Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Alea Iacta Est . Tärningen är kastad: I skuggan av COVID 19 pandemin
Alea Iacta Est . Tärningen är kastad: I skuggan av COVID 19 pandemin
Alea Iacta Est . Tärningen är kastad: I skuggan av COVID 19 pandemin
Ebook200 pages2 hours

Alea Iacta Est . Tärningen är kastad: I skuggan av COVID 19 pandemin

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Boken behandlar den senaste globala utvecklingen sedan presidentvalet i USA 2016 då, Donald Trump, tog över presidentposten i Vita Huset. Författaren ger en historisk tillbakablick på de tidigare geostrategiska teorierna från 1800 - 1900-talet av vilka Storbritannien och USA har följt de klassiska Anglo-amerikanska dito i praktiken sedan första världskriget och fram tills nyligen.

Dessutom ges en tämligen ingående presentation av, det i Väst bland befolkningen, tämligen okända petrodollar-systemet vilket tog över efter Breton Wood som upplöstes av Rickard Nixon, efter Vietnamkriget på 1970-talet.

Detta, Pax Americana-koloniala maktverktyg där USA inte längre riskfritt kan agera militärt globalt med sina hangarfartyg och som är grundbulten i USA:s supermaktstatus står i dagsläget under intensiva attacker från främst Ryssland och Kina med kampen om oljan i fokus och där Vladimir Putin har lyckats med det helt omöjliga. Nämligen att, erhålla politiskt stöd av alla länder i Mellanöstern.

Vi får en genomgång av geopolitikens grunder, den fjärde politiska teorin och, Eurasianismen, av den ryske professorn geopolitikern och ideologen, Alexander Dugin, vars politik till stora delar förs av Ryssland under, Vladimir Putin, samt där Kina under, Xi Jinping, bildar stöd i form av den mäktigaste kustlands-makten i Eurasien, vilka verkar tillsammans för att neutralisera USA-NATO och i det ta kontrollen över hela den eurasiska kontinenten och därmed erhålla global världsdominans.

Rikligt med källor till kända internationella tidningar/tidskrifter som: Washington Post, The Atlantic, Politico, The National Interest, Forbes, Pravda, Oil-price, New York Times, Sputnik, Financial Times, Dagens Nyheter, Business Insider med flera.

Hela skeendet har eskalerat dramatiskt i skuggan av COVID-19 pandemin vilket fått enorma globala ekonomiska och andra konsekvenser.
LanguageSvenska
Release dateAug 31, 2020
ISBN9789180072304
Alea Iacta Est . Tärningen är kastad: I skuggan av COVID 19 pandemin
Author

Göran Johansson

Göran B. Johansson är född i Göteborg. Han är pensionerad lärare i musik och svenska samt IT-supporttekniker. Han har rest mycket och bott längre tid i olika länder i Sydostasien. Främst i Filippinerna. Hans stora intressen är historia, idéhistoria, global geopolitik. Han är multiinstrumentalist och spelar piano, violin, klassisk gitarr samt olika dragspel på tämligen hög nivå. Han behärskar engelska och ryska och har tidigare utgivit romanen En svensk gubbe i Asien. Han har också skrivit fyra separata böcker om Rysslands väg till global makt under Vladimir Putins presidentskap. Tre av dessa böcker har i sin tur blivit till en trilogi med titeln Ett slaviskt folk. En rysk supermakt. En karismatisk världsledare. Den globala omvälvningen. Böckerna enligt ovan finns utgivna på svenska samt engelska. Det senaste skönlitterära verket är den sjätte boken i ordningen.

Related to Alea Iacta Est . Tärningen är kastad

Related ebooks

Reviews for Alea Iacta Est . Tärningen är kastad

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Alea Iacta Est . Tärningen är kastad - Göran Johansson

    INNEHÅLL

    SANTA FE, BANTAYAN ISLAND, FILIPPINERNA

    BRETON WOOD OCH PETRODOLLARSYSTEMET

    MELLANÖSTERNS NYA ENERGISUPERMAKT

    1800–1900 TALETS FUNDAMENTALA GEOPOLITIK

    DE LEDANDE ANGLOAMERIKANSA GEOSTRATEGERNA

    GEOPOLITIKENS GRUNDER

    DEN FJÄRDE POLITISKA TEORIN

    DEN STRATEGISKA UTVECKLINGEN SEDAN 2016

    I SKUGGAN AV COVID 19 PANDEMIN

    EURASIANISMEN

    SLUTANALYS

    KÄLLFÖRTECKNING

    OM FÖRFATTAREN

    SANTA FE, BANTAYAN ISLAND, FILIPPINERNA

    DECEMBER 2019

    Jag anlände med Singapore Airlines till Mactan International Airport, Lapu Lapu, via Moskva-Changi i november och tillbringade första tiden i Bacolod, Negros Occidental. Sedermera gick färden med buss över hela Negros-ön ner till Dumaguete. En påfrestande färd på krokiga bergsvägar som tog nästintill åtta timmar.

    I Negros Oriental, beläget cirka 35 km söderut vid Malapatay, passade jag sedan på att med en Nipa- båt, vilken förde ett bedövande oväsen på grund utav att ingen ljuddämpare fanns så att man kunde ha blivit döv på kuppen, besöka Apo Island för att utröna förutsättningarna för en kommande dykexpedition till världens näst största korallrev. Förutsättningarna är mycket goda och ön mycket charmig. El har man dock tillgång till enbart tolv timmar per dygn och inga Aircon-aggregat eller kyl/frys kan man använda. Så för egen del kan det inte komma ifråga att bo där mer än just då dykning pågår. Man kan däremot anskaffa en uppladdningsbar fläkt vilken kan användas nattetid. Men å andra sidan sett, eftersom ön ligger en bit ut mellan sydspetsen till Negros Oriental som vetter ut mot Mindanao i söder kan det ofta blåsa upp kraftigt, antingen från Sulu Sea eller Mindanao Sea och då får man gratisfläkt så att säga.

    Efter att ha varit i området ca 14 dagar på olika ställen åkte jag tillbaka till Lapu Lapu och Cebu för att så småningom ta mig upp till Hagnaya. Det blev en fyratimmars busstur vilken vanligtvis följer östra sidan av Cebuön ända upp till Bogo och därefter tar av västerut mot Hagnaya där hamnen ligger.

    Denna gång tog emellertid bussen, till min överraskning, en helt annan väga via Tabuelan och följde sedan västra sidan av Cebu ön ända upp till Hagnaya.

    Där fick jag det oväntade beskedet att tyfonen Tisoy befann sig i området och all fartygstrafik var inställd minst ett par dagar. Visst märkte jag att det var blåsigt på vägen upp men det var första gången under alla år jag varit här som fartygstrafiken blivit inställd på grund av tyfonrisk.

    Jag tvingades därför övernatta i Hagnaya och hamnade med hjälp av en trixande bärare i ett hus där ägaren körde upp mig med det dubbla priset. Men jag hade tur för redan dagen därpå vid tvåtiden gick Cocaliong Shipping igång igen och jag kom äntligen till Santa Fe, beläget endast ett stenkast från de charmigt vita stränderna.

    Men det kunde ha gått mycket illa för då jag tog in på det rum jag bokat via AirBnb redan innan avresan från Lapu Lapu och sedan jag fått in packningen där, gick jag till stranden direkt och hade såväl plånbok med flera tusen pesos och mobil i byxfickorna. Jag lade kortbyxorna på stranden och just här var bottnen stenig så jag gick endast ut kanske tjugo meter eller så och doppade mig samtidigt som jag bevakade kläderna. Helt plötsligt kom några filippinska tonåringar farande som från ingenstans och jag fick ytterst bråttom tillbaka. Precis då jag nådde fram till kläderna så kom de också dit och tittade på mig samtidigt som de tittade på klädbunten. Men de var för sent ute. Annars hade jag kunnat få stora problem, för damen på AirBnb boendet varnade mig för just det här beteendet innan jag gick ner att folk helt sonika kan ta kläderna och springa iväg med dem. En bra läxa som jag, så många år jag bott här nere, verkligen borde ha lärt mig vid det här laget; men så kan det gå då man slappnar av för mycket. Dagen därefter tog jag in på LR-Lodge där jag tidigare alltid bott.

    Min vana trogen sedan 10 år tillbaka här i Santa Fe så går jag till stranden varje dag två till tre timmar med gympa, simning och solbad. Den här dagen simmade jag i makligt tempo ganska nära strandkanten hållandes mina grön-gula filippinska slippers i händerna för att få bättre tryck i bröstsimtagen. Samtidigt som jag simmade funderade jag på frontalattacken från Ryssland och Kina mot det för dem så impopulära Petrodollarsystemet, även kallat Olja för Dollar. Kan det komma att upplösas helt av att Ryssland och Kina redan frångått det för flera år sedan tillbaka? Det har jag redan skrivit om i mina tre tidigare böcker om den globala omvälvningen, vilken initierades av Vladimir Putin i början av 2000, då han såg till att de forna kolonialoffren inom BRICS-länderna konsoliderade sig. Allt i syfte att senare konfrontera Västmakterna med USA i spetsen.

    Som om det inte räckte med detta komplexa system som varit i bruk sedan början av 1970-talet så funderade jag därtill på den fjärde politiska teorin av , Alexander Dugin , inkluderande dess föregångare, den första politiska teorin , vilken är Liberalismen; dess utmanare nummer två i ordningen, Marxismen inkluderande, Kommunismen och eller Bolsjevismen, Socialismen och även Socialdemokratin för den delen ; sist men inte minst nummer tre: Fascismen som symboliserar Staten och Nazismen eller Nationalsocialismen där dess enda egentliga bärkraft var den brutala rasismen. Den andra politiska teorin, den ur Liberalismen vänsterinriktade Marxismen fick ge vika efter Kalla Kriget 1992. Den tredje dito, den högerinriktade Fascismen och Nazismen annihilerades totalt efter andra världskrigets slut och, på hur desamma skulle kunna integreras inom den fjärde politiska teorin globalt.

    Men, inte nog med det. Hur skulle man kunna integrera alla dessa ideologier i en enda brygd tillsammans med den fundamentala globala geopolitiken. Inte nog med det heller utan dessutom från rysk synvinkel sett?

    Därefter kom jag att tänka på jämförelsen av de telluriska (landbaserade)makterna, vilka beskrivs av Halford Mackinder ¹ och, Nicolas Spykman ². Därutöver även de thalassokratiska (sjöbaserade) imperierna i dagens globala värld. De kan ha sin jämförelse så lång tillbaka i tiden som till de Puniska Krigen mellan Kartago och Romarriket från 264–146 före Kristus där till slut Kartago, som får anses vara en sjöbaserad makt, till slut besegrades.

    Kanske Alfred Thayer ³ Mahan har inspirerats av dessa historiska mer än 2000 år gamla teorier.

    Då helt plötsligt kom det en jättevåg som ifrån ingenstans och jag fick en ordentlig kallsup samt drogs ut på djupt ideologiskt vatten av baksuget från vågen där, jag till råga på allt också brände mig ordentligt på armarna av så kallad transparent jellyfisk, som man inte ens ser i vattnet.

    Alla mina funderingar blev abrupt avbrutna och jag blev fullt upptagen med att simma in på grunt vatten igen. Jag vågar, eller rättare sagt vill inte, simma ensam på djupt vatten av säkerhetsskäl. Speciellt inte nu då jag står i begrepp att analysera dagens, med historiska mått mätt, enorma globala omvälvning.

    Men vad jag egentligen ville säga är hur jag den senaste veckan funderat febrilt över såväl de historiska ideologierna som jag nämnt ovan där alla utom en spelat ut sin roll. Den som finns kvar, om än i dagarna ifrågasatt från minst en om inte två världsledare, är Liberalismen med sin tyngdpunkt, som enligt ideologiexperter skulle vara den enda kvarvarande av de historiska dito och den fjärde politiska teorins eventuella effekter och påverkan på densamma.

    Hos var och en av de tre ideologierna finns nämligen ett historiskt tema.

    I den liberala ideologin är det historiska ämnet just precis individen. Individen är en enhet utrustad med vilja, moral och är det absoluta målet för Liberalismen. Alla former av kollektiv identitet-etnisk-nationell-religiös, kast och så vidare-hindrar en individs medvetenhet om sin individualitet. Liberalismen uppmuntrar individen att vara sig själv och alltså därmed vara fri från alla sociala identiteter och beroenden vilka begränsar och definierar individen utanför dessa gränser. Det här är den egentliga meningen med Liberalismen och dess verkliga kärnpunkt.

    I den andra politiska teorin är klass det historiska ämnet. Historia är klasskamp. Proletariatet är ett dialektisk historiskt ämne avsett att befria sig från bourgeoisiens herravälde och bygga ett samhälle på helt nya grunder. Individen inom Marxismen tänks här vara en klassbaserad helhet och erhåller social existens enkom i processen att höja klassmedvetenheten.

    I den tredje politiska teorin var det historiska ämnet antingen Staten (Fascismen) eller Rasen (Nationalsocialismen/ Nazismen). Inom Fascismen är allt baserat på en högervariant av Hegelianismen. Hegel själv ansåg att den preussiska staten var höjden av historisk utveckling. I den tyska Nationalsocialismen är det historiska ämnet arisk ras som enligt rasister genomför den eviga kampen mot de undermänskliga raserna.

    Hur den fjärde politiska teorin, skall kunna ersätta de förra tre kommer jag att återkomma till längre fram i boken.

    *****

    Nu har det gått mer än tio år sedan del ett i de oavhängiga serierna om Putins strategi att ändra världsordningen utgavs. Det som sedermera kom att förändra hela den globala situationen. Nämligen Kosovokriget i april 1999.

    Jag har i den inledande delen" Vladimir Putin. En Geostrategisk Rysk Ikon" kortfattat tagit upp de basala geopolitiska aspekterna för Ryssland i dess tidigare historia samt före och efter Kalla krigets slut 1992. Därutöver beskriver jag även personliga intryck från resor i det forna Sovjetunionen. Tar upp den katastrofala utvecklingen under det tidiga 90-talet fram tills Kosovokriget. Olika möten och diskussioner med höga pensionerade amerikanska militärer. Utvecklandet av BRICS, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Slutligen utvecklingen i Mellanöstern. Som ytterst viktigt idag, med tanke på México och Donald Trumps fixering vid muren, vill jag hänvisa till samtalet angående Latinamerika med den pensionerade amerikanske generalmajoren, Winston, i Cebu. Lösandet av gränskonflikten vid Amurfloden, vilket Vladimir Putin tog itu med direkt då han kom till Kreml år 2000, för den för Ryssland synnerligen, strategiskt viktiga rimlandsvärldsmakten Kina.

    I del två " Vladimir Putin. En geostrategisk Rysk Ikon. I Skuggan Av Ukraina behandlas händelserna i Ukraina tämligen ingående. Den ryska militära upprustningen tas upp. Den som i dagsläget fått oerhört stor betydelse globalt sett. Sverige som mitt hemland får en given plats här med sina många krig med Ryssland genom historien. Sverige var en militär gigant ända fram tills man invaderade Ryssland. ⁴ Då förlorades allting. Det återspeglas i allt som skrivs och sägs om Ryssland som till 99,9996 procent är negativt. USA: s strategi mellan de båda världskrigen beskrivs också ingående. Likaså Sveriges undvikande balansgång som har mött kraftig kritik från olika håll. En resa till Vietnam och möte med en rysk historiker och geopolitisk expert som tar upp lite om Vietnams kamp mot USA och hur man genom användandet av Chu Chi tunnelsystem lyckades att med Viet Kongs hjälp köra bort USA med svansen mellan benen. I kapitlet Ad Extremum i del två, " I skuggan av Ukraina" nagelfars hela utvecklingen där Ryssland och Kina samarbetar på olika sätt. Men jag beskriver också den ryska samt amerikanska konservatismen med dess traditionella värderingar som är av ytterst central betydelse för den utveckling vi inte bara ser i Sverige utan varhelst inom EU i dagsläget. USA presidenten Donald Trump personifierar densamma. Liksom Vladimir Putin gör det i världens ledande konservativa federation vilket utan tvekan påverkat USA:s medelklass vilka sedermera röstade fram Donald Trump i valet 2016.

    I del tre, " Vladimir Putin. En Eurasisk Kontinent. En Rysk Supermakt. En Karismatisk Världsledare", behandlas bland annat MH17 tragedin ingående, samt också ISIS/ISIL, Daesh.

    Putins strategi i Mellanöstern, som nu har visat sig burit frukt bättre än någon någonsin kunna ens föreställa sig. Den laddade situationen kring Sydkinesiska sjön och de rysk-kinesiska militära upprustningarna/moderniseringarna som nu har nått en nivå så att de definitivt utgör ett veritabelt hot mot USA:s globala hegemoni, beskrivs mycket ingående. Situationen i samband med flyktingkrisen i Sverige kunde ju inte undgås att tas upp. Samt det eviga mässandet, i DN speciellt, om NATO. Som slutanalys tas Putins strategi i Syrien upp i en eurasisk strategisk synvinkel och sedan får presidentvalet i USA och konvulsionerna därikring bilda avlutning på denna del som avslutades i november 2016.

    Alla dessa delar finns utgivna såväl på svenska som på engelska i trilogin " Ett Slaviskt Folk. En Rysk Supermakt. En Karismatisk Världsledare. Den Globala Omvälvningen. Trilogi." Och den engelska utgåvan: A Slavic People. A Russian Superpower. A Charismatic World Leader. The Global Upheaval. Trilogy.

    I den del jag nu skriver kommer jag att ta upp sådana viktiga händelser vilka ägt rum under tiden 2016 fram intill alldeles nyligen. Jag kommer därvidlag lägga kortfattat ta up fundamental geo-politik från 1800–1900-talet, Eurasianismen, dagens utveckling samt ställa den i relation till främst " Foundations of Geopolitics, Geopolitikens grunder av, Alexander Dugin, samt The Fourth Political Theory", Den Fjärde Politiska Teorin", av samme ryske professor, geopolitiker och ideolog, samt, ställa den senare i motsatsställning till den enda återstående historiska ideologin vilken, enligt Fukuyama och Dugin, är Liberalismen. Jag kommer endast kortfattat att ta upp nya ryska vapensystemen som kan komma att utmana USA. Det står nämligen redan nu klart att Ryssland har neutraliserat USA och framförallt NATO i Europa, genom utvecklandet

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1