Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Israel - mosaiikki ja risteyskohta: Raamatun Israel nyky-Israelin kontekstissa, aikamatkakirja
Israel - mosaiikki ja risteyskohta: Raamatun Israel nyky-Israelin kontekstissa, aikamatkakirja
Israel - mosaiikki ja risteyskohta: Raamatun Israel nyky-Israelin kontekstissa, aikamatkakirja
Ebook132 pages42 minutes

Israel - mosaiikki ja risteyskohta: Raamatun Israel nyky-Israelin kontekstissa, aikamatkakirja

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Israelia kuvataan usein mosaiikkina tai risteyskohtana. Mosaiikiksi sitä kutsutaan ihmisten ja historian vaiheiden eroavaisuuksien vuoksi. Mosaiikin osat ovat kuitenkin rinnakkain samassa kokonaisuudessa ja muodostavat lopulta yhteisen kuvan.

Israel on myös ollut idän ja lännen sekä pohjoisen ja etelän risteyskohta ja kauttakulkupaikka.

Kirjassa tutustumme raamatunhistorian tapahtumiin nyky-Israelin kontekstissa, jossa muinaisajan kaikuja on monin paikoin on yhä havaittavissa.

Matkaan lähdemme Jerusalemista ja Vanhan testamentin tapahtumista. Kierrämme Negevin ja keski-Israelin kautta pohjoiseen Galileaan palaamme lopuksi Jerusalemiin. Matkan edetessä myös siirrymme Vanhan testamentin tapahtumista Uuden testamentin tapahtumiin.

Olen työskennellyt kirjan parissa jo vuosia materiaalia kooten ja kirjoittaen. Koska aihe on laaja, myös materiaalia oli runsaasti.

Tähän kirjaan valikoitunut materiaali on rajattu ja sisältää näkökulmia ja tietoa osittain Israelin lisenssiopaskurssin materiaalin pohjalta.
Kirjan olisi tarkoitus toimia tietokirjan lisäksi myös matkakirjana.

Hyviä lukuhetkiä!
LanguageSuomi
Release dateSep 21, 2022
ISBN9789528079675
Israel - mosaiikki ja risteyskohta: Raamatun Israel nyky-Israelin kontekstissa, aikamatkakirja
Author

Tanja Shoshani

Olen asunut Israelissa vuodesta 2010 alkaen ja yli kaksi vuotta Jerusalemissa siitä. Koulutukseltani olen FM (seemiläiset kielet ja kulttuurit) sekä TM (pääaineena Vanhan testamentin tutkimus). STO:ssa opiskelin neljä vuotta Raamattua sekä v. 2021 osallistuin Israelissa lisenssiopaskurssille. Perheeseeni kuuluvat Ari, joka on nyt 8-vuotias sekä jo aikuisiässä olevat lapset.

Related to Israel - mosaiikki ja risteyskohta

Related ebooks

Reviews for Israel - mosaiikki ja risteyskohta

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Israel - mosaiikki ja risteyskohta - Tanja Shoshani

    Sisältö

    Alkusanat

    Israelin kartta

    Aikamatka alkaa

    Muinainen Jerusalem sekä Raamatun Israelin vuoristomaat

    Arad ja Beerseba – patriarkkojen asunsijat

    Tel Aviv-Jaffa

    Karmel-vuoristo ja Jisreelin laakso

    Galilea ja Golan

    Paluu Jerusalemiin

    Lopetus

    Liitteet

    Alkusanat

    Israelia voi monin tavoin kuvata mosaiikiksi. Mosaiikissa jokainen pala on oma kokonaisuutensa, mutta samalla se on kiinteä osa isompaa kokonaisuutta. Israelista on monia historiallisia mosaiikkeja löydettykin, mutta käytännössä eri puolilta maailmaa tulleet ihmiset muodostavat oman mosaiikkinsa osina yhtä kokonaisuutta. Samoin lukuisat historian kerrostumat tuovat historian mosaiikkiin lisäksi omanlaisensa palat.

    Tämä kirjan päämääränä on luoda kuva ja käsitys nyky-Israelin horisontaalisesta ja vertikaalisesta mosaiikista matkakirjan muodossa. Raamatun historia kulkee kirjan nykykontekstin rinnalla.

    Mosaiikissa yhtä palaa ei välttämättä huomaa, kun se on osana paikallaan, mutta sen huomaa, jos se puuttuu. Israelissa on rikas ja monipuolinen historia sekä myös nykyisyys. Se johti kysymykseen, kuinka valita näkökulma ja kuinka rajata sisältöä, sillä muutoin kirjasta olisi tullut loputon (ja sadassa sivussa piti pysyä). Paljon aiheita jää tämän kirjan ulkopuolelle. Tämän kirjan tarkoitus on tuoda Israelin maantieteellisessä kontekstissa joitakin Raamatun kertomusten kontekstiin liittyviä tapahtumapakkoja ja niiden nykyisiä erityispiirteitä. Ne viittaavat jollakin tavalla menneeseen, mutta ovat osa myös nykyistä israelilaista elämää.

    Matkalla tutustumme Israelin merkittävimpiin kaupunkeihin, jotka ovat tuttuja myös Raamatusta, Uudesta testamentista ja Vanhasta testamentista. Monen Raamatusta tutun kaupungin rinnalla on moderni israelilainen kaupunki, joka usein kantaa samaa raamatunaikaista nimeä. Osa kaupungeista tai kylistä on nykyään raunioina. Käytännössä niissä on rauniokumpuja, joiden lukuisat kerrokset puhuvat arkeologian kieltä ihmisten vaiheista eri aikakausina.

    Tämä kirja on ollut työn alla jo monta vuotta. Olen tutustunut maahan ja opiskellut. Olen koulutukseltani filosofian maisteri seemiläisistä kielistä ja kulttuureista ja olen opiskellut myös raamatuntutkimusta

    Israelissa Bar Ilanin yliopistossa jatko-opiskelijana. Sain Suomen tietokirjailijoilta apurahan tämän työn tekemiseen vuonna 2018. Osallistuin myös Israelin lisenssiopaskurssille, jonka tiimoilta kävimme opintomatkoilla vuoden aikana lukuisilla paikkakunnilla Israelissa.

    Kiitän perhettäni kärsivällisyydestä ja avusta, kun olen koonnut materiaalia. Materiaali sisältää Israelin lisenssiopaskurssin, jonka aikana tyttäreni Manna auttoi monin tavoin käytännön asioissa. Kiitän Caspari-keskuksen toiminnanjohtajaa, Elisabeth Levyä, joka antoi minun käyttää työaikaani opaskurssiin, jonka rikkaasta materiaalista olen tähän kirjaan ammentanut paljon. Kiitos myös Israelissa asuville ystävilleni, jotka tarjosivat kesällä 2022 käyttööni työtilan, jossa sain työskennellä ja koota runsaasta materiaalista tämän kirjasen. Kiitän erittäin paljon myös suomen kielen asiantuntijaa Tarja Piikkilää, joka auttoi korjatun painoksen oikoluvussa ja monista arvokkaista huomioista kirjan sisältöön ja ulkoasuun liittyen.

    Tervetuloa tutkimusmatkalle Raamatun maahan!

    Tanja Shoshani

    FM, TM

    Israelin kartta

    Kartta: Bardocz Peter

    /Alamy Stock Vector

    Muistiinpanoja:

    Aikamatka alkaa

    Israel sijaitsee kolmen maanosan risteyskohdassa. Pohjoisessa on Eurooppa, ja aivan konkreettisesti Jordanjokilaaksossa Aasian ja Afrikan mannerlaatat kohtaavat. Israelin alue on ollut kauttakulkupaikka, josta ihmiset ovat matkanneet etelästä pohjoiseen ja takaisin. Samoin alueella on toiminut tuonti- ja vientisatama, jonka kautta myös muinaisina aikoina on tuotu maahan erilaisia tavaroita ja edelleen toimitettavaksi Arabian niemimaalle. Gazan satamasta lähti myös monia hajusteita ja muita tuotteita kohti läntisiä maita.

    Juutalaisessa traditiossa on kertomus, jonka mukaan maailma on luotu Jerusalemissa. Tämä on keskiö ja lähtökohta. Jerusalemin kaupungintalon tuntumassa olevalla Safra-aukiolla onkin tämän mukainen kartta. Jerusalem on keskiössä, ja kolme maanosaa – Eurooppa, Aasia ja Afrikka – ovat aivan kuin lehtinä kiinni siinä.

    Muinainen Jerusalem sekä Raamatun Israelin vuoristomaat

    Raamatun Samariasta ja Juudeasta

    Raamatussa Samaria ja Juudea muodostivat Israelin kuningas Salomon aikaan asti. Israel oli myös jaettu Jaakobin kahdentoista pojan nimien mukaisesti heimoihin, joille oli annettu omat asuinalueet. Salomon kuoleman jälkeen maa jakaantui kahteen kuningaskuntaan – Juudean eteläiseen valtakuntaan Juudeassa ja Israelin pohjoiseen valtakuntaan Samariassa ja Galileassa.

    Käymme seuraavassa läpi nimenomaan vuoristomaan

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1