Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Koira koulutyössä: Toimintaa ja teoriaa eläinavusteisuudesta
Koira koulutyössä: Toimintaa ja teoriaa eläinavusteisuudesta
Koira koulutyössä: Toimintaa ja teoriaa eläinavusteisuudesta
Ebook184 pages1 hour

Koira koulutyössä: Toimintaa ja teoriaa eläinavusteisuudesta

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Koirien arvo koulutyössä on huomattu Suomessa viimeisten vuosien aikana ja lisää tietoa kaivataan niin koulujen, kotien kuin päättäjienkin taholla. Monet miettivät, miten koiran voisi tuoda kouluun, minkälainen koira sinne sopii, mitä koiran kanssa voisi tehdä. Erityisopettaja, luokanopettaja ja kielen opettaja, kasvatus-ja kuntoutuskoiraohjaaja Taina Järvi sekä eläinavusteisuuden konkari, Karvaterapiaa-kirjan toimittaja, lääketieteen tohtori, lastenpsykiatrian
erikoislääkäri, koira-avusteinen psykoterapeutti Kaija Ikäheimo ovat yhdessä koonneet kirjan, joka antaa elävän kuvan työstä kouluissa koiran kanssa. Taina Järvi kuvaa työtään koiransa Winstonin kanssa. Kasvatusalan ammattilaisten haastattelut halki Suomen tuovat koulukoirat kaikessa monimuotoisuudessaan ulottuvillemme. Kirjassa esitetään lisäksi uusi eläinavusteisuuden luokittelu, jotta arvokas työ eläinten avulla olisi paremmin hahmotettavissa kokonaisuutena.
LanguageSuomi
Release dateSep 9, 2020
ISBN9789528091462
Koira koulutyössä: Toimintaa ja teoriaa eläinavusteisuudesta
Author

Taina Järvi

Taina Järvi on kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja, ranskan kielen opettaja ja erityisopettaja. Hän on työskennellyt pitkään alakoulussa luokanopettajana ranskan kieliluokalla. Taina aloittaa kirjan julkaisuhetkellä uuden työn erityisluokanopettajana. Beagle, kasvatuskoira Winston on työskennellyt Tainan työparina peruskoulussa oppilaiden apuna kaikilla oppimisen tuen tasoilla. Koira-avusteisen työskentelyn Taina aloitti Winstonin kanssa Suomen Karva-Kaverit ry:n vapaaehtoistöissä. Vapaaehtoistyön myönteisistä kokemuksista heräsi ajatuksia kehittää koira-avusteista opetustyötä. Taina Järvi kävi koiransa kanssa Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä -koulutuksen. Winston suoritti soveltuvuustestin ja työnäytön. Koirapedagogiikka on tuonut uusia elementtejä Tainan tapaan opettaa. Se on tuonut lisää merkityksellisyyttä opettamiseen, lisännyt keinoja oppimisen pulmatilanteisiin, tuonut lisää läsnäolon tunnetta, kehittänyt toiminnallisuutta, edistänyt oppilaita osallistavaa opetusta, lisännyt motivaatiota oppimiseen, vahvistanut luokkayhteisön positiivista vuorovaikutusta ja tuonut luokkaan lisää yhteistä iloa. Taina on kehittänyt Winstonin avulla myös toiminnallista koira-avusteista vieraan kielen opetusta. Taina on Anima ry:n, eläinavusteisen ammattilaistyöskentelyn yhdistyksen hallituksen jäsen.

Related to Koira koulutyössä

Related ebooks

Reviews for Koira koulutyössä

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Koira koulutyössä - Taina Järvi

    Sisällys

    Tekijät ja esipuhe

    Johdanto

    OSA 1/Voihan Winston!/Taina Järvi

    Platonin opetukset

    Kouluun sopiva koira

    Koiran ja ohjaajan koulutus

    Koira erityisopetuksessa

    Ennakkovalmistelut

    Koirapedagogiikan keinot ja työtavat

    Motivaatio ja itsetunto

    Hello Mr. Winston!

    Toiminnallisen työskentelyn välineet

    Draamaa, sanataidetta ja piirtämistä

    Liikkeelle

    Koira kuuntelee kritisoimatta

    Tunnetaidot ja vuorovaikutus

    Syrjäytymisen ehkäisy

    Koiran hyvinvointi

    Koira osana opettajan työtä

    Koira ja oppimisympäristö

    Lähteet 1

    OSA 2/Ripaus teoriaa ja uusi luokittelu/Kaija Ikäheimo

    Eläinavusteisuuden määritelmät

    Koulukoirista teoriasta käytäntöön ja takaisin

    Vaikutus fysiologiaan ja hormonitoimintaan

    Kosketus

    Tunnetaidot

    Lukukoirat

    Lähteet 2

    OSA 3/Haastattelut Helmistä Roopeen/Taina Järvi Kasvatus- ja kirjastoalan ammattilaiset koirineen sekä muut eläinavusteisen työskentelyn asiantuntijat

    Loppusanat ja kiitokset

    Taina Järvi

    on kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja, ranskan kielen opettaja ja erityisopettaja. Hän on työskennellyt pitkään alakoulussa luokanopettajana ranskan kieliluokalla. Taina aloittaa kirjan julkaisuhetkellä uuden työn erityisluokanopettajana. Beagle, kasvatuskoira Winston on työskennellyt Tainan työparina peruskoulussa oppilaiden apuna kaikilla oppimisen tuen tasoilla. Koira-avusteisen työskentelyn Taina aloitti Winstonin kanssa Suomen Karva-Kaverit ry:n vapaaehtoistöissä. Vapaaehtoistyön myönteisistä kokemuksista heräsi ajatuksia kehittää koira-avusteista opetustyötä. Taina Järvi kävi koiransa kanssa Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä -koulutuksen. Winston suoritti soveltuvuustestin ja työnäytön. Koirapedagogiikka on tuonut uusia elementtejä Tainan tapaan opettaa. Se on antanut lisää merkityksellisyyttä opettamiseen, lisännyt keinoja oppimisen pulmatilanteisiin, vahvistanut läsnäolon tunnetta, kehittänyt toiminnallisuutta, edistänyt oppilaita osallistavaa opetusta, lisännyt motivaatiota oppimiseen, vahvistanut luokkayhteisön positiivista vuorovaikutusta ja tuonut luokkayhteisöön lisää yhteistä iloa. Taina on kehittänyt Winstonin avulla myös toiminnallista koira-avusteista vieraan kielen opetusta. Taina on Anima ry:n, eläinavusteisen ammattilaistyöskentelyn yhdistyksen hallituksen jäsen.

    Kaija Ikäheimo

    on eläinavusteinen psykoterapeutti, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori. Hän on toimittanut kirjan Karvaterapiaa, eläinavusteinen työskentely Suomessa. Hän on työskennellyt koiriensa Vilin, Napin, Nanan ja Pogin kanssa lasten ja nuorten psykoterapeuttina. Hän on ollut perustamassa Suomen Karva-Kavereita vapaaehtoistoiminnan puolella. Kirjastojen lukukoiratoiminnan tulossa Suomeen ja kehittämisessä hänellä on ollut suuri merkitys Luetaan koiralle-tutkimuksen aloitteentekijänä ja ohjaajana. Kaija on Anima ry:n, eläinavusteisen ammattilaistyöskentelyn yhdistyksen perustajajäsen ja toimii yhä sen hallituksessa varapuheenjohtajana.

    Lasten ja nuorten hyvinvointi on lähellä hänen sydäntään. Kouluissa näkyy suuri potentiaali lämpimän ja iloisen eläinavusteisen työskentelyn alueella. Koira on oiva työpari opettajille sekä yleisopetuksessa että erityisopetuksessa. Oppilaat ovat innostuneita koiran kanssa työskennellessään ja koulutyö muuttuukin hauskaksi ja koulutunnit jopa vähän liian lyhyiksi. Myös tieteelliset tutkimukset tukevat monin tavoin koiran hyödyllistä vaikutusta opetuksessa. Koiran tullessa kouluun on huomioitava monia asioita jo etukäteen ja jatkuvasti työskentelyn aikana. Koululuokka on yksi vaativimmista työpaikoista koiralle kaikessa monimuotoisuudessaan. Eläinavusteisen työskentelyn turvallisuus on aina huomioitava.

    Esipuhe

    Eläinavusteisen työskentelyn kehitys on Suomessa ollut huimaa viimeisen vuosikymmenen aikana. Suosituimmat eläimet eläinavusteisuudessa ovat koirat ja hevoset. Myös kissoja, kaneja, kanoja, lampaita, lehmiä, vuohia, alpakoita ja muita eläimiä käytetään, mutta vähäisemmässä määrin. Koirat ovat kouluissa suosittuja, koska ne voi tuoda paikan päälle. Hevosten kanssa työskentely on hankalampaa, koska niitä ei voi tuoda sisätiloihin ja pääasiallinen työskentely niiden kanssa tapahtuukin tallien läheisyydessä.

    Eläinten vaikutuksista ihmiseen ja ihmisen vaikutuksesta eläimeen on runsaasti tutkittua tietoa. Kokemuksellisesti on myös paljon kuvattua ja koettua. Kouluissa koirien mukana oleminen opetuksessa on moninaista. Olimme vuosien mittaan kuulleet ja nähneen monennäköistä käytäntöä. Se sekä innosti että huoletti meitä. Hyviä ajatuksia ja huolellista työskentelyä näkyi. Kuulimme kertomuksia myös testaamattomien ja kokemattomien koirien tuomisesta luokkiin. Taina Järvi oli miettinyt tutkimusta koulukoirista. Keskusteltuamme muutaman tovin, tulimme siihen tulokseen, että tällä hetkellä suurin hyöty olisi koulukoirien käytön kartoituksesta ja kokemusten ja työtapojen kirjaamisesta. Suomenkielisen materiaalin määrä eläinavusteisesta työskentelystä on onneksi kasvanut, mutta aineiston tarve on suuri. Eläinavusteisessa kirjallisuudessa tarvitaan sekä kokemukseen perustuvia kuvailevia kirjoja että tieteelliseen tutkimukseen tiukasti paneutuvia teoksia. Ne täydentävät toisiaan ja antavat arvokkaan lisän ammatilliseen osaamiseen.

    Päädyimme keräämään Suomen kouluista puolistrukturoidun haastattelun keinoin mahdollisimman monta kertomusta koiran työskentelystä opetuksessa. Taina Järven tekemistä haastatteluista suurin osa tapahtui kouluissa ja hän pääsi samalla seuraamaan koulukoirien työskentelyä. Kirjan ensimmäisessä osassa Taina Järvi kuvaa työskentelyä koiran kanssa kouluissa. Elävä kuvaus kertoo Winstonin tiestä kasvatuskoiraksi. Tainan ja Winstonin kokemuksia rinnastetaan muiden opettajien kertomuksiin. Kaija Ikäheimo on kirjoittanut koira-avusteisuuden tieteellisistä tutkimuksista ja uudistanut eläinavusteisuuden luokittelun. Allergioita, koulukoiratyöskentelyn vaatimuksia ja sudenkuoppia käsitellään kummankin kirjoittajan osuuksissa. Tavoitteena on valottaa koulukoiratyöskentelyn tilannetta Suomessa. Kirja tarjoaa tietoa ja ideoita. Mahdollisuuksia on paljon ja turvallisuus on aina tärkeänä mielessä.

    Turussa 26. heinäkuuta 2020

    Taina Järvi ja Kaija Ikäheimo

    Johdanto

    Kuka kouluttaa metsästyskoirasta koulukoiran, taistelee koulukoiralle työluvat kunnassa, jonka kouluihin oli langetettu työsuojelun toimesta koirakielto, ryhtyy kirjoittamaan kirjaa kouluissa työskentelevistä koirista aikana, jolloin robotit ja muu teknologia vyöryvät opetukseen? Taina Järvi etenee sopivien sattumusten kautta opetustyön määrätietoiseen kehittämiseen. Kirjan kirjoittamisen keskeisenä tavoitteena on ollut tietoisuuden lisääminen koulussa työskentelevistä koirista ja koira-avusteisesta opetus- ja kasvatustyöstä eli koirapedagogiikasta. Avoin tiedottaminen on tärkeää. Epätietoisuus toiminnasta johtaa helposti väärille raiteille. Allergiapelot ja koirien tuontikielto koulujen sisätiloihin ovat vaikeuttaneet koira-avusteista työskentelyä monessa kunnassa.

    On myös huolehdittava, että työskentely pysyy ammatillisena, tavoitteellisena osana koulun kasvattajan työtä. Tämän vuoksi ammattilaisen, joilla on koira mukana opetuksessa, pitäisi kouluttautua ja koulukoiralla tulisi olla soveltuvuustesti suoritettuna hyväksytysti. (Ikäheimo 2019.) Se antaa ammatillista turvaa ja varmuutta toimintaan ja tähän työmenetelmään sekä lisää hyväksyntää työyhteisössä. Seuraavien sivujen aikana lukijalle selviää, mitä varten koira työskentelee koulussa, mitä hyötyä koirasta siellä on, millainen koira sopii koulutyöhön ja mitä valmisteluja ja koulutuksia on hyvä suorittaa ennen työn aloittamista koiran kanssa. Miten allergiset otetaan huomioon? Miten kouluyhteisö vastaanottaa nelijalkaisen työntekijän? Miten oppilaat reagoivat koiraan koulussa?

    Jo melko lyhyessä ajassa, kahdessa lukuvuodessa Taina Järvi on koiransa kanssa saavuttanut sellaista, mitä ei milloinkaan ennen ole opettajan urallaan kokenut. Syntyy uudenlainen side oppilaiden, koiran ja opettajan välille. Kasvamisen ja oppimisen saralla kolhujakin kokeneet oppilaat tulevat välitunnilla kysymään heille melko tuntemattomalta opettajalta: ‘’Koska me päästään taas koiratunnille?’’ Havaittuaan koulun pihalla koiran ja opettajan, eräs heistä tulee kaverilta lainattu sarjakuvakirja kainalossaan viereeni: ’’Muistatko, tänään on minun vuoroni lukea koiralle.’’ Koira toimii tehokkaana positiivisena magneettina.

    Toinen arvokas kokemus motivaatiosta osuu ensimmäisiin lukuhetkiin koiran kanssa: ’’Mistä kirjoista Winston pitää?’’ kysyy pikkuoppilas. Opettaja arvelee, että luultavasti eläinkirjoista. Seuraavana päivänä lapsi tuo oman eläinkirjansa kouluun ja lukee sen koiralle kannesta kanteen.

    Syksyllä 2017 Taina Järvi käy Winstonin kanssa Koirat kasvatus ja kuntoutustyössä -täydennyskoulutuksen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Monialainen opiskelijaryhmä kasvatusja kuntoutusalan ammattilaisia koirineen tuo uudenlaista näkökulmaa opettajan työhön. Taina Järvi haluaa tietää lisää koirapedagogiikasta ja tutkia sitä. Ikäheimon ja Järven intressit kohtaavat. Syntyy ajatus yhteisestä kirjasta. Tutkimalla, havainnoimalla ja haastatteluin kootaan suomalaisia koulukoirakokemuksia ja yhtenäistä koira-avusteista pedagogiikkaa. Kirja esittelee koulukoiran työtehtäviä ja -menetelmiä koulubeagle Winstonin työn avulla. Lukuisista koirapedagogiikan menetelmistä, yhdessä koetuista hetkistä lapsen ja koiran välisessä vuorovaikutuksessa ja koiran läsnäolon tuottamasta mielihyvän kokemuksista Taina Järvi kiittää kollegoita, joiden koira-avusteista työtä hän pääsi seuraamaan ympäri Suomea. Järvi on ammentanut heidän kokemuksistaan omaan opetustyöhönsä ja soveltanut heidän työtapojaan omaan työhönsä toimivaksi. Vierailujen ja haastattelujen pohjalta tehdyt esittelyt Suomen kouluissa työskentelevistä koirista ja kasvatusalan ammattilaisista lukuvuosilta 2017-18 ja 2018-19 muodostavat kirjan 3.osan. Osa haastatelluista on jo kouluttamassa työparikseen uutta koulukoiraa. Ala kasvaa kiihtyvää vauhtia ja uusia koirakkoja valmistuu jatkuvasti lisää. Esittelyssä on mukana myös muita haastateltuja avainhenkilöitä, kirja-alan ja eläinavusteisen työmuodon ammattilaisia.

    Kaija Ikäheimo tarkastelee eläinavusteisuutta ja koiran työskentelyä koulussa laajemmin teoriasta käytäntöön ja esittelee uuden eläinavusteisuuden luokittelun. ‘’Koulukoirat ovat Suomessa vielä suhteellisen harvinaisia, eikä opettajilla ole vielä yhtenäistä pedagogista yhteistyötä keskenään. Kansainvälisesti ilmiö on kuitenkin tavanomaisempi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa koirien työskentely koululuokissa on yleistä.’’(Ahonen 2013: 184.) Onneksi tilanne Suomessa on muuttumassa. Julkisuudessa on uutiskynnyksen ylittänyt jo muutama kasvatus- ja kuntoutuskoira tai muun koulutuksen käynyt koulukoira. Opetushallitus on perustanut työryhmän (2019) miettimään koulussa työskenteleville koirakoille yhteisiä toimintaohjeita. Opetushallitus on myös myöntänyt jo kahdelle lukuvuodelle hankerahoituksen Koirat kasvatustyössä -alan ammattilaisten kouluttautumiseen.

    Koulukoirien ominaisuuksia ja koulutusta esitellään. Käytännön menetelmät pyritään esittelemään selkeästi niin, että niistä olisi hyötyä koiran kanssa kouluissa työskenteleville. Kirja tarkentaa kuvaa koirien ammatillisesta ja tavoitteellisesta käyttötarkoituksesta opetustilanteissa. Termillä koulukoira tarkoitetaan tässä yhteydessä koiraa, joka on soveltuvuustestein todettu koulutyöhön soveltuvaksi ja koira työskentelee koulussa kasvatusalan ammattilaisen apuna. Kasvatus- ja kuntoutuskoira -titteliä saa käyttää koira, joka on käynyt Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä -yhdistyksen koulutuksen.

    Kokemukset koulukoirista ja koirien tuomasta pedagogisesta hyödystä on tarpeellista saada koottua yhteen niin opettajien, rehtorien, vanhempien, kuin

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1