Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Yhdeksän Tähden Ki-astrologia
Yhdeksän Tähden Ki-astrologia
Yhdeksän Tähden Ki-astrologia
Ebook199 pages1 hour

Yhdeksän Tähden Ki-astrologia

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Yhdeksän Tähden Ki-astrologia on kierhtova tapa kartuttaa omaa ihmistuntemustaan ja elämänymmärrystään. Se perustuu ikivanhaan kiinalaiseen viisauteen, jinin ja jangin sekä viiden elementin kosmiseen leikkiin.

Yhdeksän Tähden Ki-astrologiaa voit käyttää apuna etsiessäsi itsellesi elämänkumppania, suunnitellessasi matkustamista tai muuttoa, harkitessasi uusien liikesuhteiden solmimista, ymmärtääksesi yhteiskunnallisia muutoksia - rajoja sen käytölle ei ole.
LanguageSuomi
Release dateNov 17, 2016
ISBN9789529910335
Yhdeksän Tähden Ki-astrologia
Author

Jukka-Pekka Lilja

Jukka-Pekka Lilja on kokenut shiatsuhierojakouluttaja ja taolaisen elämänfilosofian asiantuntija. Hänen selkeän oivaltavaa näkemystään ihmisestä on ilo lukea.

Related to Yhdeksän Tähden Ki-astrologia

Related ebooks

Reviews for Yhdeksän Tähden Ki-astrologia

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Yhdeksän Tähden Ki-astrologia - Jukka-Pekka Lilja

    Lilja

    OSA I

    PERUSTEET

    LUKU 1

    ENERGIAN LINEAARINEN JA SYKLINEN KULKU

    Yhdeksän luonnehahmon ymmärtäminen vaatii Yhdeksän Tähden perustana olevien energiadiagrammien tuntemista. Näitä diagrammeja on kaksi, joista kumpainenkin kertoo, miten energia muuttuu kulkiessaan yhdeksän eri vaiheen läpi.

    Ensimmäinen näistä esittää sen lineaarisesti ja toinen syklisesti tiiviin mandalan muodossa.

       LINEAARINEN KAAVAKUVA

    (LAAJENNETTU MUOTO)

    Yhdeksän Tähden Astrologian yhdeksän luonnetyyppiä ovat seuraus laajenevan jin- ja supistuvan jang-energian kertautuvasta kierrosta. Tämä kierto käsittää kaksi vaihetta: alemman ja korkeamman. Ensimmäinen näistä on kiinteä, siemenvaihe, joka saa numeron 1 (jangein ja tiivein numero), jossa energia on varastoitunut ja lepotilassa. Toisessa, kukkavaiheessa, numero ykkönen laajenee täyteen valovoimaan saaden numerokseen 9 (jinein ja korkein numero), joka jälleen palautuu siemeneksi (ykkönen toistuu).

    Näiden siemen- ja kukkavaiheitten sisälle mahtuu seitsemän välikehitysastetta: 2, 3 ja 4, jotka edustavat ulospäin suuntautuvaa kasvua, 5 on vakauttava tai tasapainottava aste (keskikohta 1 ja 9 välillä) ja 6, 7 ja 8, jotka ovat sisäisen voimistumisen ja kasvun vaiheita.

    Tämä kierto toistuu eri nopeuksisena yhdeksän päivän, yhdeksän kuukauden ja yhdeksän vuoden aikajaksossa. Joskus kierto vaihtaa suuntaa ja etenee yhdeksiköstä alas ykköseen. Näin tapahtuu aikoina, jolloin energia on kiinteytyvä. Nykyinen aikakautemme on jang, kiivasvauhtinen ja intensiivinen, ja niinpä Yhdeksän Tähden vuodet seuraavatkin tätä takaperin kulkevaa numerojärjestystä. Esimerkiksi vuosi 1994 on numero 6, sitä edeltävä vuosi 1993 on numero 7 ja 1992 numero 8. Vuosi 1995 on siten numero 5.

    Tämä kierto synnyttää kolme yleiskategoriaa:

    Vuodet, joiden energia on muita nopeampi, ylöspäin suuntautuva ja laajentunut (9, 4, 3 ja 2).

    Vuodet, joiden energia on muita hitaampi, alas- ja sisäänpäin suuntautunut (8, 7, 6 ja 1).

    Vuodet, joiden energia on kaikkein vakain ja tasapainoisin (5).

    Näiden ilmapiirissä tapahtuvien vaihteluiden mukaisesti yhteiskunta käyttäytyy kunakin vuonna eri tavoin. Esimerkiksi matkailun, talouden ja kulttuurin saralla tapahtuu kohoavan energian vuosina lisääntyvää kehitystä, avautumista ja vilkastumista. Laskevan energian vuosina nämä pyrkimykset hidastuvat, supistuvat, vakautuvat ja suuntautuvat sisäänpäin.

    Myös jokainen meistä kantaa itsessään syntymävuotensa leimaa. Tämän mukaan saamme kolme ihmisryhmää:

    Ihmisillä, jotka ovat syntyneet vuosina 2, 3, 4 ja 9, on yleisesti kevyt olemus ja he ilmaisevat helposti itseään ja ovat tavallista puheliaampia.

    Vuosina 1, 6, 7 ja 8 syntyneillä ihmisillä on taipumus hidasliikkeisyyteen, varovaisuuteen tai mietteliäisyyteen ja he ovat yleisesti ottaen edellisiä vähäpuheisempia. He ovat tavallisesti hiljaisen, jopa vakavan puoleisia, ja antavat vaikutelman sisään, alas ja juuritasolle suuntautuneesta energiasta.

    Viitosen (5) vuosina syntyneet ihmiset ovat epätavallisen itsevarmoja ja vakaita yksilöitä, jotka aina näyttävät putoavan jaloilleen.

       SYKLINEN KAAVAKUVA

    (TIIVISTETTY MALLI)

    Yllä selostettu ryhmäluokitus antaa vain yleiskuvan yhdeksästä numerosta, sillä kullakin numerolla on lisäksi omat ainutlaatuiset luonteenpiirteensä. Vuodenajat huomioon ottavaa mallia käyttäen saamme näistä yhdeksästä luonteesta yksityiskohtaisemman käsityksen. Jotta pystyisimme näkemään Yhdeksän Tähden vuodenaikajärjestyksen, meidän on tiivistettävä tämä yhdeksänvaiheinen lineaarinen kaavakuva vuoden kiertoa esittävään sykliseen muotoon. Näin tehtyämme numerojärjestys muodostaa niin kutsutun taika- eli maagisen neliön. Kun seuraamme sitä myötäpäivään, näemme, miten kukin energiavaihe liittyy vuodenaikojen muutoksiin.

       YHDEKSÄN TÄHDEN VUODENAJAT

    Ykkönen edustaa talven energiaa (pimeä, kylmä, hiljainen ja uinuva), yhdeksikkö kesän energiaa (kirkas, säteilevä, kuuma ja nopea) ja viitonen ilmentää tasapainoista energiaa vuodenaikojen vaihtuessa (vakauttava, rauhoittava ja yhdistävä).

    Kaksi paria 3–4 ja 6–7 sijoittuvat tasapainoisen viitosen ja ääripäiden yhdeksikön ja ykkösen väliin. Ne ilmentävät kevät-ja syyspäiväntasausten siirtymävaiheita. Korkeamman energian pari 3–4 liittyy kevääseen ja sen suunta on ylös-ja ulospäin kohti kesää (9). Alemman energian pari 6–7 kuuluu syksyiseen energiaan ja sen suunta on alas- ja sisäänpäin kohti talvea (1).

    Kakkonen ja kahdeksikko ovat siirtymäenergioita, välittäjävaiheita ja tasauspisteitä ääripäiden (1 ja 9) ja niiden keskellä olevien (3, 4, 5, 6 ja 7) energioiden välillä. Kakkonen tasapainottaa yhdeksikköä ja edustaa alkusyksyä, kun taas kahdeksikko ohjaa ykköstä kohti kevättä ja littyy alkukevääseen. Viitosella ei ole mitään vakinaista vuodenaikaa vaan sen tehtävä on toimia eräällä tavalla vakauttavana keskusakselina, jonka ympäri muut vuodenajat kiertävät.

    Seuraavassa taulukossa esitetään muutamin mielikuvin joitakin, tähän sykliseen kiertoon liittyviä luonteen tuntomerkkejä.

    Yllä kuvattua voidaa soveltaa, ei vain vuoden kiertoon, vaan kaikkiin säännönmukaisiin sykleihin. Esimerkiksi vuorokauden kierrossa 1 ja 9 edustavat keskiyötä ja keskipäivää, 3 ja 4 aamua, 6 ja 7 iltapäivää ja iltaa jne.

    Voit myös samalla tavoin kuvata kuun kiertoa, ihmisen elämänkaarta, aikakausia ja kokonaisia ajanjaksoja.

    LUKU 2

    ENERGIAN VIISI OLOMUOTOA

    Jotta ymmärtäisimme ilmapiirissämme tapahtuvia muutoksia, meillä on oltava selkeä käsitys energian eri olomuodoista. Entisaikojen taitavat luonnonfilosofit havaitsivat, että kaikki ilmiöt maailmankaikkeudessa etenevät sykleittän – välillä laajeten, välillä supistuen. Tässä tapahtumassa he erottivat selvästi viisi elementaalista vaihetta, joita he kutsuivat energian viideksi olomuodoksi. Nämä viisi muutoksen vaihetta eli elementtiä ovat:

    1. Puu — kohoava ja nopeasti levittäytyvä energia

    2. Tuli — äärimmilleen laajentunut, aktiivinen, räjähtävä energia

    3. Maa — kokoontuva ja keskittyvä energia

    4. Metalli — täysin tiivistynyt ja aineellistunut energia

    5. Vesi — syvä, uinuva ja hitaasti aaltoileva energia, joka edustaa siirtymävaihetta voimakkaan kiinteyden (metalli) ja laajentuneisuuden (puu) välillä.

    Viiden elementin kierto kuvaa jin ja jang -voimien yksityiskohtaista vuorovaikutusta ja muutosta. Maa- ja metallielementit edustavat energian kokoontuvia ja kiinteytyviä vaiheita (jang), kun vesi, puu ja tuli edustavat laajenevia vaiheita (jin). Esimerkiksi myöhäiskesä ja syksy ovat kokonaisuutena ottaen energeettisesti tiiviitä vuodenaikoja ja talvi, kevät ja kesä asteittain laajenevia.

    Tästä kiertokulusta on helppo nähdä, miten kukin elementtivaihe luonnostaan tukee tai luo seuraavaa. Näin ollen maaenergia synnyttää ja vahvistaa metallienergiaa, joka vuorostaan ravitsee ja voimistaa vesienergiaa, joka edesauttaa ja lisää puuenergiaa jne. Tätä seuraussuhdetta kutsutaan luovaksi kierroksi. Ymmärrettävistä syistä sitä nimitetään myös äiti-lapsi -suhteeksi.

    Toinen tärkeä asetelma syntyy, kun tarkastelemme kunkin elementin suhdetta vastakkaiseen elementtiin. Kun kokoontuva maaenergia vahvistuu, se luonnostaan hillitsee sulavaa ja aaltoilevaa vesienergiaa, ja kun vesi voimistuu se hiljentää aktiivista ja säteilevää tulienergiaa. Tuli vuorostaan pyrkii estämään ja hajoittamaan voimakkaan aineellistunutta metallienergiaa jne. Tätä säännöstelevää ja hallitsevaa suhdetta kutsutaan kuvaavasti myös isoäiti-lapsi -suhteeksi.

    Elementit tukevat toisiaan seuraavan kaavan mukaisesti:

    Puu tukee TultaTuli tukee MaataMaa tukee MetalliaMetalli tukee VettäVesi tukee Puuta.

    Elementit hallitsevat toisiaan seuraavan kaavan mukaisesti:

    Puu hallitsee MaataMaa hallitsee VettäVesi hallitsee TultaTuli hallitsee MetalliaMetallihallitsee Puuta.

    Energian viisi olomuotoa ja niiden luonteen ja muutoksen lakien ymmärtäminen on avain yhdeksän tähden astrologian tulkitsemiseen. Näihin viiteen elementtiin liittyvät eri asiat ja ilmentymät selviävät oheisesta taulukosta.

    LUKU 3

    YHDEKSÄN TÄHDEN ASTROLOGIAN SYNTY

    Yhdeksän Tähden Astrologia on yksinkertaistettu kooste taivaan ja maan voimien vaikutuksista ihmiseen. Planeettamme kiertäessä Auringon ympäri olemme keskellä Linnunrataamme ravitsevaa, äärettömästä maailmankaikkeudesta tulevaa valtaisaa energiavirtausta. Koska Maata ympäröivät magneettiset vyöt ovat napaseuduilla jokseenkin avoimia, nämä alueet ovat erittäin voimakkaasti latautuneita. Pohjoisnapa, joka katsoo Linnunradan keskuksesta poispäin, saa tästä planeettaamme kohdistuvasta energialatauksesta suurimman osan. Pohjoistaivaan tähdistöjä on kautta aikojen pidetty merkittävinä elämämme kulkuun vaikuttavina ja sitä ohjaavina tekijöinä. Näitä pohjoisia tähtikuvioita on myös käytetty taivaallisina virstanpylväinä suunnistettaessa merellä.

    Korkealla pohjoisnavan yläpuolella universumin valtaisat energiat kerääntyvät ja laskeutuvat alas karkeammille ja fyysisemmille tasoille monien eri tähtien kautta. Sen jälkeen ne virtaavat kohti aurinkokuntaa, missä ne taas kerääntyvät ja edelleen tiivistyvät planeettojen vaikutuksesta, päätyen viimein maapallon ilmakehään.

       YHDEKSÄN TÄHTEÄ

    Tietyillä yhdeksällä tähdellä on keskeinen rooli energian muuntumis- ja tiivistymistapahtumassa. Nämä tähdet ovat Pohjantähti ja Vega (Lyyran tähdistössä) sekä Otavan seitsemän tähteä (Isokarhun tähdistössä). Kun tämä valtaisa energialataus saapuu Linnunratamme läheisyyteen, se polarisoituu. Pohjantähti ja Vega toimivat tämän suunnattoman tähtipariston plus- ja miinusnapoina. Vega (-) liitetään kylmyyteen, talveen, kuuhun ja kuun kiertoon, passiiviseen jinenergiaan ja veden olemukseen. Pohjantähti (+) yhdistetään kuumuuteen, kesään, aurinkoon ja auringon voimiin, aktiiviseen jangenergiaan ja tulen olemukseen. Otavan seitsemän tähteä,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1