Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Teckningskonstens Grunder: En Professionell Guide För Konstnärer
Teckningskonstens Grunder: En Professionell Guide För Konstnärer
Teckningskonstens Grunder: En Professionell Guide För Konstnärer
Ebook382 pages1 hour

Teckningskonstens Grunder: En Professionell Guide För Konstnärer

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Var och en som har en smula uthållighet och som verkligen vill kan lära sig teckna bra. Den övertygelsen är utgångspunkt för Teckningskonstens grunder, en praktisk och fullständig kursbok för tecknare på alla nivåer. Boken presenterar ett brett spektrum av motiv - stilleben, växter, landskap, djur, figurteckning och porträtt, och visar hur man genom övning och genom att förbättra sin tekniska färdighet och sina kunskaper i perspektiv och komposition kan göra imponerande framsteg.

De metoder som används i Teckningskonstens grunder har under århundraden använts av både nybörjare och yrkeskonstnärer. De är väl utprovade och har själva bestått tidens prövning. Här kombinerar Barrington Barber dem med sin ovärderliga expertis som lärare och yrkesartist för att visa hur man framgångsrikt lär sig att teckna väl och konstfärdigt. Oberoende av tidigare erfarenheter och kunskaper kommer boken att uppmuntra, utveckla och inspirera varje teckningsintresserad till nya framsteg.

Ilustrerad med 350 teckningar.

LanguageSvenska
Release dateOct 9, 2020
ISBN9781398803060
Teckningskonstens Grunder: En Professionell Guide För Konstnärer
Author

Barrington Barber

Born 1934, Barrington was educated at Hampton Grammar School and later Twickenham Art Schoo for which he received a National Diploma of Design. He then practised as an illustrator (Saxon Artist) and Graphic Designer, was Art Director at Ogilvie & Mather and S.H. Bensons, and was a lecturer in Graphic Design at Ealing Art School. Other credits include freelance work, designer, illustrator, animator and painter at Augustine Studios. He was awarded a one man exhibition in 2000 at St. Oswald Studios, and also exhibited in Putney in 2003 and Cork Street in 2004. He was Head of Art at St James's Independent Schools. He now paints, draws, writes about art, and enjoys sports, walking, philosophy and meditation.

Related to Teckningskonstens Grunder

Related ebooks

Related categories

Reviews for Teckningskonstens Grunder

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Teckningskonstens Grunder - Barrington Barber

    Inledning

    Det är inte svårt att lära sig teckna. Alla lär sig att tala och gå, och att läsa och skriva i tidig ålder. Att lära sig teckna är faktiskt lättare än allt det där. Att teckna handlar bara om att sätta streck på papper för att på det viset skapa en representation av en visuell upplevelse. Det enda som krävs för att kunna teckna effektivt är en önskan om att kunna göra det, en smula uthållighet, förmågan att kunna observera, samt viljan att noga rätta till alla misstag. Den sista punkten är mycket viktig. Misstag är i sig inte något dåligt. Rätta alltid till misstagen och betrakta dem sedan som en möjlighet att bli bättre.

    Övningarna i den här boken tar upp de väl utprövade metoder som används av både konststudenter och professionella konstnärer. Om du utför dem noga bör det ge en tydlig förbättring av teckningsförmågan. Efter regelbunden träning och repetition av övningarna kommer du att kunna teckna på ett kompetent sätt, fast kanske inte lika bra som Leonardo da Vinci – det tar bara litet längre tid.

    Ge inte upp om dina teckningar ännu inte är några mästerverk. Om de redan vore det skulle du inte behöva den här eller någon annan bok som hjälp.

    De första stadierna

    Innan du börjar behöver du förse dig med pennor, kol, grafitstift och olika sorters teckningspapper. Mjukt papper med litet struktur eller slätt och hårt papper fungerar lika bra, beroende på vilken effekt du är ute efter.

    Det är viktigt att du hittar ett effektivt grepp för pennan och att du även vänjer dig vid att använda ett ritbord och kanske även ett staffli. Stressa inte iväg med de här sakerna, utan experimentera tills du har upptäckt vad som passar bäst för just dig. Så snart du känner dig bekväm med kringutrustningen kan du börja fokusera på själva tecknandet.

    I det här avsnittet hittar du även en serie övningar med målet att förmedla grunderna och ge dig erfarenhet av olika teckningstyper. Du måste öva både regelbundet och flitigt för att kunna lära dig de tekniker som övningarna tar upp och för att kunna utvecklas i ditt tecknande.

    MATERIAL

    Du behöver ingen sofistikerad tecknarutrustning för att vara effektiv. Om du tecknar för första gången bör det räcka med en välvässad blyertspenna av hårdheten B, 2B, 3B eller 4B. Köp ett urval av dessa och prova dem och jämför hos var och en sådant som pennornas mjukhet och svärta.

    Senare kanske du vill pröva att teckna med ett solitt grafitstift. Ett sådant kostar mer än en blyertspenna, men räcker längre och är mycket bra när man vill variera sina streck. Kolstift är fantastiska till större teckningar och kan smetas ut eller mjukas upp på ett mycket enkelt sätt. Med kolstiftet kan du vara lätt på handen och ändå få ordentlig svärta.

    En bläckpenna (av storlek 0,1 eller större) är bra att prova så snart du har utvecklat ett mått av självsäkerhet.

    Blyertspenna

    Grafitstift

    Kolstift av pilträ

    Filtspetspenna

    PAPPER

    All den utrustning som har nämnts hittills används med vanligt ritpapper. Detta finns i ett antal vikter och strukturer och går att köpa i konstnärsbutikerna. Prova med olika sorter så att du får en uppfattning om deras olika egenskaper. Fördelen med ett slätt papper är att man kan teckna mer detaljerat och i mindre former. Fördelen med grövre papper är att strecken ser aningen sönderbrutna ut, vilket ger en struktureffekt och hindrar dig samtidigt från att göra dina bilder för små. Rent generellt gäller att ju mindre bilden ska bli, desto slätare och finare ska papperet och utrustningen vara. Större teckningar kräver en motsvarande ökning av papperets grovlek.

    Ett skissblock är användbart i början, eftersom du kan ha det med dig och kan teckna var som helst, när som helst.

    HÅLL PENNAN RÄTT

    Du kommer förmodligen att vilja hålla i pennan på samma sätt som när du skriver. Försök att hålla den som om den vore en pensel eller en pinne istället. Håll pennan i ett löst grepp. Du får bättre resultat om greppet är löst och handen och armen är avslappnade.

    ATT ANVÄNDA RITBRÄDA ELLER STAFFLI

    Om du inte använder ett staffli utan istället sitter med brädan uppställd framför dig kommer pennan att befinna sig i axelhöjd och du får en tydlig bild av teckningsytan.

    Det bästa sättet att teckna är att göra det stående, men för detta behöver du ett staffli.

    Du behöver ha ett bra avstånd mellan dig och teckningen. Detta ger armen, handleden och handen utrymme att röra sig fritt och ger dig en bättre bild av vad du håller på med. Ta ofta ett steg tillbaka så att du kan betrakta teckningen mer objektivt.

    Håll greppet löst och var inte rädd för att ändra det. Ha inte bara ett enda sätt att teckna.

    ANVÄND PAPPERET

    Försök att arbeta så stort som möjligt redan från början. Ju större du tecknar desto lättare är det att rätta till felen. Sikta på att gradvis öka storleken på dina teckningar tills du arbetar med ett A2-ark som du fyller med en enda teckning.

    Du kommer att behöva skaffa dig en ritbräda i A2 om du ska arbeta med A2-ark. Du kan antingen köpa en eller tillverka den själv av plywood eller tunn spånskiva. Vilken yta som helst går bra, så länge den bara är slät under papperet. Du kan sedan fästa papperet vid brädan med maskeringstejp, gem eller häftmassa.

    Se även sidorna 40-41.

    LINJER OCH CIRKLAR

    I den första övningen kommer du att lära dig grunderna till all bra teckningskonst: precisionen mellan handen och ögat. Börja med att rita upp följande geometriska former.

    När du övar ska du koncentrera dig på den punkt på pennan där blyertsen kommer i kontakt med papperet. Bekymra dig inte om uppmärksamheten irrar litet i början – fortsätt bara genom att återgå till syftet med övningen. Du kommer att upptäcka att det blir ojämnheter i teckningen så snart du låter uppmärksamheten ge sig iväg. När du kan behålla uppmärksamheten på pennspetsen utan att några andra tankar och förväntningar tränger sig på kommer handen att börja utföra exakta rörelser. Fortsätt öva. Inled alltid varje teckningssession med fem till tio minuters övning.

    En punkt

    En lodrät linje

    En vågrät linje

    En diagonallinje

    En cirkel

    En triangel

    En kvadrat

    En femuddig stjärna

    En spiral

    Kontroll över handen är en grundläggande teknik som du måste lära dig om du ska kunna teckna bra. Ju mer tid du lägger ner på följande övning, desto säkrare kommer dina streck att vara och desto korrektare kommer du att bli när det gäller att bedöma rymder och former.

    Gör en fyrkant av punkter, där alla punkter ligger på samma avstånd från varandra och på räta linjer.

    Gör en fyrkant av raka lodräta linjer, som alla har samma längd och ligger på samma avstånd från varandra.

    Gör en fyrkant av raka horisontella linjer, som alla har samma längd och ligger på samma avstånd från varandra.

    Gör en fyrkant av raka diagonalstreck, där alla ligger på samma avstånd från varandra, men har olika längd.

    Gör en fyrkant av raka diagonalstreck, men åt motsatt håll.

    Rita nu en cirkel. Fortsätt att rita cirklar och försök göra nästa cirkel bättre än den föregående. Fortsätt öva tills cirkeln börjar se ut som du tycker att den ska se ut. När den ser hyggligt bra ut ska du försöka rita den snabbare.

    Rusa inte iväg med de här övningarna. Värdet ligger i att du fokuserar din uppmärksamhet på pennans rörelse över papperet. Upprepa tills du känner dig säker och avslappnad. Försök medvetet att koppla av om du känner dig spänd.

    TREDIMENSIONELLA FORMER

    För att ge intrycket av djup och soliditet i ditt tecknande behöver du använda dig av perspektiv eller skuggning eller bådadera.

    Det är lätt att producera en grundläggande tredimensionell illusion. Pröva med följande serie former:

    1. Rita en fyrkant.

    2. Lägg till tre parallella linjer.

    3. Knyt ihop ändarna ... så har du fått en kub. Om dina linjer är tillräckligt korrekta är det omöjligt att inte se kuben.

    4. Rita en ruta eller parallellogram.

    5. Lägg till tre lika långa och parallella linjer.

    6. Knyt ihop ändarna – och återigen har du fått fram en kub!

    Som du kan se kan skuggningar eller olika toner skapa en tredimensionell illusion

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1