Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Kørelærerbranchens ømme tæer: Kørelærere og pædagogik
Kørelærerbranchens ømme tæer: Kørelærere og pædagogik
Kørelærerbranchens ømme tæer: Kørelærere og pædagogik
Ebook85 pages50 minutes

Kørelærerbranchens ømme tæer: Kørelærere og pædagogik

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

"Fortællingerne fra praksis er hverdagsfortællinger i ustruktureret og ureflekteret form." -

Dette kvalificerer ikke en profession, og giver heller ikke adgang til faglig anerkendelse nogen steder - men det starter hverdagsfortællinger!

Opkvalificering af kørelærerne er skudt i gang med 5 dages opkvalificering hvert 5. år, hvordan kan dette bidrage til at højne elevernes læring og øge trafiksikkerheden gennem kørelærernes pædagogiske løft? Hvilke forskningsmæssige teorier kan der gøres brug af fra andre undervisningsmæssige sammenhænge, hvor det teoretiske fundament for undervisning er langt mere solidt?

Det giver forfatteren klare bud på i denne fagbog, der henvender sig til alle, som interesserer sig for køreundervisning og opfordrer også læserne til at komme ind i kampen.
LanguageDansk
Release dateDec 4, 2018
ISBN9788743007609
Kørelærerbranchens ømme tæer: Kørelærere og pædagogik
Author

Birgitte Gram

Birgitte M. Gram har gennem 21 år trådt sine fødder i undervisningsverdenen som storvogns-kørelærer, voksenunderviser og lærer. Hun kombinerer bl.a. undervisnings-erfaringer fra hendes undervisningspraksis i Forsvaret, Arbejdsmarkedsuddannelser, Erhvervsuddannelser, private køreskoler, Folkeskolen og Specialcenter med de senest forskningsmæssige teorier om læring, der giver mening i forbindelse med køreundervisning i Danmark i dette responsum. Birgitte M. Gram har i flere år sideløbende med køreundervisning arbejdet med innovation og projektudvikling.

Related to Kørelærerbranchens ømme tæer

Related ebooks

Related categories

Reviews for Kørelærerbranchens ømme tæer

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Kørelærerbranchens ømme tæer - Birgitte Gram

    Indholdsfortegnelse

    En fagbog om pædagogik for kørelærere og andet godtfolk

    Forord

    Hvad er pædagogik for kørelærere?

    Fagbogens tilgang

    Indledning

    Formål

    Kørelærernes tavse viden

    Hvad skal en kørelærer kunne præstere i køretimerne?

    Hvad skal en kørelærer kunne præstere i teoriundervisningen?

    Hvilken viden kan kørelærere trække på i undervisningen?

    Hvad kendetegner en profession?

    Hvad styrker en profession?

    Hvor hører uddannelsen til kørelærer hjemme?

    Hvad kan kørelæreruddannelsen kvalificere til?

    Køreuddannelsens pædagogiske rammer, metoder og læringssyn

    Differentiering og inklusion i pædagogisk undervisning

    Digitale programmer og kørelærerens rolle

    Pædagogiske koncepter

    Hvad sker der med praksis, når koncepter overtager praksis?

    Forskning i, hvad god undervisning er

    Forskning og teorier om, hvordan læringen øges

    Metodefrihed

    Behovet for en evalueringskultur og nye evalueringsmetoder, der styrker elevens reflektionsniveau

    Teach –en didaktisk skabelon

    Fornyelser på køreuddannelsesområdet

    Vandelskrav og Ungeattest

    Trafikstyrelsen som godkendelsesinstitution for kørelærere

    Lektionsplan i kørelæreruddannelsen

    Kompetencevurdering af kørelæreraspiranter

    Køreuddannelsen i et aristotelisk perspektiv

    Dømmekraft

    Hvad er målet?

    En fagbog om pædagogik for kørelærere og andet godtfolk

    Forord

    Hvad er pædagogik for kørelærere?

    I forbindelse med videreuddannelse deltog jeg i diplommodulet Undersøgelse af pædagogisk praksis hos VIA-UC i Århus. Min lærer foreslog et emne at skrive om til en afsluttende opgave på modulet: Kan du ikke skrive om kørelærerpædagogik? spurgte han. Jeg blev helt stille og tænkte over dette i flere dage. For det første havde jeg et ønske om at lære noget andet end at dykke ned i kørelærererhvervet, og for det andet: Fandtes der overhovedet noget om dette emne på skrift? Og hvad er kørelærerpædagogik egentlig? Jeg reflekterede længe og grundigt over dette. For kan man sige noget om pædagogik i et erhverv, der måske ikke har et fagligt pædagogisk ståsted og nok heller ikke en eksplicit faglig pædagogisk sprogbrug? Og på hvilken måde anvendes pædagogikken i praksis i en branche, hvor der er penge imellem kørelærer og elev –og hvor der tilsyneladende er et mørketal af kørelærere, der med magten som underviser afregner eleven mod at yde seksuelle ydelser i skolevognen i stedet for betaling med kroner og ører og moms (og dette foregår i 2018, selvom det er tys, tys)? Men hvor der også er seriøse kørelærere, der med pædagogisk uddannelse og stor viden om trafik, regler, psykologisk indsigt i mennesker, god moral og sund dømmekraft har erhvervet som levevej et helt arbejdsliv –også selvom der er penge mellem elev og kørelærer? På hvilken måde adskiller køreundervisning, hvor der ikke er penge imellem kørelærer og elev (pga. offentlig støtte, f.eks. gennem AMU-uddannelser, Forsvaret, Teknisk Skole), sig fra det private kørelærererhverv, påvirker det undervisningen, at der ikke er penge på spil, og hvad, hvilket fokus og indhold træder i stedet?

    Tilbage til opgaven hos VIA-UC …

    Målet med den pædagogiske diplomuddannelse var at lære om forskellige undervisningspraksisser fra helt andre undervisningssammenhænge end min egen, som har rod i kørelærererhvervet gennem køreundervisning hos Forsvaret, i EUD og AMU, i egen køreskolevirksomhed og senest som lærer hos en kommunal folkeskole i almendelen og herefter i specialdelen, hvorefter jeg kom tilbage som voksenunderviser til et privatejet AMU-center, som var statsfinansieret, hvor jeg underviste et sproghold med flygtninge i at erhverve stort kørekort. I 20 år har jeg været kørelærer, og jeg er ikke stødt på en eneste bog om kørelærerpædagogik. Bøger om voksenundervisning og almen pædagogik i f.eks. børnehaver, folkeskoler og kriminalforsorgen er jeg stødt på, men aldrig kørelærerpædagogik.

    De tanker og erfaringer, jeg selv havde med mig fra kørelærerhvervet, ville jeg ikke kunne nå at kvalificere og skrive. Ville denne viden overhovedet kunne kvalificeres i et diplommodul?

    Ja, svarede min lærer. Det ville være helt OK at benytte hverdagsfortællinger, såkaldte narrativer som empirisk grundlag, da det er en anerkendt forskningsmetode. Selvom det kunne være subjektive refleksioner –gode, lærerige historier og fortællinger fra praksis, som mange kørelærere kan underholde med i timevis. Jeg ville ikke kunne nå det på 4 uger, som modulet varede, og når der ikke fandtes en bog med pædagogiske teorier for køreuddannelsen, ville jeg komme i tidnød. For hvorfra skulle jeg hente vidensgrundlaget, som køreundervisning bygger og hviler på, når dette (til nu) er et ubeskrevet blad?

    Dette modul skulle kvalificere mig til at kunne lave forskningsmæssige undersøgelser af praksis, og jeg havde brug for noget teori at holde

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1