Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Curial i Güelfa II
Curial i Güelfa II
Curial i Güelfa II
Ebook236 pages3 hours

Curial i Güelfa II

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Curial i Güelfa és una novel·la escrita a mitjan segle xv per un autor del qual desconeixem el nom. L'obra narra les aventures cavalleresques i sentimentals de Curial, nascut en una família humil del nord d'Itàlia, que de ben jove se'n va a la cort del marquès de Montferrat. Allà coneix la jove vídua Güelfa, senyora de Milà, que esdevindrà la seva protectora i enamorada. La valentia i habilitat de Curial el converteixen aviat en un cavaller victoriós, sempre al servei de la justícia, que lluitarà al costat del rei Pere II el Gran, i serà honorat per l'emperador d'Alemanya i pel rei de França.
Els èxits, però, aniran acompanyats de temptacions amoroses que faran trontollar la relació amb la Güelfa. Lluís Anton Baulenas, Barcelona, 1958. Llicenciat en Filologia Catalana. Novel·lista, dramaturg i traductor. Ha guanyat els principals premis de narrativa catalana: entre d'altres, el Premi Carlemany per "El fil de plata", el Premi Bertrana per "La felicitat", el Premi Ramon Llull amb "Per un sac d'ossos" i el Premi Sant Jordi per "El nas de Mussolini". Ha estat traduït a quinze idiomes.
LanguageCatalà
Release dateMar 19, 2021
ISBN9788472268524
Curial i Güelfa II

Read more from Anònim

Related to Curial i Güelfa II

Titles in the series (22)

View More

Related ebooks

Reviews for Curial i Güelfa II

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Curial i Güelfa II - Anònim

    Curial i Güelfa

    illustration

    TAST DE CLÀSSICS, 14

    Primera edició: juny de 2018

    © de l’adaptació i de la introducció,

    Lluís-Anton Baulenas, 2018

    © de la traducció de la cançó

    «Talment el trist elefant»,

    hereus d’Alfred Badia, 2018

    Reservats tots els drets d’aquesta edició:

    EDITORIAL BARCINO, S. A.

    Via Augusta, 252-260, 5è. 08017 Barcelona

    www.editorialbarcino.cat

    Edició núm. 853

    ISBN: 978-84-7226-823-4 (obra completa)

    ISBN: 978-84-7226-852-4 (volum II)

    Producció de l’ePub: booqlab

    ÍNDEX

    CURIAL I GÜELFA

    LLIBRE SEGON

    Pròleg

    26. Curial, cavaller errant

    27. Comencen les cavalleries

    28. Curial combat contra vuit cavallers

    29. Defensa de l’Arta

    30. Curial i l’Arta en un monestir de monges

    31. Nova defensa de l’Arta

    32. Les monges posen fi a la batalla

    33. Mort del senyor de Montbrú

    34. Els parents del senyor de Montbrú volen venjar-lo

    35. Quatre cavallers aragonesos

    36. Curial és conegut pels cavallers

    37. Làquesis fa buscar Curial

    38. Tura, donzella de Làquesis, porta salutacions i presents per a Curial

    39. Curial i el rei d’Aragó

    40. Les vespres del torneig

    41. Preparatius

    42. Comença el torneig

    43. Els cavallers dels escuts negres resulten campions

    44. Festa s’està amb els reis de França

    45. El rei d’Aragó es descobreix als senyors de Bergues i de Sant Jordi

    46. Absència dels cavallers dels escuts negres

    47. El rei de França clausura el torneig

    48. Curial rep notícies de la Güelfa

    49. Festa i Melcior s’acomiaden de Curial

    50. Festa conta a la Güelfa les cavalleries de Curial

    51. Curial a París

    52. El Sanglier arriba a la cort

    53. El Sanglier desafia Curial

    54. Curial demana al rei d’Aragó un cavaller per company

    55. Làquesis desitja evitar la batalla

    56. La Güelfa rep notícies de la batalla

    57. Curial i el Sanglier demanen al rei que els concedeixi lluitar a mort

    58. Els cavallers envejosos de Montferrat van a París

    59. Imprecació a l’Enveja

    60. Vigília de Sant Jordi

    61. Combat de Curial i Aznar contra el Sanglier i Guillaume de la Tour

    62. Concòrdia entre els combatents

    63. El Sanglier pren l’hàbit de framenor

    64. Aznar retorna a Barcelona

    65. Elogi de Pere II

    66. Conversa del rei de França amb els envejosos

    67. Els envejosos retornen a Montferrat

    68. La Fortuna esdevé contrària a Curial

    69. Falsedat dels vells envejosos

    70. Irritació de la Güelfa contra Curial

    71. Promesa de matrimoni de Làquesis amb el duc d’Orleans

    72. Desfavor de Curial a París

    73. Curial intenta vanament de recuperar el favor de la Güelfa

    CURIAL I GÜELFA

    AQUÍ COMENÇA EL LLIBRE SEGON

    Aquest segon llibre tracta en molt gran part de cavalleria, practicada de diverses maneres. La cavalleria és atribuïda a Mart, el qual, segons l’opinió dels antics i les ficcions dels poetes, va ser déu de batalles. Mart és un planeta càlid, i se li atribueix una virtut: que expulsa tot allò que li és nociu. Mart, per la seva pròpia natura, produeix guerra, batalles, escàndols, falsedats, furts, segrests; porta grandesa i valor d’ànim, i fa emprendre terribles batalles; dóna liberalitat i virtut per suportar les ferides; dóna temprança i força, lleugeresa de cos, generositat i cavalleria; porta muller; fa el seu curs en dos anys, i s’està en cada signe seixanta dies. La seva casa es troba en el signe de Lleó; sota d’ell hi ha el signe d’Àries, i regna en el signe d’Escorpí. És de natura càlida i seca, i és de color roig i resplendent, amb una mica de negror. Júpiter i Venus temperen la seva malícia. Els seus efectes són càlids; per la seva natura produeix luxúria, i el signe de Lleó també l’hi inclina; i, segons Macrobi, el seu color propi és de foc, i tota la seva natura és hostil i superba.

    I així Curial, en aquest segon llibre, que comença al vintè any de la seva vida i acaba al vint-i-unè, serà una mica superbiós, perquè Mart l’indueix a aquest vici. Certament, és gairebé impossible, per cortès i humil que sigui el jove home d’armes, que, exercitant-se en la guerra i les batalles, no li aparegui, amb el cap alt, el lleó que es va mostrar a Dant a l’infern, en el primer capítol del seu llibre, i que Capaneu no l’acompanyi. I així, que ningú no se sorprengui si Curial, contra la seva pròpia qualitat, esdevé una mica superb, perquè l’ofici que vol exercir així ho requereix i demana; però també és veritat que en la majoria de coses observa honesta temprança, segons podreu veure més avall, seguint el desenvolupament del llibre.

    En aquest llibre es parla de cavallers errants, encara que errants sigui mal dit, perquè s’hauria de dir caminants. Erre és un vocable francès, i vol dir ‘camí’, i errar vol dir ‘caminar’. Però jo vull seguir la manera d’aquells catalans que van traduir els llibres de Tristany i de Lançalot de la llengua francesa a la llengua catalana, i sempre van dir cavallers errants, ja que aquest vocable errants, que vol dir ‘caminants’, mai no el van voler canviar, sinó que el van deixar així, no sé per quina raó. I així, diré errar per caminar, seguint el costum dels antics, encara que parlaré impròpiament i seré una mica digne de reprensió.

    26. CURIAL, CAVALLER ERRANT

    Curial havia deixat els cavallers catalans al camí, i ell ja havia tornat a casa seva, quan va saber que cada dia arribaven notícies, de diversos llocs, de les meravelles que els cavallers errants feien en moltes terres. I se sentia molt avergonyit perquè encara no havia partit.

    Llavors va dir a Melcior:

    —Pare meu, ja sentiu les meravelles que s’expliquen cada dia d’aquests cavallers, mentre que jo m’estic aquí aturat sense fer res, i m’ho tinc a gran càrrec de consciència, perquè potser en tota la vida no tindré ocasió d’exercitar el cos en tan nobles fets ni amb tanta diversitat de cavallers com ara. Per tant, us demano la mercè que aneu a la senyora i li supliqueu de part meva que em vulgui manar què vol que faci en aquest cas, que de vergonya no gosaré sortir de casa.

    Melcior va anar a veure la Güelfa i li va explicar el que Curial li havia dit. La Güelfa, venint-li a la memòria el cas de Làquesis, que ella coneixia molt bé, va encendre’s de rabiosa ira, i, tota torbada, com qui perd el seny, va respondre:

    —Digueu-li que quan anava a veure Làquesis no em demanava consell; i així, que no me’n demani ara i que faci el que vulgui, que jo no me’n preocupo gaire, del que faci.

    El prohom va quedar-se pensarós; però, quan va haver-hi pensat bé, va dir:

    —Senyora, em sorpreneu molt. Per què us ho agafeu així, que tan aviat us enrabieu amb vós mateixa com us mateu amb les vostres mans? És veritat que Làquesis, donzella noble i bella, afavorida i rica sobre totes les d’Alemanya, va enamorar-se de Curial; però si ell, recordant-se de vós, ho ha deixat tot, per què el censureu? Potser qualsevol que sabés el que ha fet, el tindria per boig, però l’amor que us té és tan gran que, sense vós, tot el món apreciaria ben poc. I així, us demano que em feu aquesta gràcia: que parleu amb ell i li ordeneu de quina manera voleu que es comporti, perquè ell no farà sinó obeir.

    Va respondre la Güelfa:

    —Melcior, jo no em vull barallar amb vós ni amb ell, ni era la meva voluntat parlar-hi, de moment; però, ja que tant ho voleu, torneu amb mi d’aquí a una estona, i hauré decidit sobre això i us diré el que a mi em semblarà que ha de fer.

    Melcior va anar a ocupar-se d’altres afers i, quan li va semblar que n’era l’hora, va tornar a presentar-se davant la senyora. Va trobar-la amb l’abadessa i va entaular-hi conversa, i de seguida va sortir el tema del torneig de França. Llavors la Güelfa va dir:

    —Melcior, direu a Curial que en nom de Déu parteixi d’aquí quan li plagui. Vós doneu-li amb generositat tot el que voldrà; i que m’escrigui contínuament sobre tots els fets d’armes en què participarà, tant si tenen una fi pròspera com adversa, de manera que jo ho sàpiga tot. I que porti paraments verds i blancs, dels que vós teniu: doneu-los-hi; i que l’escut sigui tot negre. I jo li prego que mantingui en secret el seu nom tant com pugui, si de debò em vol fer contenta. I si fa res de ben fet, n’hi haurà prou que el cavaller de l’escut negre ho hagi fet. I al vespre el portareu aquí amb vós, i jo li parlaré, tot i que m’havia proposat no fer-ho.

    Cap al vespre, Curial, tot disfressat, va anar a veure la Güelfa, la qual li va fer molt gran festa, i, amb l’abadessa i Melcior presents, li va dir així:

    —Curial, és veritat que t’he volgut i et voldré bé, mentre tu ho voldràs; però et prego que no em tornis a donar els disgustos que em vas causar a Alemanya, si aprecies la meva vida. I recorda bé el punt on eres quan jo et vaig començar a ajudar. Perquè jo et certifico que, pensant-hi, i recordant la teva ingratitud, m’has portat a una situació tan extrema, que em vaig pensar que no em trobaries viva. He dit a Melcior de quina manera em sembla que t’has de comportar en aquest viatge que penses fer, però fes el que vulguis. D’altra banda, havia pensat que t’emportessis l’Arta, aquesta donzella, perquè ho veiés tot; però sabent que et faria nosa i et veuries en molts perills, no t’ho he volgut ordenar; i així, mira a veure què te’n sembla. Et prego que no et vulguis esforçar a excusar-te de les coses passades, que no faries sinó renovar-me les ferides.

    Curial va respondre:

    —Senyora, jo no em vull excusar, ni plagui a Déu, perquè no he pecat ni em proposo cometre cap pecat que requereixi excusa. Déu, que sempre està vigilant i veu l’ànima de tots, tenint la mateixa cura de totes les criatures, em considera innocent, i així cal que ho feu vós. D’ara endavant compliré tot el que em maneu. Si voleu que l’Arta vingui amb mi, pensi la vostra senyoria que m’esforçaré per protegir-la mentre tindré ànima al cos. I, per demostrar-vos que jo, recordant-me de vós, no temo els perills, us suplico que la feu venir amb mi, i jo li faré tant d’honor com podré.

    La Güelfa va dir que li semblava bé. I estenent els braços, gairebé plorant, el va abraçar i el va besar, i li va manar que se n’anés a casa seva.

    Curial va tornar a casa seva i, abans de dormir, entre ell i Melcior van disposar totes les coses necessàries per al camí. I després van anar a dormir.

    Curial estava molt ben proveït de cavalls —tornant d’Alemanya, ja els havia enviat als indrets per on li semblava que passaria per anar al torneig— i també d’armes bones i molts servidors. Així mateix, va ser proveït generosament de totes les coses pertanyents no sols a un gran i notable cavaller, sinó encara a un molt gran senyor. La Güelfa, a més, va donar moltes joies a l’Arta i n’hi va prestar moltes altres de gran valor, i es va esforçar per posar-la a punt tant com va poder.

    L’endemà, cap al vespre, quan la Güelfa ja volia enviar l’Arta a Curial, li va dir:

    —Arta, tu vas en companyia d’aquell amb qui jo voldria anar. La causa per què t’hi faig anar és aquesta: segons jo he sabut, la donzella Làquesis, filla del duc de Baviera, hi serà. Diuen que és la donzella més bella del món; per això et prego que et fixis bé en la seva bellesa, i veges si és tanta com diuen. I, d’altra banda, et prego que observis quina festa es faran ella i Curial. Escriu-me contínuament de tot el que et sembli convenient. Jo també t’escriuré a tu. Procura, tant com puguis, que Curial no faci un pas sense tu, des que arribeu al torneig, i, si pots, fes-te amb Làquesis, i mira si és discreta i com es comporta. Jo em penso que s’esforçarà a abillar-se més luxosament que tu. I així, vés en nom de Déu. Durant tot aquest viatge et diràs Festa, aquest vull que sigui el teu nom.

    I, després d’acomiadar-se’n i d’haver-la besada moltes vegades, la donzella es va allunyar d’ella i de l’abadessa.

    Curial se’n va anar al marquès i, dient que volia anar-se’n per afers propis, se’n va acomiadar; i, abans que es fes de dia, deixant allà tota la seva gent, amb l’excepció d’uns quants que ja s’havien avançat pel camí, va partir només amb dos escuders que ningú no coneixia, i amb l’Arta.

    Bé sabia l’Arta que Curial i la Güelfa estaven enamorats, però, per molt que va durar el camí, i encara que hagués durat més, mai de la boca de Curial no en va poder treure res, per més que ho va intentar.

    27. COMENCEN LES CAVALLERIES

    Així van anar fent jornades de camí, fins que un dia, entre migdia i vespre, van arribar a casa d’un varvassor. Mentre Curial hi parlava, es va presentar una donzella, cavalcant en un palafrè amb la major pressa del món, tota escabellada, esgarrapant-se la cara, plorant i exclamant a grans crits:

    —Ai de mi, que sóc morta!

    El varvassor, que parlava amb Curial, va aixecar-se i va dir:

    —Què us passa?

    —Senyor —va dir ella—, jo anava amb un cavaller molt bo, germà meu, que em menava al torneig, quan dos mals cavallers, volent endur-se’m a la força, han assaltat mon germà, i penso que el deuen haver mort. Senyor, defenseu-me, que no em matin a mi després d’ell!

    El varvassor, que era un prohom ja vell de molts anys, va mirar Curial a la cara i va dir-li:

    —Vinga, cavaller, vós que porteu una donzella en la vostra companyia, aixequeu-vos i prepareu-vos per defensar aquesta; perquè us certifico que aquests dos cavallers, o diables que són, n’han agafat més de vuit, de vint dies ençà. I prenen els cavallers i els desarmen i els fan les majors ofenses que poden. I així, a veure què fareu, que podeu estar segur que la sort d’aquesta donzella serà la de la vostra.

    Curial es va afanyar a aixecar-se i armar-se. Va agafar un cavall molt bo i fort i va voler sortir. Però l’Arta va cridar:

    —No em deixeu!

    I muntada a cavall, ja volia sortir de la casa, quan van veure venir els dos cavallers que perseguien la donzella i la pensaven trobar en aquella casa. I veient Curial amb una donzella, pensant que fos la que ells buscaven, van començar a anar cap a ella; però Curial va cridar:

    —Deixeu-la, cavallers sense vergonya, que la donzella té protector i defensor.

    Van respondre ells:

    —I com? La defensareu vós?

    —Sí, certament —va dir Curial.

    I tot seguit Curial va dirigir contra un dels germans una llança grossa i molt forta que portava, i el va ferir tan impetuosament en la seva escomesa, que el va fer caure del cavall. El cop va ser tan fort, que el cavaller va perdre l’esma, de manera que no va poder ni aixecar-se.

    Curial es va girar i va anar cap a l’altre, que, furiós de mala manera, venia cap a ell; i es van donar cops tan forts en les envestides, que el cavaller va trencar la llança a l’escut de Curial, però no va fer-lo caure de la sella. Ben al contrari li va passar a ell, perquè Curial li va donar un cop tan poderós pel mig de l’escut, que el va travessar tot, i el ferro de la llança li va sortir per l’esquena. El cavaller va caure a terra tan violentament que, amb els ulls entelats i els sentits perduts, va abandonar aquesta vida sense recuperar el coneixement.

    Immediatament Curial va baixar del cavall i va anar cap al primer, que ja feia intenció d’aixecar-se; va posar-li el peu al pit i va dir-li:

    —Malvat i cruel cavaller! És que vós i el vostre company voleu fer tornar al món els mals costums d’en Breus Sens Pietat? Vinga, va, alceu-vos ara mateix i doneu-me les donzelles que teniu preses, els cavalls i els arnesos dels cavallers que heu afrontat. I jureu que deixareu aquesta mala usança; si no, us costarà el cap.

    El cavaller li va dir:

    —Senyor cavaller, és veritat que mon germà i jo havíem jurat seguir aquest costum per provar les nostres persones amb els cavallers errants, però també és cert que mai no hem assaltat cap cavaller a traïció, ni hem combatut sinó cos a cos. Em plau donar-vos tot el que hem pres, ja que el nostre jurament no havia de durar sinó fins que trobéssim un cavaller que ens derrotés, al qual havíem de lliurar tot el que hauríem obtingut dels altres.

    —Vinga, doncs —va dir Curial; i donant la mà al cavaller, va ajudar-lo a aixecar-se.

    I quan va veure son germà a terra, que no s’aixecava, i li va veure l’asta de la llança al pit i el ferro que li sortia per l’esquena, va cridar a grans crits:

    —Ai, germà! Què és de vós?

    Llavors, girant-se cap a Curial, va agafar l’espasa i va anar contra ell dient:

    —Mort ell, jo no vull viure, sinó que cal que jo mori o vengi mon germà!

    I va començar a donar-li grans cops amb l’espasa contra l’escut. Curial va aguantar molta estona els cops del cavaller, i no es preocupava sinó de cobrir-se; per això el cavaller s’enardia i colpejava tan fort com podia. Curial, cobrint-se sempre amb l’escut, s’abstenia d’atacar, i no volia lluitar amb el cavaller per no matar-lo a ell també, tal com havia fet amb son germà. El cavaller s’esforçava tant com podia, i tant va picar sobre l’escut de Curial que es va quedar exhaust sense que Curial li hagués donat ni un sol cop. Com que es va veure cansat, va fer-se enrere per recuperar la força i l’alè. Curial va mantenir-se quiet, sense moure’s d’on era.

    Quan el cavaller va trobar que ja havia reposat prou, volent anar contra Curial, va parlar i va dir:

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1