Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Muinaisten kansojen uusi kronologia tähtitieteen avulla: Historian aputieteet
Muinaisten kansojen uusi kronologia tähtitieteen avulla: Historian aputieteet
Muinaisten kansojen uusi kronologia tähtitieteen avulla: Historian aputieteet
Ebook200 pages1 hour

Muinaisten kansojen uusi kronologia tähtitieteen avulla: Historian aputieteet

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Kenties jokainen, jota on kiinnostanut lukea esim. Assyrian, Babylonian ja Egyptin historiaa, on jossakin vaiheessa huomannut mainintoja tuona kaukaisena aikana havaituista auringonpimennyksistä.
Pienellä silmäyksellä noiden kansojen kronologioihin voidaan havaita, etteivät havaitut auringonpimennykset ole löydettävissä mainituilta kuninkaiden hallitusvuosilta.
Kirjoittaja on havainnut tässä tieteellisen tyhjiön ja hän on katsonut siinä olevan sopivan tilaisuuden ryhtyä tarkentamaan vuosina 1550-530 eaa. hallinneiden lähi-idän kansojen kronologioita havaittuihin pimennyksiin sopiviksi.
Niimpä tämä tutkielma herättää aiheellisia kysymyksiä: tapahtuiko Ashur-Dan III:n 9. vuotena havaittu auringonpimennys vuonna 788 eaa. vaiko vuonna 809 eaa?
Tässä tutkielmassa tulee esille uutena ominaisuutena egyptiläisen tähtitieteilijän Aymen M. Ibrahemin tekemien uusien tutkimusten soveltaminen ensimmäistä kertaa käytäntöön kansojen historiaan.
Tämän uuden tutkielman voidaankin havaita olevan hyvin poikkeuksellinen, sillä tämä on koko maailman mittakaavassa ensimmäinen laaja tukielma siitä, miten kronologia on ajoitettavissa auringonpimennysten avulla.
Tämä kirja sisältää 21 kuvaa ja yli 40 värillistä taulukkoa ja tekstiruutua.
LanguageSuomi
Release dateNov 15, 2017
ISBN9789515688194
Muinaisten kansojen uusi kronologia tähtitieteen avulla: Historian aputieteet
Author

Pekka Mansikka

Pekka Mansikka, a Finnish self-taught researcher. He is especially familiar with the study of ancient eclipses and the timing of chronologies according to them. As a publisher, he also publishes historically interesting scientific books.

Read more from Pekka Mansikka

Related to Muinaisten kansojen uusi kronologia tähtitieteen avulla

Related ebooks

Reviews for Muinaisten kansojen uusi kronologia tähtitieteen avulla

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Muinaisten kansojen uusi kronologia tähtitieteen avulla - Pekka Mansikka

    Pekka Mansikka (syntynyt 1953 Pielavedellä) Kirjoittaja on suoritanut nuoruuden opintonsa Pielavedellä ja Kuopiossa. Hän työskenteli useita vuosia Iisalmessa, josta suunta kulki pohjoiseen Kitlään. Siellä hän tuli tunnetuksi paikallisen taidekehystämön pitäjänä vuoteen 2006 saakka.

    Lisäksi hän on toiminut vapaaseen lähdekoodiin perustuvan Opencart verkkokaupan kehitäjänä useiden vuosien ajan.

    Hän on harrastanut muinaisten kansojen historian tutkimista pääosin vuodesta 2011 lähten.

    SISÄLLYSLUETTELO

    Alkusanat

    Assarhaddonin pimennykset

    Šimbar-Šipakin auringonpimennys

    Assyrian auringonpimennys

    Tiglat-Pileser III

    Elamin kuninkaiden hallitusaika

    Lukuisat auringonpimennykset Egyptissä

    Akhenatenin neljäs hallitusvuosi

    Muinaisten astronomien havaintoja

    Uudet kronologia taulukot

    9.1 Assyrian kronologia

    9.2 Tyyroksen kronologia

    9.3 Babylonin kronologia

    9.4 Egyptin kronologia

    9.5 Heettiläisten kronologia

    9.6 Urartun kuninkaat

    Liite I:Sotilaat jotka muuttivat Egyptin historiaa (1435-1335 eaa.)

    Seti, Merneptah ja Horemheb

    Ramses I ja Seti I

    Liite II:Näkymä muinaisen Egyptin historiaan (1125-1003 eaa.)

    Egypti vuosina 1125-1095 eaa.

    Egypti vuosina 1095-1035 eaa.

    Egypti vuosina 1035-1003 eaa.

    Liite III:Assyrian nousu sekaannuksen tilasta (789-730 eaa.)

    Muutoksen tuulet Assyriassa

    Šalmanassar V ja Sargon II

    Sargon II:n hallituskauden tulkinta

    Liite IV:Korjattu limmu-lista

    Liite V:Babylonian astronomia

    Nabonassar, Mukin-zeri ja Marduk-Apla-Iddina II

    Savitaulu VAT 4956

    Egyptin historian vaikutus

    Kuvat

    Alkusanat

    Mitä perusteita on ollut ryhtyä tekemään tätä hyvin laajaa tutkielmaa muinaisten kansojen kronologioiden korjaamiseksi? Tähän on ainakin kaksi syytä.

    Ensinnäkin ammattitutkijat eivät ole tehneet minkäänlaista elettä korjatakseen kronologioita muinoin havaittuihin auringon- tai kuunpimennyksiin sopiviksi. Näistä suurimman huomion ovat saaneet luonnollisesti auringonpimennykset. Tässä niistä muutama:

    Auringonpimennys Ashur-Dan III:n 9. hallitusvuotena.

    Kaksi auringonpimennystä Assarhaddonin aikana: hänen 1. vuotenaan sekä hänen Egyptiä vastaan suunnatun kampanjansa aikana.

    Auringonpimennys Babylonin kuninkaan Šimbar-Šipakin 7. vuotena.

    Auringonpimennys farao Shoshenk I:n 17. vuotena.

    Auringonpimennys heettiläisten kuninkaan Mursili II:n 10. vuotena.

    Tosin jonkilaisia ehdotuksia noista kaikista on ollut sen suhteen, mikä tai mitkä auringonpimennykset voisi vastata niitä. Mutta ehdotuksia sen suhteen, että kronologiaa tulisi korjata noiden mukaisesti ei ole ollut. Joku voisi kysyä, että eikö tuo ensiksi mainittu pimennys ole nykyisin jo sovellettu kronologiaan oikealle kohtaa koskien vuotta 763 eaa? Vastaus on, että ei ole. Teoria siitä, että vuonna 763 eaa. havaittu auringonpimennys vastaisi Ashur-Dan III:n 9. vuotena tapahtunutta auringonpimennystä, esiteltiin vuonna 1867, 150 vuotta sitten. Mutta Assyrian kronologiaa ei ole koskaan korjattu tuolle kohtaa, vaan tuo vuosi 763 eaa. on siinä Assur-Dan III:n 11. hallitusvuoden kohdalla.

    Samanlainen on ollut suhtautuminen noihin kaikkiin muihin pimennyksiin, joita ei voida löytää nykyisestä kronologiasta noilta ajankohdilta. Olemassa olevista kronologioista mitään ei ole korjattu sen vuoksi, että ne voisi sopia tarkemmin muinoin muistiinmerkittyihin auringonpimennyksiin.

    Toiseksi nykyisissä kronologioissa on suuria virheitä kun tutkitaan niiden sopivuutta muinaisiin tähtitieteellisiin havaintoihin ja niissä on myös muutamia suuria ristiriitoja muiden kansojen (kuten Elamin) historiaan. Siitä huolimatta, että tuo vuosi 763 eaa. ei nykyisessä kronologiassa kohdistu Ashur-Dan III:n 9. hallitusvuoteen, tuosta auringonpimennyksestä on ikään kuin tullut historian ajanlaskun peruspilari.

    Voi olla, että tämän merkittävän muinaisen historian peruspilarin kaataminen ja uuden perustuksen laskeminen voisi olla monelle tutkijalle erittäin haastava projekti. Lisäksi kronologian ajoituksen tutkiminen puhtaasti tieteellisestä näkökulmasta voi tuntua uudenlaiselta vaihtoehdolta. Se nimittäin sulkee pois kaikki mahdolliset aikaisemmat sen kaltaiset tulkinnat, että jotakin kauan sitten muistiinmerkittyä auringonpimennystä ei olisikaan koskaan tapahtunut koska sitä ei löydy nykyisestä vanhasta kronologiasta halutulta ajankohdalta. Toiseksi se sulkee pois teorian siitä, että esim. Babylonian kalenteri olisi voinut siirtyä noin kuukauden pois paikaltaan ainoastaan sillä perusteella, että jokin arkeloginen löytö halutaan pakottaa ajoittumaan jollekkin tietylle vuodelle.

    Babylonian astronomia. Muinaiset babylonialaiset tähtitieteilijät olivat hyvin taitavia. Heillä oli kyky tutkia kuunpimennysten ajankohtia ja pimennyksen ajankohdan perusteella he saattoivat jälkeenpäin määrittää sen jonkun Babylonian kuninkaan tietylle hallitusvuodelle. Mikäli heillä oli oikea käsitys Babylonian kuninkaiden hallituskausien ajankohdasta, silloin näiden kuunpimennysten avulla Babylonian ja Assyrian kuninkaat voidaan saada oikealle kohtaa kronologiassa 700-luvulla eaa. Vaikka nämä tähtitieteilijät olivat oikeastaan astrologeja, tässä kirjassa käytetään jäljempänä tästä vaihtoehdosta nimitystä Babylonian astronomia.

    Sargonin tavalla. Tutkijoiden arvion mukaan babylonialaisilla tähtitieteilijöillä oli kyky ajoittaa kuun ja planeettojen liikkeitä jopa useita vuosisatoja taaksepäin.[¹] Tehdessään näitä tutkimuksiaan esim. 300-luvulla eaa. heillä ei välttämättä ollut käytettävissään tarkkaa tietoa siitä, milloin jonkun n. 400 vuotta aikaisemmin hallinneen Babylonian kuninkaan hallituskausi alkoi ja milloin se päättyi. (Heillä saattoi olla sama pulma kun määrittelivät jälkeenpäin muita tähtitieteellisiä havainltoja 500- ja 600-luvulle eaa.) Mikäli näin oli, ainoa luotettava kuunpimennys 700-luvulla eaa. oli Sargon II:n näkemä kuunpimennys, jonka hän itse kirjoitti ylös. Tästä vaihtoehdosta tässä kirjassa käytetään jäljempänä nimitystä Sargonin tavalla

    Tähtitieteen avulla. Tämä kirjan nimessä oleva ilmaisu viittaa nykyajan tähtitieteesseen, jonka ansiosta on menneisyydessä tapahtuneiden auringonpimennysten ajankohta mahdollista saada tarkoin selville yli 4000 vuotta taaksepäin.

    Uudet tutkielmat. Tässä julkaisussa tulee lisäksi esille uusi tutkimus egyptiläisistä hieroglyfeistä, jonka ansiosta Egyptin historiasta on mahdollista löytää useita auringonpimennyksiä vuosina 1510-610 eaa. hallinneiden faraoiden ajoilta. Kyseinen uusi tutkimus perustuu faraoiden viettämiin Sed festivaaleihin ja sen tekijä on egyptiläinen tähtitieteilijä Aymen M. Ibrahem. Hänen tutkimustyönsä onkin ollut hyvin suuriarvoista uuden Egyptin kronologian ajoittamisessa.

    Auringonpimennys 19. lokakuuta 704 eaa.


    [1] Brown, David: Mesopotamian Planetary Astronomy-Astrology, 2000. s.164,201,202

    1. Assarhaddonin pimennykset

    Tutkijat ovat pyrkineet määrittämään Assarhaddonin Egyptiä vastaan tehdyn kampanjan aikana tapahtunutta auringonpimennystä.

    Esarhaddon Chronicle[²] kertoo hänen tehneen kaksi kampanjaa Egyptiin, ensimmäinen oli hänen 10. hallitusvuotenaan ja toinen 12. hallitusvuotena.

    Lisäksi Assarhaddonin 1. hallitusvuotena on kuvailtu tapahtuneen auringonpimennys Tišritu kuukauden aikana. Tätä pimennystä ei kuitenkaan löydy mistään nykyisestä kronologiasta ja se on muutenkin jäänyt vähemmälle huomiolle. Kirjailija Charles Ginenthal kertoo kirjassa Pillars of the Past volume Two siitä, että tutkijat Frank Dyson ja Sidney Smith ovat sitä mieltä, että kyseinen Esarhaddon Chroniclessa oleva mainita pimennyksestä ei tarkoita auringonpimennystä vaan jotakin muuta ilmiötä, koska kyseistä pimennystä ei löydy vanhan kronologian vuodelta 680 eaa. ja toteaa:

    Ainoa syy, miksi Assarhaddonin ensimmäisen vuoden auringonpimennys on hylätty, on se, ettei se sovi yhteen voimassaolevan kronologian aikajärjestyksen kanssa.[³]

    Kyseiset tutkijat, Dyson ja Smith, julkaisivat kyseisen mietintönsä asian tiimoilta vuonna 1924[⁴] ja tiettävästi tuon jälkeen ammattitutkijat eivät ole kyseiseen auringonpimennykseen paneutuneet.

    Seuraavaksi esitellään tähän liittyen taulukko laajalla aikavälillä. Tämä havainnollistaa sitä, että vuonna 704 eaa. tapahtunut auringonpimennys on varhaisin mahdollinen Assarhaddonin 1. hallitusvuoteen. Toinen mahdollisuus on 10. lokakuuta vuonna 695 eaa.

    Pimennykset lähi-idässä ajalla 705-683 eaa.

    Tästä voimme myös havaita, että muita vaihtoehtoja ei ole. Kun sen jälkeen pyrimme etsimään Egyptin kampanjan aikana tapahtunutta pimennystä, se tulisi löytyä 9 vuotta tai 11 vuotta Assarhaddonin 1. vuodesta lukien.

    Sovellettaessa vuotta 704 eaa. Assarhaddonin 1. vuoteen vuosi 695 eaa. on hänen kymmenes vuotensa. Jos sovellamme vuotta 695 eaa. hänen 1. vuoteensa, silloin sopivaa auringonpimennystä ei löydy hänen Egyptin vastaisen kampanjansa ajoilta. Niimpä tässä voidaan havaita, että ainoaksi vaihtoehdoksi jää tuo vuoden 704 eaa. soveltaminen Assarhaddonin 1. hallitusvuoteen. Vuoden 695 eaa. rengasmainen pimennys ei välttämättä näkynyt Egyptissä saakka, mutta se näkyi hyvin Assyriassa.

    Koska Assarhaddon toimi myös Babylonin kuninkaana, niin todennäköisesti Esarhaddon Chronicle soveltaa babylonialaista ajanlaskua. Niimpä tuo mainininta hänen 1. hallitusvuodestaan liittyy hänen kuninkuuteensa Babylonin kuninkaana. ABC1 Chronicle kuvailee tapahtumia näin:

    Tebêtu kuukauden 20. päivänä Sanherib kuoli …. Addaru kuukauden 18. päivänä Assarhaddon nousi Assyrian valtaistuimelle.

    Assarhaddonin nousu Assyrian kuninkaaksi tapahtui vain noin 10 päivää ennen tuonaikaisen kalenterivuoden päättymistä. Niimpä voidaan olettaa, että hänestä tuli Babylonin kuningas vasta seuraavan kalenterivuoden puolella. Koska hänen 1. virallinen hallitusvuotensa Babylonian kuninkaana alkoi keväällä 704 eaa., nuo ABC1 Chroniclessa kuvaillut tapahtumat ajoittuvat talveen ja varhaiskevääseen 705 eaa.

    Auringonpimennys 10. lokakuuta 695 eaa.

    Teoreettista pohdintaa

    Mikäli tarkastellaan ainoastaan auringonpimennysten päiväyksiä, tällöin vuoden 695 eaa. pimennystä olisi mahdollista käyttää Assarhaddonin 1. vuoteen ja 31. lokakuuta 686 eaa. tapahtunutta pimennystä hänen 10. vuoteensa. Jälkimmäisen kohdalla jouduttaisiin kuitenkin soveltamaan tietokoneen tekemään laskelmaan vähintään noin 9 tunnin virhettä.

    Mikäli tätä vaihtoehtoa yrittäisi soveltaa, tämä ei jäisi ainoaksi tulkinnanvaraiseksi pimennykseksi, vaan ristririitoja tulisi myös monia muita. Tämän vaihtoehdon tarkasteluun palataan laajemmin luvussa kolme.


    [2] livius.org/sources/content/mesopotamian-chronicles-content/ABC-14-esarhaddon-chronicle/?

    [3] immanuelvelikovsky.com/Pillars-Vol-II-(large).pdf sivu 186

    [4] Babylonian Historical Texts (London 1924) sivu 14

    2. Šimbar-Šipakin auringonpimennys

    Tarkastellaan tässä hiukan lähemmin nimeltä mainitsemattoman Babylonin kuninkaan 7. hallitusvuotena tapahtunutta auringonpimennystä. Sen on päivätty tapatuneen simanu kuukauden 26. päivänä. Tämä ajankohta vastaa arviolta kesäkuun 17-30. päivää juliaanisen kalenterin mukaan (noin 6-20. kesäkuuta gregoriaanisen kalenterin mukaan), kun ei oteta huomioon muinaisen kalenterin liukuvuutta, joka siirsi kalenteria säännöllisesti pois

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1