMAT VAIHEET

    KUSTAA KOSKINEN

    Vahokosken ylinen mylly ja saha

    Kustaa Koskinen Aurejärvellä

    Kustaa Koskisen jälkipolvet

    TAAVETTI KOSKINEN

    Vahon tullimylly

    Pärehöylä ja päreiden valmistaminen

    RAAMISAHA

    Taavetti Koskisen raamisaha

    Viljo Koskinen

    Koskisen mylly- saha- ja sähkölaitos

    Sahan ja myllyn myöhemmät vaiheet

    JOENSIVU

    Siirtolaiseksi Kanadaan

    JOENSIVUN SAHA

    Pyörösahalla alkuun

    Kenttäsaha

    Suojalaitteet

    Sahaus kenttäsahalla

    Ensimmäinen raamisaha

    Uusi raamisaha

    SAHAUSPROSESSI

    Sahaustavat

    Ennen raamia

    Raamin jälkeen

    Kuivaamo ja höyläämö

    Sivutuotteet

    PUUN MATKA METSÄSTÄ MAAILMALLE

    Metsästä sahalle

    Tukkien varastointi sahalla

    Sahatavaran varastointi

    SAHATAVARAN KULJETUS MARKKINOILLE

    Liikennöitsijät

    HENKILÖHAKEMISTO

    Mittoja

    Sanastoa selityksineen

    LÄHTEET

    Arkistolähteet

    Painetut lähteet

    Lehdet

    Lukijalle

    Yrityshistoriat ovat pääasiassa yksittäisten yhtiöiden tai suurien konsernien historioita. Erityisesti puu-, paperi- ja selluteollisuutta on tutkittu paljon. Yrityshistorioiden ensisijainen tehtävä onkin ollut selittää ja kuvata yrityksen kehitystä ja vähemmän sen suhdetta siihen paikkaan, jossa se sijaitsi, tai niihin ihmisiin, jotka asuivat yrityksen kanssa samassa ympäristössä.

    Pienemmistä yrityksistä kirjoitetut yrityshistoriat ovat harvinaisia. Monesti tällaiset yritykset ovat olleet paikallisesti merkittäviäkin, vaikka niiden vaikutus laajemmalle alueelle onkin ollut vähäinen.

    Koskisen suvun yrityshistoriaa voi luonnehtia varsin tyypilliseksi historialliseksi yrittäjyyden elinkaareksi, joka alkaa yksittäisen henkilön toiminnasta ja vuosikymmenien aikana kasvaa paikallisesti merkittäväksi toiminnaksi päättyen yritysympäristön voimakkaaseen muutokseen. Kyseessä on sekä yrittäjyyden että yrityksen historia.

    Suvun yritystarina alkaa 1880-luvun puolivälissä alkavasta myllytoiminnasta päätyen 1990-luvun puoliväliin eli kyseessä on sadan vuoden ja viiden sukupolven jakso yrittäjyyttä. Jakso ei ole aukoton, mutta jokaisessa sukupolvessa on ollut myös yrittäjiä. Tähän ajanjaksoon liittyy niin nousuja kuin laskujakin ja suuria yhteiskunnallisia muutoksia torppari-Suomesta digiajan alkuun.

    Kirjan tekeminen ei koskaan ole pelkästään kirjoittamista. Taustamateriaalin kerääminen ja siihen tutustuminen on aina suuri työ.Tässä tapauksessa työ oli vielä tavallistakin haasteellisempaa, sillä varsinkin Vahossa olleesta toiminnasta oli varsin vähän kirjallista materiaalia, suurelta osin tiedot olivat muistietoa.

    Raholassa tammikuussa 2023

    Matti Vuorikoski

    Vaho ja Sisättö

    Koskisen yritykset sijaitsivat Vahon ja Sisätön kylissä, jotka sijaitsevat Kyrösjärven itäpuolella – seleen takana. Varhaisempi toiminta tapahtui Vahossa ja Koskisen saha toimi Sisätössä. Asutuksellisesti kylät ovat varsin nuoria, niiden pysyvä asuttaminen alkoi vasta 1700-luvun puolivälin jälkeen. Kylien asuttaminen liittyy olennaisesti torpparilaitoksen kehitykseen ja asuttaminen tapahtui Kyrösjärven suunnasta.

    Kylä on käsitteenä moniulotteinen ja se näkyy erityisen hyvin juuri Vahossa ja Sisätössä. Kylällä on useita merkityksiä. Asutuksellisesti kylä muodostuu joukosta lähekkäisiä taloja, jolloin kyse on asumakylästä. Toiminnallisena yksikkönä kylästä voidaan puhua talouskylänä, joka muodostuu yhdestä tai useammasta asumakylästä. Sisätössä ja Vahossa voidaan erottaa useita osia kuten: Ylijoenperä, Talosenperä, Laurilanperä ja Kolunperä. Nämä osat ovat asumakyliä, jotka muodostavat Sisätön ja Vahon talouskylät. Puhekielessä tällaisia kyliä muodostuu edelleen.

    Kylä on myös virallinen hallinnollinen yksikkö, jota käytetään erityisesti maanmittauksessa. Tällaisen kameraalisena terminä muodostetun kylän talot saattavat sijaita kaukanakin toisistaan. Puhutaan myös maakirjakylistä. Nämä kylät on merkitty maakirjaan.

    Sisättö ja Vaho eivät kumpikaan ole maakirjakyliä, mutta muodostavat kylän sekä asuma- että talouskylän merkityksessä. Maakirjakylän näkökulmasta kylät kuuluvat pääosin Iso-Röyhiöön,Luhalahteen, Sipsiöön ja Helteen kylään, mutta osa on myös alkuvaiheessa merkitty Juhtimäkeen.

    Sekä Vaho että Sisättö sijaitsevat Kyrösjärven itäisten rantakylien lähellä ja alueet olivat luonteeltaan rantakylien ulkopalstoja, joita kyettiin hyödyntämään taloista käsin niiden omalla työvoimalla.

    Kylien asuttaminen alkoi torpparilaitoksen synnyn myötä, kun myös verotalonpojat saivat vuonna 1743 oikeuden perustaa torppia mailleen ilman veroseuraamuksia tai että torppa olisi erotettu tiluksista kruunun omistukseen. Torppien perustaminen oli mahdollista jo ennen isojakoa, mutta vasta isojako avasi todelliset mahdollisuudet torppien perustamiselle. Käytännön esteenä torppien syntymiselle ennen isojakoa oli maiden yhteisomistus ja kyläkohtainen hallinta. Vaikka torppien perustaminen lainsäädännön puolesta jo olikin mahdollista, vasta isojako loi riittävät edellytykset torppien perustamiselle ja antoi mahdollisuuden uudenlaisen asutuksen syntymiselle.

    Sisätössä ja Vahossa talot ja torpat syntyivät rinnan samaan aikaan. Kyliä voi luonnehtia syntynsä puolesta torpparikyliksi, sillä alueella ei ole ainoatakaan kantataloksi luonnehdittavaa taloa. Uudisasutustilat syntyivät torppina kruununmaalle. Niistä tuli maaherran päätöksellä nopeasti uudistaloja. Alueelle perustettiin Kyrösjärven rantakylien talojen torppia, mutta torppia syntyi myös uudistaloihin.

    Metsien arvon noustessa suurten nälkävuosien jälkeen ryhtyivät puutavarayhtiöt hankkimaan itselleen maatiloja metsäseuduilta. Sisätön ja Vahon alueelta maatiloja ostivat A. Ahlström ja Kyröskosken tehdasyhtiö Hammaren & Co. A. Ahlström osti 1900-luvunalkuvuosina Leponiemen ja Vilpusniemen tilat. Hammaren & Co puolestaan osti Hihkiön ja Piikapään.

    Puutavarayhtiöiden maanhankinta vähensi viljelysmaata ja niinpä vuonna 1915 tuli voimaan laki, jolla puutavarayhtiöiden maanomistusoikeutta rajoitettiin. Yhtiöiden oli myytävä pois ostamiensa tilojen viljelysmaat ja niihin verrattuna kaksinkertainen ala metsää. Hammaren & Co myikin pois lähes kolmanneksen hankkimastaan maa-alasta.

    Viljelysmaata pyrittiin hankkimaan myös järvenlaskuilla. Eri puolilla Ikaalista tehtiin järven laskuja 1820-luvulta lähtien. Vahojokea ja Vahokoskeakin suunniteltiin perattavaksi tarkoituksena laskea Vahojärven pintaa vesijättömaiden saamiseksi. Tarkoitusta varten laadittiin vuosina 1893–1894 suunnitelma, jonka perusteella lupa laskemiseen myönnettiin 8.2.1895. Hanketta ei kuitenkaan toteutettu ja lupa raukesi¹. Pienempiä perkaustöitä kuitenkin tehtiin, joten aivan tuloksetta suunnitelma ei jäänyt.

    Tässä teoksessa käsitellään lähinnä Sisätön keskustaajamaa, joka syntyi Sisätön ja Kukkasniemen ympärille. Asuttuna alueena Sisätön nykyisen keskustaajaman synty ajoittuu 1750-luvun jälkipuoliskolle, jolloin perustettiin Sisättö. Sisättö näkyy

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1