Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Survivalgids voor hoogbegaafde pubers
Survivalgids voor hoogbegaafde pubers
Survivalgids voor hoogbegaafde pubers
Ebook63 pages29 minutes

Survivalgids voor hoogbegaafde pubers

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Als hoogbegaafde tiener ben je anders dan anderen. Leerkrachten, klasgenoten, zelfs je ouders begrijpen je vaak niet. Soms snap je jezelf ook niet zo goed. Dit boek staat boordevol tips om de middelbare school door te komen. Hoe ga je om met faalangst en overgevoeligheid? Wat als je niet gemotiveerd bent? Hoe weer je pestkoppen? En wat te doen als jij het beter weet dan de leraar?

LanguageNederlands
Release dateNov 23, 2020
ISBN9781005370268
Survivalgids voor hoogbegaafde pubers
Author

Jessica Colins

Jessica werkt met kinderen die het thuis of op school moeilijk hebben. Ze hebben bijvoorbeeld ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, dyslexie of faalangst, of groeien op onder bijzondere omstandigheden. Voor deze kinderen schrijft Jessica haar boeken: zodat zij ook eens een boek kunnen lezen met een hoofdpersoon die op hen lijkt. Ze kunnen zich in de hoofdpersoon herkennen en zien hoe deze met zijn of haar problemen omgaat. Humor en avontuur worden hierbij natuurlijk niet uit de weg gegaan, want een boek moet vooral leuk zijn om te lezen!

Read more from Jessica Colins

Related to Survivalgids voor hoogbegaafde pubers

Related ebooks

Related articles

Reviews for Survivalgids voor hoogbegaafde pubers

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Survivalgids voor hoogbegaafde pubers - Jessica Colins

    Survivalgids voor hoogbegaafde pubers

    Tips voor de omgang met klasgenoten, leraren, ouders en jezelf

    Jessica Colins

    Eerste druk (first print): 2009

    Tweede, herziene druk (second print): 2015

    Smashwords Edition 2020

    Copyright Jessica Colins

    Uitgeverij Pluspunt

    Alle rechten voorbehouden. Niets in deze uitgave mag worden verveelvoudigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.

    Inhoud

    Voorwoord

    1. Leraren die je niet begrijpen

    Wat als jij het beter weet?

    Je hebt vast gespiekt!

    Wat zonde!

    Verveling

    2. Klasgenoten die je niet begrijpen

    Stuudje!

    Anders

    Interesses

    Pesten

    3. Ouders die je niet begrijpen

    Interesses

    Huiswerk

    Studiekeuze

    Gevoelens

    4. Onderpresteren

    Faalangst

    Niet willen opvallen

    Leren, hoe dan?

    Gewoon geen zin!

    5. Overgevoeligheid

    Inlevingsvermogen

    Kritiek

    Niet eerlijk!

    De wereld op je schouders

    6. Voordelen van hoogbegaafdheid

    Creativiteit

    Snelheid

    Worden wat je wilt

    Trots!

    Dankwoord

    Literatuur

    Over de auteur

    Voorwoord

    Pubers hebben het niet gemakkelijk. Onder invloed van hormonale veranderingen worden jongeren zich meer van zichzelf bewust en hechten ze meer waarde aan het oordeel van hun omgeving. Vooral de mening van leeftijdgenoten is belangrijk. Het contact met de ouders verandert. De puber wil meer zelfstandigheid, terwijl de ouders lang niet altijd van mening zijn dat hun kind hier al aan toe is. De school start iedere ochtend op een onmenselijk tijdstip, terwijl de jongere pas laat in slaap valt, en eenmaal thuis moet er huiswerk gemaakt worden.

    Hoogbegaafde jongeren hebben nog een extra probleem. Hun klasgenoten begrijpen hen soms niet, net als hun leerkrachten en ouders. Vaak snappen zij zichzelf ook niet. Een en ander kan aanleiding zijn tot somberheid en pesterijen door klasgenoten. Het doel van deze survivalgids is deze jongeren een hart onder de riem te steken en hen tips te geven voor de omgang met school, ouders en zichzelf.

    Hoofdstuk 1: leraren die je niet begrijpen

    In lerarenopleidingen wordt relatief weinig aandacht besteed aan hoogbegaafdheid. De meeste leerkrachten zijn dan ook onvoldoende op de hoogte van de problemen die hoogbegaafde jongeren kunnen ervaren. Zij herkennen de hoogbegaafde jongere niet, maar bestempelen hem als brutaal of hyperactief, of merken juist helemaal niets aan de incognito Einstein. Hoewel gelukkig steeds meer aandacht ontstaat voor differentiatie, gaan veel docenten in het middelbaar onderwijs nog uit van het principe dat iedereen gelijk is.

    Hoogbegaafde jongeren zijn op de basisschool vaak al een groot deel van hun motivatie verloren, maar als de middelbare school in zicht komt neemt de spanning toe. Eindelijk mogen ze iets leren! Ze verheugen zich op de vele verschillende vakken, leerkrachten en lokalen. Toch kan het gebeuren dat zelfs in de eerste twee jaar van de middelbare school niet veel nieuws wordt geleerd. Bij de tot dan toe onbekende talen als Frans, Duits en Latijn moeten lange lijsten woordjes gestampt worden en dat is geen favoriete bezigheid van hoogbegaafde jongeren. Ten eerste wordt het saai gevonden, ten tweede hebben ze nooit geleerd zulke grote hoeveelheden van buiten te leren. Verveling en faalangst kunnen (opnieuw) toeslaan. Wanneer de jongere een laag cijfer haalt als gevolg van faalangst, kan de leerkracht denken dat hij niet heeft geleerd, wat tot grote frustratie leidt bij de puber. De leerkracht heeft waarschijnlijk geen begrip voor het feit dat de faalangstige jongere liever niet leert en een 1 haalt (wie niets leert kan niet falen), in plaats van hard werkt en toch een lager cijfer haalt dan waar hij zelf op hoopte. Een 9 in plaats van een 10 kan een grote teleurstelling zijn voor een perfectionist en hij vult een antwoord liever niet in dan te riskeren dat het fout is.

    Het stellen van veel, heel veel vragen, is hoogbegaafde kinderen en jongeren eigen. Niet omdat zij iets niet begrijpen, maar omdat ze er meer van willen weten, precies willen snappen hoe iets nu werkt. Leerkrachten kunnen deze vragen bij relatief eenvoudige stof echter interpreteren als tekenen van onbegrip, waardoor zij meer van hetzelfde bieden.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1