Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Corona, ljuset i tunneln
Corona, ljuset i tunneln
Corona, ljuset i tunneln
Ebook347 pages2 hours

Corona, ljuset i tunneln

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Boken "Corona, ljuset i tunneln" beskriver läget i Finland under viruspandemins första vinter. Trots att vaccinationsprocessen har inletts ökar smittspridningen och landet stängs ner igen.

Hundra bloggtexter och dikter som publicerats på Facebook från slutet av november 2020 till mitten av mars 2021 återges i boken Corona, ljuset i tunneln.

Boken är den tredje i ordningen. Föregångarna är boken "Corona,dag för dag" om upplevelserna under mars-juli 2020 samt boken "Corona, den andra vågen" om upplevelserna under augusti-november 2020.
LanguageSvenska
Release dateSep 2, 2021
ISBN9789528092155
Corona, ljuset i tunneln
Author

Rita Lönnroth

Rita Lönnroth är en finlandssvenk kvinna bosatt i en kuststad i södra Finland. Till hennes fritidsintressen hör att skriva dikter och andra texter.

Related to Corona, ljuset i tunneln

Related ebooks

Reviews for Corona, ljuset i tunneln

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Corona, ljuset i tunneln - Rita Lönnroth

    Kapitel 1

    Blogg 1

    Det är med stor oro finländarna följer med spridningen av coronaviruset i landet i slutet av november 2020. Att döma av antalet personer som vårdas på sjukhus och det växande antalet döda per dygn närmar vi oss krisläget under våren. Antalet bekräftat smittade i sjukdomen covid-19 uppgår till närmare 25 000 och antalet döda till 400.

    Ansiktsmasker och avstånd i all ära, men viruset känner ingen respekt. Vart i all världen är vi på väg?

    Dagarna blir allt mörkare. Det regnar titt som tätt. Det känns som om vi var fångade i vårt lilla ide till hem, då vi undviker att träffa andra eller besöka olika ställen. Närbutiken är så gott som vårt enda tillhåll utanför hemmet. Där kan människor mötas fastän på några meters avstånd från varandra försedda med ansiktsskydd eller visir.

    Mitt i all overklighet, oro och ovisshet räknar vi dagarna till julhelgen och nyårsaftonen. Och till vaccinets ankomst. Hoppet om en bättre framtid håller oss uppe.

    Institutet för hälsa och välfärd, www. thl.fi 25.11.2020

    Hengitysteitse leviäviin vakaviin pneumokokki-, hemofilus- ja meningokokkitauteihin liittyvät bakteerilöydökset ovat vähentyneet COVID-19-pandemian aikana. Infektioiden vähenemistä selittävät eri maissa tehdyt koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ja suositukset ja sitä myötä vähentyneet sosiaaliset kontaktit.

    Institutet för hälsa och välfärd, www.thl.fi 25.11.2020

    Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu uusi päivitysversio torstaina 19. marraskuuta. Koronavilkku näyttää nyt myös altistumisilmoitusten määrän ja ajankohdat.

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 25.11.2020

    Av alla europeiska länder är det Finland som man helst vill befinna sig i i coronatider. Det slår nyhetsbyrån Bloomberg fast. Globalt sett är det bara fyra länder som klarar sig bättre: Nya Zeeland, Japan, Taiwan och Sydkorea. De andra länderna som kvalar in på topp tio-listan är Norge, Australien, Kina, Danmark och Vietnam.

    1.

    25.11.2020

    Vi är inte ännu där, men sakta närmar vi oss backkrönet och kan sedan blicka framåt mot en framtid som trots allt väntar oss. Nedfarten brukar gå snabbare hur tungt det än känns att klättra uppåt.

    För ett år sen planerade jag ingen blogg eller bok. Nu inleder jag bloggskriverierna för min tredje och förhoppningsvis sista coronabok.

    Till lust och leda lever vi alla med i århundradets största drama. Vi har inte bara fått en inträdesbiljett utan också en plats på första parkett. Några av oss kallas dessutom upp på scenen. Vi vet inte vem av oss och vi vet inte heller vilka roller som erbjuds, när djävulen kastar tärning med ödet.

    En teaterpjäs i sex akter: vår, sommar, höst, vinter, vår och sommar. Det är inte möjligt att smyga sig ut, ifall man tröttnar på föreställningen. Något som de flesta gärna gjort redan för länge sen.

    Jag tror att de förväntade, kraftiga applåderna i slutscenen inte kommer att bero på en entusiastisk publik som ivrigt hängt med i handlingen. När ridån går ner, är det snarare frågan om en skock lättade åskådare som fått nog av föreställningen och gläder sig över att den äntligen är över. Hurra för livet och oss!

    Jag behöver inte frysa,

    du har lovat mig din famn,

    på havets vilda vågor

    min farkost söker sig en hamn.

    Jag ville inte färdas ensam,

    när sommaren blir till höst,

    må tystnaden ge vika

    för din varma, glada röst.

    Tusen tankar skall vi dela

    om vad som var och vad som är,

    du förstår och orkar lyssna,

    jag är inte till besvär.

    Kan jag skratta, vara lycklig,

    finna ro och frid hos dig,

    mörkrets barn flyr undan ljuset,

    förstår du hur jag känner mig?

    Bland demoner har jag levt,

    krossad av en smärta djup,

    klättrat uppför branta slätter,

    vacklat på förtvivlans stup.

    Vill du tända hoppets låga

    på det ljus som slocknat ner

    och fylla mig med längtan

    efter allt värdefullt du ger?

    Jag behöver inte frysa,

    du har lovat mig din famn,

    på havets vilda vågor

    min farkost söker sig en hamn.

    Kapitel 2

    Blogg 2–11

    Itakt med att höstmörkret fyller upp en allt större del av dagen blir epidemiläget allvarligare. De leende ansiktena blir färre ute i vimlet. Och det beror inte enbart på vita ansiktsmasker som döljer insyn.

    Där våren 2020 övergår i en sommar fylld av värme, ljus och hopp, blir hösten en tid av fukt, kyla, mörker och förlorade illusioner. Inte heller vi högt utbildade finländare kan hantera smittspridningen. Vi är precis lika sårbara och beter oss lika irrationellt som alla andra folkslag.

    President Sauli Niinistö har bett oss ta en paus från vardagslivet i tre veckor. Myndigheter från A till Ö inför den ena restriktionen efter den andra, men coronaviruset fortsätter att sprida sig. Vi lyckas inte få ner det dagliga antalet på drygt 500 nya bekräftat smittade. Sjukhusen oroar sig för överbeläggning om några veckor, då verkningarna börjar synas. Intensiven är ingen trevlig plats att vistas på. Många sjuka ligger där i veckor, månader i kampen för sitt liv.

    Den lilla ljusglimten i det kompakta mörkret är nog tanken på att flera vacciner kommer att tas i bruk under våren 2021. Fastän det kommer att ta många månader att vaccinera 5,5 miljoner finländare, innebär allt fler vaccinerade en allt mindre risk för övriga att få smittan.

    – Planeringen av nästa sommars festivaler har inletts, rapporterar TV-nyheterna.

    Institutet för hälsa och välfärd, www. thl.fi 26.11.2020

    Oroväckande många nya coronavirusfall i alla sjukvårdsdistrikt – de flesta i huvudstadsregionen.

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 28.11.2020

    Ännu en studie stöder tesen att personer med blodgrupp 0 smittas i mindre grad än de med andra blodgrupper.

    Östnyland, www.ostnyland.fi 29.11.2020

    Nu har den första coronasmittan på ett av Borgå stads äldreboenden konstaterats. En boende på Äppelbackens servicecenter har smittats.

    Helsingin Sanomat, www.hs.fi 30.11.2020

    EU:n komissio on alustavasti tiedottanut, että kaksi koronavirusrokotetta on mahdollista saada jäsenmaille joulukuun aikana.

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 2.12.2020

    Regeringen gick ut med information om landets vaccinstrategi när förhandlingarna avslutats på onsdagskvällen. Först kommer vaccinet att erbjudas vårdpersonal, som kommer i kontakt med covidpatienter, och äldre och andra med underliggande sjukdomar som löper risk för allvarlig coronainfektion.

    Östnyland, www.ostnyland.fi 4.12.2020

    Självständighetsfirande på distans kan vara mycket stämningsfullt – konserter och gudstjänst streamas.

    Institutet för hälsa och välfärd, www. thl.fi 4.12.2020

    En fjärdedel av alla fall av coronavirussmitta har konstaterats hos personer som talar något annat språk än Finlands officiella språk (finska, svenska, samiska). Cirka åtta procent talar ett annat språk.

    Dagens Nyheter, www.dn.se 6.12.2020

    Ryssland satte på lördagen igång med att vaccinera prioriterade grupper mot covid-19. Projektet har fått stor uppmärksamhet, men i praktiken finns inte tillräckligt med doser för att vaccinera i stor skala. Putin talar om två miljoner doser, faktum är att det bara finns en halv miljon doser i lager.

    2.

    26.11.2020

    Nu befinner sig plötsligt hela Nyland i spridningsfasen – inte bara huvudstadsregionen. Lustigt hur läget förändras snabbt trots att antalet bekräftat smittade inte har ökat nämnvärt i Borgå, Sibbo och Lovisa under den senaste veckan (25.11.2020: Borgå 164, Helsingfors 7 094, Lovisa 65 och Sibbo 137 bekräftat smittade). Och så talas det om en tredje våg på våren. Den tredje vågen lär redan i slutet av november ha nått Sydkorea, där femte dagen i rad angetts fler än 300 fall.

    – Det blir allt tydligare att den tredje vågen av covid-19-utbrott är i full gång, säger hälsominister Park Neung-Hoo.

    I Sverige håller statsminister Stefan Löfven ett känsloladdat tal till nationen om coronaviruset i slutet av november. Över sextusen personer har dött i sjukdomen covid-19.

    – Ställ in. Boka av. Skjut upp! Vi måste visa vår sammanhållning och vårt ansvarstagande. Nu gör vi det här tillsammans. För Sverige.

    President Sauli Niinistö vädjar till finländarna att ta sitt ansvar, då coronaläget går mot det sämre.

    Jag undrar i mitt stilla sinne hur lilla jag kunde bidra till att göra världen till en tryggare plats. Vad har jag undvikit att syssla med sen mars 2020? Ingenting speciellt. Jag har fortsatt leva nästan som förut.

    - Restaurangkvällar eller nattcaféer. Check.

    - Större släkt- och vänträffar. Check.

    - Intima stunder med okända herrar som jag träffat på Tinder. Check.

    - Högljudda pratstunder med chauffören i bussen. Check.

    - Besök på konditionssalar, biografer eller simhallar. Check.

    - Strövtåg på större köpcentra. Check.

    .. Inte gått på dans på flera år, förutom korta besök i nattklubben på kryssningsfartyg.

    .. Inte deltagit i träffar med många personer.

    .. Vet inte ens hur Tinder fungerar.

    .. Åker buss två gånger per månad. Brukar dock hälsa och säga några ord till chauffören, ifall han inte tittar bort. Det liksom hör till att man meddelar hur långt man skall åka vid stämplingen av busskortet.

    .. Inte besökt konditionssalar, biografer eller simhallar.

    .. Har inte märkt att det skulle finnas större köpcentra i lilla Borgå.

    Den stora omställningen i mitt liv har nog varit att jobba hemma så gott som hela tiden istället för en till två dagar i veckan. Förstås besöker jag mer sällan affärer och träffar mina vänner helst på promenader utomhus. Det finns säkert många som har det betydligt jobbigare ställt och tvingats ändra sitt liv på ett radikalare sätt sedan coronan dök upp i våras.

    Hur tungt det än kan kännas att leva med pandemin, fler bestämmelser, rekommendationer och restriktioner från myndigheternas håll har endast obetydlig inverkan på vardagslivet. Vi gör ju redan vårt allt för att hindra coronaviruset att sprida sig.

    Bestämmelser och restriktioner

    i triljoner biljoner miljoner,

    staket på staket,

    ett propagandapaket,

    coronaviruset kan inte fångas i bur,

    människor stängas bakom en mur.

    Vem kan bestämma

    vem skall stanna hemma,

    alla blir trötta

    på fraserna nötta,

    coronaviruset lever och mår

    och allt fler smittan får.

    Marina i Sverige: Här börjar det nu bli väldigt ansträngt inom vården då personalen beordras in och jobba även om vårdarna är uttröttade och upplever att det inte är patientsäkert. Och de som är mitt i är inga robotar utan människor som också kan insjukna. Även många lärare är upprörda, rädda då de är tvungna att jobba som vanligt nära barn och ungdomar.

    Själv har jag förmånen som du att enbart jobba hemifrån. Min enhet har helt ställt om alla utbildningar till digitala. Det fungerar relativt bra. Men den sociala samvaron med kollegor är inte densamma. Det blir mycket ensamarbete. Ibland bjuder någon i mitt team in till en social kaffepaus via Teams. Det upplevs som positivt.

    Jag ställer mig också på kö för bok nummer två. Ta hand om dig. Det kommer en tid efter detta. Kram.

    Rita: Det låter jobbigt för er där borta! Vi måste alla försöka orka, men verkligen tufft för dem som riskerar sin egen hälsa och dessutom måste jobba extra mycket! Jag såg att prinsparet har fått smittan.

    Tack för beställningen! Sen när allt lugnar ner sig skall vi samlas och ge varandra en kram, när det igen är möjligt.

    Benita: Bäst att göra en barrikad runt om sig. Jag var till ett köpcentrum på söndag eftermiddag. Där träffade man inte många människor. Många butiker hade satt en lapp på luckan.

    3.

    27.11.2020

    I takt med att ljuset försvinner och regnmolnen täcker himlen allt oftare minskar ivern att bege sig ut efter arbetsdagens slut. Det känns svårt att tänka sig att man klarat av att färdas till och från jobbet i höstrusk och vinterkyla år efter år.

    – Nej, aldrig mer! De tre återstående åren före pensioneringen tänker jag distansjobba så mycket som möjligt om möjligt!

    Skogspromenader eller trädgårdssysslor lockar inte i den mörka värld vi lever. Det gäller att hitta på nya sätt att fördriva tiden speciellt som vi helst inte skall umgås ansikte mot ansikte eller loda omkring längs hyllorna i affärerna.

    En dag besluter jag att skrapa ner den slitna tapeten från väggarna i sovrummet. Ett projekt som jag har skjutit upp under flera somrar. Semestern tycks ju ofta flyga iväg. En annan dag inhandlar jag ingredienser till en sushimåltid. Jag kan ju inte gärna sitta fastnaglad vid datorskärmen från morgon till kväll.

    Sen gäller det att inhandla och paketera en mängd julklappar och skriva närmare tjugo julkort. Det börjar också bli dags för den första julglöggen med mandel och russin.

    En del hänger upp julbelysning i fönster och trädgårdar samt på balkonger redan i november. Jag brukar vara rätt sent ute och plocka fram den gröna plastjulgranen med tillbehör och andra juldekorationer först kvällen före julafton. Sen undrar man vart julen försvann så snabbt. Julen är egentligen frågan om några enstaka dagar: 24, 25 och 26 december!

    Nedräkningen har i alla fall börjat – mindre än en månad till julen. Fyra julkalendrar har införskaffats till tre små släktingbarn. Det verkar bli ett överloppsexemplar. Kanske det blir min tur att öppna egna luckor i år. Första gången på många år. Varför inte?

    Fotot är taget tisdagen den 24 november. Än blommar det i trädgården!

    Jag har sett din dröm bli sanning,

    hur du uppnått vad du vill.

    Jag vet att livet bjuder glädje,

    om viljan räcker till.

    Har du nya mål som skymtar

    borta vid horisontens rand?

    Vill du vandra ensam framåt

    eller räcka mig din hand?

    Jag har sett din dag bli solig,

    trots att molnen hopat sig.

    Det finns alltid nya chanser,

    ifall du öppnar dig.

    4.

    28.11.2020

    Med mindre sätter man glassen i halsen.

    – 618 nya bekräftat smittade! rapporterar Yle Nyheter.

    På fredagskvällen sitter jag på soffan framför TV:n och belönar mig själv med en salmiakglasstrut efter arbetsveckans slut. Jag passar samtidigt på att bläddra bland kanalerna. 618 nya fall – vad hände? Vi höll oss länge kring 300 nya coronafall per dag och nu plötsligt brakar det loss!

    Det verkar nästan som om finländarna hade gett upp. I takt med att informationsflödet basunerar ut: vi stänger, stänger, stänger – ni ska lyda, lyda, lyda och syndafloden vräker ner från himlen i höstrusket accelererar smittspridningen.

    Vid jämförelse av vårens och höstens siffror framhävs ofta att testningskapaciteten varit begränsad i början av pandemin. Mörkertalet var stort. Kanske det är bra att vi inte kände till verkligheten, för våren var tillräckligt jobbig som den var. Allt det okända och allt det stängda att vänja sig vid.

    Nu är vi mer erfarna och vet bättre vad det handlar om. Det gäller såväl viruspandemin som nedstängningen av samhället. Tyvärr har regeringens höststrategi testa-spåra-isolera-vårda spårat ur. Vi är tillbaka i utgångsläget i mars och behöver igen stänga ner Finland för att hindra coronaviruset att sprida sig okontrollerat.

    Denna gång står inte statsminister Sanna Marin med grepen i hand utan hon låter lägre myndigheter föra talan. Beredskapslagen skymtar dock i buskarna. Frågan är om inte de nya stränga bestämmelser som tas i bruk i städer och kommuner i Nyland i mångt och mycket är de samma som under våren.

    Men vi klarar oss. Vi kan söka stöd i amerikanskan Gloria Gaynors passionerade sång I will survive. En klassiker som sprider energistrålar djupt in i varje lyssnande själ.

    Jag tror inte jag kan skiljas

    från drömmen vi haft en gång.

    Jag tror inte jag kan glömma

    vår vackra vänskapssång.

    Den ljuder som tusen toner

    i det innersta av min själ.

    Du betydde så mycket för mig

    och kände mig otroligt väl.

    Vi byggde ett slott på stranden

    med tinnar och torn

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1