Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Iida: Löytöretki isoäitini äidin elämään
Iida: Löytöretki isoäitini äidin elämään
Iida: Löytöretki isoäitini äidin elämään
Ebook191 pages1 hour

Iida: Löytöretki isoäitini äidin elämään

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Iida Eriika Liakka syntyi Karungissa 1885. Hän oli kiertokoulun- ja käsityönopettaja ja kahdeksan lapsen äiti.

Kirja syntyi perheen kirjeenvaihdon, valokuvien ja päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Kirjeitä kirjoitettiin, koska tuberkuloosi vei perheen hajalleen. Tiheä kirjeenvaihto päättyi Iida Liakan kuolemaan helmikuussa 1931.

Kirja etsii vastausta isoisoäidin arvoitukseen. Se rakentaa pienistä palasista mosaiikkia, etsii ihmisen hahmoa, kysyy, miten isoisoäidin äiti kirjoitti itseään läheistensä elämään.

Katja Hyry on opettaja, tutkija ja tietokirjailija. Hänen väitöskirjansa aiheena olivat Karjalan pakolaiset.
LanguageSuomi
Release dateJul 31, 2018
ISBN9789528029120
Iida: Löytöretki isoäitini äidin elämään
Author

Katja Hyry

Katja Hyry on opettaja, tutkija ja tietokirjailija. Hänen väitöskirjansa aiheena olivat Karjalan pakolaiset. Tietokirjojen ja tutkimusten aiheina ovat olleet maailmanuskonnot, sairaus ja ihminen, suomalainen kansanusko, elämäntarinat, siirtolaisuus ja pakolaisuus.

Related to Iida

Related ebooks

Reviews for Iida

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Iida - Katja Hyry

    vaiheista.

    1. Kirjeiden, valokuvien ja päiväkirjojen

    arvoitus

    Kirjoittajan katse ja omaelämäkerralliset aineistot

    Isoäitini äidin perheen kirjeet ja valokuvat jäivät talteen, koska isotätini Annikki Hulkko järjesti, säilytti ja luovutti perhe- ja sukuhistoriaan liittyvän kokoelmansa Oulun maakunta-arkistoon. Hänen arkistonsa on Oulun maakuntaarkiston suurin naisen luovuttama arkisto.¹

    Kirjan taustalla on nelisenkymmentä kirjettä käsittävä kirjeenvaihto vuosilta 1926-1932.² Tätä kirjeenvaihtoa ei olisi syntynyt ilman tuberkuloosia. Kirjeitä lähetettiin parantoloista ja sairaaloista kotiin ja takaisin. Lisäksi aineistoon kuuluu valokuvia: yksilökuvia, perhekuvia, luokkakuvia ja rituaalikuvia.³ Osassa niistä on kohtuullisen tarkat viitetiedot, mutta esim. kuvaajasta löytyy tieto vain harvoin.⁴

    Tutkimuksen tapahtumapaikka on erityisesti 1920-luvun lopun ja 1930-luvun alun Kemi. Olen tutkinut tätä aluetta ja ajankohtaa aikaisemminkin, mutta erilaisesta näkökulmasta. Liakan perhe muutti Kemiin 1920-luvun alussa - samaan aikaan sinne saapuivat myös Karjalan pakolaiset, joiden elämänhistoriallista kerrontaa tutkin väitöskirjassani.

    Tutkimukseni ei perustu elämänhistorialliseen kerrontaan vaan dokumentteihin. Tämä lähtökohta tarkoittaa mm. sitä, etten ole voinut kysyä tutkimukseni kohteelta lupaa tutkimukseen. Hän ei myöskään kerro elämäänsä, vaan minä tutkijana kerron sen. Kertomusten sijaan minulla on ollut käytössäni kaikkea muuta, kuten kirjeitä, dokumentteja, valokuvia, päiväkirjamerkintöjä, sanomalehtileikkeitä ja sukulaisten hajanaisia muistoja. Jokaisella niistä on oma tarinansa, mutta monta kertaa olen miettinyt, kenen tarina se on.

    Alkuun tilanne vaikutti yksinkertaiselta, olihan aineisto valmiina. Sitten pääsin kanssapuheisiin sukulaisten kanssa ja kuuntelin heidän muistojaan. Huomasin, ettei suku olekaan vain suku, vaan koostuu lukuisista perillisten yhteisöistä, joilla jokaisella on omat tulkintansa suvun vaiheista – omat muistot ja useaan kertaan kerrotut tarinat.⁶ Suku ei ollutkaan vain yksi vaan monta, monia, lukemattomia.

    Tämä toi työhön omat haasteensa. Moneen kertaan työtä tehdessä olen pysähtynyt kysymään: Kenen tarinaa kerron? Mistä näkökulmasta?

    Elämäkerta?

    Kun aloitin tämän tutkimuksen, päätin etsiä käsiini isoäitini äidin elämästä kaiken mahdollisen. Siis kaiken, minkä kohtuullisella vaivannäöllä löydän. Olisin varmasti voinut olla sinnikkäämpi, ja taitavampi. Mutta tutkimusmatkoilla on rajoitteensa. Tämä on ensimmäinen tutkimus, jonka olen toteuttanut kokonaisuudessaan työn ja perheen ohessa.

    En kuitenkaan ajatellut, että olisin kirjoittamassa isoäitini äidin elämäkertaa. Olenko kuitenkin kirjoittanut sitä? Maarit Leskelä-Kärki toteaa tuoreessa kirjassaan Toisten elämät, Kirjoituksia elämäkerroista, että elämäkerta on tapa muistaa ja tapa tutkia elämää. Leskelä-Kärki määrittelee elämäkerran (biografia) jonkun toisen kirjoittamaksi elämäntarinaksi jonkun toisen elämästä.⁷ Elämäkerta on tapa katsoa ihmistä, mutta se on myös katse. Toisen elämästä kirjoittaminen kertoo siitä, miten katsomme häntä, minkälaisena näemme hänet.⁸

    Ensimmäinen umpikuja on tämä: jos elämäkerta on katsomisen tapa, siis katse – miten se katsomisen tapa kirjoitetaan sisään elämäkertaan? Miten kirjoitetaan siten, että kerrotaan enemmän kohteesta kuin kirjoittajasta – vaikka kirjoittajastakin on jotakin kirjoitettava, onhan kyseessä katse, ja katseeseen sisältyy myös katsoja, ei vain katsottava?

    Kun Aino Kallas kirjoitti elämäkertaa Lydia Koidulasta, hän yhdisti oman kohtalonsa tämän 1800-luvulla eläneen virolaisen runoilijan kohtaloon: Niinä vuosina, jolloin kirjoitin Koidulan, tunsin kuin käden kurkullani, taistelin henkistä kuihtumista vastaan, kirjoitin kuin itsestäni. Hän sortui, minä vapauduin.

    Kun kirjailija kirjoittaa toisen kirjailijan elämäkertaa, faktasta voi syntyä fiktiota. Puhuuko kirjailija silloin itsestään toisen kautta ja käyttää häntä äänitorvenaan tärkeiksi pitämilleen asioille? Kirjailija voi ehkä tehdä näin, onhan hän kirjailija, mutta entä tutkija sitten? Miten tutkija voi pitäytyä lähteisiin perustuvissa tosiseikoissa – ja kirjoittaa elämäkerran sisään oman katseensa, eksymättä omaan mielikuvitukseensa?

    Aino Kallasta ja Krohnin sisaruksia tutkinut Maarit LeskeläKärki muistuttaa, että ajatus siitä, että voisimme antaa äänen menneisyyden ihmisille tai tavoittaa heidät sellaisina kuin he olivat, on lähtökohtaisesti mahdoton.¹⁰ Niin on, tietysti.

    Mutta – retkeillessäni isoäitini äidin elämänvaiheiden parissa huomasin pian palavasti kaipaavani Karjalan pakolaisten elämänhistoriallista kerrontaa. Haparoiden tai toisinaan vakaasti kerrottuja tarinoita, jotka eivät ehkä kaikilta yksityiskohdiltaan pitäytyneet ns. tosiseikkoihin, mutta olivat täydellä varmuudella heidän omiaan.

    Minulla ei kuitenkaan ollut kertomuksia. Ei yhtään ainoaa haastattelua, ei edes pientä näytettä isoäitini äidin äänestä.

    Oli vain palasia, pieniä sirpaleita, joita olen koonnut lattialla. Olen saanut niistä syntymään mosaiikin, se on kyllä minun. Mutta monta kertaa olen hajottanut mosaiikin ja aloittanut taas alusta.

    Olen yrittänyt muistaa, että Iida katsoisi itseään toisin, ja kuka tahansa muu. Minulla on oma näkökulmani. Tämä lähtökohta minun pitää hyväksyä.

    Olen kulkenut etäältä lähelle, aloittanut taas alusta.¹¹ Arkistoon mennessäni olen aina saanut käteeni lomakkeen, jossa pyydetään rastittamaan: sukututkimus vai tieteellinen tutkimus. Olen monta kertaa toivonut kolmatta rastia. Siinä olisi lukenut: En ole varma.

    Kuitenkin olen tutkinut elämänhistoriallista kerronta ja elämänhistoriallisia aineistoja. Olen kirjoittanut aiheesta paljon ja pitänyt luentoja ja kollokvionkin.

    Ehkä minun on tunnustettava tämä: kaikkein eniten olen halunnut tietää, miten isoäitini äiti selviytyi. Miten hän loi ja ylläpiti kotiaan, kuin ei voinut olla kotona? Miten hän selviytyi sairastumisesta ja miten hän kulki kohti lähestyvää kuolemaa? Miten hän kirjoitti itseään läheistensä elämään?

    Väitöstutkimuksen ja oletetun post doc -tutkimuksen välissä koin väkevän akateemisen kriisin, josta kirjoitin artikkelissani Kun tutkimusmatkan suunta muuttuu.¹² Artikkelissa kirjoitan: Sairastumis- ja pakokertomuksilla on tiettyjä yhtäläisyyksiä. Tärkein niistä on se, että sekä sairastunut että pakoon lähtenyt joutuu muiden armoille ja menettää ainakin osan elämänsä hallinnasta. Kertomukset näistä käänteistä ovat merkittäviä, koska juuri niiden kautta voi etsiä subjektiivista kokemusta. Näkökulmat pakolaisuuteen ja sairastumiseen ovat erilaisia, kun niitä katsotaan eri näkökulmista. Lääkärin ja hoitohenkilökunnan kertomukset tarjoavat yhden näkökulman (tai useita erilaisia), niin myös pakolaisia vastaanottavien ja alkuun auttavien ihmisten kertomukset. Niiden kautta ei kuitenkaan voi tavoittaa kokijan kokemusta.¹³

    Olenko etsinyt isoäitini äidin sairastumiskokemusta? Artikkelini viimeisessä kappaleessa kysyin: Mitä tahansa käänteitä tutkittaessa on hyvä kysyä, kenen ääntä kuuntelemme. Kenellä on asiantuntijan ääni ja valta?¹⁴ Jos minulla ei ollut isoäitini äidin kertomusta, mitä minulla on ollut? Kenen ääntä olen kuunnellut? Ja mitä olen luullut kuulevani?

    Isoäitini äidiltä ei jäänyt yhtään päiväkirjaa, vain yksi päiväkirjamerkintä. Voin lukea hänen kirjoitustaan vain kirjeistä. Mutta kirjeet eivät kerro vain hänestä, vaan myös niistä ihmisistä, joille hän kirjoittaa. Siitä, mitä heidän välillään on. Myös valokuviin asetutaan yhdessä jonkun kanssa, jossain tilanteessa. Sitten kuvat asetetaan esille, johonkin yhteyteen, katsottaviksi.

    Lukiessani kirjeitä ja katsoessani valokuvia näen isoäitini äidin ihmisten joukossa: äitinä, puolisona, opettajana, ystävänä. Sekä yhdessä toisten kanssa, että yksin. Usein hän kirjoitti kirjeitä ollessaan yksin, matkalla yhdestä paikasta toiseen. Hänellä oli sekä yhteistä että omaa aikaa. Valtaosa kirjeistä ja valokuvista on vuosilta, jolloin vanhimmat lapset olivat aikuistumassa ja pienimmät vielä lapsia. Isoäitini äiti oli 40-vuotias. Sairaus teki levon välttämättömäksi ja näihin lepojaksoihin syntyi omaa aikaa, poissa kodin velvollisuuksista ja monista rooleista.

    Näistä sirpaleista olen yrittänyt rakentaa jotakin. Jotain, johon olisin valmis tyytymään. Kaikkein vaikeinta on ollut oppia luottamaan omaan katseeseen, löytää tapa kirjoittaa se kertomukseen juuri sopivalla tavalla. Haluaisin olla vähän varjossa, vaikka roolini on iso.

    Entä jos unohtaisin kuvitelmat elämäkerrasta kokonaan, ja kertoisin tekeväni mikrohistoriallista tutkimusta. Mikrohistorian tekijä käy dialogia lähteidensä kanssa, hän pyrkii unohtamaan teoreettiset ennakko-oletukset. Hän hyväksyy lähteiden ominaisluonteen ja pyrkii käyttämään sitä hyväksi. Hän etsii pieniä, näennäisen vähäpätöisiä vihjeitä ja etenee niiden perusteella. Mikrohistoriallisen lähestymistavan mukaan jokaista tutkimuskohdetta pitäisi lähestyä sen omin ehdoin.¹⁵ Näinhän minä olen tehnyt, vai olenko?

    Mieluiten sanoisin olleeni löytöretkellä, käyttäneeni niitä työskentelytapoja, joiden käyttöön minut on kulttuurintutkijana koulutettu. Keinot ovat tutkijan keinoja, tulkitsijana olen kulkenut läheltä etäälle ja takaisin. Välillä tutkitun ja tutkijan hahmot sulautuivat yhdeksi. Siitä pyristelin taas etäälle, kiertelin hiljaista saartani kaukaa. Yritin nähdä sen muiden saarten joukossa, osana sitä maailmaa, jota kuvaan. Osana sitä maailmaa, jota muut tutkijat ovat kuvanneet. Sitten taas havahduin: kenen elämästä oikein kirjoitan?

    Kirjoittamisen etiikka

    Olen kirjoittanut tämän tutkimuksen pääasiassa dokumenttien, en perimätiedon pohjalta. Olen halunnut tehdä oikeutta isoäitini äidille ja niille ihmisille, joista kirjoitan.

    Sitten huomasin, etten vain kirjoita isoäitini äidistä,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1