Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Strategi är ett verb: en bok om beteende, strategirealisering och hur framgång kan föda nedgång
Strategi är ett verb: en bok om beteende, strategirealisering och hur framgång kan föda nedgång
Strategi är ett verb: en bok om beteende, strategirealisering och hur framgång kan föda nedgång
Ebook379 pages4 hours

Strategi är ett verb: en bok om beteende, strategirealisering och hur framgång kan föda nedgång

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Strategi är ett verb! Accelerera strategiarbetet och uppnå önskade resultat. Den här boken hjälper dig att förstå och påverka beteende i organisationer och är baserad i teori och praktik för strategi, beteendepsykologi, styrning och förändring.

För att realisera strategi är vi helt beroende av medarbetares beteende. För att uppnå resultat behöver ledare därför utveckla en förståelse för mänskligt beteende. "Strategi är ett verb", visar att tillämpning av kunskap om hur beteenden utvecklas så kan organisationer blir bättre på att kontinuerligt anpassa sig till en föränderliga marknader och bli framgångsrika över tid.

Boken är grundad i praktisk erfarenhet och akademisk forskning. Huvudbudskapet är att organisationer behöver lägga mindre tid på att planera och skicka ut instruktioner, och mer tid på att agera och ge feedback på positiva förändringar. Det är så vi lär oss, utvecklas och når högt uppsatta mål. Genom att fokusera på beteende, aktivitet, kan organisationer skapa en kultur där innovation och utveckling är en del av deras DNA, och där medarbetarna vill bidra till sin organisations framtid.
LanguageSvenska
Release dateFeb 28, 2023
ISBN9789152712795
Strategi är ett verb: en bok om beteende, strategirealisering och hur framgång kan föda nedgång
Author

Pontus Wadström

Pontus Wadström, oberoende rådgivare, utbildare och forskare har arbetat med strategi och förändring i drygt 20 år. Genom sitt arbete som konsult, strategichef och förändringsledare, i nästan alla typer av organisationer och branscher, och drygt tio år som forskare bidrar han med insikter som inte erbjuds någon annanstans. Han är affilierad forskare inom industriell ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och gästlärare i entreprenörskap och innovationsledning vid Uppsala universitet. Hans expertis är hur organisationer kan arbeta med strategi och förändring för att skapa framgång över tid i en föränderlig omvärld.

Related to Strategi är ett verb

Related ebooks

Reviews for Strategi är ett verb

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Strategi är ett verb - Pontus Wadström

    OMDÖMEN OM STRATEGI ÄR ETT VERB

    Alltför ofta försöker vi kontrollera den hyperaktiva affärsvärlden med stabila och passiva strategier, inskrivna i dokument och presentationsmaterial snarare än i hjärtan och sinnen. Pontus Wadströms utmärkta bok om aktiv, beteendemässigt engagerad strategi är ett välkommet motgift mot denna passivitet. Den erbjuder en glittrande inställning till att göra strategi till en levande sak som andas, utan att göra den till något krångligt och omfattande. Den beskriver framtiden för strategi för en alltmer komplicerad värld och kommer att vara ett kraftfullt verktyg för alla chefer som försöker utveckla smarta, enkla strategier.

    Dr. Alf Rehn, Professor och chef för Avdelningen för Teknologi och Innovation, Syddansk Universitet

    Den här boken har varit en stor inspirationskälla för vårt företags strategiarbete och lästes av hela vår ledningsgrupp. Det har hjälpt oss att avdramatisera och konkretisera konceptet strategi och tydligt visat hur långsiktiga mål uppnås genom att prioritera kortare mål och mer kontinuerligt driva och utveckla beteenden kopplat till sådana prioriteringar. Pontus bok kan varmt rekommenderas.

    Lars Bergh, Vice VD och CFO, Elgiganten Logistik

    I denna bok presenterar Wadström en verkligt avgörande koppling mellan strategi och beteendevetenskap samt skarpa och konkreta råd till alla oss som vill göra strategier levande i verksamheten. Den här boken är en Ahaupplevelse som direkt inspirerar till handling!

    Elisabeth Wahlström, Business Development Manager, Manpower Group Sverige

    Pontus beskriver, på ett verkligt lättillgängligt sätt, hur organisation kan arbeta för att realisera strategi i praktiken. Den här boken är enligt mig en av få managementböcker som verkligen kan göra skillnad i din organisation.

    Vice VD, INTEC, Peter Hjelmze

    Pontus Wadström presenterar en intelligent kombination av de vanligtvis åtskilda domänerna strategi och beteendepsykologi. Det är en guide till ett praktiskt tillvägagångssätt för hur du faktiskt förverkligar din strategi, uppnådd endast genom att fullständigt förstå och påverka organisationens beteende.

    Daniel Resh, Business Development Manager, Volvo Cars

    Jag hoppas att många kommer att läsa den här boken, den gör en så viktig poäng! Verkligen bra strategier kan formuleras perfekt och ändå vara ett totalt slöseri med tid eftersom det inte är klart hur det ska förverkligas av individerna i organisationen. Pontus Wadström har tydligt och trovärdigt fångat det väsentliga inom psykologi och ledning för att presentera hur strategi måste kopplas till beteenden om vi ska förbättra våra organisationer. Den här boken är därför lika relevant för VD, styrelsen och ledningsgruppen som för psykologen inom företagshälsovården eller alla som försöker utveckla en organisation och dess medlemmar. Pontus bakgrund från akademin och praktiken lyser igenom då han på ett enkelt, begripligt och teoretiskt underbyggt sätt presenterar organisationers utmaningar för strategiförverkligande, och hur man hanterar dem i verkligheten. Detta fångade mig som läsare.

    Carin Dannert, Founding Partner, Heartpace Söderberg & Partners

    I dagens turbulenta tid räcker det inte att hitta den rätta strategin, spetskompetens i strategiförverkligande är helt avgörande. Genom att introducera den beteendemässiga dimensionen av strategiarbete presenterar denna bok ett kraftfullt komplement till befintliga management- och strategiböcker. Wadströms egna praktiska erfarenheter från att leda förändringsprocesser i stora företag, i kombination med djupa insikter i relevant forskning, gör denna text till ett måste för människor som är intresserade av strategiarbete i organisationer.

    Dr. Matti Kaulio, Professor och tidigare chef för Institutionen för Industriell Ekonomi, Kungliga Tekniska Högskolan

    Denna verkligt användbara bok är ett måste för alla organisationer som vill skapa konkurrensfördelar och skapa värde för sina kunder. För att lyckas på dagens föränderliga och utmanande marknader hjälper boken dig att dra nytta av metoder som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Tydligt presenterat och rakt på sak i varje kapitel bildar Pontus Wadström ett system och recept för företags framgång på alla nivåer. Dina kunder, personal och kollegor kommer att tacka dig, och dina konkurrenter kommer att förundras över hur ni lyckades med det ni gjorde.

    Mattias Magnell, Leadership Development Manager, Skanska och ordförande för Svenska institutet för standarder (SIS) kommitté för Human Resource Management

    En inspirerande och tillgänglig one-stop-shop för de som vill driva förändring och som vill komma till platsen där framgångsrikt verkställande av strategier går bortom planer och mätvärden och istället är en plats för människocentrerad kontinuerlig utveckling av lärande, förändring och anpassning.

    Åsa Åberg , Head of Executive och Member Office, Plan International

    "Vetenskapliga metoder har varit enormt framgångsrika varhelst de har testats. Låt oss nu applicera dem på mänskliga angelägenheter.¹

    B F Skinner

    Till pappa, för hans omfattande kunskaper om principerna för mänskligt beteende och hans vilja att hjälpa mig tillämpa dem för att förstå världen.

    Innehållsförteckning

    Figurförteckning

    Om författaren

    Förord till den uppdaterade upplagan

    Författarens tack

    Prolog: Realisera strategi

    DEL ETT – EN TEORI OM ALLT

    1. Introduktion till Strategi är ett verb

    2. Ett gemensamt språk för strategi och beteende

    3. Beteende – den minsta gemensamma nämnaren Kaos, ordning, oordning och o-oordning

    Sammanfattning: En teori om allt

    DEL TVÅ – GODTYCKLIGHETEN ÄR ÖVER

    4. Gamla managementprinciper duger inte

    Regelstyrning och konsekvensstyrning

    Dagens villkor är inte desamma som gårdagens

    5. Organisationen, dess utveckling och brist på utveckling

    Kunskap och intellektuella resurser

    Medvetenhet om ett behov – första steget mot förändring

    Vad organisationer är

    Organisationers strategiutmaningar över tid

    Paradoxer i ledning och styrning av organisationer

    Organisatoriska metaforer

    6. Evidens och mätning

    Information, data och detaljeringsgrad

    Upplevelser och tolkning

    Tydlighet och instruktionsvärde

    Hjärnan och att tänka nytt

    Vad vi mäter

    Hur vi mäter

    Sammanfattning: Godtyckligheten är över

    DEL TRE – OVÄNTAD ENKELHET

    7. Beteende – grunden till allt

    Beteende och personlighet

    Beteenden, situationer och godtycklighet

    Att förstå beteende

    Resultat, prestation och beteende

    Beteende och mål

    Etiketter och egenskaper

    Övning ger färdighet

    Pinpointa beteenden

    8. Aktiverare – den tändande gnistan

    Olika typer av aktiverare

    Mål som aktiverare

    Mål på olika nivåer

    Medverkan i målformulering

    9. Konsekvenser – ingen feedback är också feedback

    Konsekvenser och det naturliga urvalet

    Inlärningspsykologiska konsekvenser

    Konsekvenser och feedback

    Förstärkning och bestraffning: morot och piska?

    Olika typer av förstärkare

    Individuell och kollektiv förstärkning

    Att analysera konsekvensers effekt

    Påverka beteendet genom konsekvenser

    Slumpmässighet som förstärkare: intermittent förstärkning

    Den positiva förstärkningens kraft: ’Det lilla extra’

    Etablerande omständigheter

    Styrkan i beteendeanalys

    Beteendeanalys och realisering av strategi

    Att göra beteendeanalys

    Förstärkta beteenden blir varaktiga

    Brist på förväntningar, kompetens, möjlighet eller förstärkning

    Sammanfattning: Oväntad enkelhet

    DEL FYRA – STRATEGI ÄR BETEENDEFÖRÄNDRING

    10. Strategi ur ett beteendeperspektiv

    Vad strategi är och inte är

    Olika sett att se på strategi

    Strategi, en strategi och beteendeorienterat strategiarbete

    Framväxande strategi och anpassning

    Att realisera strategi genom beteende

    11. Att realisera strategi är att förändra

    Revolutionära och evolutionära förändringar

    Självförstärkande beteende utgör ett hot

    Lärande är avgörande för att nå framtida mål

    12. Varaktiga konkurrensfördelar – störst, bäst, snabbast och vackrast?

    Strategi och prioriteringar

    Generiska strategier för konkurrenskraft

    Sammanfattning: Strategi är beteendeförändring

    DEL FEM – SMART SOM KONKURRENSFÖRDEL

    13. Från individuell insikt till kollektiv konkurrensfördel

    Information, intelligens, kunskap och kompetens

    Innovation och framgång över tid

    Förstärka det nya

    14. Smart – den ultimata konkurrensfördelen?

    Att utnyttja smart som konkurrensfördel

    Varför smart som konkurrensfördel är ovanligt

    Enhetlighet i beteendeorienterat strategiarbete

    15. Framtidens konkurrensfördelar

    Sammanfattning: Smart som konkurrensfördel

    Inspiration och fortsatt läsning

    Figurförteckning

    Figur 5.1 Organisationernas utveckling över tid

    Figur 7.1 Beteendes kontext

    Figur 8.1 Mål-medelhierarkier

    Figur 9.1 Balans mellan aktiverare och konsekvenser i organisationer

    Figur 9.2 Fyra förutsättningar för beteendeförändring

    Figur 10.1 Strategis fem dimensioner

    Figur 10.2 Strateginivåer och relaterade förändringar

    Figur 10.3 Strategiska tankeskolor

    Figur 12.1 Normalfördelningskurva på en marknad

    Figur 12.2 Erfarenhetskurvan

    Figur 12.3 Renodlad funktion–renodlad estetik kontinuum

    Om författaren

    Pontus Wadström arbetar som oberoende rådgivare, föreläsare och forskare. Han har tidigare arbetat som strategi- och managementkonsult och som ansvarig för strategi-, affärsutvecklings- och förändringsfrågor i olika organisationer. Vid sidan av sin praktiska verksamhet är han affilierad forskare vid Industriell ekonomi på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, där han disputerade inom strategi. Han är också gästlärare i innovationsledning på Uppsala universitet. Hans grundutbildning består av en MBA samt examina inom företagsekonomi och beteendevetenskap.

    Pontus kunskap bygger på praktisk erfarenhet från över 200 organisationer inom de flesta branscher samt djup teoretisk kunskap från olika forskningsdomäner som vanligtvis inte förknippas med varandra (exempelvis strategi och psykologi).

    Hans expertis, i praktik och akademi, är hur organisationer arbetar med strategi praktiskt för att bli bättre på att anpassa sig, förändra sig och bli framgångsrika över tid. Hans arbete har publicerats i akademiska tidskrifter exempelvis Journal of Strategy and Management och Journal of Business Strategy samt i böcker exempelvis Förändring i huvudet på en strateg och Strategi: arenor, affärer, arbetssätt, ansvar, avsikter.

    Förord till den uppdaterade upplagan

    När jag skrev första upplagan av den här boken hade jag precis sett en dokumentär om en av mina favoritgrupper inom hiphop, A Tribe Called Quest. I dokumentären bär en av gruppmedlemmarna, Phife, en T-shirt med texten, Peace is a verb (Fred är ett verb). Jag gillade dubbeltydigheten i budskapet. Grammatiskt sett är ordet fred ett substantiv.

    Jag gillade också hur vi kan tolka själva budskapet. Min tolkning då – som nu – är att om vi ska få fred räcker det inte med vackra ord och högtflygande planer. Det känns dessvärre mer aktuellt än på länge. För att vi ska få fred måste vi agera.

    Jag höll på att färdigställa den här boken och slogs direkt av meddelandets likhet med den bärande idén bakom boken. Precis som fred är ett verb, är strategi ett verb. Vi kommer inte att uppnå några mål om vi förhåller oss passiva. Vi måste agera. Inga strategier kommer att ge något resultat utan att människor ’beter sig’. Och eftersom strategi handlar om exakt detta – att besluta vart du vill ta dig och sedan se till att du hamnar där – innebär det att strategi i sin renaste betydelse handlar om beteende.

    Trots att nästan 10 år har gått sedan första upplagan av den här boken gavs ut, så känns budskapet ännu mer aktuellt idag.

    I många fall missar organisationer ett antal aspekter som forskningen entydigt menar krävs för att skapa en framgångsrik organisation. När vi talar om strategi finns det en mängd ord och uttryck som vi rör oss med utan att känna till vad de egentligen betyder: strategiplan, execution och annat. Vad betyder det egentligen? För mig är det inte tydligt. Min strategikarta har fortfarande en hel del vita fläckar. De flesta vita fläckarna är relaterade till något vi kan kalla strategirealisering: se till att strategi blir mer handling, mindre trams. Den här boken är ett försök att fylla i några av dessa vita fläckar.

    Lite mer precist är det min ambition att ge en beskrivning av strategi och dess förhållande till prestation och förändring, och förklara hur vi kan arbeta med strategi för att se till att beteenden leder till konkurrensfördelar och framgång över tid. Och jag vill göra det på ett sätt som är så konkret som möjligt. Därför kommer jag att använda ett språk hämtat från beteende- och inlärningspsykologin.

    Eftersom boken handlar om strategi, prestation, förändring och inlärningspsykologi behöver vi lära oss mer om dessa områden och hur de hänger ihop. Vad är inlärningspsykologi och hur kan det påverka strategi och prestation? På vilket sätt och varför lär vi nya beteenden och vad hindrar inlärning av nya beteenden? Om strategi ska hjälpa organisationer i en ständigt föränderlig värld behöver organisationernas strategi innebära förändring. Hur åstadkommer vi det? Och hur förändrar vi beteenden så att de ligger i linje med strategin eller, ännu hellre, driver på strategin?

    Att skapa en i sann mening högpresterande organisation kräver systematiskt arbete där strategi och förändring byggs samman. Nytänkande, anpassning och lärande måste införlivas så djupt i organisationens kärna att de blir lika naturliga inslag som exempelvis försäljning eller produktion.

    Enligt Jack Welch, före detta vd för General Electrics och en av 1900-talets mest legendariska ledare (på gott och ont), är en organisations förmåga att snabbt lära och omvandla dessa lärdomar till handling den avgörande konkurrensfördelen.²

    Detta sammanfattar väl vad jag vill förmedla med denna bok, men jag vill också förklara hur vi kan göra detta i praktiken.

    Det är min önskan att boken bidrar med kunskap som gör att fler medarbetare kommer att fokusera på att skapa framgångsrika organisationer genom att tillämpa principer hämtade från beteende- och inlärningspsykologin när det gäller strategi, styrning och förändring. Jag hoppas att boken kan kunna ge alla typer av ledare verktyg som hjälper dem att fokusera på beteenden och förändringar som förbättrar deras verksamheter.

    Den här boken är därför skriven till de läsare som ifrågasätter effektiviteten av strategi- och managementplattityder och som vill förstärka beteenden som leder till lärande, utveckling, faktiska resultat och framgång över tid.

    Om du har en ledande position i en organisation, om du är konsult som jobbar med strategi, prestation, styrning eller förändring, om du är VD, projektledare, utvecklingsledare, Business Controller, HR-chef, ekonomidirektör eller har egentligen vilken ledande roll som helst och på allvar vill skapa en organisation som presterar i tider av förändring – då är den här boken skriven för dig.

    *// PW. 2023 -01 -19

    Författarens tack

    Någon har sagt att du måste ha kunskaper som täcker en hel bordsskiva för att kunna hålla en utbildning om någonting som ryms på ett papper. Enligt samma logik krävs det många bordsskivor för att skriva en bok. Under skrivprocessen av denna bok samlade jag stoff från artiklar, böcker, samtal med kollegor och kunder, strukturerade intervjuer i samband med forskningsprojekt, föreläsningar och seminarier i anslutning till konferenser, rapporter och mitt eget klotter genom åren. Det enda jag med säkerhet kan säga är att denna bok är en skapelse av fler än mig.

    Denna bok skulle aldrig kommit till stånd om det inte varit för de personer som bidragit på en rad olika sätt.

    Först och främst vill jag tacka min pappa. Han är den mest belästa person jag känner när det handlar om tillämpad beteendeanalys och har i princip lärt mig allt jag vet om ämnet. Om jag inte hade tränats i principerna för inlärningspsykologi från barndomen och om jag inte hade haft tillgång till hans kunskaper och hans engagemang hade jag aldrig kommit att betrakta strategi och ledning – eller världen – på det sätt jag gör idag.

    För det andra vill jag tacka, min fru Karin. Att du står ut med mitt ändlösa babblande är beundransvärt. Din förmåga att uppfatta att jag behöver balansera mina argument när jag hänger mig åt dogmatism är fantastisk. Perspektiv är värt oändligt.

    För det tredje vill jag tacka min mamma som har hjälpt mig med förenklingens svåra konst när jag har snärjt in mig i långa, vindlande förklaringar. Din skicklighet att förklara svåra resonemang på ett enkelt sätt är beundransvärd.

    Sedan vill jag tacka min gode vän Jan Lindvall på Uppsala universitet. Han är sinnebilden för en beläst och vis person och turligt nog är vi båda intresserade av hur organisationer fungerar. Att prata med Jan är alltid ett sant nöje.

    Ytterligare en som jag är skyldig ett stort tack är min gamla lärare från min masterutbildning i strategi, Per Åman på Handelshögskolan i Stockholm. Ära den som äras bör: Per utvecklade ramverket för störst, bäst, snabbast och vackrast och undervisade mig i det för ungefär 20 år sedan.

    Till sist vill jag, även om jag hänvisar flitigt till dem i boken, nämna tre verkligt stora tänkare under vår tid som förtjänar ett särskilt omnämnande. Den här boken hade aldrig skrivits om jag inte hade kommit i kontakt med B F Skinners, Herbert Simons och Henry Mintzbergs verk.

    Prolog: Realisera strategi

    Hur kan vi garantera framgång i morgon samtidigt som vi levererar idag? Omvärlden förändrar ständigt förutsättningarna för organisationer att verka. Historiskt sett har det varit nog att fokusera på stordriftsfördelar, skräddarsytt, satsa på innovation eller bygga ett starkt varumärke – utveckla konkurrensfördelar genom att vara störst, bäst, snabbast eller vackrast. Fokus har gett konkurrenskraft och framgång.

    Men den stora utmaningen sedan en tid tillbaka är inte bara fokus. Vi måste också förändra tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt samtidigt som vi klarar oss genom dagen. Denna utmaning har på ett accentuerats genom finanskrisen 2008 och COVID-19-pandemin under tidigt 2020-tal. Stora och snabba förändringar kräver samtidigt ett tydligt fokus. Det är här som strategi kommer in i bilden. Strategi idag måste handla mer om att förändra sig och mindre om att analysera och planera.

    Organisationer behöver sluta se strategiarbete som någonting den högsta ledningen ägnar sig åt. Strategi och förändring är tätt sammanflätade och båda måste genomsyra hela företaget. En bra strategi, är en strategi som realiseras. Det är realiserandet som avgör konkurrenskraft och framgång, inte planeringen. Genom att medarbetare på flera olika nivåer och inom olika funktioner i strategiarbetet, är det enklare att sätta upp mål och strategi som fler förstår och ställer sig bakom. Det ökar sannolikheten att de förverkligas.

    Organisationer består av människor. Allt värde som skapas i en organisation skapas av medarbetarna, genom deras beteenden. Tider förändras. Marknader förändras. Människors beteende förändras i varje nytt sammanhang. Men de lagar som styr mänskligt beteende är konstanta. Vi utgår från beteenden som har fungerat tidigare.

    En organisations styrka att upprepa en tidigare framgång blir på så sätt också en svaghet. Dagens sanningar riskerar att fort bli morgondagens. För att kunna skapa ett innovativt klimat som löpande bidrar till förändring måste organisationer ifrågasätta branschens och organisationens vedertagna sanningar. Är de verkligen sanna?

    Realisering skapas av beteenden. Återkoppling är det som driver beteenden. Genom att fokusera på beteenden och på att förstärka positiva beteenden som ger verkliga resultat, är det möjligt att skapa en organisation där medarbetarna presterar för att de vill det – inte för att de måste.

    Utebliven återkoppling är också en form av återkoppling. Det är alltför vanligt att vi inom organisationer omedvetet försvagar rätt beteenden. Hör du inget är allt OK, är en vanligt förekommande attityd som lätt leder till en bestraffningskultur, och med den, sämre prestation.

    Min erfarenhet från hundratals organisationer är att organisationer lägger ner långt mer tid på planering och på att skicka ut signaler till organisationen om vad som ska göras, än vad de gör på uppföljning, analyser av orsaker, feedback till organisationen och anpassningar. Enligt omfattande beteendeforskning, bör den balans som krävs för att påverka beteendet vara omvänd:³ mer tid på återkoppling. Genom att ägna mer tid på uppföljning, lärande och feedback kan vi skapa organisationer som blir mer anpassningsbara till omvärlden och som når bättre resultat över tid.

    För att bli framgångsrika (just över tid) behöver organisationer fokusera på att lära sig nya beteenden löpande. Om världen förändras, måste organisationer förändras för att förbli relevanta. Genom att överlämna delar av ansvaret för utveckling av organisationen till medarbetarna skapar vi en vilja hos dem att bidra till sin organisations framtid. Uppmuntra medarbetarna att ställa frågor, testa nya idéer och ta vissa risker, ge dem möjlighet att ägna ett antal av sina arbetstimmar åt projekt inom andra delar av organisationen och skapa arbetsmetoder för att systematiskt utveckla nya idéer.

    Det är så vi skapar en organisation som drar nytta av potentialen hos samtliga och samtidigt ökar chanserna att identifiera nya affärsmöjligheter och bli framgångsrik på lång sikt. Nu reder vi ut hur vi kan göra det.

    DEL ETT

    En teori om allt

    Varje sanning har en relation till någon annan. Och vi borde försöka att skriva ned alla fakta om vår kunskap för att kunna se dem i deras olika skikt. Detta gör vi när vi sätter in dem i ett system. För att göra detta på ett försvarbart sätt måste vi börja med att göra analys och i slutändan göra syntes.

    William Flemming

    För att förstå strategi och förändring ur ett beteendeperspektiv behöver vi skaffa oss en gemensam förståelse av vissa begrepp och lägga grunden till en kunskap om hur människor fungerar.

    I denna del kommer vi att diskutera följande frågeställningar:

    Vad är beteendeorienterat strategiarbete?

    På vilka grundantaganden vilar beteendeorienterat strategiarbete?

    Hur kan vi betrakta beteendevetenskapen som en viktig del i organisationer ledningsarbete?

    Vad menas med en teori om allt i det här sammanhanget?

    1. Introduktion till Strategi är ett verb

    Ett citat som ofta tillskrivs Charles Darwin handlar om att de som anpassar sig bäst till sin omgivning är de som överlever. Det lyder: Det är inte de starkaste inom en art som överlever, inte heller de intelligentaste. Det är de som bäst kan anpassa sig till förändringar. Även om detta på ett utmärkt sätt sammanfattar Darwins idéer om evolutionen⁵ har han aldrig sagt detta. Det är en amerikansk managementprofessor vid namn Leon C Megginson som allegoriskt yttrat dessa ord när han höll ett tal på Louisiana State University 1953. Den främsta orsaken till att han använde sig av det naturliga urvalet som exempel var sannolikt att han ansåg att förändring var en naturlag som individer, organisationer och samhällen måste anpassa sig till för att inte gå under.

    Hur blir organisationer framgångsrika på kort och lång sikt? Hur kan organisationer skaffa sig konkurrensfördelar? Vilka principer kan organisationer tillämpa för att i ökad grad uppnå sina mål? Hur kan en organisation garantera att alla verkligt goda och livskraftiga idéer som föds, verkligen genomförs? Hur bör organisationer utveckla och realisera strategier för att uppnå sina mål? Hur blir organisationer framgångsrika? Genom att satsa på: storlek – störst, skräddarsydda unika kundlösningar – bäst, temporära monopol – snabbast eller utvecklande av ett starkt varumärke – vackrast? Hur blir organisationer framgångsrik genom att hela tiden lära sig att förbättra och anpassa sig – smartast?

    Sanningen är att nästan alla våra organisationer kan fungera bättre om vi tar strategi lite mer på allvar. Strategi handlar om mycket mer än att bara formulera en plan. Det handlar först och främst om att realisera en idé eller en ambition. Alltför många företag klarar inte av att utnyttja sin fulla potential. De utnyttjar inte sina resurser på ett optimalt sätt. De flesta organisationer har potential att kunna fungera bättre, tjäna mer pengar, få nöjdare kunder, bättre kvalitet, mindre klimatavtryck och mer tillfredsställda medarbetare. De har också potential att kunna anpassa sig snabbare och de skulle kunna bli smartare.

    Genom att tillämpa principer från inlärningspsykologin på strategi, kan organisationer bli bättre på att nå sina mål och förverkliga sina syften – realisera strategi. Uttrycker vi detta kort och koncist låter det knappast som något nytt. Det handlar om att växla fokus i strategiarbetet från att prata om hur någonting borde göras till att verkligen göra det, att lära sig av detta, genomföra förändringar och hitta bättre vägar framåt. Men det är lättare sagt än gjort.

    Hjärnan har ett antal funktioner som har utvecklats under människans evolution, som gör det svårt att leda organisationer med hjälp av vanliga, etablerade modeller som lärs ut på exempelvis handelshögskolor och som många utgår från när de leder en organisation.

    Människans överlevnadsinstinkt gör oss benägna att fastna i gamla hjulspår. Det är inbyggt i vårt DNA. Orbital cortex – skrämselhjärnan – varnar oss hela tiden för potentiella faror. Detta har varit till nytta för mänskligheten på alla stadier under det vi kallar evolutionen. Men farorna var lättare att uppfatta och förutsäga under människans tidiga utveckling – såsom farliga djur eller en kommande kall vinter.

    I en ständigt föränderlig värld och med en marknad som blir svårare och svårare att förutsäga, innebär invanda sätt att tänka och arbeta problem för organisationer som vill ligga i framkant. För att undvika att fastna i gamla hjulspår behöver de lära sig att utveckla sin egen framtid samtidigt som de levererar på dagens marknad. Organisationer behöver ifrågasätta de existerande strukturerna och idéerna oftare, mer regelbundet och mer systematiskt. Detta kräver både mod och kompetens.

    Det finns mer än 100 års forskningsresultat om vad som påverkar mänskligt beteende och hur människor lär sig.⁶ All denna kunskap kan hjälpa organisationer att bli bättre på att anpassa sig och utvecklas. Det finns ofta en brist på förståelse av de principer som styr mänskligt beteende inom organisationer. Detta innebär att de som förstår och tillämpar dem har goda chanser att skaffa sig en framskjuten position på marknaden i framtiden.

    Det finns olika sätt att skapa hållbara och högpresterande organisationer. Alla organisationer kan prestera bättre, uppnå sina mål och nå sin fulla potential – oavsett om det handlar om att skapa en bättre kapitalbas genom att öka avkastningen på investerat kapital, minska olycksfrekvensen på arbetsplatserna, bygga ett starkare varumärke, skapa en mer innovativ produktutvecklingsprocess eller att ge bättre eller mer rättssäker service till samma kostnad.

    Förutom dessa möjligheter kan en organisations sätt att arbeta med strategi bli en varaktig konkurrensfördel i sig. Ett bra sätt att starta en sådan resa är att bli mer beteendeorienterad.

    2. Ett gemensamt språk för strategi och beteende

    Med hjälp av strategi kan vi staka ut en riktning vi tror på. Men en strategi kan inte skrivas i sten utan måste anpassas efter omvärlden. Omvärlden förändras, samhällen och tekniker förändras, branscher blomstrar och dör ut, och kunder kräver bättre produkter och tjänster. Det här innebär att strategin och organisationen måste förändras i takt med den utveckling som sker i omvärlden. Förändring är nödvändig om vi med säkerhet ska kunna fortleva. Medarbetarnas beteenden är det som genererar resultat inom en organisation. För att kunna realisera en strategi

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1