Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Politisk Parloir - Årbog 2017: Politisk Etik for Etaten I: 'O' Danmark, lille lund store land - i tillid til dig
Politisk Parloir - Årbog 2017: Politisk Etik for Etaten I: 'O' Danmark, lille lund store land - i tillid til dig
Politisk Parloir - Årbog 2017: Politisk Etik for Etaten I: 'O' Danmark, lille lund store land - i tillid til dig
Ebook111 pages1 hour

Politisk Parloir - Årbog 2017: Politisk Etik for Etaten I: 'O' Danmark, lille lund store land - i tillid til dig

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Dagens politiske debat dikteres på den ene side af økonomi, effektivisering og produktivitet, og på den anden side af negative følelser, af mistillid og frygt. I denne bipolære sump råber politikerne højt i blandt hverandre som i en børnehave: Se og hør mig! Medie-Megafonen er slået til, og det udbasunerede der danner grundlag for det politiske er ´mistilliden til den anden´, til borgeren, til naboen, til flygtningen og den ansatte ... til læreren, til dagplejemoderen, til lægen, til politimanden og sygeplejersken. Og den dominante jargon lyder, at borgeren ikke gør det godt nok, at dig og mig og vi to skal effektiviseres - særligt i den offentlige sektor, der den politiske magt er størst. Ingen gør noget tilfredsstillende, alle skal optimeres, i et menneskesyn der idémæssigt slægter på industrialiseringens fabrikshaller. Og tro mig, de var langt fra menneskevenlige. I dag skal den dydige borger producere: Således skal læreren under fortsatte nedskæringer producerer den fremtidige mønsterborger, produktivitetens soldat i samfundets nyttetjeneste, produktiviteten, der er blevet politikernes guldkalv og afgud; således skal lægen producere mest mulig folkesundhed, så dig og mig og vi to kan gå på arbejde og haste økonomiens hjul; således skal hjemmehjælperen producere mest mulig renhed, på målt tid og taksameter, så verdens materielle glans kan glinse blingbling og rekordrens. Det er kort sagt politikernes instrumentalisering af dig og mig og vi to, vort liv og levned. Og for at sikre dette sker som dikteret - i et menneskesyn af mistillid - har landets ledere og håndlangere indstiftet moderne tids slaveåg: det totalitære kontrolapparat, hvor dagplejemoderen skal dokumentere i stedet for at passe; hvor politimanden skal rapportere i stedet for at sikre gaden fred og orden; hvor lægen skal registrere medicinudskrivninger og journalisere i stedet for at helbrede; hvor læreren skal administrere og føre logbog frem for at undervise. Det kan være nyttigt for BNP, men ej for menneskers liv og levned. Det kan være rentabelt for DJØF, og syndikatets brødre gnidder i fnidder deres eksistentielt små hænder. Men det er uheldssvangert for GNH (Gross National Happiness), det lykkemål som det lignende lille kongerige Bhutan har sat som alternativ til BNP, fokuserende bæredygtighed og indbyggernes mentale vel. Summa siger jeg: Tiden fordrer et nyt parti, »Dansk Tillid«, og dets genskrevne eventyr er Danmark - i tillid til dig! ... Afsættet er etik, perspektivet 'det gode'.
LanguageDansk
Release dateDec 15, 2016
ISBN9788771888591
Politisk Parloir - Årbog 2017: Politisk Etik for Etaten I: 'O' Danmark, lille lund store land - i tillid til dig
Author

- le Berthélaine

le Berthélaine, Danish writer, critic and artist. Scholar educated at the universities of Aarhus, Odense and Copenhagen, Denmark. le Berthélaine has conducted extensive studies in the fields of medical science and the humanities, and he has degrees in health science and the liberal arts of aesthetics, literature and philosophy. This cross-disciplinary fusion characterizes the poet`s sharp pen and inciting style. Fields of interests and core competences: - Medical Science - Literature - Aesthetics - Philosophy - the body-and-soul issue - Existentialism - Post and transhumanism - Reality and realities - Moral and ethics

Related to Politisk Parloir - Årbog 2017

Titles in the series (1)

View More

Related ebooks

Related articles

Reviews for Politisk Parloir - Årbog 2017

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Politisk Parloir - Årbog 2017 - - le Berthélaine

    Politicus:

    Dansk etiker, landeskjald og samfundsskjold.

    I værn mod det onde, i virke for det gode.

    Uddannet v. Aarhus, Odense og Københavns universiteter. Gør med glæde sin daglige pligtige samfundstjeneste indenfor folkesundheden og folkeuddannelsen - for at fremme disse.

    Interesse- og kompetencefelter:

    ⌠ Etik og moral

    ⌠ Fortællingen eventyret Danmark

    ⌠ Det harmoniske menneske

    ⌠ Det harmoniske samfund

    ⌠ Frihed, tillid og sammenhængskraft

    ⌠ Anstændighed

    Politisk korrekthed bekymrer ikke Politicus - gejsten for det gode liv og gode samfund glimrer i det fri ord.

    Alkibiades

    Sokrates: Så kan man altså ikke være lykkelig medmindre man er besindig og god.

    Alkibiades: Det kan man ikke.

    So: Dårlige mennesker er altså nogle stakler.

    Al: Mon ikke!

    So: Man kan altså ikke slippe af med sin elendighed ved at blive rig, men kun ved at blive besindig.

    Al: Klart nok.

    So: Det er altså ikke mure og krigsskibe og skibsværfter byerne¹ har brug for, Alkibiades, hvis de skal være lykkelige, og heller ikke magt og indflydelse medmindre borgerne har evnen til at være gode mennesker.

    Al: Nej bestemt.

    So: Du skal altså ikke skaffe dig og byen et tyranstyre, min gode Alkibiades, hvis I begge skal blive lykkelige, men evnen til det rigtige.

    Dialog af Platon


    ¹ Om ordet: By ~ Polis, oldgræsk ord, hvis to vigtigste betydninger er 'by' og 'stat' … 'bystat' er en dækkende oversættelse. Denstoredanske.dk

    Ribe d.7. april 2016

    add. hr. Heinrich Herbert-Ege

    Kære Heinrich

    Tillad mig den kordiale tone at kalde dig ved fornavn – for gode venner var vi jo.

    Heinrich, det glæder mig inderligt at høre fra dig, at du skriver tilbage. Jeg frygtede lidt, at du knapt huskede mig og ikke ville respondere på min henvendelse, der som sådan er uden anden grund end ønsket om at høre fra en, man engang havde kær.

    Så – jeg skal nok passe mig – ikke blive sentimental. Og alligevel skriver jeg 'sentimental', for jeg synes, at ordets nutidige anvendelse har fået en uheldig slagside, til det negative, mere og mere betydende oversentimental, følelsessmuds, selvkrammende sødladen hengivelse til egen tristesse. Men – er min indsigelse, det ligger ikke direkte i ordets etymologi², der har rod i det latinske 'sentire', det blot at føle, og således ikke per se³ indlejrer nedsættende konnotationer af det overdrevent følelsesfulde. Det har man jo netop ordet oversentimental til at denotere. Jeg tænker derfor at restituere ordet, ved fremdeles at bruge det i betydningen af det rige og let bevægede følelsesliv.

    Det kan man smile af, for hvad kan et enkelt menneske stille og storme op mod massernes sproglige ubetænksomhed? Deres maltraktering af betydning, der forveksler det blot at være følsom med hysteri.

    En lille digression. Undskyld, men én må råbe vagt i gevær, for sproget, for sjælelivet. Og forestil dig, mine elever er så kække, at de kalder mig 'sentimentalisten'. Sprogskarn – frejdigt omformer de et adjektiv til et substantiv uden for retskrivningens ret. Er de mere uvorne og tror, jeg ikke hører det, lyder det 'antikvaren'; og man må lade dem, det er jo humor, for som du ved, underviser jeg i oldtidskundskab og tysk. Selv ondsindede er de søde.

    Mange år er gået og fløjet, og vi har hverken set eller hørt fra hinanden siden de festlige dimissionsdage på Ribe Katedralskole. Det var tider! hvor var vi overstadige, kåde og klar på livet.

    I brevet skriver du, at du fortiden undgår e-mails, at du har fået IT- og computerlede, og jeg fornemmer en vis resignation eller afglans i dit liv. Jeg tænker, tak for din tillid, dejligt om vi kan undgå mailformen, og at udfordringer er til for at overvindes. Nu står jeg ved skrivepulten og brevpapiret knitrer, det er lige så behageligt og rosomt som gløden fra stearinlyset. Kort sagt, jeg glædes ved din computerlede. For det er min overbevisning, at indhold påvirkes af form, hvilket et fåtal tager alvorligt. – At erklære sin kærlighed i et håndskrevet brev er immervæk noget andet end i en mail, og igen noget helt tredje i en SMS.

    SMS er tydeligvis blevet dagens foretrukne kommunikationsform, mediet mellem mennesker – det moderne menneskes besked til den anden, just akkurat besked, for akronymets M betegner jo det anglofone 'message'. Vi står nu i forhold til hinanden via beskeden. Det tænker jeg tit over, mens eleverne sms'r under bordet, om ryggen, bag grundbogen – akro⁴ på akronymer, halve ord og slugte endelser.

    *

    „Så langt så godt. Find Platons dialoger. Nemlig, den blå med rød ryg. »Alkibiades«. – Fra begyndelsen."

    „Åh nej, min ligger i sommerhuset."

    „Thomas, hvorfor synes jeg at have hørt det før?"

    „Men det er rigtigt! "

    „Ja, ja … du kan kigge ved Sofie-Laura."

    … … …

    „I Platons dialoger introduceres vi gerne blidt til tid, sted og rum – nogle gange i en rammefortælling. Hvad er situationen i Alkibiades? … … … Sofie-Laura. Ordet er dit."

    „Vi hører lidt om Alkibiades, at han er ung og smuk, at han er ud af en aristokratisk slægt –"

    „– Og har mange elskere!"

    „Tak Kristoffer, men, ræk hånden op. … Sofie-Laura fortsæt."

    „– Han, han … har mange elskere, og Sokrates er en af dem."

    „Ja, det står der ligeud … men hvordan skal det egentligt forstås?"

    „Kristoffer."

    „Sokratus var homo – som hele bundtet dengang, til små kønne drenge … husk lige det vi sidst læste om de Olympiske Lege, for 'men only'. Et helt stadium fuld af skønne veltrænede unge kroppe, nøgne og smurte i vaseline… uhmm."

    „Elizabeth, der må godt fnises, værsgo … Kristoffer har fat i noget. Erotik mellem ældre, ofte gifte mænd og adolescente⁵ var socialt accepteret i antikken, og de tilbedte ynglinge nød sågar en vis anerkendelse ved denne gunsti. Og den var åbenlys. … Men, vaseline? … Ja, Jonas."

    „De var smurt i olivenolie, jeg tror Kristoffer har homo på hjernen, når han siger vaseline."

    „Jonas har ret. I husker det fornemme kalyxkrater af Euphronios … nå ikke. Så find »Antik kunst«, side 206, bagerst. I kapitlet ›Græsk lertøj‹ frisker i billedhukommelsen op – for jer selv. Illustrationerne viser tydeligt, hvorledes de dystende gør sig klar ved at gnide sig med olier.ii – Nøgne.iii

    Tilbage til Alkibiades, for de Panathenæiske lege har vi været omkring. Og Sokrates kender vi i forvejen. Hvad tænker I umiddelbart om denne kærlighedserklæring til den unge Alkibiades?"

    „Den er platonisk."

    „Det tænker jeg også."

    „Og hvorfor henvender Sokrates sig nu, på dette tidspunkt hvor Alkibiades' andre elskere forlader ham? – hvad er primus motor for dialogen som sådan? … Ja, Vince."

    „I passagen cirka 105 og 106 siger Sokrates til Alkibiades: ›Du har jo politiske ambitioner, og jeg håber at kunne påvirke dig‹. Det ser jeg som dialogens igangsætter."

    Hulk, snøft … hulk …

    „Jamen Asta, hvad er dog galt?"

    Slam!

    „Emmeline, følg lige med ud og tjek, hvad der er med Asta."

    … … …

    „Kommer hun ind igen?"

    „Det er bedst at lade hende sidde. Hun har brug for at være for sig selv. – Time out."

    „Hvor er hun?"

    „På toilettet."

    „Er det alvorligt?"

    „Hun sidder på låget, græder. Hun har smidt phonen i kummen. Og dobbelttuder, at det er hun ked af, både det med Alexander – og mobilen."

    „Javel…"

    „Hun har lige modtaget en SMS fra Alexander. Han slår op."

    Hi A. Desod … mn Jg elsker dg ik læng, det vd jg, for els hvd jg ik været samn m Charlotte i fre. Thx for en god tid. Livet ska leves h&n. Må vid. Venr? … B4n. Alx

    *

    Det

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1