Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel: Hverdagens amatørslogans i et medievidenskabeligt perspektiv
Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel: Hverdagens amatørslogans i et medievidenskabeligt perspektiv
Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel: Hverdagens amatørslogans i et medievidenskabeligt perspektiv
Ebook222 pages1 hour

Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel: Hverdagens amatørslogans i et medievidenskabeligt perspektiv

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

"Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel"
"Skal De feste, så ring til Eske"
"De sidder og prutter, vi kommer og sutter"

Hvem har ikke på et eller andet tidspunkt mødt den slags sjove og ofte kiksede slogans på en varebil? Men hvad er det egentlig for noget? Det sætter denne bog sig for at komme med et bud på. Bogen udkom første gang i 2010, dette er 2. reviderede udgave, som er 70 sider længere, og indeholder mere end 350 nye slogans.

Niels Brügger er professor i medievidenskab ved Afdeling for Medievidenskab og Journalistik, Aarhus Universitet. Til daglig forsker han i internettets historie, de sjove slogans er en hobby.
LanguageDansk
Release dateSep 13, 2019
ISBN9788743017554
Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel: Hverdagens amatørslogans i et medievidenskabeligt perspektiv
Author

Niels Brügger

Niels Brügger er professor i medievidenskab ved Afdeling for Medievidenskab og Journalistik, Aarhus Universitet, ph.d., cand.mag. i fransk og idéhistorie. Han forsker i medieteori, internettet og internethistorie, og har i 1990erne skrevet bøger og artikler om nyere fransk filosofi og idéhistorie.

Related to Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel

Related ebooks

Related articles

Reviews for Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel - Niels Brügger

    begyndelse.

    1. Hvad ved vi om amatørslogans? — og hvad vil vi gerne vide?

    Slogans lavet af amatører er noget, vi sikkert alle kender til, men det er et fænomen, de færreste har kigget mere indgående på og forsøgt at forklare betydningen af.

    Interesse for emnet er der derimod så afgjort. I hvert fald ved tre lejligheder har amatørslogans været emne for artikelserier i aviser, og kigger man på internettet, så findes der flere netsider og debattråde, hvor enkeltpersoner eller grupper har indsamlet og diskuteret amatørslogans. Og endelig så er amatørslogans også brugt bevidst humoristisk i både kunstnerisk og reklamemæssig sammenhæng.

    Artikelserier i aviser

    Ser vi først lidt på aviserne, så er en artikelserie om slogans åbenbart en typisk sommerbeskæftigelse, hvor journalisterne skal have noget at fylde i spalterne i agurketiden. De følgende artikelserier skal blot illustrere fænomenet, så derfor er der ikke medtaget eksempler efter 2010, herunder dem der er afstedkommet af første udgave af denne bog, men der er henvist til dem i kildefortegnelsen i kapitel 10.

    I sommeren 2003 skrev Marianne Harbo en velresearchet artikel i Berlingske Tidende med overskriften Sloganmestre: Håndværkere gør det selv (2. juli). Her funderer hun over fænomenet, og kommer med en række eksempler og interviewer både håndværksmestre og mindre erhvervsdrivende samt repræsentanter fra professionelle reklamebureauer. Artiklen indeholder ikke nogen opfordring til læserne om at indsende slogans, men det holder naturligvis ikke sloganelskere tilbage. Dagen efter bringer Berlingske Tidende en opfølgende artikel — Bræt pitt: Slogans sætter varige spor — som gengiver nogen af de slogans, avisen har modtaget fra sine læsere. Og herefter går det stærkt, stærkere end avisen havde forestillet sig, for der bliver åbenbart ved med at strømme slogans ind. De bliver løbende offentliggjort på internettet, og efter 14 dage må man sige stop og ligefrem sætte et sluttidspunkt på netsiden: Vi er nødt til at stoppe legen. Sidste mulighed for at få et slogan med er søndag kl. 24.00. Men så har man altså også modtaget rundt regnet 160 slogans fra 135 personer, blandt andet disse to, den første er slogan for Holistisk Helse og Motions Center i Nr. Alslev, den anden for fotokopiforretningen Copy Shop i Odense, og den er suppleret af en tegning af en festoriginal under sloganet:

    Er din krop i ravage

    prøv en gang massage

    Vi elsker originaler, men er bedst til kopier

    Fire år senere, i juli 2007, forsøger journalist Jørgen Hansen på Jyllands-Postens Aarhus-sektion JP Århus at fylde den lidt stille sommerperiode ud. Under overskriften Ord for sjov kommer han med en opfordring: Rundt omkring må der være flere slogans, morsomme bemærkninger og skæve indfald, hvis det står til troende, at vi bor i Smilets By. Dem hører JP Århus gerne om. Og det kommer de så til, men ikke i nær samme målestok som Berlingske Tidende i 2003. Næste dag bringes de indsendte slogans i en artikel med overskriften Ingen roser uden torne. Ingen grise uden orne — en af klasikkerne blandt amatørslogans — og i artiklen finder man blandt andet disse to slogans, det første er slogan for en ornestation (og har givet navn til artiklen), det andet for en frisør i gaden Volden i Aarhus:

    Ingen roser uden torne —

    ingen grise uden orne

    Stritter håret i knolden, så læg turen om i Volden

    Hvis det gik mere stille af i JP Århus i 2007, så sker der endnu mindre, da Dagbladet Information i august 2009 søsætter artikelserien Hva’ sker der for dit slogan?. Retfærdigvis skal det siges, at avisen også kun opfordrer læserne til at indsende slogans, hvis man vil have avisen til at grave lidt viden frem om det, og journalisterne skriver kun om det, der kaldes ’løjerlige’ slogans, hvilket ud over amatørslogans også indbefatter for eksempel Albani Bryggeriernes slogan Man bliver helt fynsk indeni eller Fakta’s Det ta’r kun 5 minutter. Artiklerne i Dagbladet Information er interesante, fordi man — ligesom i Berlingske Tidende i 2003 — har snakket med nogen af de firmaer, der bruger amatørslogans. Alt i alt fører de tre sommerserier om slogans til, at der kommer en masse underfundige slogans frem, og i flere tilfælde også interessante interviews med de firmaer, som har valgt at lade et slogan pryde deres køretøjer eller butiksfacade.

    Slogans på internettet

    Internettet er en gave til dem, der synes om amatørslogans. Flere enkeltpersoner og forskellige former for netfællesskaber har gennem årene indsamlet slogans og lagt dem på internettet, enten pænt ordnet på netsider eller i lidt mere uoverskuelig form på debattråde. Fælles for dem alle er, at formålet mest har været at lave samlinger af slogans og eventuelt at sige lidt om, hvorfor de nu var sjove, hvor de kom fra osv. Derfor er netsiderne også sjældent blevet opdateret løbende, men henligger bare, som da de blev lavet. En enkelt internetskribent — ’Skipper’, der på amino.dk i marts 2007 igangsætter debattråden ’Sjove og skøre firma slogans søges…’ — giver dog udtryk for, at han overvejer at lave en bog om emnet, men tråden melder ikke noget om, om det er blevet til noget.

    Til trods for at der udelukkende er tale om samlinger af sjove slogans og ikke om forsøg på at forklare fænomenet, så er det alle tiders, at andre også har syntes, at de mærkelige slogans var værd at formidle videre. Alle de netsteder og debattråde, som har været brugt i forbindelse med arbejdet med denne bog står opført sidst i bogen, i kapitel

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1