Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

SVERIGES NEDGÅNG OCH...: - en bok om Sveriges framtid och varför vi är där vi är.
SVERIGES NEDGÅNG OCH...: - en bok om Sveriges framtid och varför vi är där vi är.
SVERIGES NEDGÅNG OCH...: - en bok om Sveriges framtid och varför vi är där vi är.
Ebook186 pages1 hour

SVERIGES NEDGÅNG OCH...: - en bok om Sveriges framtid och varför vi är där vi är.

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Denna bok är ett galleri av beskrivningar om vad som håller på att hända i vårt land, förslag på vad som måste göras och beskrivningar att det går fast många inte tror det.

De politiska partierna och politiken har stängt in sig i snäva cirklar, som man ej vågar gå utanför, vilket inte är ovanligt i ett litet land. Det kan också hända i större länder men där korrigerar det sig ofta snabbare.

Drygt 50 år av yrkesverksamhet både i förvaltning och näringsliv men främst som entreprenör har lärt mig en del. Detta är ett försök till program för ett bättre Sverige, anspråksfullt, men vill man försöka förändra så måste man försöka börja. Annars blir det Sveriges nedgång och fall i stället för Sveriges nedgång och återkomst eller uppgång.
LanguageSvenska
Release dateJan 26, 2022
ISBN9789180276603
SVERIGES NEDGÅNG OCH...: - en bok om Sveriges framtid och varför vi är där vi är.
Author

Magnus Lagerkvist

Magnus Lagerkvist, koncernchef och grundare av Lagerkvist & Partners AB med 41 kontor som täcker 55 länder. Tidigare planeringschef och styrelsesekreterare AB Vin & Spritcentralen, medgrundare The Absolut Company, Byrådirektör Riksrevisionsverket, Ansvarig för industrifrågor på Arbetsmarknadsdepartementet, Extern revisor ILO, Geneve. Författare till flertal böcker. Ordförande i Kultur & Näringsliv m.m.

Related to SVERIGES NEDGÅNG OCH...

Related ebooks

Reviews for SVERIGES NEDGÅNG OCH...

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    SVERIGES NEDGÅNG OCH... - Magnus Lagerkvist

    PROLOG

    I mitten på 90-talet satt jag med Oleg Zavjalov, som startade vårt kontor i Estland 1986, dvs innan murens fall. Vi satt i en hotellbastu i Helsingfors. Oleg hade arbetat i Utrikesdepartementet, KGB och på Minor, som var Sovjetunionens största och enda organisationskonsultföretag (som man kallade Managementkonsulter på den tiden). Detta innebar att han hade haft ganska stora friheter och framför allt haft rätt och skyldighet i tjänsten att resa i västerlandet och annorstädes.

    Jag var – som så ofta – sur på vår socialdemokratiska regering – som nu hade hittat på några nya pålagor på företag, så jag sa:

    - Det är fördjävligt med vår socialdemokratiska regering, som hela tiden bestraffar företag.

    Då svarade Oleg:

    - Ja, det är fördjävligt har jag förstått. Vi tycker och har alltid tyckt att Sverige är värre än det gamla Sovjetunionen.

    Jag svarade:

    - Nämen nu tar du väl ändå i, Oleg!

    Då sa han:

    - Ni tycks ju ha trott på allt det där – på socialismen – det har aldrig vi gjort. Inte nu och inte på Sovjetiska tiden.

    Min första lön här i livet var 3 133 kronor i månaden, som Byråsekreterare på Försvarsstaben i Stockholm. En av de ansvariga för införande av programbudgetering i försvaret.

    För den lönen levde jag gott (var dock ej gift) och åkte en eller två gånger per år till Zermatt och åkte skidor.

    Schweizerfrancen stod då i 1,03 kronor.

    Idag står den i 10,29 kronor när detta skrivs och den har länge pendlat mellan 9 och 10 kronor och kommer troligen att vara över tio permanent.

    Detta hindrar inte att det relativt sett finns mer blue collar workers i Schweiz än det finns i Sverige.

    Mitt företag Lagerkvist & Partners arbetade med flera fjädertillverkare i Schweiz för att försöka köpa företagen. Detta är inte rocket science även om man inte skall underskatta teknikhöjden. Det slutade med att de ej ville sälja eftersom de såg framtiden an med tillförsikt.

    Skillnaden i valutakurs är ett tecken på att Schweiz har skötts ca 10 ggr bättre än oss – vilket också syns i BNP per capita som är 50% högre i Schweiz. Främst beror detta på konstitutionen och den förda politiken.

    Genomsnittsskatten är 27% och den lägsta skatten på inkomst 7,7%. En viktig orsak till att Schweiz är bättre än oss beror naturligtvis på att mindre pengar tar omvägen om det offentliga.

    Schweiz, uthålligt bättre än Sverige

    INNEHÅLL

    Prolog

    Förord

    Staten och Ekonomin

    Politikers motivation

    Det lilla landets dilemma

    Problemformuleringsföreträde

    Frihet och oberoende

    Rekordåren

    Var finns pengarna

    Medelklassens död

    Bristen på operativ kunskap

    Professorsmyten, Coronan och Klimatet

    Näringslivets feghet

    Icke frågor som blivit stora

    Migrationen

    Hotet mot demokratin och det öppna samhället

    Hela Sverige skall leva – men hur

    Slå ihop kommunerna – sänk skatterna

    Riksdagsreform

    Att begripa globaliseringen

    Att begripa AI och fortsatt ICT utveckling

    Ett starkt försvar

    Kreativitet är nyckeln

    Kultur & Näringsliv

    Himmel eller Helvete

    Program för Sverige

    Hur ska vi komma dit?

    Det går att förändra bara man vet hur det fungerar

    The Absolut Lindmark Story

    Fall eller uppgång

    Epilog

    FÖRORD

    Denna bok är ett galleri av beskrivningar om vad som håller på att hända i vårt land, förslag på vad som måste göras och beskrivningar att det går fast många inte tror det.

    De politiska partierna och politiken har stängt in sig i snäva cirklar, som man ej vågar gå utanför, vilket inte är ovanligt i ett litet land. Det kan också hända i större länder men där korrigerar det sig ofta snabbare.

    Drygt 50 år av yrkesverksamhet både i förvaltning och näringsliv men främst som entreprenör har lärt mig en del. Detta är ett försök till program för ett bättre Sverige – anspråksfullt, men vill man försöka förändra så måste man försöka börja. Annars blir det Sveriges nedgång och fall i stället för Sveriges nedgång och återkomst!

    Stockholm i oktober 2021

    Magnus Lagerkvist

    STATEN OCH EKONOMIN

    Under alla år som jag drivit mina bolag har över 50% av omsättningen gått till staten i form av olika skatter. När vi startade på 80-talet var det t.o.m. så att man som individ kunde få över 100% i skatt – den av Astrid Lindgren kallade Pomperipossa-skatten.

    Efterkrigstidens dominerande politiska kraft i Sverige - socialismen och socialdemokratin har – medvetet eller omedvetet - styrts av den grundläggande socialistiska tanken att det är bättre om staten äger och styr ekonomin. Det praktiska sättet att förverkliga detta har varit genom ständigt höjda skatter i olika former och med lite olika motiveringar och genom olika politiska allianser, när man ej haft egen majoritet.

    Låt oss ta några exempel:

    Drivmedelsskatterna, främst motiverade med miljöskäl, är 73% på diesel och bensin, som i huvudsak medborgarna får betala med skattade pengar. Det mest djävulska med denna skatt är att först lägger man en s.k. energiskatt i procent, sedan lägger man moms på detta, vilket innebär att när oljepriset går upp och därmed bensin och dieselpriset så ökar skatten ännu mer, utan att man från staten behöver fatta några beslut. Det är ren automatik.

    När Gunnar Sträng införde omsen (sedermera momsen) på 3% sa han att detta var en engångsföreteelse och att den snart skulle tas bort. Det var en nödåtgärd. Nu är momsen 25% på de flesta varor och tjänster, finns vissa undantag, exempelvis livsmedel 12%.

    När man köper ett hus eller villa måste man ha lagfart. Lagfartsavgiften på villor är 2% och är en ren skatt från Lantmäteriet utav redan skattade pengar. Skall man vidare ha pantbrev för att kunna låna till köpet kostar dessa 1,5% på pantbrevets belopp, också en skatt.

    Nu har införts en plastskatt (från 1 maj 2020) på bärkassar på 3 kronor per kasse, som också tas av redan skattade pengar.

    Öl, vin och spritskatterna är 13,58 SEK, 26,18 SEK respektive 516,59 SEK (206,63 för 40% sprit) per liter och tobaksskatterna är för 20-pack cigaretter med detaljhandelspriset 60 kr, 32,60 kr per paket cigaretter och 11,02 SEK per snusdosa (459 kr/kilo). En dosa väger 24 gram.

    Syftet sägs vara att minska konsumtionen. Skall vi inte själva få ta ansvar för våra liv? Dessutom är det fler som snusar och röker bland folk med lägre inkomster. Det är de grupper socialisterna säger sig värna om, som därmed får betala mer skatt på en redan låg lön. Vad innebär detta för normalfamiljen:

    1. Medianlönen i Sverige var 2019, 30 900 SEK per månad eller 370 800 SEK per år.

    2. Inkomstskatten var 7 035 SEK per månad eller 84 420 SEK per år. Detta är tabell 31 och då ska man veta att högsta tabell är 40. En kommun som Dorotea har tabell 37.

    Foto: Ywonne Lagerkvist

    På små bostäder i attraktiva områden blir kostnaderna för lagfartsavgift och pantbrev höga.

    Foto: Ywonne Lagerkvist

    Hög skatt som betalas med redan skattade pengar

    3. Återstår 286 330 SEK.

    4. Antag nu att man kör bil 2 000 mil per år, handlar livsmedel för 60 000 per år, 20 liter öl, 70 liter vin, 10 liter sprit per år, köper tjänster för 60 000 SEK per år och köper 100 paket cigaretter per år.

    Detta kostar 23 360 SEK i skatt för drivmedel plus ca. 7 270 SEK för öl, vin och sprit, plus ca 15 000 för tjänster plus 7 200 för livsmedel plus 3 260 SEK per år för cigaretter eller summerat 56 090 SEK.

    5. Återstår 230 290 SEK. Redan här är vi uppe i 38% i skatt.

    6. Har man en boendekostnad på 10 000 SEK i månaden återstår 110 290 SEK. Antag att man konsumerar 80 % av detta blir det ytterligare 22 058 SEK i skatt. Den totala skatten blir 44%. Tar man med allt - det finns mer skatt i boendekostnad t.ex. - torde skatten för en medianinkomsttagare närma sig 50%. Har man lägre lön slår det ännu hårdare. Denna socialistiska politik slår hårdast mot låginkomsttagare och medelinkomsttagare och mer mot folk som bor på landet/glesbygd än i städer. Människor på landet och i glesbygd måste åka mer bil liksom

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1