Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Corona, framtiden väntar
Corona, framtiden väntar
Corona, framtiden väntar
Ebook315 pages2 hours

Corona, framtiden väntar

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Boken "Corona, framtiden väntar" beskriver coronaläget i Finland under mars till juli 2021. Under våren råder undantagsförhållanden i landet för att antalet smittade ökar trots att allt flera finländare blir vaccinerade. Den snabba smittspridningen avtar när sommaren närmar sig.

Hundra bloggtexter och dikter som publicerats på Facebook återges i boken som är den sista i en serie av fyra coronaböcker. Tidigare har utgetts "Corona, dag för dag", "Corona, den andra vågen" och "Corona, ljuset i tunneln".
LanguageSvenska
Release dateDec 8, 2021
ISBN9789528099451
Corona, framtiden väntar
Author

Rita Lönnroth

Rita Lönnroth är en finlandssvenk kvinna bosatt i en kuststad i södra Finland. Till hennes fritidsintressen hör att skriva dikter och andra texter.

Related to Corona, framtiden väntar

Related ebooks

Reviews for Corona, framtiden väntar

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Corona, framtiden väntar - Rita Lönnroth

    Kapitel 1

    Blogg 1

    Vi går mot våren i ett virusdrabbat samhälle. Trots att antalet vaccinerade finländare ökar dag för dag, fortsätter coronaviruset att spridas allt snabbare. Toppvärdet åttahundra nya bekräftat smittade per dygn uppnås. De nya virusvarianterna har visat sig smitta lika lätt som obemärkt. Nu talas inte längre om femton minuters kontakter. Det räcker med att vistas nära nedsmittade personer i några minuter för att själv riskera insjukna i sjukdomen covid-19. Ansiktsskydd är till föga hjälp mot de virusmoln som omaskerade personer sprider omkring sig, då de nyser och hostar.

    Coronaviruspandemin fortsätter sitt segertåg över världen. Den 17 mars 2021 anger Världshälsoorganisationen WHO:s webbsida Coronavirus (COVID-19) Dashboard att antalet bekräftade fall uppgår till 121 miljoner och att 2,7 miljoner människor har dött. Att följa med coronaläget i andra länder känns som en övermäktig uppgift, eftersom coronaviruset härjar överallt.

    Iltalehti, www.il.fi 13.3.2021

    Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan ilman korkeat siitepölypitoisuudet ovat yhteydessä koronaviruksen tartuntatiheyteen. Suomesta tutkimukseen ovat osallistuneet Ilmatieteen laitos ja Turun yliopisto. Tutkimuksen mukaan korkea ilman siitepölypitoisuus osittain yhdessä ulkoilman kosteuden ja lämpötilan kanssa selitti yli 40 prosenttia koronaviruksen tartuntatiheyden noususta.

    1. 13.3.2021

    I förvirringens värld är det lätt att tappa bort sig. Så är det också i cyberrymden. Där går inte att navigera efter stjärnor. Om någon mot förmodan försökt.

    På pandemins ettårsdag torsdagen den 11 mars meddelar de finländska nyhetssidorna på nätet att ljuset glimtar i tunneln, för Institutet för hälsa och välfärd har signalerat att alla vuxna finländare kan få sitt första vaccin till slutet av juni. Samma dag skriver de rikssvenska medierna att planen att vaccinera alla rikssvenskar över 18 år till midsommaren riskerar spricka.

    Eftersom Finland och Sverige som EU-länder erhåller vaccin enligt samma villkor (det är bara snusförbudet som skiljer oss åt), är det svårt att förstå hur det kommer att gå. I år infaller midsommarhelgen först den 25–27 juni så tidsmarginalen på tre dagar till månadens slut kan inte bortförklara skillnaderna i tolkningen av vaccinationsläget. Inte heller är det en språkfråga denna gång, fastän mycket av det skrivna och sagda om pandemin endast finns återgivet på det andra inhemska språket.

    Tolkningen av antalet smittade skapar mindre förvirring, eftersom Institutet för hälsa och välfärd noggrant redogör för hur saken förhåller sig. Bekräftat smittade registreras enligt hemkommun, i andra hand enligt vårdkommun, i tredje hand enligt kommun där testlaboratoriet ligger. Om en person inte är skriven i landet, registreras personen i första hand enligt vårdkommun, i andra hand enligt kommun där testlaboratoriet ligger.

    Detta innebär att när coronadrabbade huvudstadsbor åker till sommarstugan eller för att skida till Lappland, registreras smittan i Helsingfors oberoende var den egentliga smittan uppkommer och frodas.

    När kring 4 000 utländska gästarbetare invaderar Sköldvik i samband med Nestes driftsstopp i april, kommer smittspridningen sannolikt att öka på raffinaderiet. Man kan i så fall fråga sig var testlaboratoriet ligger. Kommer Borgå eller Helsingfors eller eventuellt någon annan ort där gästarbetarna råkar bo under driftsstoppet att uppvisa ett växande antal bekräftat smittade? Var registreras coronafallen?

    I alla fall håll i hatten, kära läsare, för det blåser upp till orkan. Vi kan inte vänta oss att smittspridningen skall minska på många veckor, trots att landet har stängts ner igen. Sätt ett krux i kalendern på första juni, för då börjar sommaren och då är driftsstoppet förbi.

    Jag drömde så lustigt i natt,

    att livet var färgat av skratt,

    en bubblande glädje unik,

    en vardag fylld av komik.

    Vart jag än vände mig åt,

    syntes inga tårar och gråt,

    det mörka fick ge vika

    för det varma, löftesrika.

    Benita: Ja nu återstår att se hur det vänder sej i världen.

    Rita: Det måste väl gå åt det bättre hållet så småningom.

    Birgitta: Jag tippar att dom registreras i Borgå.

    Kapitel 2

    Blogg 2–9

    Nu återstår bara slutspurten. Om alla vuxna finländare faktiskt har möjligheten att få sin första spruta i juni, borde viruset försvinna före jag skriver ihop slutkapitlet i min fjärde och sista coronabok i juli.

    För tillfället känns det extra tungt att leva, eftersom smittspridningen är snabb och vaccineringstakten långsam. Vi har genomlevt ett år i coronaviruspandemins skugga. Vi känner början och kan ana oss till slutet på den största världskrisen i modern historia. Tidsperspektivet är dolt i dunkel. Till sommaren är det bara några månader. Hur kommer den att se ut? Kan vi återgå till en någorlunda normal vardag i höst?

    De sista varven längs banan känns extra tunga att avlägga. Krafterna tryter trots att mållinjen närmar sig. Heja, Finland! Heja, världen!

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 15.3.2021

    Företag i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland har undertecknat avtal för att tillverka det ryska vaccinet Sputnik V, berättas i ett pressmeddelande från Rysslands fond för direktinvesteringar (RFPI).

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 15.3.2021

    Under januari och februari kom polisen på 19 personer med att bryta mot karantänsbestämmelser i Esbo. Att bryta en karantän är straffbart i Finland. Straffet utmäts vanligen i böter men i värsta fall kan brottet leda till tre månaders fängelse. Straffet kan bli aktuellt även om man inte smittat någon.

    Iltasanomat, www.is.fi 16.3.2021

    Kaikkiaan Fimea oli saanut maanantaihin 15.3.2021 mennessä 1 011 haittavaikutusilmoitusta. Niistä 867 koski Pfizeria, 129 AstraZenecaa ja 15 Modernaa. Vakaviksi haittavaikutuksiksi luokiteltiin 324 ilmoitusta (Pfizer 278, AstraZeneca 43 ja Moderna 3).

    Regionförvaltningsverket i Södra Finland, www.avi.fi 17.3.2021

    Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut baserar sig på paragrafen 16 i lagen om smittsamma sjukdomar: alla resenärer via Helsingfors hamnar, Helsingfors-Vanda flygplats och Vaalimaa gränsstation måste omedelbart efter inresan genomgå en hälsokontroll. Ett coronavirustest kan tas i samband med kontrollen. Beslutet gäller personer som anländer från så kallade riskländer (incidensen av covid-19 överstiger 25/100 000 personer under två veckor). Obligatorisk hälsokontroll gäller inte transport- och logistikpersonal inom godstrafiken. Beslutet är i kraft 18–31.3.2021.

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 18.3.2021

    Expertgrupp vill fördela vaccinerna på nytt sätt – värsta smitthärdarna ska få mer.

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 19.3.2021

    Sauli Niinistö, 72 år, har vaccinerats mot covid-19, meddelar han på Twitter. Han skriver att han fått den första dosen av Pfizer-BioNTechs vaccin.

    Helsingin Sanomat, www.hs.fi 19.3.2021

    Virun koronavirustilanne on tällä hetkellä asukaslukuun suhteutettuna maailman pahin. Tällä viikolla Suomeen on saapunut Virosta yli 6 000 ihmistä. Tartuntalaki itsessään ei estäisi aluehallintovirastoja määräämästä myös Viron ja Helsingin välillä suhaavia rekkakuskeja pakollisiin terveystarkastuksiin.

    Institutet för hälsa och välfärd THL, www.thl.fi 19.3.2021

    Institutet för hälsa och välfärd har beslutit att tillfälligt avbryta användningen av AstraZenecas coronavirusvaccin. Enligt Säkerhetsoch utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea har det i Finland anmälts två fall av ventrombos i hjärnan 4–10 dagar efter vaccinering med AstraZenecas coronavirusvaccin. De båda insjuknade har medicinska riskfaktorer för blodproppar och patienternas undersökningar är ännu på hälft.

    Helsingin Sanomat, www.hs.fi 20.3.2021

    Nopeampi rokottaminen pahemmilla tautialueilla voisi vähentää sairaalahoidon tarvetta koko maassa viidenneksellä.

    Svenska Yle, www.svenska.yle.fi 20.3.2021

    Polisen har ingripit på flera håll i Europa mot demonstranter som protesterar mot coronarestriktioner. Bland annat i Kassel i Tyskland har polisen satt in både pepparspray och vattenkanoner mot en demonstration som samlade 15 000–20 000 människor.

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 21.3.2021

    Flera hundra personer demonstrerade på Medborgartorget i Helsingfors på lördagen. De protesterade mot vad de betecknar som överdimensionerade coronarestriktioner. Rörelsen Vapauden puolesta (För friheten) samlar till en ny demonstration i april.

    Hufvudstadsbladet, www.hbl.fi 22.3.2021

    Åtminstone 18 patienter har tills vidare dött av covid-19 på grund av en smittkedja som har drabbat Uleåborgs stadssjukhus.

    2. 14.3.2021

    – Skam den som ger sig, tänker jag och besluter ta revansch på snigelutfärden till friluftsstugan i Humla i februari, då nästan alla andra skidåkare skidade förbi mig.

    Efter lite grävande i skåp och lådor hittar jag skidvalla inklusive instruktioner på vilken del av skidan som smörjan skall strykas. I annat fall hade nog undersidorna på mina skidor fått sig en omgång från topp till tå.

    Lite orolig är jag för hur skidfärden skall förlöpa. I början fastnar jag några gånger i skidspåret men det kanske beror på att temperaturen ligger nära nollstrecket. Dessutom ligger en vit pappersnäsduk i spåret och bromsar tvärt upp min framfart. Till all lycka inget munskydd i alla fall.

    Jag besluter mig för att skida över en åker och utforska skogskanten. Det glider bra i hundägarnas vandringsstråk. Jag spanar omkring mig efter lämpliga objekt att fotografera till bloggen. Här och där gör mitt öga intressanta upptäckter i den vita snövärlden. Mobiltelefonen förevigar bland annat en gammal rostig harv, blommande videbuskar, en lövbeklädd ek och en björkstubbe med trädsvamp.

    Jag viker av från hundstigen och följer likt en Alice i Underlandet om inte en hare så nog flera harspår mellan träd och buskar. På hemvägen tester jag några branta uppförsbackar. Den här gången glider skidorna lätt och behändigt uppåt – inte bakåt i motlut. Jag behöver inte sicksacka mig fram. Skönt! Jag känner mig nästan som en kung.

    När hemmet blir ett ställe

    som du ständigt vistas på,

    växer längtan i ditt inre

    att vänner träffa få,

    att färdas runt i världen

    obehindrat såsom förr,

    du vill helst glömma viruset

    som stängt har varje dörr.

    3. 16.3.2021

    Måndagen den 16 mars 2020 hör till de dagar som vi sent kommer att glömma. Finländarna nås för första gången av budskapet att regeringen i samverkan med republikens president har konstaterat att undantagsförhållanden råder i landet på grund av coronavirusutbrottet.

    Ett år senare infaller den 16 mars på en tisdag, men igen råder undantagsförhållanden. Allt sedan månadens början. Denna gång är vi sannolikt mer trötta än chockerade. Denna gång är vi inkörda i systemet. De flesta av oss har ändrat sina vardagsrutiner på ett sätt som vi aldrig trott vara möjligt eller realistiskt för tolv månader sen. Vi lever isolerat och håller avstånd till andra. Dessutom använder vi ansiktsskydd i butiker och bussar, vilket inte krävdes förra våren.

    Vintern har varit lång – mycket lång. Myndigheternas försök att stänga ner samhället har inte lett till önskat resultat. Fienden har överlistat oss och riktat in överraskningsattacker med dolda vapen i bagaget. Sina elitstyrkor. Den brittiska, brasilianska och sydafrikanska varianten. Kanske coronaviruset anade ugglor i mossen, när allt fler vacciner började dyka upp på världsmarknaden.

    Under mars, april och maj 2020 höll vi låg profil och kunde sen njuta av en nästan virusfri sommar med allt färre begränsningar i rörelsefriheten. Hur blir nästa sommar?

    I mitten av april 2020 nåddes förra vårens toppvärde, då 244 personer var inlagda på sjukhus (82 på intensiven). I mitten av mars 2021 är 274 personer inlagda på sjukhus (50 på intensiven). Antalet vårdade på sjukhus fortgår att stiga. Varje vecka ökar också antalet finländare som erhåller sin första eller andra vaccindos och småningom kommer att bli immuna.

    Coronapandemin har resulterat i 121 miljoner bekräftat smittade och 2,7 miljoner döda, i Finland i drygt 67 000 bekräftat smittade och 800 döda.

    I hela världen har 180 miljoner människor erhållit minst en vaccindos, i Finland 0,6 miljoner. Israel har redan hunnit vaccinera större delen av sin befolkning. Där har antalet nya coronafall minskat snabbt, trots att också vaccinerade personer kan infekteras av coronaviruset. Lustigt nog var Israel också för tvåtusen år sen ett föregångarland för andra länder, fastän det då var frågan om religiösa funderingar.

    Tillsvidare står skrivet i stjärnorna när smittspridningen i det finländska samhället kommer att minska istället för att öka, men det kan ske snart. Speciellt om vaccinationsåtgärderna riktas in på de mest virusdrabbade områdena. Det är bara elva veckor kvar till sommaren, vilket känns en aning overkligt när snön fortsätter falla och temperaturen rör sig kring nollstrecket. Vi måste ta en dag i sänder och lita på att vi är väg åt rätt håll. Mot sommaren och mot ett friskt samhälle.

    Jag kan tänka mig en dag,

    då du tröstar mig ett slag

    och säger vi skall ses,

    när nya möjligheter ges.

    Just nu står världen stilla,

    av isolering vi mår illa

    men försöker hålla ut,

    pandemin tar en gång slut.

    Efter vinter följer vår,

    vi mot ljusa tider går,

    hoppas hotet övervinna,

    se viruset snart försvinna.

    Benita: Du kan få smittan, fastän du är vaccinerad. I morgon öppnas porten för 70–74 år fyllda, vart jag hör.

    Rita: Lycka till med bokningen! Målet är ju att alla 70 år fyllda ska få första dosen senast i april. Sen får du väl den andra dosen till midsommaren.

    4. 17.3.2021

    Det går rykten på stan. Vi vet inte vad vi skall tro. Som om vardagen inte vore tillräckligt komplicerad i virusröran. Skall vi spela roulette med hälsan? Skall vi låta vaccinera oss när det blir vår tur eller vänta på nästa tåg – ett annat säkrare vaccin – med risken att under tiden insjukna i covid-19?

    Ända från början har det här vaccinet stött på motigheter. Först påstods vaccinet ge ett skydd på endast 60 procent, vilket senare motbevisats. Sen förbjöds det för äldre personer i många länder i Europa, trots att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänt vaccinet för alla över 18 år. Nu har flera länder avbrutit vaccineringen med vaccinet för att utreda om de vaccinerade löper större risk för blodproppar. Vaccinmobbning?

    I Finland vaccineras vårdpersonal och personer som hör till riskgrupp ett med ifrågavarande vaccin. Här har tillsvidare inga allvarliga biverkningar förekommit. Beror det på att saken inte undersökts, inte upptäckts, inte rapporterats eller har inga hälsorelaterade problem uppstått?

    Till riskgrupp ett hör personer med underliggande sjukdomar som kunde få allvarliga symptom, ifall de råkade ut för coronaviruset. Om vaccinet ger biverkningar, kunde dessa bortförklaras med personens allmänna hälsotillstånd. Det är inte lätt att vara läkare – ett verkligt detektivarbete på många sätt.

    I förkortningarnas förlovade land är det antagligen Fimea som bäst känner till hur det förhåller sig med eventuella biverkningar som förorsakas av olika vaccin. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea borde vid det här laget ta tjuren vid hornet och ge en mellanrapport om hur de 0,6 miljoner vaccinerade finländarna känner sig. Annat än LÄTTADE.

    Hurdana symptom har personer vaccinerade med vaccinen Pfizer-BioNTech, Moderna eller AstraZeneca uppvisat under årets tre första månader?

    Skall vi i fortsättningen leva i ovisshet och modigt ta risken att bli vaccinerade så gott som oförberedda på eventuella komplikationer? Eller skall vi flytta till Nya Zeeland, där coronaviruset effektivt hejdas vid landets yttre gränser och också ovaccinerade

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1