Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Leffe, Einstein och framtiden: Innovationsförmåga kan rädda världen
Leffe, Einstein och framtiden: Innovationsförmåga kan rädda världen
Leffe, Einstein och framtiden: Innovationsförmåga kan rädda världen
Ebook165 pages1 hour

Leffe, Einstein och framtiden: Innovationsförmåga kan rädda världen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Leffe och Einstein var innovatörer, var och en på sitt sätt. Men de hade också en del gemensamt. Båda insåg att det omtalade "kaklet" som alla vill köra ända in i, bara är startpunkten.

Einstein var pacifist och tycktes kunna se in i framtiden. Ändå var det hans teori som gav upphov till kärnvapen, en av mänsklighetens ödesfrågor. Leffe var delaktig i livräddande innovationer som räddar tio tusen liv om året.

Framtiden är oviss, men vi borde veta vad som måste göras åt ödesfrågorna, och varför. Den här boken vittnar om människans innovationsförmåga som redan har gjort underverk i stor och liten skala. Det kan ske igen. Innovationsförmåga kan rädda världen.
LanguageSvenska
Release dateAug 26, 2019
ISBN9789178515134
Leffe, Einstein och framtiden: Innovationsförmåga kan rädda världen
Author

Bertil Hök

Bertil Hök är senior rådgivare åt företaget Senseair, har varit adjungerad professor vid Uppsala Universitet och Mälardalens Högskola och har en lång meritlista i form av vetenskapliga publikationer och patent. Författare till böckerna INSIDE INNOVATION och LOGIC & MAGIC. Han bor i Västerås tillsammans med Lisbeth Andersson och har en dotter Johanna och två barnbarn, Alva och Tora.

Related to Leffe, Einstein och framtiden

Related ebooks

Reviews for Leffe, Einstein och framtiden

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Leffe, Einstein och framtiden - Bertil Hök

    Leffe och Einstein var innovatörer, var och en på sitt sätt. Men de hade också en del gemensamt. Båda insåg att det omtalade kaklet som alla vill köra ända in i, bara är startpunkten.

    Einstein var pacifist och tycktes kunna se in i framtiden. Ändå var det hans teori som gav upphov till kärnvapen, en av mänsklighetens ödesfrågor. Leffe var delaktig i livräddande innovationer som räddar tio tusen liv om året.

    Framtiden är oviss, men vi borde veta vad som måste göras åt ödesfrågorna, och varför. Den här boken vittnar om människans innovationsförmåga som redan har gjort underverk i stor och liten skala. Det kan ske igen. Innovationsförmåga kan rädda världen.

    Innehåll

    Förord

    Till Leffe som om du vore här

    Leffe – den okände innovatören

    Albert Einstein – universalgeni och profet

    Framtiden som ett tankeexperiment

    Ingenting är omöjligt

    En laserstråle in i framtiden

    Kan ett sandkorn rädda liv?

    Att surfa på teknikvågen

    Håll trollen på mattan

    Hur ska man tänka?

    Kedja, nät och väv

    På slak lina

    Allt frid och fröjd?

    Mot nollpunkten och månen

    En ljusnande framtid?

    Tankar i soluppgången

    Källor, litteraturhänvisningar, utvidgningar

    Tack

    Summary in English

    Om författaren

    Sakregister

    Förord

    LEFFE, EINSTEIN OCH framtiden är en intressant och engagerande bok där författaren Bertil Hök framhåller individens betydelse för lyckade projekt, samt visar med konkreta exempel. Bertil väver in Leffe och Einstein och reflekterar kring hur de båda hade sett på framtiden idag. Einstein är känd världen över. Leffe är Bertils och min vän som vi arbetade tillsammans med under 25 års tid, till dess att han tragiskt dog 2013.

    Einstein representerar de som med beräkningar och teorier kan förutse framtiden. Han åstadkom dessutom även mer än att se in i framtiden: Genom sitt arbete lyckades Einstein fastställa en ny bild av fysik och omkullkasta rådande uppfattningar. Han formulerade och ersatte gamla teorier med nya, något många var skeptiska till. Pricken över i:et var år 2017, då Nobelpriset tilldelades de som då hade lyckats detektera gravitationsvågor, något Einstein hade förutspått mer än 100 år tidigare (se kapitel 4).

    Leffe, å andra sidan, är till skillnad från Einstein och hans teoretiska beräkningar, närmre det praktiska problemet. Han är ingenjören som får saker att hända. Han är inte entreprenören som högljutt sätter en vision, utan teknikern som genom experiment och tålmodigt arbete förvandlar vision till verklighet. Leffe är en så kallad kulisskrigare, essentiell för att omvandla idé till produkt. Om Einstein och hans arbete var pricken över i:et, så kan Leffe liknas vid i:et under pricken. I kapitel 15 En ljusnande framtid? beskriver författaren sex indikatorer för lyckade projekt: vision, energi, nyckelpersoner, incitament, uthållighet och improvisation. Leffe är en nyckelperson, en person alla projekt måste innefatta för att kunna nå framgång.

    Sommaren 2018 initierade Bertil och jag, tillsammans med Stiftelsen Skapa, priset Skapa Förebild, ett pris till minne av Leffe Smith. Detta pris ska varje år tilldelas en Leffe – en förebild i allt vad det innebär att se helheten från tillämpning till den bakomliggande teknikens minsta komponent. Priset kommer delas ut på den årligt återkommande Skapa-galan.

    Jag har haft förmånen att arbeta med både Leffe Smith och Bertil Hök. Bertil var handledare för Leffe, mig och även 24 andra doktorander. Bertil är unik i det att han innehar otrolig kunskap samt en förmåga att inspirera och stötta sina doktorander och ingenjörer på ett sätt så att vi trodde vi hade kommit på det mesta själva.

    Lasse Tenerz

    Uppsala, juni 2019

    1.

    Till Leffe som om du vore här

    GARVA INTE NU, jag bara kom på en sak …

    Ursäkta Leffe att jag lånade en av dina favoritrepliker. Den brukade alltid komma före en ny smart lösning på ett problem som du identifierat före alla andra. Det kunde vara en fiberoptisk stråldelare, rörliga mikrorobot-leder eller ett sprutmunstycke med oöverträffade prestanda. Ursäkta igen, varför sitter jag och upprepar sådant som du redan vet …

    Jag måste berätta att två av dina skötebarn – trycksensorn och alkoholsensorn – har utvecklats över alla förväntningar under de sex år som gått sedan du rycktes bort från jordelivet. Skötebarnen är värda sina egna kapitel, får återkomma till det. Jag är ständigt tvungen att nypa mig i armen för att vara säker på att allt inte är en dröm. Ödets ironi är att ditt livsverk bidrar till att rädda livet på tusentals människor medan du själv inte längre finns med bland oss.

    Låt oss inte bli sentimentala, det ligger inte för oss, eller hur? Tillbaka till saken i favoritrepliken. Jag är långt ifrån ensam om att känna en tilltagande oro över framtiden. Inte för mig själv personligen, jag har ingenting att klaga på. Men hur ser det ut för våra barn och barnbarn? Och alla kommande generationer?

    Världen har blivit mycket skakigare på de sex år som gått. Så jag kan inte låta bli att ställa samma fråga som vi på firman gjort många gånger sedan du försvann: Hur skulle Leffe ha agerat?

    Framtidsfrågorna har bara blivit större och större, fler och fler. Du vet ju att min reflex är att försöka skriva av mig stora frågor. Det är ett sätt att försöka bearbeta dem, även om det oftast blir fler följdfrågor än svar. Genom att tvinga sig till att formulera frågorna så blir det i alla fall litet lättare att bena ut dem. Kanske välja bort vissa och prioritera några få för att överhuvudtaget komma någon vart.

    Vi tänker ju på lite olika sätt, du och jag. För mig känns det naturligt att uttrycka tankar med ord. Du sa någon gång att du hellre tänker i bilder. Som Albert. Och då kommer jag till saken igen. Idén till en ny bok om framtiden med dig och Albert som huvudpersoner.

    Nej, jag har inte uppfunnit någon tidsmaskin för att förflytta dig och Albert till nutid. Det jag tänkte försöka mig på är att koppla ett grepp på några av dagens framtidsfrågor och göra tankeexperimentet hur ni två skulle förhålla er till dessa frågor, med utgångspunkt i berättelser från den så kallade verkligheten.

    Skulle du Leffe ha gått med på att figurera i liknande tankeexperiment för sju år sedan? Knappast. Kul idé, hade du sagt men ursäktat dig med att just nu är det mycket annat som behöver prioriteras framför tankeexperiment. Kanske senare, när vi båda blivit pensionärer, kunde du ha sagt för att inte göra mig besviken.

    Det blev som det blev med den saken. Vi kommer inte att ges möjligheten att sitta och pokulera tillsammans på ålderdomshemmet. Så mycket vet vi om framtiden.

    Idén till boken är starkt kopplad till Lasses goda idé att instifta ett innovationspris till ditt minne. Den idén håller vi på att förverkliga, och i den bästa av världar synkar vi bokutgivningen med den första prisutdelningen.

    Du kan ha betänkligheter när det gäller att associeras med en ikon som Einstein. Det är ju inte riktigt din stil, kan man lugnt säga. Men kan inte just kontrasten vara en poäng? Ditt unika arbetssätt var att först bygga upp en grundmurad förståelse för vad som är det verkliga problemet och därefter lösa det. De flesta slarvar bort det första momentet och löser fel problem eller inget alls. Du visade gång på gång att komplexa frågeställningar kräver både noggrann analys och kreativ förmåga. Först då skapas förutsättningar för att komma fram till hållbara lösningar. Ursäkta igen, verkligen! Här sitter jag och försöker undervisa dig om hur man ska tänka. Är det möjligen den gamla handledarrollen som smyger sig på?

    Om man ska försöka summera Einsteins profil på några rader så utgick han från sina intuitiva bilder av verkligheten och försökte få ihop dem till en enhetlig teori med matematiska verktyg. Det gav upphov till nya förutsägelser om verkligheten som andra fick ta över och verifiera eller omkullkasta.

    Hursomhelst så har jag bestämt mig för att dra igång tankeexperimenten och berättelserna. De här raderna får bli första kapitlet i boken som tillägnas ditt minne, Leffe.

    2.

    Leffe – den okände innovatören

    DET VAR EN solig, varm och skön söndag i slutet av juni 2013, en vecka efter midsommar. Luften var klar och björkarnas skira grönska vajade i brisen. Jag svängde in på parkeringen bakom vår kontorsbyggnad och upptäckte att den faktiskt inte var helt tom trots sommarsolen, vilodagen och närheten till semestrar. Jodå, det var Leffes bil som stod där och som uppenbarligen hade körts de åtta milen mellan Sunnersta och Västerås tidigare under morgonen.

    Mycket riktigt. Längst bort i korridoren, i labbet, satt Leffe omgiven av testapparatur och datorer.

    Jamen Leffe, vad gör du här, du borde vara ute och segla!

    Tänkte just säga detsamma, svarade Leffe. Men vi ska ju testa i Motala i morgon och, ja, du vet …

    Jo, jag visste. För den oinvigde kan

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1