Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Gatukonst: Med Världen Som Målarduk
Gatukonst: Med Världen Som Målarduk
Gatukonst: Med Världen Som Målarduk
Ebook258 pages33 minutes

Gatukonst: Med Världen Som Målarduk

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Urban art, utsmyckning av allmänna platser, kombinerar gatukonst och graffiti, en internationell, kreativ konstyttring. Många av de konstnärer som utövar gatukonst, utmanar det etablerade tänkandet med konfronterande budskap. De tar upp ämnen som mänskliga rättigheter, miljö och val av livsstil. En del konstnärer framställer hjältar eller ikoner i sina verk, andra använder illusioner för att locka betraktaren att utforska konsten och försöka finna ut vad som är verkligt och vad som inte är det. Vissa hyllar människor som inte är så välkända, men som arbetat för mänsklighetens bästa. Precis som stadsmiljöerna utvecklas denna konstform ständigt, den speglar tidsandan, ställer frågor och tar tag i de passerande människornas uppmärksamhet.
LanguageSvenska
Release dateJun 15, 2022
ISBN9781398824423
Gatukonst: Med Världen Som Målarduk
Author

Garry Hunter

Garry Hunter is a professional photographer and independent curator. Based in London, he is the founder and Creative Director of the Fitzrovia Noir community arts initiative, a group that specialises in installations in non-gallery spaces and urban sites undergoing major transition. His passion for street art has taken him all over the world, and he is a fellow of the Royal Geographical Society.

Related authors

Related to Gatukonst

Related ebooks

Related categories

Reviews for Gatukonst

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Gatukonst - Garry Hunter

    Gatukonst: Med Världen Som Målarduk, Garry Hunter

    INNEHÅLL

    Inledning

    KAPITEL 1: IKONER

    Ikoner i Italien

    Pop, poesi och politik

    Mänskliga rättigheter

    KAPITEL 2: ILLUSIONER

    Stora visioner

    Roadsworth

    Europeiska muralmålningar

    Synvillor

    KAPITEL 3: POLITIK

    Subversiv PR

    Val av livsstil

    Mänskliga rättigheter

    Folkhälsa

    Miljö

    Andra frågor

    KAPITEL 4: HOMMAGE

    KAPITEL 5: NYA IDÉER

    Tack

    INLEDNING

    Under ett strövtåg i vilken storstad som helst kan du plötsligt och oväntat mötas av ett hisnande konstverk när du rundar ett hörn. Det improviserade alstret kanske sitter kvar på plats i några timmar, kanske i flera månader innan det tas bort, men ett nytt och alltmer populärt sätt att uttrycka sig visuellt sprider sig som en löpeld i världens städer. Gatukonst, steet art eller urban art (alla termerna används i Sverige) – konst som pryder den offentliga stadsmiljön – är en kombination av street art och graffiti, och skapas ofta av konstnärer som hyser starka känslor för sin stadsmiljö. Konstformen är i dag en internationellt spridd konstart med en mängd olika medier. Många gatukonstnärer reser från stad till stad och har ett socialt kontaktnät som omspänner hela jordklotet.

    Konstformen speglar den moderna urbana kulturen och tar ställning i politiska frågor. Vissa utsatta och nötta verk speglar det mänskliga sinnets splittrade och subjektiva urvalsmekanismer av minnesbilder. Liksom minnet utsätts dessa alster för såväl extrema betingelser som en långsam och mer subtil, ständigt pågående förändring. Andra typer av gatukonst för fram motsättningar som trotsar vårt logiska tänkande, som leker med vår rumsliga perceptionsförmåga och kan vara både provocerande och väcka betraktarens oförställda beundran.

    Edgar Muellers optiska illusion The Crevasse på Est Pier, Dun Laoghaire, Irland.

    Jack White D7606, London.

    Återerövrad strömbrytare, Sophia Fox, gata i London.

    Cling Film-graffiti på Mouth of the Tyne-festivalen, South Shields, Storbritannien.

    USA-baserade muralmålaren Ken Twitchells Strother Martin Monument, utförd 1971 i Los Angeles, hedrar filmskådespelaren. Foto: Peter Mackertich

    De som utför konst till offentliga platser hoppas kunna förändra betraktarens förhållande till sin omgivning, förmå dem att ifrågasätta sin egen tankeprocess. Många av dessa konstnärer har en önskan att utmana och konfrontera den etablerade retoriken och multikoncernernas penningbegär. När tiderna är knappa och konflikterna många har vi en tendens att vända blicken mot våra hjältefigurer, och gatukonst speglar detta behov. Även om många av oss kanske inte känner igen de heroiska motiv som avbildas kan vi ta till oss skickligheten i och känslan bakom verket, liksom modet och egenarten i själva budskapet.

    För att finansiera nya projekt blir det allt vanligare att gatukonstnärer säljer verk som ursprungligen var ämnade för det offentliga rummet. Ett sätt är att göra trycksaker i begränsad utgåva till konstgallerierna. Att somliga beställningsverk finansieras av ett bostadsområde eller en institution och andra av just de företag som vissa fristående konstnärer vill ifrågasätta, gör paradoxen än mer spännande.

    Belackarna hävdar att gatukonsten är ett övergående fenomen utan nyhetsvärde. Men när Museum of Contemporary Art (MoCA) i Los Angeles, USA, slog upp portarna för Art in the Streets, en stor samlingsutställning med verk från 1970-talet till idag, hävdade curator Aaron Rose följande: Jag tror aldrig att MoCa har gjort något i den här storleksordningen tidigare. Tänk bara på hur många ungdomar som kommer att leta sig hit till museet.

    ETT ANNAT SYNSÄTT

    I 1970-talets Kalifornien nådde fotorealismen ut på gatorna när enorma målningar började dyka upp på husväggarna i Los Angeles. De var snarast icke-politiska i sin framtoning, föddes ur askan efter den amerikanska drömmen och speglade längtan efter en

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1