Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Siberian Husky (Polarhund)
Siberian Husky (Polarhund)
Siberian Husky (Polarhund)
Ebook219 pages3 hours

Siberian Husky (Polarhund)

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Husky: En varg framför släden?

 

Husky är en mycket speciell hundras, eftersom den har en stark likhet med sin förfader, vargen. Hur ofta har inte en Husky förväxlats med en varg på avstånd ... och sedan de vackra, ofta blå ögonen ... helt enkelt att bli förälskad i.

 

Men det är inte bara detta faktum som gör denna ras så populär, utan även dess natur och det extremt mångsidiga syftet är extremt intressant för dess ägare. Det är dock just därför Husky-hunden behöver mycket uppmärksamhet och tid från ägarens sida, eftersom han vill springa, springa, springa och dra, dra, dra, dra för allt han är värd.

 

Innehållet i boken är:

  • Hundraserna Husky och Siberian Husky.
  • Uppfostran och socialisering av en Husky
  • Hälsa och näring
  • Skötsel av Husky
  • Karaktär, utbildning och mycket mer
  • Många illustrationer


I den här guiden får du veta allt du kan förvänta dig när du tar in en Husky i ditt hem. Här finns allt du behöver veta om denna ras. Du kommer att få en detaljerad beskrivning av rasen, och inte bara Siberian Husky, eftersom det finns andra raser som tillhör Husky-familjen. Du får också information om dessa hundar.

 

I slutet av den här guiden borde beslutet att skaffa en Husky vara lättare för dig. Det kan också hända att en Husky inte passar in i din familj och att det är bättre att välja en annan hundras. Denna slädhund passar inte alla och om du är tveksam bör du avstå från att skaffa en Husky, eftersom han förtjänar att leva ett artanpassat liv, vilket du måste erbjuda honom.

 

Ha så kul med läsningen.

LanguageSvenska
PublisherFinn Olsson
Release dateOct 26, 2022
ISBN9798215306284
Siberian Husky (Polarhund)

Read more from Finn Olsson

Related to Siberian Husky (Polarhund)

Related ebooks

Related categories

Reviews for Siberian Husky (Polarhund)

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Siberian Husky (Polarhund) - Finn Olsson

    Siberian Husky (Polarhund)

    Näring, uppfostran, karaktär, träning och mycket mer om Siberian Husky.

    ––––––––

    Finn Olsson

    Innehåll

    Introduktion till

    En robust slädhund

    Ursprung och historia

    Porträtt av rasen

    Yttre utseende

    Karaktärsdrag

    Andra Husky raser

    Förvärv och acklimatisering

    Var kan man köpa en Husky?

    VDH och FCI - vad är det?

    Utrustning för Husky

    De första dagarna i det nya hemmet

    Utbildning och träning av huskies

    Stubbning

    Att lära sig grundläggande kommandon

    Hantering av koppel

    Hundskola - ja eller nej?

    Positiv förstärkning

    Sysselsättning

    Problem inom utbildningen

    Husky kost

    Torr eller våt mat?

    Vegetarisk och vegansk kost

    BARFing - fördelar och nackdelar

    Rätt sätt att hantera godis

    Husky vård och hälsa

    Skötsel av pälsen

    Skötsel av tassarna

    Öronvård

    Rastypiska sjukdomar

    Nödvändiga och rekommenderade vaccinationer

    Den grundläggande immuniseringen

    Hur fungerar vaccinationer?

    Biverkningar

    Obligatoriska vaccinationer

    Valfria vaccinationer

    Avslutande ord

    Källor

    Introduktion till

    När du tänker på huskies har du förmodligen stora snölandskap i djupaste Skandinavien framför ögonen. Hundarna vilar bredvid släden och du värmer dig vid lägerelden medan norrskenet dansar över dig. Vilken romantisk idé ...

    Husky är en så underbar hund som fascinerar med sin likhet med en varg. Rasens ofta blå ögon fascinerar alla hundälskare.

    Men huskies är inte bara användbara framför en släde, de kan också vara utmärkta familjehundar - förutsatt att huskies hålls på ett artanpassat sätt. Detta kan ibland vara lite problematiskt i vardagen i landet och en Husky är definitivt ingen nybörjarhund. Han behöver mycket uppmärksamhet och en meningsfull sysselsättning.

    Visste du att det finns åtta olika typer av huskyhundar? I de kommande kapitlen i den här guiden får du veta allt du behöver veta om den här rasen. Alla typer kommer att presenteras här, men fokus kommer att ligga på den välkända rasen Siberian husky.

    En robust slädhund

    Den egentliga rasen Siberian Husky är fortfarande relativt ung, men den är starkt kopplad till en speciell händelse som ägde rum i Alaska och som fortfarande firas i dag med en slädhundstävling. Till och med ett minnesmärke har uppförts: En staty av en husky står i Central Park i New York. Mer om detta i nästa kapitel.

    Ursprung och historia

    Huskyn har gjort livet mycket lättare för människorna i polcirkeln. Han drog tunga laster med en släde genom den djupa snön och hjälpte folket att jaga mat. Tack vare sitt utmärkta lokalsinne hittade huskisen alltid tillbaka till sin hemby. Byn bevakades av huskies, så isbjörnsangrepp var sällsynta. Annars var de dock alltid vänliga, även mot främlingar. Vid extrem kyla fungerade de till och med som värmare för de människor som bodde där; de mysde i tältet tillsammans med sin tvåbenta familj.

    Siberian Husky var en oumbärlig följeslagare för eskimåfolket. De tillhandahöll det enda transportmedlet på den tiden: hundspann. Endast på detta sätt kunde varor, handelsvaror och jaktbyten föras till andra byar för att bedriva handel. Därför fick också huskies en särskilt god behandling.

    Redan då föddes människor upp med de fyrbenta vännerna. En del av Koryak- och Jukagirfolket försörjde sig genom att föda upp och handla med huskies. Det var inte ovanligt att dräktiga tikar användes framför släden tills valparna föddes. Tyvärr hade de unga hundarna inte heller någon lång barndom, eftersom de redan vid sex månaders ålder blev vana vid släden. Vanligtvis användes mamman som ledarhund för att se till att laget presterade bra. Så mycket om huskiernas ursprung och liv i gamla tider ...

    Historien om vår tids huskies började i Alaska: Här användes alaskan husky som slädhund, precis som sin sibiriska motsvarighet, men han var och är mycket starkare och större. Det måste ha varit runt 1910 som en sibirisk pälshandlare deltog i en slädhundstävling i Alaska med sina mycket smalare och mindre Siberian Huskies. Han fick knappt en chans med sina små hundar och blev hånad av lokalbefolkningen.

    Bild 1: Hundkapplöpning

    Men alla hade fel, för de sibiriska slädhundarna vann många tävlingar och överglänste de lokala huskies. Så det hände att en norsk medborgare vid namn Leonhard Seppala körde några lopp med dessa hundar och vann. Den numera mycket berömde norrmannen Ronald Ammundsen blev medveten om detta och sökte efter huskies till sin expedition till Nordpolen. Tyvärr var han tvungen att ge upp djuren på grund av första världskrigets utbrott, och Leonard Seppala tog tillfället i akt och byggde upp ett avelsprogram för dessa hundar, som snart blev framgångsrikt.

    Seppala kunde sälja vinnande hundar med vinst och dessa gav i sin tur upphov till olika linjer som Monadnock, Foxstand och Cold River samt Chinook.

    Men det verkliga genombrottet för huskies kom i samband med följande händelse:

    År 1925 drabbades den nordamerikanska staden Nome av en allvarlig difterieepidemi. Sjukdomen bröt ut mitt i vintern och ingen kom till denna avlägsna plats för att hjälpa till eller ta med sig medicin. Ett stort antal invånare dog vid den tiden.

    När samma norrman, Leonhard Seppala, som redan hade en utmärkt uppfödning av huskies, hörde talas om detta, samlade han några slädhundsförare, även kallade mushers, runt sig för att täcka den långa sträckan till Nome med de sibiriska hundarna och slädarna. De kämpade sig över 1 000 kilometer genom snö och kyla för att föra ut de livräddande medicinerna till den sjuka stadsbefolkningen. Till slut lyckades de och många invånare kunde räddas. Det är därför minnesmärket uppfördes i New York och varför ett årligt slädhundstävling till Nome äger rum för att fira denna händelse.

    Men det var denna händelse som gjorde Husky riktigt känd. Det var så det till slut blev så att olika grenar avlades. Lokalbefolkningen föredrog en hund som var tillräckligt stark och uthållig för att klara av långa sträckor, och slädhundförarna, som ville tävla med sina hundar på fritiden, behövde ganska snabba fyrbenta hundar. 1932 antogs en rasstandard för Siberian Husky, som beskriver en arbetande slädhund enligt form för funktion, och endast denna är erkänd som en egen ras.

    Nu skulle dock Husky också vara närvarande för allmänheten, eftersom han blev alltmer populär bland befolkningen. Därför började man med avel på 1970-talet. Resultatet blev två avelslinjer. En Husky för utställningsändamål och en för arbete framför släden.

    Den tyska klubben för nordiska hundar, som har sitt säte i Tyskland, ansvarar för båda dessa avelslinjer. En annan klubb, Siberian Husky Club Deutschland, som grundades 1991, har endast ansvar för slädhundar för arbetsbruk. Båda hundklubbarna är anslutna till VDH och sätter ut flera hundra valpar på marknaden varje år, eftersom efterfrågan på dessa vackra hundar ständigt ökar.

    Under tiden erbjuds många blandade valpar, som troligen har huskys yttre utseende, men som ändå är betydligt billigare att köpa. Du bör vara mycket försiktig här, för det är inte ovanligt att en sådan blandras blir en problemhund. Huskies har en mycket speciell natur som i kombination med en annan ras kan leda till beteendeproblem som nervositet eller aggressivitet.

    Porträtt av rasen

    När du ser en Husky, närmare bestämt en Siberian Husky, kommer du förmodligen att tänka på alla tamhundars förfader: vargen. Husky är väldigt lik vargen och i mörkret kan du bli förvirrad. Den är faktiskt mycket nära besläktad med vargen, vilket en genetisk studie har visat, även om den har domesticerats av människan i över 10 000 år och använts som slädhund. Dessutom har det nästan inte förekommit någon korsning av vargen under denna tid.

    Denna ras är listad i FCI i grupp 5. Här hittar du Spitz och hundar av primitiv typ. Siberian Husky ingår i sektion 1, Nordiska slädhundar, utan arbetsprov. Enligt rasstandarden ska det vara en medelstor hund som är snabb och lättfotad. Den beskrivs som mycket duglig för sitt ursprungliga användningsområde, nämligen att dra last över långa sträckor.

    Yttre utseende

    Alla färger förekommer hos Siberian Husky och dessa är också tillåtna enligt rasstandarden. Oftast är pälsen dock svartvit eller gråvit. Den här vackra hunden har en tät underpäls med en pälsig överpäls. Dess konsistens skyddar huskyn från extrema väderförhållanden.

    Du förknippar förmodligen också de utmärkande blå ögonen med en Husky. Detta är dock en genetisk defekt och därför har inte alla Huskyhundar blå ögon. De är dock tillåtna i rasstandarden. Många hundar av den här rasen har bruna eller bärnstensfärgade ögon, ibland är bara ett öga blått, vilket naturligtvis är en mycket speciell egenskap. I Huskys hemland var blå ögon ganska oönskade, eftersom de försämrar synen i solen i polarområdet.

    En fullvuxen husky kan väga upp till 28 kg. Storleken är upp till 60 cm.

    Bild 2: Siberian husky

    Karaktärsdrag

    Det verkligt speciella med en husky är dess passion för att springa. Dessa hundar kan ta sig många kilometer om dagen samtidigt som de drar en släde bakom sig. Den här speciella atmosfären bör du lära känna under ett slädhundstävling, där du får uppleva huskiesens glada spänning, eftersom de knappt kan vänta på att få starta en sådan tävling. Detta arbete ger dem glädje och en husky behöver också ett sådant träningspass.

    En husky är inte en vakthund, men han skulle försvara sin flock (sin familj) om det var nödvändigt. Å andra sidan är han en extremt duktig jägare, så tänk på det när ni går ut på promenad tillsammans. Han har fortfarande mycket av sin förfader, vargen, i sig.

    Den här rasen är mycket intelligent och smart. Huskies observerar sin omgivning noga, även om du inte märker det själv. Det kan vara så att ett bra ögonblick är tajmat för att ta en bit av maten från din tallrik.

    Andra Husky raser

    Som redan nämnts finns det inte bara Siberian Husky, utan även flera andra typer av dessa slädhundar. Dessa kommer att presenteras kortfattat för dig här.

    Malamute

    Denna Husky-art har en ståtlig storlek på upp till 66 cm och är därmed större än Siberian Husky. Den kan väga upp till 45 kg. Denna ras har sitt ursprung i Alaska och är erkänd av FCI.

    Den har stora likheter med Siberian Husky, men blå ögon är inte önskvärda. Den konventionella Husky är uppfödd för att dra tunga slädar, men är mer inriktad på snabbhet.

    Malamuten har en mycket tät päls. Ytterpälsen är ganska kort i motsats till underpälsen.

    Eftersom han anses vara mycket tillgiven och vänlig, kan han också hållas mycket väl i en familj. Denna representant för sin art skulle dock också vilja ha en lämplig sysselsättning och träning.

    Chinook

    Denna typ av husky är ganska sällsynt. Den har sitt ursprung i parningar med konventionella lantbrukshundar och huskies i Amerika. Denna ras är inte erkänd av FCI.

    En chinook blir upp till 70 cm lång och väger 32 kg. Han har en vänlig natur, är ganska lugn i hanteringen och är inte aggressiv. Han har en sund misstro mot främlingar, så han kan också vara användbar som vakthund.

    Han trivs mycket bra med andra hundar. Chinook kan hållas bra som familjehund, eftersom den är mer lydig och inte lika envis som sin sibiriska motsvarighet.

    Labrador-Husky-Mix

    Denna ras antas ofta vara en blandning av en Husky och en Labrador Retriever. Namnet är dock vilseledande, eftersom det inte är så. Endast de fysiska egenskaperna hos en labrador är närvarande, vilket är anledningen till att rasen fick sitt namn.

    Labrador-Husky-blandningen kommer ursprungligen från Kanada och föddes en gång i tiden upp som släde- och jakthund där. Han har en stark rovdrift, vilket innebär att han gillar att jaga och fånga andra djur. Därför kan det vara svårt att leva tillsammans med andra husdjur.

    Den här rasen blir mellan 50 och 70 cm lång och kan väga upp till 45 kg. Trots sina jaktliga ambitioner kan Labrador Husky vara mycket familjevänlig. Den är ofta aggressiv mot främlingar.

    ––––––––

    Alaskan husky

    Alaskan Husky har en mycket stor likhet med Siberian Husky, så det är inte alltid lätt att skilja de två raserna åt, och den amerikanska är dessutom inte erkänd av FCI.

    Alaskan Husky var tänkt som en perfekt slädhund. Man antar att inhemska hundar avlades med Siberian Husky och att det är därför som denna stora likhet uppstod. Det är endast storleken som skiljer de två raserna åt: Alaskan Husky är lite större.

    Det finns dock andra skillnader: Alaskan är inte lika envis som sin ryska motsvarighet och är därför lättare att hantera och träna. Den har en extremt vänlig natur och är därför också bra att ha som familjehund. 

    Samoyed

    Samojeden är en distinkt ras och är erkänd av FCI. Dess ursprungliga livsmiljö ligger i Ryssland och den härstammar från hundar som hölls av det samojediska folket. Därav namnet på denna ras.

    Denna vackra hund blir upp till 60 cm lång och väger cirka 25 kg. Samojeden är alltså lite mindre än den vanliga huskyen, men fortfarande mycket populär som slädhund. Samojeden har en lång, vit päls. Den har enastående egenskaper, så att även extremt låga temperaturer inte kan skada den här hunden. Samojeden kännetecknas också av sin vänliga natur. Den är mycket lämplig som familjehund. Det sägs att den är särskilt lämplig för allergiker.

    Amerikansk eskimåhund

    Trots namnet kommer den här rasen inte från USA, utan från Tyskland. Förmodligen parades en tysk spitz med en Husky för att få fram denna ras.

    I Amerika var dock den amerikanska eskimåhunden mycket populär ... tills världskrigen började. Eftersom rasen har sitt ursprung i Tyskland var det knappast någon som ville ha en sådan hund. Därför döptes den helt enkelt om till American Eskimo Dog.

    Huskys egenskaper har behållits i denna ras, men de är mindre och har en lång och rent vit päls. En amerikansk eskimåhund blir upp till 30 centimeter lång och kan väga upp till 15 kilo.

    Alaskan Clover Wharf

    Denna mycket unga ras har sitt ursprung i Alaska. På 1970-talet hade en uppfödare en för liten Husky i sin ägo och var så fascinerad av honom att hon avlade honom med små nordiska Spitzhundar, eftersom hon ville ha en sällskapshund till de stora Huskyhundarna. Resultatet blev den extremt älskvärda rasen Alaskan Klee Kai. Namnet går tillbaka till den allra första hunden av denna ras. Hans namn var Klee Kai. Det betyder liten hund på inuitspråket.

    Klee Kai är mellan 33 cm och 43 cm lång och kan väga upp till 10-11 kg. På grund av sin ringa storlek kan den också hållas i mindre lägenheter, men även den här miniversionen av en husky behöver fortfarande mycket motion. Den ursprungliga jaktinstinkten har också bevarats. Därför bör den framtida ägaren av en sådan hund ha mycket erfarenhet.

    När Klee Kai hålls på ett artanpassat sätt är den en utmärkt familjehund.

    Förvärv och acklimatisering

    Om du funderar på att köpa en Husky uppstår många frågor i förväg.

    Den första frågan är förmodligen: "Var kan jag köpa en Husky och vad ska jag tänka på? Eftersom Husky är en mycket speciell hundras kan du också undra om du behöver några speciella tillbehör eller utrustning för honom. Vilka redskap bör du köpa innan Husky flyttar in hos dig?

    Och sedan, när den efterlängtade dagen kommer: hur kan du ordna flytten till din nya väns nya hem så att han inte behöver gå igenom alltför mycket separationssmärta från sin mamma och sina syskon?

    Så många frågor på en gång ... läs vidare så får du svaren.

    Var kan man köpa en Husky?

    Du bör köpa en Husky, men även alla andra hundraser, från en välrenommerad och erkänd uppfödare. Ett första gott tecken är om den kennel du har valt har VDH:s stämpel. Men det finns ännu fler punkter som du bör vara uppmärksam på.

    Numera ger det till exempel ett gott intryck om uppfödaren i

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1