Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Komünist Manifesto
Komünist Manifesto
Komünist Manifesto
Ebook78 pages55 minutes

Komünist Manifesto

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Dünyanın en etkili politik metinlerinden biri olan Komünist Manifesto kapitalizm ile kapitalist üretim modelinin sorunlarını gözler önüne serer ve sınıf çatışmasını analiz eder. Marx ve Engels'in sözleriyle: "Bu zamana dek var olan toplumların tarihi sınıf çatışmasının tarihidir." Tarihin akışını değiştiren bu politik eser, işçi sınıfına yönelik devrimci bir çağrıdır.
LanguageTürkçe
Release dateNov 10, 2023
ISBN9786256843585
Komünist Manifesto
Author

Friedrich Engels

Friedrich Engels (1820-1895) was, like Karl Marx, a German philosopher, historian, political theorist, journalist and revolutionary socialist. Unlike Marx, Engels was born to a wealthy family, but he used his family's money to spread his philosophy of empowering workers, exposing what he saw as the bourgeoisie's sinister motives and encouraging the working class to rise up and demand their rights. He wrote several works in collaboration with Marx - most famously "The Communist Manifesto" - and supported Marx financially after he was forced to relocate to London. Following Marx's death, Engels compiled the second and third volumes of Das Kapital, ensuring that this seminal document would live on. He continued writing for the rest of his life and died in London in 1894.

Related to Komünist Manifesto

Related ebooks

Reviews for Komünist Manifesto

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Komünist Manifesto - Friedrich Engels

    Komünist Manifesto

    Komünist Manifesto

    Karl Marx

    Friedrich Engels

    Orijinal adı

    Manifest der Kommunistischen Partei

    Almanca aslından çeviren: Semih Uçar

    Yayına hazırlayan: Şöhret Baltaş

    Türkçe yayın hakları: © Doğan Yayınları Yayıncılık ve Yapımcılık Ticaret A.Ş.

    Dijital yayın tarihi: /Eylül 2023 / ISBN 978-625-6843-58-5

    Sayfa uygulama: Gökçen Yanlı

    Kapak tasarımı: Cüneyt Çomoğlu

    Doğan Yayınları Yayıncılık ve Yapımcılık Ticaret A.Ş.

    19 Mayıs Cad. Golden Plaza No. 3, Kat 10, 34360 Şişli – İSTANBUL

    Tel. (212) 373 77 00 / Faks (212) 355 83 16

    www.dogankitap.com.tr / editor@dogankitap.com.tr / satis@dogankitap.com.tr

    Komünist Manifesto

    Karl Marx-Friedrich Engels

    Çeviren:

    Semih Uçar

    Önsözler

    (1872 tarihli almanca baskıya) önsöz

    Uluslararası bir işçi birliği olan ve o zamanki koşullarda doğal olarak sadece gizli olarak faaliyet gösterebilmiş Komünistler Birliği 1847 yılı Kasım’ında Londra’da toplanan kongresinde, aşağıda imzası bulunanları, halka sunulmak üzere, ayrıntılı bir teorik ve pratik parti programı oluşturmakla görevlendirdi. Elyazması basılmak üzere, Şubat Devrimi’nden sadece birkaç hafta önce Londra’ya doğru yola çıkmış bu Manifesto işte bu şekilde ortaya çıktı. İlk olarak Almanca yayımlanmış olan bu metin Almanca olarak Almanya, İngiltere ve Amerika’da en azından 12 farklı edisyonda basıldı. İngilizcede ilk olarak Londra’da, Red Republican’da Miss Helen Macfarlane’in çevirisiyle yayımlanırken 1871’de Amerika’da en az üç farklı çeviriyle basıldı. Fransızcası ise ilk olarak 1848 Haziran Ayaklanması’ndan kısa süre önce Paris’te, yakınlarda ise New York’tan Le Socialiste’te yayımlandı. Yeni çevirisi hazırlanıyor. Lehçesi ilk Almanca baskısından kısa süre sonra Londra’da, Rusçası ise altmışlarda Cenevre’de yayımlandı. Dancaya da yayımlanışından kısa süre sonra çevrilmişti.

    Geçen yirmi beş yılda koşullar ne kadar değişmiş olursa olsun bu Manifesto’da geliştirilmiş genel ilkeler doğruluğunu genel anlamda bugün hâlâ korumaktadır. Yer yer ufak tefek düzeltmeler yapılabilir. Manifesto’da bizzat açıklandığı gibi, bu ilkelerin pratikte uygulanması her zaman ve her yerde mevcut tarihsel koşullara bağlıdır ve bu yüzden, 2. Bölüm’ün sonunda önerilen devrimci tedbirlere özel bir ağırlık verilmemektedir. Bu pasaj bugün olsa birçok bakımdan farklı yazılırdı. Büyük sanayinin geçen yirmi beş yılda kaydettiği sonsuz ilerleme ve işçi sınıfının bununla birlikte gelişen parti örgütlenmesi, ilk olarak Şubat Devrimi ve hele hele de, proletaryanın ilk defa iki ay boyunca politik gücü elinde tuttuğu Paris Komünü gibi pratik tecrübeler dikkate alındığında bu programın kimi yerleri bugün eskimiştir. Komün özellikle, işçi sınıfının mevcut devlet mekanizmasını ele geçirip kendi amaçları için kullanamayacağını kanıtlamış oldu (bkz. Fransa’da İç Savaş. Uluslararası İşçiler Birliği Genel Kurulu Bildirisi’nin Almanca baskısı, s. 19, bu konu orada daha da geliştirilmiştir).

    Ayrıca, sadece 1847 yılına kadar olanları kapsadığından sosyalist edebiyat eleştirisinin bugün için eksiklikler taşıdığını da söylemeye bile gerek yok. Aynı şekilde, komünistlerin çeşitli muhalefet partileri karşısındaki pozisyonuna dair (4. Bölüm) söylenenler de, ana hatlarıyla bugün de doğru olsalar bile politik durum tamamen değiştiğinden ve tarihsel gelişim orada söz edilen partilerin çoğunu yeryüzünden sildiği için pratikte eskimiştir.

    Fakat Manifesto, kendimizde artık üzerinde değişiklik yapma hakkını görmediğimiz tarihi bir belgedir. Daha sonraki bir baskı belki de, 1847 ile bugün arasında kalan boşluğu dolduracak bir giriş yazısının eşliğinde yayımlanacaktır. Elinizdeki baskı o kadar beklenmedik bir zamanda geldi ki bunu yapacak vakit bulamadık.

    Londra, 24 Haziran 1872

    Karl Marx, Friedrich Engels

    (1882 Tarihli Rusça Baskıya) Önsöz

    Komünist Parti Manifestosu’nun Bakunin tarafından çevrilmiş ilk Rusça baskısı altmışlı yılların başlarında Kolokol matbaasında çıkmıştı. Batı için o dönemde bu metin (Manifesto’nun Rusça baskısında) sadece edebi bir tuhaflıktı. Böyle bir anlayış bugün imkânsızdır.

    Proleter hareketin o dönem (Aralık 1847) ne kadar kısıtlı bir alanı kapsadığını en iyi Manifesto’nun son bölümü (Komünistlerin Çeşitli Muhalefet Partileri Karşısındaki Pozisyonu) gösteriyor. Çünkü bu bölümde tam da Rusya ve Birleşik Devletler eksik. O dönem, Rusya’nın, Avrupa gericiliğinin son büyük rezervini oluşturduğu, Birleşik Devletler’in ise Avrupa’nın proleter güç fazlasını göçler yoluyla emdiği bir dönemdi. Bu iki ülke de Avrupa’ya ham ürün sağlıyordu ve aynı zamanda da Avrupa’nın sanayi ürünlerinin sürüldüğü iki pazardı. Yani o dönem bu iki ülke şu veya bu şekilde mevcut Avrupa düzeninin dayanak noktasıydı.

    Oysa durum bugün ne kadar da farklı! Tam da Avrupa’dan gelen göçler Kuzey Amerika’yı, oluşturduğu rekabetle Avrupa’daki büyüklü küçüklü toprak mülkiyetini temelinden sarsan devasa bir tarımsal üretim gücüne dönüştürdü. Ayrıca, Birleşik Devletler’e, muazzam sanayi kaynaklarını, Batı Avrupa’nın, özellikle de İngiltere’nin bugüne kadarki sanayi tekelini kısa süre içinde kıracak düzeyde bir enerji

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1