Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Drift og udvikling: Sådan får du det til at gå hånd i hånd
Drift og udvikling: Sådan får du det til at gå hånd i hånd
Drift og udvikling: Sådan får du det til at gå hånd i hånd
Ebook94 pages57 minutes

Drift og udvikling: Sådan får du det til at gå hånd i hånd

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Denne bog giver et bud på, hvordan vi kan få mere udvikling i vores virksomheder. Mennesker er kreative og kan ikke lade være med at forbedre verden, men vi stoppes i processen. Vi stopper os selv og hinanden.

Denne bog tegner et billede af, at drifts- og udviklingsopgaver grundlæggende er forskellige i sprogbrug, adfærd og holdninger og derfor modarbejder hinanden.

En bevidsthed om denne forskel, og evnen til at veksle, mellem drift og udvikling kan reducere disse forhindringer, så vi får mere udviklingskraft i vores virksomheder til at gennemføre udviklings- og forandringsprojekter.

Med udgangspunkt i ovennævnte forskelle giver bogen:
- en metode til at skabe effektive udviklingsprocesser.
- en metode til at fremme udviklingssamarbejdet, der skaber en dybere faglig læring og bredere mellem menneskelig læring i fællesskaber.

Evnen til at veksle mellem drift og udvikling fremmer evnen til kollektivt at tænke ud af boksen og ikke mindst evnen til at skabe udvikling i fællesskaber!
LanguageDansk
Release dateJul 19, 2016
ISBN9788771885330
Drift og udvikling: Sådan får du det til at gå hånd i hånd
Author

Gert Holm

Gert Holm (født 1962) har både en teoretisk og praktisk baggrund for at arbejde med udvikling og forandringsprocesser i virksomheder. Han er uddannet plade- og konstruktionssmed på Pedershaab Maskinfabrik og maskintekniker fra Aalborg Tekniske Skole. Desuden har han en lederuddannelse med fokus på forandringsledelse fra Aalborg Erhvervsakademi. Gennem hele sit arbejdsliv har Gert Holm både som ansat og som selvstændig konsulent haft fokus på udviklings- og forandringsmuligheder. Han var en del af det team, der udviklede den første gyllespreder af den type, der bruges i dag med buggy hjul og store ballondæk. Med den type blev det muligt at transportere mere gylle pr. gang og sprede det mere effektivt på markerne. Gert Holm arbejdede i mange år med udvikling af specialmaskiner til industrien med fokus på at forbedre produktion og arbejdsgange. Han har blandt andet løst opgaver for kunder i minkbranchen, metalindustrien, slagteribranchen, køkkenfabrikker, B&O, Norsk Hydro og Valsemøllen. Siden har han inddraget det medmenneskelige element og arbejdet med personaleudvikling, produktionsoptimering, undervisning, konfliktløsning samt opbygning af Lean-produktioner. Gert Holm er i dag ansat i en innovationsenhed på Aalborg Universitetshospital. Her arbejder han blandt andet med forbedring af interne arbejdsgange og produktudvikling. Det sker i et samarbejde med de interne klinikker og eksterne virksomheder i regionen.

Related to Drift og udvikling

Related ebooks

Related articles

Reviews for Drift og udvikling

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Drift og udvikling - Gert Holm

    2015

    Indledning

    Uanset om man skal bygge en rumraket eller designe ny teknologi, der rentabelt kan reducere drivhusgasser, så er det min påstand, at den største hindring er den menneskelige faktor. Det er alle de små kim, der bliver til grus i samarbejdet og i sidste ende skaber modstand i udviklingsprocessen.

    Men oplever vi, at kimene kan håndteres i den daglige arbejdsproces, så vokser tilliden til udviklingssamarbejdet. Så vil vi som medarbejdere opleve, at vi tør bevæge os mere helhjertet ind i udviklingsarbejdet. Det vil jeg gøre rede for i denne bog, der er baseret på de erfaringer, jeg har hentet fra de udviklingsprojekter, som jeg gennem mange år enten har deltaget i eller fulgt på sidelinjen.

    Bogen er skrevet til ledere og medarbejdere, der ønsker mindre modstand i udviklings- og forandringsopgaver. Det afgørende nye i bogen er, hvordan vekslen mellem drift og udvikling kan forbedre og styrke udviklingsarbejdet samt en metode til at fremme udviklingssamarbejdet.

    Danmarks vision

    I Danmark har vi en vision om, at vi skal leve af innovation. Vi vil være blandt de bedste til at skabe udvikling og viden, som vi kan sælge. Det kræver medarbejdere, der kan bevæge sig frem og tilbage mellem det eksisterende og det ukendte nye. Helt frem til kanten af det mulige – og hele tiden arbejde på at flytte grænsen. Samtidig skal alt det nye implementeres eller relateres til det kendte. Altså til driften.

    Jeg tror på, at vi alle har den kreative og skabende kraft i os. Vi kender glæden ved at have løst en opgave godt, og jeg tror, at vi på samme måde vil opleve en ekstra stærk energi, når vi får muligheden for at skabe noget nyt og måske banebrydende.

    At arbejde med udvikling er som et pendul, der svinger frem og tilbage mellem det eksisterende og det mulige nye. Billedligt talt er det som en rejse frem og tilbage mellem to lande med hver sin kultur og hvert sit sprog. Det er simpelthen to forskellige arbejdstilgange.

    Hvis vi som medarbejdere og virksomheder skal realisere visionen for Danmark, så er det afgørende, at vi mestrer begge tilgange og kan foretage hurtige skift mellem dem. Det er forudsætningen for, at vi kan skabe effektive udviklingsforløb.

    Modarbejder hinanden

    Denne bog har til formål at reducere mængden af besværligheder, der er knyttet til ethvert udviklingsarbejde og forandringsprojekt i en virksomhed. Bogen anviser, hvordan det kan gøres til gavn for både medarbejderne og virksomheden.

    Den grundlæggende udfordring er, at drift og udvikling er væsensforskellige og af natur modarbejder hinanden. Det er årsagen til, at udviklings- og forandringsarbejdet er svært.

    Derfor er viden om denne forskel – og hvordan man som leder og medarbejder kan skifte fokus fra drift til udvikling og tilbage igen – nøglen til flere og bedre udviklingsresultater. Det handler om et bedre arbejds- og udviklingsmiljø, mere motivation, personlig udvikling og mindre modstand.

    Når tankerne skal deles

    Vi kender alle udtrykket at tænke ud af boksen. Besværlighederne kommer, når tankerne skal deles med andre. Når de skal kommunikeres ud, når en ny fælles forståelse skal etableres, og når alt det nye skal udvikles, og forandringsprocessen skal gennemføres. Denne bog giver dig viden om, hvordan du gør hele implementeringsfasen lettere.

    Min pointe er, at alle medarbejdere bør kunne mestre to jobfunktioner i den samme stilling. Én hvor der er fokus på driften, og én hvor der fokuseres på udviklingen af virksomheden og ens eget arbejdsområde.

    Bogen anviser, hvordan denne tilgang kan løftes til et højere niveau, hvor der kan være brug for træning og sparring til procesledere og medarbejdere. Til gengæld bliver der skabt mere værdi for både samfundet, virksomheden og den enkelte medarbejder.

    De syv niveauer

    I bogen vil jeg behandle følgende syv niveauer

    1. Der er forskel på drift og udvikling – i ord, adfærd og holdninger.

    2. Udviklingsfasen består af både drift og udvikling. Det er forudsætningen for et effektivt forløb med et minimum af modstand.

    3. Vær opmærksom på, hvor en fejl opstår. Det er vigtigt at kende den grundlæggende årsag til fejlen for at finde den rette løsning.

    4. Det er oftest den menneskelige faktor, der står i vejen for udviklingen. Også her er det vigtigt at kende årsag for at finde den rette løsning.

    5. Mennesker er forskellige. Derfor giver det ikke mening at generalisere og lave faste regler for, hvordan man agerer i gruppearbejde. Et nyt medlem af gruppen er lig med ny samarbejdsdynamik, der kræver nye hensyn, men giver også nye muligheder.

    6. At finde og aflæse de kim, der fører til træghed og modstand i samarbejdsprocessen.

    7. Forstå hvordan vi kan hjælpe gruppedynamikken til at blive mere konstruktiv og mindre modstandsskabende.

    En forståelse af de første tre niveauer vil løfte deltagernes bidrag til udviklingsprocessen væsentligt. En procesleder, der mestrer alle syv niveauer, vil være i stand til at hjælpe medarbejdergrupper gennem svære udviklingsprocesser, der ellers aldrig ville have været gennemførlige. En god procesleder vil i det hele taget være i stand til at øge

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1